http://www.lidl.bg/cps/rde/SID-A0CABCD9-E80BF3E2/www_lidl_bg/hs.xsl/513.htm?action=showDetail&id=6199
Цената е добра, 3 години гаранция с която няма да имаш проблем, за домашна употреба става, продуктите на марката са сравнително качествени. Всеки си решава сам де.
Избор на къртач
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Re: Избор на къртач
popoleka написа:Мъжаги тоя така го сложих да закрия темата когато исках съвет нямаше никои сега вече почвате с критиките купих от заложна къща бош може би е краден но ми дадоха гаранция и веле влиза в деиствие живи и здрави
Кой модел бош си взе ?
-
- Автомобил:
- Двигател:
''bosch'' Gbh 4 Dsc
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
еех, мъжаго, честита покупка и да почерпиш! за покупката на крадени вещи мога също да изкажа мнение, но със сигурност няма да ме разбереш... поне докато не ти откраднат нещо 

- fox_vt
Не всичко което е заложено там е крадено пък и той няма откъде да знае това
Иначе добра е машинката смазвай редовно и си ти 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Да проблема е в заложните къщи аз не знам каква е стоката но в повечето случеи е крадена и я зимат на безценица за това и аз се пазара , иначе и на мен са ми крадяли инструмент но какво да направа ..
-
- Автомобил:
- Двигател:
Избор на къртач, перфоратор Makita, Bosch,Dewalt,Hilti
Есента предстои къртене на мазилка около 100м².
За целта искам да си купя професионален къртач, който да ми е от помощ и в бъдеще.
Компания, отговаряща с името си за качеството на продукта, който продава – Sparky, Makita, Bosch, Dewalt, Hilti.
Вашите предложения, от какво сте доволни, откъде да се закупи, цена. И най-важното: защо ми препоръчвате именно този!Ей, и да не бъде много тежък, че да се кърти по стената си е умора. Като гледам, 5-7кг са си нормално тегло. Цена до 600лв, максимум 800лв., ама са си много за домашно използване.
Не искам под наем, това предложение съм го отхвърлил. Под наем е 50лв/ден, след третият ден се намаля на 30лв. Сутрин, от 8ч го вземаш и до 18ч. трябва да го върнеш. Като те пришпорва работата, една бира не можеш да седнеш да пиеш на спокойствие.
Имах опит, уж работа за един ден, а отидоха три дни, а аз олекнах с 150лв. Сега не искам да повторя грешката си. Пък и на съседи, за дребни ремонти ще го услужвам, все ще почерпят по една ракия. Помежду другото, съседите ми са добри. Пожелавам и на Вас такива съседи.
Понеже не разбирам, гледам в магазините пишат къртач и перфоратор, а пишат, че извършва едни и същи операции. Значи има разлика в предназначението. Каква е разликата между къртач и перфоратор?
Каква е разликата между различните захвати? Кое е за предпочитане?
Предпочитам нов да закупя, с необходимата гаранция, но и почти нов, втора употреба, на цена за втора употреба, няма да откажа от някой, който не му е потребен вече.
Давайте линкове, да се види какво обяснявате. И пишете, като за невежи хора в този занаят, като мене.
Колеги, нека темата стане смислена, да се използва от всички нас, необразованите и без опит. Вашето споделяне на опита ще бъде нашето училище. Благодаря Ви предварително.
За целта искам да си купя професионален къртач, който да ми е от помощ и в бъдеще.
Компания, отговаряща с името си за качеството на продукта, който продава – Sparky, Makita, Bosch, Dewalt, Hilti.
Вашите предложения, от какво сте доволни, откъде да се закупи, цена. И най-важното: защо ми препоръчвате именно този!Ей, и да не бъде много тежък, че да се кърти по стената си е умора. Като гледам, 5-7кг са си нормално тегло. Цена до 600лв, максимум 800лв., ама са си много за домашно използване.
Не искам под наем, това предложение съм го отхвърлил. Под наем е 50лв/ден, след третият ден се намаля на 30лв. Сутрин, от 8ч го вземаш и до 18ч. трябва да го върнеш. Като те пришпорва работата, една бира не можеш да седнеш да пиеш на спокойствие.
Имах опит, уж работа за един ден, а отидоха три дни, а аз олекнах с 150лв. Сега не искам да повторя грешката си. Пък и на съседи, за дребни ремонти ще го услужвам, все ще почерпят по една ракия. Помежду другото, съседите ми са добри. Пожелавам и на Вас такива съседи.
Понеже не разбирам, гледам в магазините пишат къртач и перфоратор, а пишат, че извършва едни и същи операции. Значи има разлика в предназначението. Каква е разликата между къртач и перфоратор?
Каква е разликата между различните захвати? Кое е за предпочитане?
Предпочитам нов да закупя, с необходимата гаранция, но и почти нов, втора употреба, на цена за втора употреба, няма да откажа от някой, който не му е потребен вече.
Давайте линкове, да се види какво обяснявате. И пишете, като за невежи хора в този занаят, като мене.
Колеги, нека темата стане смислена, да се използва от всички нас, необразованите и без опит. Вашето споделяне на опита ще бъде нашето училище. Благодаря Ви предварително.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Re: Избор на къртач, перфоратор Makita, Bosch,Dewalt,Hilti
Всички от изброените ще ти свършат работа, купи машината от специализиран за това магазин или от официален представител на марката, и гледай гаранционния сервиз или магазина от който ще я купиш да ти е максимално близо под ръка!
Не купувай "екзотики" които нямат представител или сервиз в твоя град или в БГ, че за елементарни части или консумативи можеш да пуснеш брада до земята!
Макита, Бош, Девалт все тая, и по-цвят да ги избираш щом няма да се занимаваш професионално със строителство и не си вадиш хляба с това, каквото и да купиш няма да сбъркаш
Аз лично съм фен на Макита и си купувам техните ел.инструменти, и оплаквания до момента нямам.
Това е разликата м/у къртач, и перфоратор какъвто ти си решил да купуваш
Със Спарки и Хилти не бих се занимавал, Девалт, син Бош и Макита, на там си насочи усилията
Не купувай "екзотики" които нямат представител или сервиз в твоя град или в БГ, че за елементарни части или консумативи можеш да пуснеш брада до земята!
Макита, Бош, Девалт все тая, и по-цвят да ги избираш щом няма да се занимаваш професионално със строителство и не си вадиш хляба с това, каквото и да купиш няма да сбъркаш

Аз лично съм фен на Макита и си купувам техните ел.инструменти, и оплаквания до момента нямам.
Това е разликата м/у къртач, и перфоратор какъвто ти си решил да купуваш

Със Спарки и Хилти не бих се занимавал, Девалт, син Бош и Макита, на там си насочи усилията

Последна промяна от forski на Вто 10 юни 2014 19:12, променено общо 1 път.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: Избор на къртач, перфоратор Makita, Bosch,Dewalt,Hilti
Колега, какви 50 лв на ден за къртач 5-7 кг? Като гледам наемите на истинските къртачи по 10 кг са по 10 лв на ден ако го вземеш за 7 дни. Перфораторите, към които си се насочил дори са по 5-7 лв на ден. Разликата е, че перфоратора има сила на удара 2.5-3 J, а къртача има 25 J...
Това прави 70 лв на седмица за 10 кг къртач BOSCH, който струва 1500++ лв нов. (Например този)
Щом няма да го ползваш постоянно, колко ремонта вкъщи трябва да направиш? За 600 лв ще си купиш някой, с който има да къртиш няколко пъти повече време и ще окапеш, а може и да не успееш изобщо да си свършиш работа. Едно е да изкъртиш 5 квадрата за ден, друго е да изкъртиш 25...
Това прави 70 лв на седмица за 10 кг къртач BOSCH, който струва 1500++ лв нов. (Например този)
Щом няма да го ползваш постоянно, колко ремонта вкъщи трябва да направиш? За 600 лв ще си купиш някой, с който има да къртиш няколко пъти повече време и ще окапеш, а може и да не успееш изобщо да си свършиш работа. Едно е да изкъртиш 5 квадрата за ден, друго е да изкъртиш 25...
- fox_vt
Да се сравнява това смешно перфораторче с 27 кг къртач за наземна работа е меко казано несериозно
Ако ще си купуваш уред с който повече ще къртиш гледай да е с вертикален мотор.Ако ще ползваш уреда повече от 5 пъти годишно забрави категорично за под наем-синонима е да си на квартира 20 години
Също голям недостатък е да имаш винаги едни 300+ лева за да вземеш къртач под наем за гаранция.

- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
kiril_bulgaria написа:Есента предстои къртене на мазилка около 100м².
Имам досег с такива машинки малко . Ползвай перфоратор/къртач с вертикален мотор и СДС-макс захват, клас 6-8 кила ( пожелание ) с лопатка за мазилка . Разбира се може и щом ще е предимно по-лека работа ( мазилката е такава ), плочки ,тухли , леки разкъртвания за по-тънък бетон , може и нещо по-слабо и леко (4 кила клас с удар 3.5-4 джаула), но нека поне е пак с вертикален мотор .
kiril_bulgaria написа:Понеже не разбирам, гледам в магазините пишат къртач и перфоратор, а пишат, че извършва едни и същи операции. Значи има разлика в предназначението. Каква е разликата между къртач и перфоратор?
Разликата е ,че едното ( перфоратор ) се ползва за направа на отвори със свредло за бетон ( т.е. върти и чука ) , къртача е само за къртене и не му се слагат бургии- не извършва "въртене", нищо ,че имат еднакъв захват примерно. Отделен е въпроса ,че почти всеки качествен перфоратор предлага и функция къртене (т/е/ спира му се вретеното ) и работи като къртач. Определено има един плюс и два минуса избора на перфоратор пред къртач . Плюса е ,че е комбиниран уред ( все едно имаш две машини , за дупчене и за къртене) , единия минус- цената, определено е по-висока с поне 30% (по категория/клас) , втория- мощността за къртене ( удар ) спрямо съпоставим по килограми с него къртач.
Това малко...ще е малко за жалост ( за топ марка ) Може би за средните Спарки перфоратори с вертикален мотор и СДС-макс . Аз лично предпочитам Бош и Хилти , доказани машинки , ценово обаче...може би нещо компромисно със СДС-плюсkiril_bulgaria написа: Цена до 600лв, максимум 800лв
Основно СДС-плюс и СДС-макс са разпространените . При СДС-плюс са предимно по-леките класове с удар до към 4 джаула и свредла с диаметър до към 30-ина мм за бетон , ценово са и по-ниски спрямо СДС-макс ( от един и същ производител ) , СДС-макс са вече и за къртачи до към 25-ина джаула удар и доста големи свредла . Оттам нагоре не са ни "интересни"kiril_bulgaria написа:Каква е разликата между различните захвати? Кое е за предпочитане?

-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря на колегата, преместил темата в правилният раздел.
Колега samo_pechka, страхотен отговор! Само защото бях написал показаното по-долу, затова го поствам.
Vlad, ела в Царево и си вземи къртач под наем от чичо Том за 10лв, Да,ама на час!
Въпроса съм го решил - купувам си! Това е инструмент, който все някога ще ми потрябва. И ще остане в семейството. Точка.
Видях, че модела Sparky K615CE HD (води се къртач) цена 600лв, има тези характеристики:
•Номинална мощност: 1300 W
•Енергия на удара: 9 J
•Скорост на въртене на празен ход (мин -1): 1900 - 3000
•Захват на инструмента: SDS-max
•Позиции на длетото: 12
•Тегло: 6.6 кг
Дали е удачно изделие? За резервни части-ясно, българско производство, от година е на пазара. Ще продължи да се произвежда. Килограмите (тежината) ми харесват, но незнам как е като изделие. Дали е здраво изделие? Какво ми говорят тези характеристики?
Като говорим, Макита е моят лидер в тези инструменти, но незнам какво да гледам. Имат ли подобно изделие, с тези килограми? Дайте линк към подобен модел.
Колега samo_pechka, страхотен отговор! Само защото бях написал показаното по-долу, затова го поствам.
Vlad, ела в Царево и си вземи къртач под наем от чичо Том за 10лв, Да,ама на час!
Въпроса съм го решил - купувам си! Това е инструмент, който все някога ще ми потрябва. И ще остане в семейството. Точка.
Видях, че модела Sparky K615CE HD (води се къртач) цена 600лв, има тези характеристики:
•Номинална мощност: 1300 W
•Енергия на удара: 9 J
•Скорост на въртене на празен ход (мин -1): 1900 - 3000
•Захват на инструмента: SDS-max
•Позиции на длетото: 12
•Тегло: 6.6 кг
Дали е удачно изделие? За резервни части-ясно, българско производство, от година е на пазара. Ще продължи да се произвежда. Килограмите (тежината) ми харесват, но незнам как е като изделие. Дали е здраво изделие? Какво ми говорят тези характеристики?
Като говорим, Макита е моят лидер в тези инструменти, но незнам какво да гледам. Имат ли подобно изделие, с тези килограми? Дайте линк към подобен модел.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Не мога да дам мнение за качество на Спарки ( не съм имал техен къртач или перфоратор ) . А защо не харесваш Sparky BP 540CE ? Може да ти се наложи да дупчиш проходни отвори на съседите
С онази другата само ще може да къртиш , но не и да дупчиш .
П.п. за Макита и други топ марки отсега да знаеш ,че нещо подобно на тези Спарки ( клас) ще е 2х цена ,че и 3х цена ...

П.п. за Макита и други топ марки отсега да знаеш ,че нещо подобно на тези Спарки ( клас) ще е 2х цена ,че и 3х цена ...
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Спаркито си е 100% китаец, само че от тези малко по-добре направените китайци
Колега за какво ти е толкова скъпа машина като ще я използваш от дъжд на вятър няколко пъти годишно?
Аз имам една смехория на B&D за 200лв.с 1,6J удар, с която направих ремонт на цяла къща, баня, мазилки, ел.инсталация, всичко.Бърках лепила, къртих мозайка, дупки за дюбели и какви ли не още извращения, за 800лв.ще си купиш страхотна машина, ама ако ще стои като паметник у вас, за какво ти е?
Зарежи го това Спарки, грешно дадени пари са него.

Колега за какво ти е толкова скъпа машина като ще я използваш от дъжд на вятър няколко пъти годишно?
Аз имам една смехория на B&D за 200лв.с 1,6J удар, с която направих ремонт на цяла къща, баня, мазилки, ел.инсталация, всичко.Бърках лепила, къртих мозайка, дупки за дюбели и какви ли не още извращения, за 800лв.ще си купиш страхотна машина, ама ако ще стои като паметник у вас, за какво ти е?
Зарежи го това Спарки, грешно дадени пари са него.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”