Здравейте колеги преди около 20 дни си взех 3D LED TV и преди това на същото място имаше CRT телевизор с приемник за цифрова телевизия и всичко беше ОК. След като пуснах на новия телевизор цифрова телевизия всичко си е ок ,но имам 10 канала които са HD и през около 10-15 минути се получава едно насичане на звука и картината за около 2-3 секунди и се оправя (това е само при HD каналите) Въпроса ми е някой знае ли каква трябва да е честотната лента на пропускане на сплитерите понеже имам два. Единия е 5-1000 MHz а другия има 3 изхода:
1-ви: 118-1000MHz 4.5dB
2-ри: 87-108MHz 4.5dB
3-ти 5-1000MHz 4.5dB
П.С на 1-ви изход е свързан телевизора а на 3-ти ми е свързан модема за интернета. Съмнява ме ,че проблема е от първия сплитер (според мен е тясна честотната лента на пропускане)
Сплитери за каберлна цифрова телевизия
- Gazaro_wow
- Автомобил: VW Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ 1990
- lent
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Сплитери за цифрова телевизия
Не е тясна честотната лента,по-скоро търси проблема в недобре направен/и конектор/и.Но щом го прави през 15 мин. не може да се каже точно дали е от връзките проблема.А да кажеш на кой оператор си и марката на елементите?
- Gazaro_wow
На по-малкия не пише каква марка е а този с трите изхода е FLOMATIK според мен не е от хлабави връзки защото насичането го има само на HD каналите а на другите го няма.
П.С Оператора е Кабел-Сат Запад (Благоевград)
П.С Оператора е Кабел-Сат Запад (Благоевград)
- lent
- Автомобил:
- Двигател:
Възможно е нивото на сигнала на HD каналите да е на ръба и от време на време се получава пикселизиране(накъсване,забиване ако щеш).Това е цифрова телевизия с QAM модулация и при натрупване на грешки започва да пикселизира и накъсва.За да не говоря на сляпо най-добре снимай и двата елемента,защото освен "сплитери" има и "тапове" и различните елементи по вид разделят в различно съотношения сигнала на изходите си,което оказва влияние на подавания към устройствата сигнал.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Не мога да се сетя колко беше честотата на сплитера на цифровата но ми се струва че е над 1000 мгх
пп сетих се 2400 мгх търси да са тия по 1000 мгх са за кабелна само
ппп тва в случай че е от сплитерите де.

- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Намери Стефан /stefan4o/ memberlist.php?mode=viewprofile&u=113942 на лични и го питай.Той сигурно ще види темата ама...
- lent
- Автомобил:
- Двигател:
Предполагам говорим за кабелна цифрова телевизия.В този случай честотната лента на пропускане на пасивните елементи е напълно достатъчна.Съдя по факта,че колегата използва кабелен модем за интернет.Ако телевизията е сателитна,тогава колегата "fox_vt" е прав.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
mely написа:Намери Стефан /stefan4o/ memberlist.php?mode=viewprofile&u=113942 на лични и го питай.Той сигурно ще види темата ама...
Абе аз темата я видях, ама ми се чини, че колегата ЛЕНТ може да се окаже прав (той също работи в кабелна, но вече в друга, бяхме колеги преди заедно, ако не го е срам да си признае кой го научи да оправя интернет аварии

Не зная кое кара колегата пуснал темата да мисли, че:
Съмнява ме ,че проблема е от първия сплитер (според мен е тясна честотната лента на пропускане)
Тотално грешно. Щом си с модем, предполагам този изход 118 до 1000мхз е такъв защото на честота под 118 реално няма телевизионни програми. А обратния канал на модема (т.нар. upstream channel) е на ниските честоти до 118мхз. Дълго е за обяснение, но най-просто казано този изход на сплитера "изрязва" достъпа до 118мхз на телевизора, понеже по обратния път могат да бъдат върнати шумове по коаксиалната мрежа, които да се отразят на работата на модема. Може да ти насича поради много причини - при прекалено силен сигнал също може да се получи. Обади се на доставчика си да дойде и да замери с уред качеството на ХД-пакетите, което се изразява с характеристиката Preber и Postber, ако говорим за QAM 256 модулация де. Също така тая модулация е МНОГО чувствителна към лоши връзки. Дефектите по трасето се виждат доста ясно с подходящ за целта цифров уред, който има опции да тества всевъзможни параметри по коаксиалната мрежа (работим с такива ние специално). Най-добре се обади да пратят хора, за да погледнат и замерят за какво идва реч

fox_vt написа:Не мога да се сетя колко беше честотата на сплитера на цифровата но ми се струва че е над 1000 мгх
Цифровата може да бъде "поставена" на каквато си честота иска кабелният оператор до 1000мхз. Обикновено най-добрият вариант е да бъде изтеглена на най-високите, поради ред причини, за които не ми се пише.
При сателитните техните пасивни елементи са над 1Гхз. В случая предполагам, че колегата ползва квартална кабеларка.
- Gazaro_wow
И така... Проблема се оказа в хлабава връзка на единия "сплитер" (има си друго име ,но не знам как се казва) той дели сигнала за телевизора и за модема. Разкачих го и на входа му самите пластинки имат лоша връзка с медния проводник на коаксиалния кабел ,свих го на две (медния проводник) и разширих пластмасовата дупка и го оправих. Благодаря на всички колеги които дадоха акъл
Лично аз до последно не вярвах ,че е хлабава връзка ,но не съм навлизал в подробности с 64QAM модулацията учил съм само най-старите модулации.
П.С Използвам услугите на местната кабеларка ,мрежата из целия град е оптична, долу пред блока има преобразувател и от там в блока има само коаксиален кабел , по него има Интернет ,Кабелна ,цифрова и телефон. Именно за това не исках да ги викам понеже в момента ползвам приемника им на другия телевизор и като дойдат да проверят ,ще си вземат приемника или ще кажат още по 5лв. на месец ако искам цифрова на два телевизора
В момента сила на сигнала: 100%
Качество на сигнала 82% забравих да видя преди това какви бяха параметрите. Още веднъж голямо БЛАГОДАРЯ на всички колеги които се отзоваха

П.С Използвам услугите на местната кабеларка ,мрежата из целия град е оптична, долу пред блока има преобразувател и от там в блока има само коаксиален кабел , по него има Интернет ,Кабелна ,цифрова и телефон. Именно за това не исках да ги викам понеже в момента ползвам приемника им на другия телевизор и като дойдат да проверят ,ще си вземат приемника или ще кажат още по 5лв. на месец ако искам цифрова на два телевизора

В момента сила на сигнала: 100%
Качество на сигнала 82% забравих да видя преди това какви бяха параметрите. Още веднъж голямо БЛАГОДАРЯ на всички колеги които се отзоваха

- burn0ut
- Автомобил:
- Двигател:
Въпрос за кабелна ТВ
Колеги, имам бърз и глупав въпрос - кабела за ТВ влиза в сплитер, които дава сигнала към 2 телевизора...ако няколко метра преди този сплитер сложа друг, който да ми пусне сигнал към трети ТВ, а другия изход си продължава старата линия, "аджеба" какъв е шанса да се развали сигнала ? Предварително благодаря за помощта :-)
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Re: Въпрос за кабелна ТВ
burn0ut написа:Колеги, имам бърз и глупав въпрос - кабела за ТВ влиза в сплитер, които дава сигнала към 2 телевизора...ако няколко метра преди този сплитер сложа друг, който да ми пусне сигнал към трети ТВ, а другия изход си продължава старата линия, "аджеба" какъв е шанса да се развали сигнала ? Предварително благодаря за помощта :-)
Аз бих сложил сплитер тройка на мястото на двойката и да върна кабела обратно по трасето до където е необходимо.
- burn0ut
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Сплитери за каберлна цифрова телевизия
Сигурно така ще стане, просто в единия случай ми трябват 2м кабел, а в другия 20м ... И тук там да пробия дупка :-D
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”