Дайте идея за импровизиран ски влек.Имало такъв в Вълчи Дол.
- vin_d
- Автомобил:
- Двигател:
Дайте идея за импровизиран ски влек.Имало такъв в Вълчи Дол.
Здравейте колеги. Имам рационално мислене,не се пак ще съм благодарен за съвети. Идеята ми е да се направи приспособление което да тегли 5-10 човека м/е би 500 метра нанагорнище естествено. За голямо колело м/е да се импровизира с задна джанта на трактор /зависи от кг./ требва некъв редуктор,мотор на 3-фазен ток,стоманено въже,дръжки и др. подробности. Ще съм благодарен за някакво инфо.
Последна промяна от vin_d на Чет 12 фев 2015 20:24, променено общо 2 пъти.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
Re: Дайте идея да импровизиран ски влек
500 метра си е сериозно разстояние, погледни какви са типовете решения на фабричните влекове. Най-лесно ще стане типа, при който сам се закачаш на въжето с влечка. Колело от трактор забрави, ще си трябват истински колела с бандаж по размера на въжето.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Абе то решения по тока- дали трифазен или монофазен и по механиката ще намериш. Обаче не дай Боже ако стане беля някаква, и ако не е у вас (500м ме карат да се съмнявам да е в двора ти). Ако трябва да се узакони ....
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Един чичко по телевизора обясняваше за някаква доста популярна писта, че 50те години приспособили един трактор горе със свалена гума да тегли въжето. Тоя "лифт" изкарал повече от 20 години. На същата писта се подготвяли и национални състезатели.
Ама сега да се узакони нещо от този род е абсолютно невъзможно. 84те хартийки дето ще ти трябват ще струват колкото 20 такива лифта, ако си ги поръчаш в някоя швейцарска фирма.
Иначе на вторични има всякакви двигатели и редуктори.
ПП Малкият диаметър на джантата ще съсипва въжето за отрицателно време.
Ама сега да се узакони нещо от този род е абсолютно невъзможно. 84те хартийки дето ще ти трябват ще струват колкото 20 такива лифта, ако си ги поръчаш в някоя швейцарска фирма.
Иначе на вторични има всякакви двигатели и редуктори.
ПП Малкият диаметър на джантата ще съсипва въжето за отрицателно време.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
DundyTheCroc написа: Най-лесно ще стане типа, при който сам се закачаш на въжето с влечка.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Слава Богу не ме е удряла, но за по-прост принцип от този не се сещам 

- vin_d
- Автомобил:
- Двигател:
Не можах напълно да разбера що е то ,,влечка,, някакъв пригоден захват за самото въже което е отделно ли. Ако е това,до там да се стигне. Интересува ме друго,самите колела горе и долу,редуктора и мотора от какво м/е да се пригодят най-лесно.
Четох за пързалка в Вълчи Дол,на 50км.от Варна. 250м. дълга,имало саморъчно направен влек,гледах клипове малко,но не е показано хубаво самото устройство.Не се вижда май и никакви закачалки са скиорите,може би ползват тези влечки каде говорите. Но се вижда некви дръжки с въжета който си ги носят докато карат.
Искам некой колега който е одил дам да сподели.
Четох за пързалка в Вълчи Дол,на 50км.от Варна. 250м. дълга,имало саморъчно направен влек,гледах клипове малко,но не е показано хубаво самото устройство.Не се вижда май и никакви закачалки са скиорите,може би ползват тези влечки каде говорите. Но се вижда некви дръжки с въжета който си ги носят докато карат.
Искам некой колега който е одил дам да сподели.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Дайте идея за импровизиран ски влек.Имало такъв в Вълчи
Да, захват за въжето, всеки си има такъв и се закача. Грубо казано планка с въже в единия край и две издатини в другия, въжето на влека минава между тях, а тежестта на скиора ги заклинва. Това е лесната част, за 500 метра не знам дали може да се направи влек без опорни стълбове, зависи и от наклона на терена, с една дума професионални изчисления. За редуктор и двигател по-добре да се ползва нещо готово, от някакво промишлено оборудване или асансьор.
- vin_d
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за мненията,но неправилна преценка направих за дължината.Като гледам колегите ипровизатори от Вълчи Дол са го направили на 250 м.
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CC0QuAIwBA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DvKDfav0P7DM&ei=YQfdVNTRLYW5ygO29oHgAg&usg=AFQjCNHhcHlm3UQvowomLBQ1UW-fuNc1bA&bvm=bv.85970519,d.bGQ
И аз някаде за толкова си мисля 250-300 м. най-много,зависи от терена,парите .... и др.
Мина през акъла да ползвам нещо от асансьорните детайли,ще поразгледам пак.
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CC0QuAIwBA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DvKDfav0P7DM&ei=YQfdVNTRLYW5ygO29oHgAg&usg=AFQjCNHhcHlm3UQvowomLBQ1UW-fuNc1bA&bvm=bv.85970519,d.bGQ
И аз някаде за толкова си мисля 250-300 м. най-много,зависи от терена,парите .... и др.
Мина през акъла да ползвам нещо от асансьорните детайли,ще поразгледам пак.
-
- Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
- Двигател: avf+m47
Това е доста просто като изпълнение,но и също толкова опасно
В края преди ролката съм виждал направени със ел.ключ за изключване на двигателя (с ел.мотор )но и тук е приложимо и може да се направи
Една идея ще е по безопасно 

- kris11
- VW експерт
- Контакти:
На В.дол е слаб наклона на влека. При по-стръмен наклон и повече хора на клона влека се затормозява. По спомени на Паничище хората се закачаха по-нарядко. Обезателно краен изключвател , ако някой не успее да се откачи от въжето става лошо. Хващането с ръкавици за въжето не е никак добра идея. При по-амортизирано въже има стърчащи части от скъсано въже и се забиват в ръката.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Пък ако някой падне, няма как да се откачи, дори и да има в паниката я се сети, я-не. Не ми се мисли какво ще стане при редуктора горе, ако няма краен изключвател.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Лошото е ,че ще се закачат начинаещи. Там много голяма безопастност и задължително човек горе до мотора за екстремално изключване. 1985г едва откачих едно унгарче от влекчето на Шилигарника. Влекаджията беше се запилял.
Сещам се сега как преди много години на Маркуджик 1 / беше влек/ влекаджиите си правеха майтап с жени чужденки. Подава паничката и я държа , пружината се изпъва , пуска паничката и мадамата се изстрелва във въздуха на 2-3 м напред и клатейки като патка се струполява. /1986/7/8 г/

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”