Ще минавам изцяло на SMD LED лампи за осветление

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Re: Ще минавам изцяло на SMD LED лампи за осветление

Мнениеот StS » Съб 23 май 2015 18:39

Колеги да се похваля - направих транзакцията към ЛЕД на 100%.

За сега съм с V TAK - На 12W - 1050 лумена, с алуминиевото тяло. Изгоря първия път - замениха я без въпроси - новата работи вече 2ра година без проблем. 3 броя

Другите в жилището са от вчера - 8 крушки на Е27 на OCTA LED, български на 9.5 W - за сега много доволен.А и са на добра цена сравнено с алуминиевите на Втак или да не говорим за филипс, осрам и другите - от 30 до 60лв :eek ...

П.С да не е реклама но OCTALED - са изцяло български както се твърди от сайта им...та аз ги препоръчвам защото да с 3 год гаранция

mirror
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mirror » Нед 24 май 2015 7:25

инжектопляктор написа:Колко лумена LED лампа трябва, за да се докара осветлението долу-горе до нажежаема жичка 100W? Взех една 800лумена, 10W, но ще я сменям - слаба е. Въпреки, че ме убеждават, че е колкото 75W лампа - не е.

10W LED на осрам светят почти колкото 100W нормална icon_idea и няма разлика в цвета на светлината :smile много съм доволен :th_up

http://www.osram.com/media/resource/lightboxlarge1/496716/led-superstar-classic-a-60-advanced-10-w-827-fr-e27-sid.jpg
сравняват я с 60 вата но на практика е по силна от 75 ватова нормална :wink на око и давам около 90 вата

сравненията ги правя на полилеи с 2 ключа като превключвам между лампите :exclaim разликата със 100вата нормална е почти незабележима :th_up

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Нед 24 май 2015 8:20

Ако цифрите в нета са вярни 100W крушка с нажежаема жичка вади около 1600-1800 лумена. 10W светодиод даже от модерните с високото КПД е може би към 1000 - 1200 лумена. Разликата обаче е, че нажежаемата жичка свети на всякъде, а диода е насочен.

Та това което казваш може да се приеме за вярно, но с някой условности :) .

Нещо друго важно има за което не знам някой писал ли е в темата - CRI (color rendering index). Т'ва е свойството на светлината от различни източници да възпроизвежда цветовете. Точно т'ва куца на тия енергоспестяващите. Определя се от това в колко широк спектър излъчва тялото. Нажежаемата жичка е 100. За да докараш същият комфорт със светодиоди трябва да търсиш нещо около и над 90. Но тия с висок CRI са обикновенно по-висока цена. И май и с по-ниско КПД.

Смятам, че още е рано за LED по домовете. Не заради друго, а заради цената.

mirror
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mirror » Нед 24 май 2015 13:59

цените на лед лампите падат бързо и скоро ще са на равнището на енергоспестяващите :wink
тия осрам са ми първите лед лампи но не виждам разлика в осветеността :rolleyes светлина има дори на тавана на същите места където осветява и нормалната крушка :smile

http://www.conrad.com/medias/global/ce/6000_6999/6900/6910/6913/631010_BB_00_FB.EPS_1000.jpg
http://ledvision.bg/image.php/image.jpg?height=690&image=/Files/Products/194717842led-wide-beam-angle.jpg

явно не е само един диод вътре :rolleyes

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 24 май 2015 21:08

102% не е един светодиода, даже ако гледаш един корпус на светодиод, вътре има няколко отделни кристала, или на един кристал са разположени няколко светодиода. Но това не променя нещата, осветлението със светодиоди е по-неприятно и изморяващо от ЛЛ и много по-зле от ЛНЖ, просто е факт, колкото и да не му се иска да признае човек :biggrin . Става за декоративно, насочено осветяване на обект, за външно осветление, или за осветление в сервизни помещения .... и в кухнята, докато се усети жена ти :mhihi .

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 24 май 2015 21:23

Има още какво да се желае от лед технологията.В спалнята смених трите крушки на Е-14 цокъл с такива ЛЕД.По 5 вата всяка.Уж топла светлина,ама не.Изкуствена си е от всякъде.В сравнение с обикновена крушка е много по-дразнеща.
За сега съм с енергоспестяващи с топла светлина и съм доволен.Една 15 вата енергоспестяваща свети колкото 3бр.5 ватови ЛЕД а и свети с по-приятна светлина.Пък и далаверата от пестенето на тока изчезва,след като не могат да достигнат капацитета на енергоспестяващата.

mirror
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mirror » Пон 25 май 2015 16:22

при мен съм я сложил в дневната и свети по цяла нощ и не забелязвам нито разлика в цвета с обикновената крушка нито дразнене и умора на очите :rolleyes при все че съм цяла вечер пред компа до малките часове :smile
преди лед-а бях с енергоспестяващи на филипс и осрам 100вата екривалент с топла светлина и при двете имаше разлика в светлината и леко дразнене в началото докато се свикне с тях :smile

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 25 май 2015 17:24

Моите са NVC,може при различните производители да има разлики в цвета. :gruebel

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Пон 25 май 2015 18:43

Аз от месец-два съм новодомец и направо си боднах LED лампи навсякъде. Като цена/харектеристики ми допаднаха UltraLux. Влязох направо в сайта на вносителя и си поръчах за навсякъде. В зависимост от осветителното тяло и стаята си взех крушките. Ще ги видим колко ще изкарат. Ако не друго, поне гаранция имат. Докато правих ремонтите ми направи впечатление, че тази с нажежаемите жички си погорват здраво. Дано с тези не е така.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 27 май 2015 17:19

Всичко под 15W не става за осветление на помещение, в което се чете и т.н. 15W ги издокарва долу-горе към 95W. Пробвах с някои варианти. И светлината е малко по-различна.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 02 юни 2015 21:19

Само да отбележа, че тези ватове са китайски и не трябва им се вярва особено. Не трябва да се вярва и на сравнението на диодни ватове и нажежаеми ватове. При проверка истината се оказва много по-различна.
Примерно едни лунички, на които пише 4 вата консумират от мрежата около 7 вата, а до самите диоди стигат около 2,5 вата. Откъде се е взела тази четворка никой не знае.
А аз така и не разбрах къде са намерили толкова неефективна нажежаема лампа, че да си пишат идиотските сравнения. По мои наблюдения светлината от диодите се преувеличава около 2 пъти.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 02 юни 2015 22:18

ktamen написа:Само да отбележа, че тези ватове са китайски и не трябва им се вярва особено.

Ползвам VTac-а и отговарят. Идея по-слаби са от 100W нажежаема жичка, но много малко по-слаби и общо взето са аналог-заместител. При мен осветлението е от 1 осветително тяло в стаите с 1 фасунга и 1 крушка.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”