Акумулатор за котел
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Акумулатор за котел
Имах един автомобилен акумулатор за парно, но след 1г е почти умрял. Доколкото разбрах тоя вид не са подходящи за пълно разреждане. Трябват някакви с гел или незнам какви особености, но издържащи пълен разряд. Някой знае ли нещо по темата и къде има съответните акумулатори? Има някакъв инвертор, уж подходящ - 600W.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Акумулатор за котел
Каква е консумацията и колко време черпиш от акумулатора? Как го зареждаш?
- nii
- Незабравим член
- Автомобил: Golf 2 Automatic
- Двигател: RP
Трябва ти тягов, а не стартерен акумулатор.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Принципно няма акумулатори допускащи "пълен разряд". На GSM-те ни наистина батерията стига на 0% и телефона чак тогава изключва, но това всъщност не е разряд до 0V, а до някакво допустимо напрежение. Трябва в инвертора да има вградена защита от понижено напрежение и той да изключва при падане на напрежението на 12-волтов оловен акумулатор (например) под 11V.
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
muns61 написа:Каква е консумацията и колко време черпиш от акумулатора? Как го зареждаш?
2 помпи общо 130W. Ще ми се да държат поне 4 часа. При тестовете ми сега изкарва по-малко от 2ч с 60Ah акумулатор. Но цяло лято инверторът е стоял изгасен със закачен акумулатор - предполагам му се е отразило.
nii написа:Трябва ти тягов, а не стартерен акумулатор.
Това намерих - нашенската марка дали отстъпва по издържливост?
http://store.emk-33.com/product/794132/akumulator-tyagov-12v-060-ah-semi-traction-monolith-power-monbat.html
- nii
- Незабравим член
- Автомобил: Golf 2 Automatic
- Двигател: RP
всеки ще ти даде различен отговор, за мен са ОК.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Монолит-а е полутракционен акумулатор. Предвиден е за каравани, лодки и т.н. където може да се полва като тягов и стартерен. С дебели отляти плочи е и носи на доста дълбок разряд. Ще ти свърши работа, но трябва да се измери конумацията, както и да се предвиди максималното време за работа за да се избере правилния капацитет.
Монбат имат и баш стационарни батерии дето се олзват за GSM клетки и UPS, но цените са дебели.
Монбат имат и баш стационарни батерии дето се олзват за GSM клетки и UPS, но цените са дебели.
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
На такъв тягов, ако направя пълен разряд за да видя колко време издържа, дали ще си влоши качествата? Или 2-3 пълни разряда няма да го бъркат.
- milmar
777 написа:На такъв тягов, ако направя пълен разряд за да видя колко време издържа, дали ще си влоши качествата? Или 2-3 пълни разряда няма да го бъркат.

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
777 написа:2 помпи общо 130W. Ще ми се да държат поне 4 часа. При тестовете ми сега изкарва по-малко от 2ч с 60Ah акумулатор. Но цяло лято инверторът е стоял изгасен със закачен акумулатор - предполагам му се е отразило.
Тук ти е била грешката че си изключил захранването докато не ползваш парното,и аз така направих първата година като ми сложиха котела и после се чудя защо електрониката загря като я включих есента докато се е опитвала да съживи умрелия акумулатор . Иначе друг вариант е да сложиш още един акумулатор /някой дизелов 75Ан дето вече не става за кола/ вързан последователно и предполагам ще вдигнеш доста времето на автономна работа. Аз с два такива ,но на една помпа 150 вата при теста стигнах до 14ч и то без да чакам да се изтощят !
- milmar
Stivi написа:.... Иначе друг вариант е да сложиш още един акумулатор /някой дизелов 75Ан дето вече не става за кола/ вързан последователно и предполагам ще вдигнеш доста времето на автономна работа. Аз с два такива ,но на една помпа 150 вата при теста стигнах до 14ч и то без да чакам да се изтощят !
При последователно ще вдигнеш напрежението двойно, ако не друго

Неработещ на колата акумулатор, сложен паралелно на друг стар акумулатор не се знае дали ще има ефект, ососбенно положителен.
Отделно от това пък, или помпата не е била 150W, а доста по-малко, или времето е било доста под 14ч., или е чудо. Помпа 150W би консумирала най-малко 10А при напрежение 12V (приемаме че е 10А, макар че по сметки е 150:12= 12.5, пък и КПД на проебразувателя 12V->220V не вярвам да е 100% или пък повече. От там 14 часа по 10А са ти 140Аh. От 2 чисто нови 75Ah e трудно да очакваш толкова ток...
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
За свързването си признавам че ме домързя да погледан в нета кое беше последователно и кое паралелно /успоредно и съм написал глупост
,за часовете съм сигурен че бяха толкова,но трябва да погледна пак помпата ,че ватовете по ми се губят 

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”