Tърся съвет от колега-електротехник.

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Re: Tърся съвет от колега-електротехник.

Мнениеот gergeto » Нед 13 мар 2016 20:36

vassilkm написа: Дано има полза! Ако някой се интересува как да върже бойлера с таймер , мога да споделя опит!
....

Аз като автор на тази тема съм виновен,че бях обещал да пиша резултата след ремонта,но просто ме "награбиха" следващите ядове и така и не писах...

kossel написа:дори и да цъка, ако са нагорели пластинките, няма да дава контакт, затова трябва да се измери
..Такъв излезе и моят проблем+нагорял и изскочил от ключа кабел.
Въобще печката е толкова стара и неривизирана от години,че след като я попрегледах по-подробно се оказа че няма нито една здрава връзка- де що има кабели ,всички бяха разхлабени. Сега е OK. Днес ходих до майка ми за "прошка" и си хапнах страхотна баница опечена във въпросната печка. Благодаря ви колеги за съветите,благодарение на които проблема беше отстранен за отрицателно време. :bowdown
Радвам се че има колеги ,които отново "живват" темата с компетентни постове,надявам се тази темичка да се превърне в полезна за всички ни в такива "битови ел.проблеми" :th_up

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 13 мар 2016 20:45

Електротехниката е проста работа, имаш само 2 вида повреди - нямаш контакт където трябва, или имаш където не трябва. Смо трябва да намериш къде!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 14 мар 2016 8:08

Научно доказано е, че всички електронни устройства работят с дим. Защото когато дима излезе от тях, те спират да работят :exclaim

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 14 мар 2016 16:30

ktamen написа:Научно доказано е, че всички електронни устройства работят с дим. Защото когато дима излезе от тях, те спират да работят :exclaim

Не съм напълно съгласен-Такива като мен "ел.техници" могат освен дим, и огън да изкарат... :mhihi

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 14 мар 2016 20:47

ktamen написа:Научно доказано е, че всички електронни устройства работят с дим. Защото когато дима излезе от тях, те спират да работят :exclaim

:th_up :th_up :beer :beer Все ги бях чувал ама това ме разби :mhihi :mhihi :mhihi Но наистина може и огън да изкарат но това просто е по бърз метод за изкарване на дима :icon_lol :icon_lol

vassilkm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vassilkm » Вто 15 мар 2016 17:56

Правилно, благодаря на модератора-при положение 0 на ключа съпротивлението трябва да е безкрайно голямо!Искал съм да кажа , че нищо не трябва да показва!Допълнение:последователното нарастване или намаляване на съпротивлението при превключване,показва освен изправност, показва и правилно свързване на реотаните !Ако не е така-разменят се местата на средните клеми на свързване на реотаните! Ако на 1 не показва съпротивление, а на 2 или 3 има и е същото на 4, то единия реотан е изгорял или има прекъснато свързване.Добре е да се познава устройството и включванията на 5-тактния ключ за да се правят правилни заключения.Новият ключ преди монтаж- непременно направете проверка за притягане на пластинките,за правилното им положение и дават ли сигурен контакт-като ползвате мултицета на. звук/проверка на вериги/.Още по добре, ако се разглоби ключа и се извади само порцелановата плочка с контактните пластинки и всичко да се провери удобно и сигурно.Накрая -все пак не вярвайте, а проверявайте и проверявайте, докато не се убедите в заключението си !

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 15 мар 2016 18:36

vassilkm написа:Накрая -все пак не вярвайте, а проверявайте и проверявайте, докато не се убедите в заключението си !

Много съгласен!!!
Забелязах преди 2-3 години, че болтчетата, особено на порцелановите клеми,не са завити, а са набити! :thumb_down
Съответно - резба няма останала!
В последно време пък попадам на клеми (главно пластмасови), които като ги стегнеш и те цъфват отдолу
В резултат кабелите са хлабави, нагарят, нагряват и... после от Пожарната трябва да попълват протоколи! :no
Друго масово - старите трифазни контакти (онези, черните, бакелитените) - 90% от ботчетата, които държат тоководещите пера към порцелановата основа са хлабави. А те подсигуряват стегнатостта на тези пера
Резултата е въпрос: 'Бате Радко, имам на село на двора е'на помпичка за поливане... Редовно не щеше да тръгне, само бучи. А сега взе да пари и да мирише нещо...'

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 15 мар 2016 20:33

Жена и ток искат стягане!

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 15 мар 2016 21:38

radotom навремето като учихме елтехниката не че е специализирано училището за това но имаше специалност.Правихме разклонители-учителя раздаваше 2 метра кабел шепсел и тройка контакт и за един учебен час трябва да се сглоби.Като имаш предвид че учебен час е 45 мин смятай как се сглобяват ,че на половината клас им правя разклонителите защото не могат да вдянат за кво иде реч :mhihi Та не се знае тези неща дето ги виждаш кой точно ги е сглобявал :neutral Макар че нашите изделия в тази част са доста по добре от китайското гаражно производство.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 15 мар 2016 22:07

fox_vt написа:Макар че нашите изделия в тази част са доста по добре от китайското гаражно производство.

Абе незнам,обаче в апартамента на родителите ми всичко що е ел.инсталация си е в оригиналния вид от построяването на блока.Правил съм само дребни подмени на фасонки на полилеите(щото баща ми-бог да го прости,признаваше крушки от 100W нагоре),контактите дали са сменени 1-2 броя за толкова години.А в къщи наслагах едни аплици с едни китайски керамични фасонки-сигурно вече ги смених (фасонките) пет пъти на аплик.Контактите в гипскартона и конзолите са олеле-все разхлабени и контактите и врзките на кабелите.
Няма го някогашния стабилния бакелит и дебелите клеми с добре нарязани резби на болтчетата-стягай колкото можеш-няма превъртане на резбата,няма охлабване на връзката.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”