избор на климатик

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: избор на климатик

Мнениеот mely » Чет 13 окт 2011 17:15

stefan4o написа:Аз се спрях на марката General. Избрах модела ASH09LD
http://balders-bg.com/pdf/general/plazma.pdf
Утре тичкам до банката да оправям бомащината и ако всичко е ОК другата седмица ще му се радвам eusa

Да драснеш като като го вземеш.Съжалявам че не можах да ти обърна достатъчно внимание ама....трябваше да бягам по задачи

Потребителски аватар
JaDaWiN
Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]

Мнениеот JaDaWiN » Нед 16 окт 2011 10:48

Колеги, насочих се към по-голям климатик...Някой има ли мнение за 14ка Фуджицу: http://www.klimatici.biz/product/685/klimatik-general-ashg-14le.html
и Дайкин:
http://www.klimatici.biz/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-daikin-ftx50-gv.html

Притеснява ме минималната мощност на Дайкина: 1.70kW - т.е. ще харчи 0.47kW. За сравнение 14LE ще харчи 0.23kW. Не целя в нас да е баня - повече от 21-22 градуса не ми трябват.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 16 окт 2011 11:03

Аз все повече започвам да се отказвам от нов климатик, поради следните две причини:
1. Добавям още 100 лева към месечните ми задължения на банките, които за момента са ми да речем едни 220 лева.
2. Разгледах доста интересна оферта за японски инвертор на старо на 100Волта. С 2-годишна гаранция и COP сравним с най-високия клас климатици на Daikin/Toshiba, които са на цени от порядъка над 3000 лева

Потребителски аватар
JaDaWiN
Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]

Мнениеот JaDaWiN » Нед 16 окт 2011 11:12

stefan4o написа:Аз все повече започвам да се отказвам от нов климатик, поради следните две причини:
1. Добавям още 100 лева към месечните ми задължения на банките, които за момента са ми да речем едни 220 лева.
2. Разгледах доста интересна оферта за японски инвертор на старо на 100Волта. С 2-годишна гаранция и COP сравним с най-високия клас климатици на Daikin/Toshiba, които са на цени от порядъка над 3000 лева

Ако са добри парите.. защо не. Но не знам ако е някаква неизвестна марка дали ще се намерят части.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 16 окт 2011 11:15

Ами парите са около 800 лева за 12ка инвертор на старо на марките - Sanyo, Hitachi, TOshiba,Sharp и др.японски марки. Т.е. все едно купуваш топ-модел японска марка на цената на нов куча марка. Аз сто пъти съжалих, че вместо тоя скапан нов Хайер не взех някое японско втора употреба. Ще го мисля, имам още малко време докато дадат отговор от банката дали съм одобрен за тоя Генерал. Щото излиза следното:
Два климатика на старо с по 2 години гаранция - ползваш климатик 4 години без да го мислиш. Двата климатика струват на цената на нов що-годе приличен. Казвам що-годе, защото доколкото успях да разбера и проуча професионалните серии и скъпите модели с хубав COP около или над 5, са на доста дебела цена. Т.е. излиза, че за 4 години ползваш климатик с по-добро КПД, отколкото нов, който е на същата цена като два стари инвертора. Та старият Хаер ако се предаде тази зима, може вместо с нов да го заменя с 2ра употреба японец. :Mr Green Fun
Иначе офертата на банката е идеална за човек, който тепърва ще купува климатици за вкъщи (не е като при мен с два работещи климатика за момента с цел ъпгрейд на стария).

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пон 17 окт 2011 19:12

Ми ако избуфка нещо на тия стари климатици какво правим тогава? Частите сигурно са скъпи пък и трудно ще се намират. :roll: Иначе за спорта бих пробвал един такъв на тавана без изолация на покрива. :lol: А ресурса на компресора? :roll: А как ще вдигнеш на 60 Hz честотата и COP така като е на 50 Hz няма ли да спадне и да стане същото като на новия Haier, че и по-зле? :roll: Това малко като с монитора ми стана. Хубав беше много, професионален ама след 3-4 години си пролича веднага, че е втора употреба и сега събира прах в мазето щото е за траф дето струва половината на нов такъв монитор и го има само в Испания като аналог. mhihi Па новия китайски ама па е нов и си сигурен, че ще изкара поне двойно повече от втората употреба. :banghead: mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 17 окт 2011 19:54

Климатикът е с две години гаранция. И да избуфка какво от това? Части за тях има БОЛ, щото вносът е огромен и хората ги купуват много. Лошото при новите климатици е, че части няма чак толкоз за тях и реално ако се прецака един месец след гаранцията по-рентабилно е да си вземеш нов климатик. А все пак говорим за двойна разлика в цената. А стария японски инвертор и да се прецака няма да ме е яд щото не съм дал 1500 лева за него, плюс това с високия си COP реално избива една част от парите със сметките за ток, за разлика от новия, чийто COP е под 4.0. Ако мога да си позволя една тънка сметка, то тя е следната:
1.Вариант 1 - Чисто нов китайски климатик на хубава марка (Дайкин, Фуджитсу,Генерал, Шарп и т.н.) първоначална цена около 1700-1800 лева за 12ка. Ползваш го 24 месеца и ти харчи числото Х. Скапва се на 25ти месец и равносметката е следната 1800+24*Х=сумата, която си вложил да се топлиш/охлаждаш за период 24 мес.
2. Вариант 2 - японски инвертор висок клас втора употреба. Първоначална цена 800 лева и консумация по-ниска средно 5-10% от в.1. Прецаква се на 25-тия месец и уравнението е следното 800+24*(Х*0.95)=сумата, която си вложил да се топлиш/охлаждаш за период 24 мес.

Предполагам сам можеш да си го сметнеш кой вариант ти е по-изгоден. mhihi

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 17 окт 2011 20:25

Нали идеята е че новия климатик ще ти служи много повече от 2 години :) В момента нисък клас китайски климатици се продават с 5 години гаранция. А дайкин за 2000лв би трябвало да работи безпроблемно много повече от 5 години, без значение че не е правен в Япония, а в Тайланд примерно.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 17 окт 2011 20:30

Принципно е така. Ама има ли някаква гаранция, че няма да се прецака малко след като му изтече гар.срок? Нали на всички е ясно, че климатик китайска сглобка и такъв само че японска имат разлика от земята до небето. Неслучайно китайския Дайкин струва 1990 лв. с монтаж (12-ка), ха познай колко струва високия клас японска серия пак 12-ка? :lol: Моделите, които се произвеждат в Япония доколкото разбрах от запознати са само най-високите класове на различните марки и тяхната таргет група със сигурност не е бедните страни на източна Европа.
Иначе веднага мога да ти дам пример с един колега, който преди години взел хипер-мега як модел на Хитачи и компресорът му починал малко след като минала гаранцията :wink: Така че при техниката е малко на късмет работата, пък и не само при нея :beer

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Пон 17 окт 2011 20:35

Winner25 написа:Нали идеята е че новия климатик ще ти служи много повече от 2 години :) В момента нисък клас китайски климатици се продават с 5 години гаранция. А дайкин за 2000лв би трябвало да работи безпроблемно много повече от 5 години, без значение че не е правен в Япония, а в Тайланд примерно.

Daikin се правят в Белгия и Чехия и да няма да издумкат след 2 години...
и @stefan4o я пак провери тия японски коя година са модел за по 800 лв да не се окажат пълнолетни

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 17 окт 2011 20:42

Дайкин имат заводи там, да. Но една от продавачките ми смотолеви, че вътрешните или външните тела на ниския клас Дайкин идват от Китай... Относно тези старите климатици - мярнах една Тошиба в магазина беше мисля 2006 година модел. Но модели и избор има доста голям. Предполагам ще има по-стари, ще има и по-нови. Какво ми пука, че е модел 2006, при положение, че бие всички климатици на пазара в момента на цена до 2000 лева примерно?
Ето ти за пример, Дайкин 12ка с COP над 5:
http://mmc.bg/admin/pics/70_3_PL%20FTXR-RXR-E%2011.pdf
Обърни внимание на цената... :beer

Последна промяна от stefan4o на Пон 17 окт 2011 20:50, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 17 окт 2011 20:46

ipad и iphone също се сглобявт в Китай, пък не се чупят особено mhihi
иначе изглежда хубаво АКО е вярно, но например сещам се, че вносителят на тези инверторни втора употреба вероятно не е особено голяма фирма и шанса да не са в бизнеса (и да няма кой да ти обслужи гаранционно климатиците) след 1 година е реален. Говоря без да познавам фирмата, само хипотетичен сценарии. В една тема днес се обсъждаше лъчисто отопление, ако случайно те интересува, ето тук:
viewtopic.php?f=67&t=290761

http://www.pestimenergia.bg/third_millenium.htm

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 17 окт 2011 21:00

http://forum.setcombg.com/index.php/top ... 6.924.html
Мнението на Aleksandars
Не е зле като за 2001 модел а?

Потребителски аватар
Namesata
Автомобил: VW PASSAT USA
Двигател: KR 16V 9A

Мнениеот Namesata » Пон 17 окт 2011 21:33

stefan4o написа:Климатикът е с две години гаранция. И да избуфка какво от това? Части за тях има БОЛ, щото вносът е огромен и хората ги купуват много. Лошото при новите климатици е, че части няма чак толкоз за тях и реално ако се прецака един месец след гаранцията по-рентабилно е да си вземеш нов климатик. А все пак говорим за двойна разлика в цената. А стария японски инвертор и да се прецака няма да ме е яд щото не съм дал 1500 лева за него, плюс това с високия си COP реално избива една част от парите със сметките за ток, за разлика от новия, чийто COP е под 4.0. Ако мога да си позволя една тънка сметка, то тя е следната:
1.Вариант 1 - Чисто нов китайски климатик на хубава марка (Дайкин, Фуджитсу,Генерал, Шарп и т.н.) първоначална цена около 1700-1800 лева за 12ка. Ползваш го 24 месеца и ти харчи числото Х. Скапва се на 25ти месец и равносметката е следната 1800+24*Х=сумата, която си вложил да се топлиш/охлаждаш за период 24 мес.
2. Вариант 2 - японски инвертор висок клас втора употреба. Първоначална цена 800 лева и консумация по-ниска средно 5-10% от в.1. Прецаква се на 25-тия месец и уравнението е следното 800+24*(Х*0.95)=сумата, която си вложил да се топлиш/охлаждаш за период 24 мес.

Предполагам сам можеш да си го сметнеш кой вариант ти е по-изгоден. mhihi

Въобще не си в час с цените
и да те питам ти колко Х климатика имаш и вас че се счупиха на 25 месец.

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Пон 17 окт 2011 21:42

колега stefan4o много си далеч от истината за климатиците!
явно си поредния дето си чел по форумите глупостите на неграмотни хора и тука си чешиш клавиатурата!
това с втората ръка климатици го ЗАБРАВИ като идея!
по добре инвестирай двойно пари и си купи нещо качествено вместо да вземеш втора ръка и да си го гледаш като картина на стената!само ще ти кажа че най голямата фирма в нашия град която вкарваше с контейнери климатици втора ръка след две години яко продаване се отказа от втората ръка поради причини който са ти ясни и на теб - резервни части!
моят съвет е нов климатик на 220 волта цена над 1600 бройката и ще си забравиш проблемите за следващите 7-10 години!

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”