Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Мнениеот stefan4o » Сря 13 май 2020 22:33

Може. Вадиш си ПИК. Поинтересувай се. Можеш да се представиш сам в митницата, вместо БГ пощи.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Сря 13 май 2020 22:49

teodorpc написа:Явно е така. Мисля вече да ги отсвиря или да поръчвам до UK и от там вече с наш куриер от сорта на гъбко или ggbg. Чакам и един шлем за заваряване, поръчан на следващия ден ама ми дава, че още е в Сингапур. Той е за 110лв. ама сигурно пак ще ме порежат от митницата. Не ме дразни толкова, че ще платя ддс, а че е един куп бумащина и таксички за измислените им документи. Реално физическо лице не може да си освободи пратката сам.

При варианта до Англия отново ще трябва платиш ДДС на техните митници, ако ти спрат пратка, а те хич не си затварят очите. После ще получиш известие за задължение в офиса на гг.бг или габко. След това може сам да си го платиш ако знаеш как или да използваш тяхна услуга за плащане на ДДС. Също ще чакаш с около седмица повече докато пратката ти хване курс за България, а и ще трябва да платиш на килограм за транспорта до тук.
Тоест упражнението до Англия и после до тук е безсмислено. Няма как да избягаш от ДДС-то и митото.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 13 май 2020 23:22

FB_IMG_1589404875713.jpg
FB_IMG_1589404875713.jpg (41.54 KиБ) Видяна 3094 пъти

teodorpc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот teodorpc » Сря 13 май 2020 23:36

В UK не се плаща ддс, а мито 20%, което е се в г*з но прага там е 40 лири, което са си 100лв. Тук за пратки над 300лв. плащаш и мито и ддс. Процедурата също е много по облекчена и по-евтина от тук. Бг пощи искат 12лв. за митническо представителство, 20лв. да попълнят митническа декларация и по 5лв. за всяка следваща. 4,80 за пощенска обработка или нещо от сорта. Станаха 42лв. Искат да попълниш две декларации и да им ги пратиш на мейла подписани собственоръчно. Тегля бланки образец, разпечатвам подписвам, ама кат нямам скенер ги снимах с телефонЯ, дано да мине. Искат документ от сайта с поръчката и документ от банката че си платил. Хубаво ама в алито няма нищо под формата на документ, където да можеш да го изтеглиш в pdf. примерно. Айде пак print screen-ове на платежни, ордери..... и молебени да кажат, че ще стане. Изобщоооо.... Няма да забравя преди две години, като си поръчах една кутия протеин от щатите, как цял ден обикалях като гламав по митници и DHL някакви ЕОРИ номера вадих, що газ изгорих за нерви да не говорим и накрая естествено излезе по-скъпо от тукашните дистрибутори.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 13 май 2020 23:55

Аз не съм чул някой да е плащал каквото и да е за китайска пратка да Англия. И аз съм поръчвал много неща и нищо не съм плащал. Тук не се заяждат за дреболии, макар че не се знае кога ще изтеглиш късата клечка. Примерно масово се влиза с найлонова торбичка с 10 стека цигари, които се виждат от всички, ама никой не пита нищо, само аз си нося 4 стека, щото съм уставен.
Лазерните нивелири и аз ги бях загледал, дай линк да го видим и пиши как е като го пробваш.

teodorpc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот teodorpc » Чет 14 май 2020 5:50

https://www.huepar.com/collections/prod ... ower-903cg
От тук си поръчах първия с доставка от склада им в Испания. Дойде за две седмици, но в алито го бяха пуснали по-евтино и поръчах втори от там с идеята да го пусна в olx. Нивелира е супер и по нищо не отстъпва на бош за 1300лв. понеже и с такъв съм работил.

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Чет 14 май 2020 6:31

teodorpc написа:В UK не се плаща ддс, а мито 20%, което е се в г*з но прага там е 40 лири, което са си 100лв. Тук за пратки над 300лв. плащаш и мито и ддс. Процедурата също е много по облекчена и по-евтина от тук. Бг пощи искат 12лв. за митническо представителство, 20лв. да попълнят митническа декларация и по 5лв. за всяка следваща. 4,80 за пощенска обработка или нещо от сорта. Станаха 42лв. Искат да попълниш две декларации и да им ги пратиш на мейла подписани собственоръчно. Тегля бланки образец, разпечатвам подписвам, ама кат нямам скенер ги снимах с телефонЯ, дано да мине. Искат документ от сайта с поръчката и документ от банката че си платил. Хубаво ама в алито няма нищо под формата на документ, където да можеш да го изтеглиш в pdf. примерно. Айде пак print screen-ове на платежни, ордери..... и молебени да кажат, че ще стане. Изобщоооо.... Няма да забравя преди две години, като си поръчах една кутия протеин от щатите, как цял ден обикалях като гламав по митници и DHL някакви ЕОРИ номера вадих, що газ изгорих за нерви да не говорим и накрая естествено излезе по-скъпо от тукашните дистрибутори.

Наскоро използвах БГ пощи за освобождаване на пратка от Япония. Цялата услуга ми струваше 16,80 лв, останалото беше ддс-то на пратката. Мито нямаше щото нали имаме споразумение с Япония.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 14 май 2020 7:05

Интересно е това за Япония. Маркерите на хлапето ми дойдоха от там - бяха къмто 220-240 долара. Чак като ги поръчах се усетих, че може да платя мито и ДДС, а то каква била работата. Преди да ги прати япончето го попитах може ли да запише цена под реалната - получих отговор, че това при тях няма как да се случи :Mr Green Fun Явно си плащат някакви данъци (човекът има книжарница в Токио) и при онлайн-продажбите или е заради застраховката (не го попитах подробно за причината)
.

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Чет 14 май 2020 8:12

Японец да ти пише по-ниска цена, забрави просто. И аз пробвах, но никакъв шанс. От 2018 или 2019 влезна в сила митническото споразумение между ЕС и Япония и за стоки (почти всички, но не съм търсил по-подробно) със страна производител Япония, мито нема.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Чет 14 май 2020 8:53

stefan4o написа:Може. Вадиш си ПИК. Поинтересувай се. Можеш да се представиш сам в митницата, вместо БГ пощи.

Не си вадиш ПИК, а ЕОРИ :mhihi

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Чет 14 май 2020 9:20

ktamen написа:Аз не съм чул някой да е плащал каквото и да е за китайска пратка да Англия. И аз съм поръчвал много неща и нищо не съм плащал...

Плащал съм като поп за пратки доставяни с TNT и Fedex до адрес в Англия.
teodorpc написа:В UK не се плаща ддс, а мито 20%, което е се в г*з но прага там е 40 лири, което са си 100лв. Тук за пратки над 300лв. плащаш и мито и ддс. Процедурата също е много по облекчена и по-евтина от тук...

Не си спомяням дали мито и ДДС съм плащал или само мито 20%, но крайната сума не беше много по-различна от тази която трябва да се заплати у нас. После като сложиш и парите за килограм платени на гг.бг примерно и цялата гимнастика няма смисъл. За малки но скъпи пратки има файда, за тежки и скъпи пратки няма.
Процедурата тук не е сложна, ако веднъж я направиш. Пощите искат декларации, скрийншот от плащането и поръчката. Повече от 16-20 лв. за обработка и представителство на мен БГ Пощи не са ми взимали. Тези 20 лв. за попълване на митническа декларация не знам кога ги взимат. С DHL също при веднъж извадено EORI процедурата е лесна.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 14 май 2020 10:26

Barboukov написа:
stefan4o написа:Може. Вадиш си ПИК. Поинтересувай се. Можеш да се представиш сам в митницата, вместо БГ пощи.

Не си вадиш ПИК, а ЕОРИ :mhihi

Моя грешката. ПИК беше за данъчното май :mhihi

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 14 май 2020 11:51

Мито се плаща в зависимост от тарифния код на стоката.
А японец да кривне от правилата...
Има и още нещо,няма как стока с обявена стойност 150€ да пътува на ниска стойност.

Потребителски аватар
YavkaT
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот YavkaT » Пет 15 май 2020 9:09

Някой поръчвал ли е такива кожи за претапициране на вратите на Golf 4?

Не, че ще спестят разлепвването, чистенето на старите и лепенето на новите, но поне ще спести рязането. :)

Screenshot from 2020-05-15 10-09-03.png

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Чет 21 май 2020 10:15

Преди един месец ми удължиха срока на доставка до 25 ти.
Изображение

След като мине ли трябва да пусна диспут или да чакам и другия срок да премине(вижда се когато отворя order details)?
Изображение

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”