Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?
Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор.
Да слагат тогава реотани в духалката на климатиците и като сметне, че е прекалено студено да ги включва.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
MMX написа:Да слагат тогава реотани в духалката на климатиците и като сметне, че е прекалено студено да ги включва.
А ти защо мислиш, че не слагат

-
- Автомобил: Караше Honda Civic
- Двигател: D14Z4 1998
При температури навън от порядъка на -15, -20 градуса климатика е ефективен точно колкото и един радиатор. Тия гръмки цифри по брошурите за разни COP от порядъка на 4-5(или по-малко) са при външна температура от около 8 градуса, при -8 СОР-а е от порядъка на 60% от обявения, при -15 е има няма 20-30%. Не че няма и нискотемпературни климатици, но цената е доста солена.
jijane написа:При температури навън от порядъка на -15, -20 градуса климатика е ефективен точно колкото и един радиатор. Тия гръмки цифри по брошурите за разни COP от порядъка на 4-5(или по-малко) са при външна температура от около 8 градуса, при -8 СОР-а е от порядъка на 60% от обявения, при -15 е има няма 20-30%. Не че няма и нискотемпературни климатици, но цената е доста солена.
С това трябва да започнеш - какъв ти е климатикът като марка и цена?
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Чух,че има възможност за монтиране на нагревател на външното тяло.Да не се обледява питата.Некои знае ли нещо по въпроса.В тая област съм пълен лаик. 

Малко встрани от темата, но за ефективността на климатиците ми е мисълта. В къща съм с пластмасова дограма.Няма външна изолация. Един етаж с 3 климатика - четиринайска нокрия - фуджитсу (за отопление я дават 20-йска) - топлим спалнята и хола, девятка мирсубиши за кухнята и дванайска за още една спалня. Общо за декември 120 лева отгоре върху нормалната сметка за ток. Климатиците никога не се изключват. През деня в кухнята и спалнята са на 18 градуса, а нокрията на 20 градуса (малко бебе
).Вечер ги държим на 22 а като къпем малката слагаме на 26
Вярно декември не беше много студен, но за януари очаквам да е трийсетина лева по-скъпо макс. Миналата година беше около 150 лева над обичайната сметка.
По темата - бабата на село я бяхме оборудвали с климатик ама секънд хенд и компресора му гръмна, иначе на минус 20 си беше рай
. Сега е с конвектор ADAX от мощните. На бабата и е студено с него.
За мен по оста: ефективност - икономичност- цена
на първо място е климатика, после конвектора и накрая радиатора.
Климатика е скъп, но се изплаща с времето, конвектора е почти 10 пъти по евтин, но за мен е недостатъчен като топлинен източник, на края е радиатора - той топли, но на цената на тока на три климатика (сестра ми е с радиатор, по-точно беше).
Говоря за скъпи климатици - от 2600 лева нагоре. С ефтините нямам наблюдение.

По темата - бабата на село я бяхме оборудвали с климатик ама секънд хенд и компресора му гръмна, иначе на минус 20 си беше рай

За мен по оста: ефективност - икономичност- цена
на първо място е климатика, после конвектора и накрая радиатора.
Климатика е скъп, но се изплаща с времето, конвектора е почти 10 пъти по евтин, но за мен е недостатъчен като топлинен източник, на края е радиатора - той топли, но на цената на тока на три климатика (сестра ми е с радиатор, по-точно беше).
- luciuz
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Zdravko Zankov написа:Чух,че има възможност за монтиране на нагревател на външното тяло.Да не се обледява питата.Некои знае ли нещо по въпроса.В тая област съм пълен лаик.
При мен е така, климатика е на Mitsubishi Electric. Доплаща се ако желаеш.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
А дали може да се измисли нещо подобно за стар модел,Панасоник от 2006г.В климатичната техника ме нема.Ама с токовете се оправям.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Zdravko Zankov написа:Чух,че има възможност за монтиране на нагревател на външното тяло.Да не се обледява питата.Некои знае ли нещо по въпроса.В тая област съм пълен лаик.
Във външното тяло често се слага нагревател в долната част за да не замръзва стичащата се при дефрост от питата вода и да си изтича надолу защото иначе се натрупва много лед (при по-скапаните климатици) и може да стигне до перката и да я повреди.
Някои слагат и нагреватели по самата пита за да работи климатика и при много ниски температури, но на мен ми се струва, че е по-добре тези нагреватели да са вътре в стаята и климатика изобщо да не се включва щом не работи при толкова ниски температури. Ползата от нагреватели по питата е твърде спорна

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
wiseman написа:....
И правил ли си сметка , говоря за домашна употреба , кога един климатик ще се изплати (след колко десетки години) по отношение на отопление с духалка

Това , че ти плащаш 120 лв. за 3 постоянно работещи климатика в къща неотоплявана с друго е пълен абсурд , но както и да е !
120лв за 30 дни ---> 4лв/ден
цена на тока ---> 0.2 лв. / 1kW
това са 4лв / 0.2 = 20 kW ел . енергия на ден , т.е. 20/24 = 0.83 kW/1h , това означва средна консумация 830W .
Колкото и да ти е КПД-то (СОР-а) , това са 3kW топлинна мощност за цяла къща

Последна промяна от milmar на Вто 07 фев 2012 14:15, променено общо 1 път.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
milmar написа:wiseman написа:....
И правил ли си сметка , говоря за домашна употреба , кога един климатик ще се изплати (след колко десетки години) по отношение на отопление с духалка, аз съм правил - няколко десетки години
!
Може би имаш предвид за колко ще се изплати разликата в цената между скъп климатик и скъп конвектор понеже сравнението с духалката от 15-50лв е меко казано несериозно тъй като с тази духалка в студовете най-много да си стоплиш краката да не замръзнат

Stivi написа:....
Сравнението е и по линията климатик - радиатор. Радиатора е евтин, но тока само за един радиатор излиза колкото 3 климатика. За конвектора съм със смесени чуства, защото както написах, нещо не топли много много. Знаете, че температурите падаха до -20. При тея температури конвектора при бабата издишаше, но предполагам, че ако се отопляваше цялата къща щеше да е по-различно. Имам колежка, която живее в Банкя и е с "айерлег" и е доволна от тях. Както и да е. исках да споделя, че според мен си заслужава климатик и че се изплаща. Не е няколко десетки години

milmar написа:....
Цялата сметка за декември ми е 274 лева и някакви стинки.От 9 дек - 9 януари, това включва:
трите климатика
печка (готвеше се здраво по празниците

пералня,
хладилник,
фризер,
стълбище,
гараж,
3 телевизора,
1 комп и 2 лаптопа
ЛамБи

За други сериозни консумации не се сещам.
Летните месеци тока варираше като най-голяма консумация мисля, че беше около 140 лева.
Колко е коп-а и как са работили климатиците - тяхна им работа. На нокрията пише че за 1.35 отдава 9.1 кв. Това е най-натовареното. За другите 2 не се различава много щото и те са инвертори и са големи бойци.
пс: За Януари и Февруари предполагам, че сметката ще е по-висока, защото кпд-то ще е намаляло. Но не вярвам да е с много, защото -20 беше малко. Най-много да чукна 300-320-340 лева. Това за най-студеното време.
пс2: Най-голямото ми притеснение е ако спре тока

Последна промяна от wiseman на Вто 07 фев 2012 17:18, променено общо 1 път.
- vaiper 1
- Неграмотен
- Автомобил: Pasat
- Двигател:
Тия инвертори не топлят много
радиатора сам по доволен 

tdi fen написа:
п.п аз използвам конвертор ADAX добър е но цената му беше доста висока но ми хареса и го взех
Тва 2005 го плащах 500 лв

Върши работа...2 киловата

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Не мога да разбера , как за обикновена печка , радиатор , конвектор могат да се дадат 500лв , като вършат почти една и съща работа , а разликата идва основно от самовнушение
! Явно модата и многото приказки вършат доста работа .

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”