Wireless router - какъв да си взема?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Re: Wireless router - какъв да си взема?

Мнениеот НарКол » Чет 11 юни 2015 21:05

Май няма да го пипам, защото си работи безпроблемно. Даже съм го пуснал на средна мощност, за да не ми пържи мозъка. :mhihi
Ако почне да пада връзката или да забива, тогава може да пробвам dd-wrt. :th_up

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Сря 11 ное 2015 14:44

Колеги, темата малко се е разводнила така последните страници, но бих желал да задам въпрос по темата - какъв рутер да си взема?

Имам нужда от рутер, който поддържа последните протоколи за безжичен пренос на данни (мисля бяха АЦ).Искам да поддържа някои екстри като администриране на достъпа на определени устройства. Имам предвид - да мога да виждам, кой е вързан и какъв трафик генерира, къде ходи, да мога да изключвам достъпа през определен период от време. Не съм сигурен, че такова нещо съществува на потребителския пазар, но все пак може да има хора които да знаят и да ми препоръчат. Трябва ми стабилен уред с минимум поддръжка от 7-8 години съм само с ТП линк и съм много доволен, ползвал съм и други, но си бяха пълен провак, та нямам идея кои са добри в момента.

Благодаря на отзовалите се!

П.С. само да кажа на хората, които се вълнуват за облъчването, силата на сигнала на рутера е смешна... Лампата, която е на тавана и ни свети ни облъчва с много по силни електро магнитни вълни (вярно че са на различна честота де ;)), мобилния телефон пък направо ни сварява със силата на сигнала си. Рутера е като малко детенце просто.. мощността на сиггнала рядко надвишава 0.000001W, това показват мойте обследвания на въпроса.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Сря 11 ное 2015 14:56

Тоо повечете рутери и за 30лв ги могат тия неща дето ги искаш, единствено не можеш да гледаш в кой сайтове ходят, но можеш да забраниш достъпа, до тези, до които ти искаш да няма достъп! Инак в инфото на рутерите си пише кои протоколи поддържа, аз за фирмата в която работя си взех TP-LINK Archer 7, към 200лв струва и съм доволен. Поддържа Wireless на 2.4GHz и 5GHz, стига ест и устройствата ти да могат да се връзват към 5GHz, защото за пример, по старите телефони немогат. Даже има и USB, т.е. можеш да го ползваш и като:
- Storage Sharing
- FTP Server
- Media Server
- Print Server
Ноо аз лично не бих си взел рутер за 200лв за вкъщи, има и варианти до 50лв които биха ти свършили чудесна работа!
Инак като цяло и рутер за 30-40лв ще ти върши работа, нещата които искаш не са няква особеност, нито са свръх технология, даже обратното, почти всеки рутер ги има :th_up Ако ще избираш нещо евтино и добре работещо, бих ти предпоръчал TP-LInk, D-link най-добре го забрави, само проблеми съм имал с тия кенефи!

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Сря 11 ное 2015 15:10

D-Link e греда, съгласен съм. Кажи за този арчър, защо струва 200лв, заради 5те ГХз ли?

Искам достъпа да се забранява с профил.. примерно след 8 часа гаси на всичко достъпа само печката може да има достъп... примерно нали.и в 8 сутринта го пуска пак.

А защо да не можеш да гледаш.. хистори през рутера..

В момента нещата с безжичната връзка се развиват яко и скоро всякакви неща ще се назавържат към мрежата, въпрос на година две докато се случи.
Рутер за 30 лв си е чиста подигравка според мен. Само леко като го настъпеш и изпада в несвяст. Искам нещо по качествено, според мен около 100 лв е приемливо, може и малко повече ако е толко добър. Мрежовото оборудване по принцип е скъпа работа.. тези ефтинките рутерчета са подигравкас хората.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Сря 11 ное 2015 16:55

Ами използвай търсячката и ще видиш защо струва 200лв :mhihi не е само заради 5GHz wifi! Тва със забраната нямаш проблеми, има го, можеш да блокираш който искаш и да го направиш под график, т.е. както ти искаш, от 8-20ч да има нет, а после не, примерно или пък обратното, както пожелаеш, но това го имат и по-евтините рутери, не е задълже да дадеш 100лв, просто трябва да разгледаш отделни модели! Сега спец по твойте спец. не съм гледал, но съм повече от сиг, че можеш да си купиш и рутер за по-малко от 100лв и даже да не му ползваш всички възможности :th_up . Опций много, има и рутери за 100тина лв, но лично аз не виждам разлика м/у рутерите за 50 и за 100 лв, или поне в характеристиките, само бранда оскъпява в повечето случаи.
А за какво ти е да гледаш кое IP къде влиза? Това не съм сигурен дали го има в масовите модели рутери, може би го има при сискотата с опън сорс софт, които си пазят в кеша посвщаваните сайтове! Идеята е не да гледаш къде влизат, а да забраняваш достъпа до тези сайтове, до които не искаш да има достъп. Все пак рутерите не са направени за за шпионаж.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 11 ное 2015 18:51

Вземи си най-слабият от Archer серията, мисля беше Ц2 ако не ме лъже паметта. Ще ти свърши идеална работа, а пък и мисля, че може и вече под 100 лева да е. Имаш 5 и 2.4Гхз, имаш АЦ-ви-фи, какво повече ти е нужно? ТП-линк имат страница с демо-версия на настройка - т.е. можеш да влезеш онлайн и да разгледаш менюто и настройките в него на повечето им модели. :th_up

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Сря 11 ное 2015 20:41

Това с IP - тата и другите неща които си изброил, най - добре принципно се прави с хардуерен Firewall тип ASA на Cisco. Незнам колко им струва най - евтината версия ама 100% е доста повече от 200 лева. Незнам дали има има подобни функции в класа рутери под тези от най - ниския бизнес клас, които да поддържат и подобни функции - тях често ги разкрасяват много от към функции за сметка на малкия брой клиенти с които могат да се справят ефективно - за това вече по - добре се поразрови здраво из google. Една идея ако ти се занимава, имаш свободно време и място - взимаш един стар настолен компютър от последните 10 години почти всичко ще ти върши работа. Забиваш му две мрежови карти, едната към интернет доставчика, другата към един TP-Link за 30-40 лева - За TP - Link - a Gateway ще е PC - то, а не интернет доставчика (BTW за домашни условия тези рутерчета вършат прекрасна работа). От там нататък има достатъчно софтуер из нета, описания и какво ли още не, с които да си играеш и експериментираш. С правилна конфигурация, ще имаш всичко, което описа + доста над средното ниво на сигурност и достъп отвън домашна мрежа :c020

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 11 ное 2015 21:17

zografski написа:Ами използвай търсячката и ще видиш защо струва 200лв :mhihi не е само заради 5GHz wifi! Тва със забраната нямаш проблеми, има го, можеш да блокираш който искаш и да го направиш под график, .....

Само да добавя, ако гасне тока или рестартираш рутера, за да ти върви графика, ще трябва да влизаш да му оправяш датат и часа, иначе файда няма

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”