hooligans написа:Ама ДДС до сега се плащаше на случаен принцип, имам пратки от по 100$ от Китай без да минават митница, а имам и такива от по 10$, които са били задържани на митница. Аз не виждам къде е драмата? Нали никой не мисли, че всяка една пратка от Англия минава митница и се плаща ДДС?
Принципа хич не е случаен, ами по-скоро си извадил късмет и такива случай са изключение, а не практика.
Пратки с обявена стойност над 30 лв. е много по-вероятно (да не кажа задължително) да подлежат на митническо оформяне отколкото да минат гратис. Съответно пратки под тази стойност рядко биват задържани за митническо оформяне освен ако не е среден или голям кашон или на етикета не са декларирани много високи бройки или абсурдно ниска стойност за определена стока.
slavi tsvetkov написа:Именно, аз също не виждам къде е проблема. Днес говорх с фирмата, с която пращам понякога казаха, че ще се попълва само митническа декларация, няма да е болка за умиране
За да се стигне до попълване на митническа декларация значи пратката подлежи на митническо оформяне, което само по себе си означава допълнителен разход, загуба на време и малка вероятност да си получиш поръчаната стока ако си се опитал да хитруваш със стойност или бройки.
Ако очакваш да получиш точно толкова колкото е обявено на товарителницата, да заплатиш ДДС и такса за митническо оформяне, да загубиш няколко дни в митническа бюрокрация и едва след това да си вземеш стоката, то тогава няма драма