Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
slavi tsvetkov
Автомобил: 2023 VW TIGUAN ELEGANCE
Двигател: 2023
Контакти:

Re: Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Мнениеот slavi tsvetkov » Вто 05 яну 2021 0:34

hooligans написа:Ама ДДС до сега се плащаше на случаен принцип, имам пратки от по 100$ от Китай без да минават митница, а имам и такива от по 10$, които са били задържани на митница. Аз не виждам къде е драмата? Нали никой не мисли, че всяка една пратка от Англия минава митница и се плаща ДДС?

Именно, аз също не виждам къде е проблема. Днес говорх с фирмата, с която пращам понякога казаха, че ще се попълва само митническа декларация, няма да е болка за умиране

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 05 яну 2021 9:54

hooligans написа:Ама ДДС до сега се плащаше на случаен принцип, имам пратки от по 100$ от Китай без да минават митница, а имам и такива от по 10$, които са били задържани на митница. Аз не виждам къде е драмата? Нали никой не мисли, че всяка една пратка от Англия минава митница и се плаща ДДС?

Принципа хич не е случаен, ами по-скоро си извадил късмет и такива случай са изключение, а не практика.
Пратки с обявена стойност над 30 лв. е много по-вероятно (да не кажа задължително) да подлежат на митническо оформяне отколкото да минат гратис. Съответно пратки под тази стойност рядко биват задържани за митническо оформяне освен ако не е среден или голям кашон или на етикета не са декларирани много високи бройки или абсурдно ниска стойност за определена стока.
slavi tsvetkov написа:Именно, аз също не виждам къде е проблема. Днес говорх с фирмата, с която пращам понякога казаха, че ще се попълва само митническа декларация, няма да е болка за умиране
За да се стигне до попълване на митническа декларация значи пратката подлежи на митническо оформяне, което само по себе си означава допълнителен разход, загуба на време и малка вероятност да си получиш поръчаната стока ако си се опитал да хитруваш със стойност или бройки.
Ако очакваш да получиш точно толкова колкото е обявено на товарителницата, да заплатиш ДДС и такса за митническо оформяне, да загубиш няколко дни в митническа бюрокрация и едва след това да си вземеш стоката, то тогава няма драма :mhihi

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 05 яну 2021 10:34

Пратки с обявена стойност над 30 кинта (не съм сигурен за валутата) винаги минават митница, по-скоро схемата е ако си купил нещо за 100$, а търговеца е написал 5$ да не мине митница. Това работи с китайците от Алито, донякъде с ebay, не знам обаче дали ще работи с англичаните, с Амазон.ук със сигурност няма да става номера примерно и ако до сега пратките от там идваха директно, сега ще трябва да минават през митница.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 05 яну 2021 11:05

Всичките пратки идващи от САЩ и Китай до сега минаваха митнически контрол. Сега и тези от Англия ще минават.

Дали ще има ДДС зависи от стойността на пратката и от обявената стойност на пратката. В някой случай ДДС се пропускаше.

Алиекспрес от доста време поддържа читавата стока в EU складовете и от там хем няма занимавки с митниците, хем пратките идват за около седмица. Та драма с Али-то няма особена.

Ако някой е ползвал някаква по-особена схема с доставки от Aliexpress през UK нека да ги сподели за да получи по-детайлна информация какво се променя.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 05 яну 2021 11:16

Каспър написа:
hooligans написа:

Принципа хич не е случаен, ами по-скоро си извадил късмет и такива случай са изключение, а не практика.
Пратки с обявена стойност над 30 лв. е много по-вероятно (да не кажа задължително) да подлежат на митническо оформяне отколкото да минат гратис. Съответно пратки под тази стойност рядко биват задържани за митническо оформяне освен ако не е среден или голям кашон или на етикета не са декларирани много високи бройки или абсурдно ниска стойност за определена стока.

Добре. Само ще кажа, че за миналата година имам над 60 пратки.

brum

Мнениеот brum » Вто 05 яну 2021 11:22

Колко от тях бяха овявени на пакета на стойност над 30лв и колко такива не минаха митница?

60 пратки не са много. 60 пратки на стойност обявена над 30лв си е малък бизнес :) .

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 05 яну 2021 11:26

Не съм гледал на колко са обявени, но не вярвам да са обявени на реална стойност предвид практиката на китайците.
Ако са обявени на > 30лв няма как да не минат митница.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 05 яну 2021 11:32

А как стои въпроса с пратка за над 100лв шипната от Белгия с обявен срок 7 дни , минава ли митница, ддс, мита, освобождаване,вече я поръчах , но да знам какво да очаквам след някой друг ден.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 05 яну 2021 11:36

Всъщност brum е прав, всички извън ЕС минават митница, но спират само тези над обявената стойност. (Белгия е в ЕС и няма митница). Останалите ги пропускат или по-точно проверяват на някакъв случаен принцип, защото по тях попринцип не се дължат такси или т.нар. митнически сборове.
Аз за годината имам около 100 пратки само от Алито и са ми задържали 2 пратки за по 2-3$, искаха ми платежни документи, Български пощи ми поискаха 12 лева такса, за да ме представляват и я освободят и аз просто им ги оставих и си поръчах нови, то не си заслужаваше разправията.

А за Англия имах предвид, че съм чел, че китайците ги предпочитаха за депо през, което да правят внос в Европа попринцип.

brum

Мнениеот brum » Вто 05 яну 2021 11:37

Белгия е в ЕУ. Все едно си поръчал от Пловдив, но идва малко по-бавно.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 05 яну 2021 11:40

hooligans написа:Не съм гледал на колко са обявени, но не вярвам да са обявени на реална стойност предвид практиката на китайците.
Ако са обявени на > 30лв няма как да не минат митница.

Ако не си сигурен в стойността изписана на товарителницата, то тогава само си разтягаме локуми. Мислех, че правиш изводи на база пратки с декларирана стойност над 30 лв., а не такива за 100 усд, но декларирани на 10 усд.

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Вто 05 яну 2021 23:36

Абсолютно всичко което влиза в страната минава митница. Имам приятел които работеше там преди десетина години. Проверката е подобна на ренгена на летището. Гледа се основно за забранени вещества. Спирането на пратките е на база
изображение
обявено съдържание
страна на изпращане.
и т.н.

brum

Мнениеот brum » Сря 06 яну 2021 22:06

Не съм поръчал още, но се опитвам да взема от това - https://www.aliexpress.com/item/1005001791940473.html .

При първата поръчка търговеца ме помоли да отменя поръчката, че нямало наличност. Тогава опитах да поръчам бял материал за принтера. После се появи черен и пишеше, че има 30 броя налични. Опитах да поръчам и търговеца пак ми вика, че нямало наличност и да съм поискал order cancelation. Не разбирам какво се случва. Но търговеца би трябвало да може да казва колко бройки има и ако нещо го няма да го държи на не-налично (0 бройки). А той слага ли слага и после дава зор да съм отказвал поръчката...

Някой друг да е имал подобни проблеми?

Потребителски аватар
Ц.Цонев
Автомобил: Passat B7 Variant 4MOTION 170 hp
Двигател: CFGB

Мнениеот Ц.Цонев » Чет 07 яну 2021 8:03

Не съм имал подобни проблеми. Зарежи го тоя търговец и си поръчай от друг. Само веднъж съм кенселирал, защото бях объркал поръчката и ми върнаха на следващия ден парите, а моята банка си удържа комисионната 1-2%.

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Пет 08 яну 2021 14:54

Днес ми пристигна 1 пратка с китайските пощи. Учудващо бързо. Поръчано на 8.12.20 и дойде на 7.1.21. Пратката преди нея и отне 3 месеца и 10 дни.
изпратена отново с китайските пощи.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”