съвет за домашен климатик

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 14 окт 2008 18:23

каквото и да си купуваш, гледай да е инвертор, а и най-добре се консултирай с някой познат от бранша - има много тънкости, примерно едни панасоници са правени в Китай, други в Малайзия, трето в Турци и има разлика в качеството им :idea:

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Вто 14 окт 2008 19:07

колега тези двата на който си се наточил са правени в Китай!другото което е правете разлика в продуктите пристигащи от Китай има неща доста скъпи и хубави но в БГ се внасят най евтините неща и затова имаме такова мислене за китайските стоки!а относно Мидея мога да ви кажа че от Китайските клими е най доброто!завода в който се произвеждат е на площ колкото един средно голям град в България!пордуктите са си лично техни нямат взаймствани неща от други марки като дизайн електроника и т. н. дори има други марки като Кобе Холсел копирали разни неща от тях!това което го пиша не е нещо чуто или прочетено от някъде а просто от 8 години монтирам климатици и от всичката Китайска стока Мидея си остава най надежният и безпроблемен климатик!така че ако ще си купувате евтин Китайски инвертор се насочете към Мидея за марки като Хайер Осака Самсунг просто не се набутвайте!успех при избора ако ви интересува нещо пишете ми на лични!

Потребителски аватар
Ninja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ninja » Вто 14 окт 2008 19:40

имаше тема посред лято за климатиците, има-няма 10-на страници....
сега по темата: средна ръка инвертор за около 70-80 куб. метра е около 1500 лв +- 200, после още 200-250 за монтаж. Ако не се лъжа, специално този или подобен модел на панасоник е с 5 години гаранция на компресора, и ако го вземеш от читава фирма за климатици, си е оферта.
поздрави

Потребителски аватар
Stefanoz
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stefanoz » Вто 14 окт 2008 19:53

И аз така...Два месеца подскачах за Митсубиши или Фуджицу и накрая взех Мидея.Техниците ми назаха,че тази зима се очакват много токови удари и компресора на скъпия климатик може да си замине :cry: ,а гаранцията не го покрива,а и не са евтини...А на Мидеята са 180лв,ще си го сменя и ще си ползвам климатика и няма да ми стои като паметник заради 700лв... :wink:

Потребителски аватар
vw_derby
Автомобил: audi a4
Двигател: AFN

Мнениеот vw_derby » Вто 14 окт 2008 20:39

titi28 написа:!така че ако ще си купувате евтин Китайски инвертор се насочете към Мидея за марки като Хайер Осака Самсунг просто не се набутвайте!успех при избора ако ви интересува нещо пишете ми на лични!

колега нещо ти се издразних щото:
мидеа-китайче
хайер-китайче(германец го е измислил)
осака-японче
самсунг-корейче

Незнам кви климатици монтирате в Плевен , но това където го говориш е ппълна безмислица.

Колегата който си търси климатик-ако си копуваш Панасоник9/12(не погледнах)приготви си 1500-1700лв да ти е качествен.Тези за по 700-1000лв просто ги отпиши.

Потребителски аватар
batetony67
Автомобил: VW Beetle
Двигател: CU 1980
Контакти:

Мнениеот batetony67 » Вто 14 окт 2008 21:09

Пичове, имаше тема за това и то доста подробна. Но, да вървим нататък. Според мен на първо място са Мицубиши, но и цената им е добра. Качеството се плаща, а после и се отплаща. На второ място са едни не много известни в БГ, а именно Дайкин, 100% японски. Доколкото знам са бащите на климатиците, самият факт, че Глобул използват само тях за охлаждане и отопление на базовите си станциии мисля , че е красноречив. Личното ми мнение е, че не трябва да се разчита само на климатик, би било добре да имаш и алтернатива.

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Мнениеот evgenyh » Вто 14 окт 2008 22:14

Благодаря на всички за отговируте :wink:
то всички знаем кое е е най-добро, въпроса е какво прилично може да се вземе за около 1000лв. и тия 2-та заслужават ли си :?:

Иначе ако имах излишни 3000+ лв. ясно, че щях да си купя Дайкин, фуджуцу или Мицубиши :cry:

И заслужава ли си нисък клас инвентор(като посочения по-горе) или направо да си взимам другия за 650лв. и да се свършва :?:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 14 окт 2008 22:19

Аз сложих Панасоник инвертор, 12-ка, но произведен в Малайзия. Казват, че били много добри, ще видим. Това, което ми харесва, е че е много безшумен, ама много. Мен по принцип нещо да ми бучи на глават не понасям, този трябва да се заслушам, за да го чуя, дори вечер. Цената е 1520 лева, но според мен си заслужава. Освен това, инвертора дава доста добра икономия на ел. енергия в сравнение с обикновените модели. А, и Съни е доста прав за търсачката - питай нея.

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Вто 14 окт 2008 22:51

Аз съм с Мидеа, за сега много добре работи.
Апартамента сме го опасали с две Мидеи и от към консумация няма голяма разлика, повече с 5-6лв от преди и до максимум 10лв когато не се спират.Има някакви настройки за икономичен режим и стои перфе така.

Потребителски аватар
The^Maniac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The^Maniac » Сря 15 окт 2008 8:20

Колега, аз си купих Панасоник инвертор, като този първия дето си го посочил. Взех го преди два месеца и все още нямам много много наблюдения, но когато избирах доста се интересувах и се оказа, че за 1000 лв това е най-доброто решение. Климатика е правен в Китай.

За колегата дето каза, че Осаката били японски - малко се е объркал. Осака са с китайски части сглабяни в Бургас. То и за това 12-ка инвертор с монтажа ти е 900 лв (в Практикер на промоция).

Най-близкото нагоре като цена, което си заслужава е Фуджитсу, за около 1500 лв със сигурност правен в Япония. След това отиваш на Митсубиши - някъде около 2000 лв и т.н. Това вече са истински климатици.

Разликата между този Панасоник за 1000 лв и следващите 1-2 модела нагоре като цени е единствено в разните екстри като дезодориращи и антибактериални филтри, йонизатори и куп други щуротии, които можем да ги оприличим с ел. стъкла, шибидах и др. при автомобилите. Както се казва - за всеки вкус и джоб.

Мидеа-та го препоръчват като добър за парите си климатик. Тоест, ако не ти се инвестират много пари за климатик - това е решението. Но до колкото съм чел, ако вземаш Мидеа - само конвенционален. Инверторите им не ги препоръчват.

Мнението ми се базира на 2 месеца четене по различни форуми.

Успех в избора!

Потребителски аватар
evgenyh

Мнениеот evgenyh » Сря 15 окт 2008 9:35

The^Maniac написа:Колега, аз си купих Панасоник инвертор, като този първия дето си го посочил. Взех го преди два месеца и все още нямам много много наблюдения, но когато избирах доста се интересувах и се оказа, че за 1000 лв това е най-доброто решение. Климатика е правен в Китай.

За колегата дето каза, че Осаката били японски - малко се е объркал. Осака са с китайски части сглабяни в Бургас. То и за това 12-ка инвертор с монтажа ти е 900 лв (в Практикер на промоция).

Най-близкото нагоре като цена, което си заслужава е Фуджитсу, за около 1500 лв със сигурност правен в Япония. След това отиваш на Митсубиши - някъде около 2000 лв и т.н. Това вече са истински климатици.

Разликата между този Панасоник за 1000 лв и следващите 1-2 модела нагоре като цени е единствено в разните екстри като дезодориращи и антибактериални филтри, йонизатори и куп други щуротии, които можем да ги оприличим с ел. стъкла, шибидах и др. при автомобилите. Както се казва - за всеки вкус и джоб.

Мидеа-та го препоръчват като добър за парите си климатик. Тоест, ако не ти се инвестират много пари за климатик - това е решението. Но до колкото съм чел, ако вземаш Мидеа - само конвенционален. Инверторите им не ги препоръчват.

Мнението ми се базира на 2 месеца четене по различни форуми.

Успех в избора!

Много благодаря колега, :wink: отговаряш точно на въпроса ми - както казах по-горе, на всички ни е ясно кое е най-доброто, но не всеки може да си го позволи. Идеята ми е какво мога да взема за около 1000лв., дали да е инвентор или конвенционален и конкретно тези 2-та модела бива ли ги.
А твоя поне като охлаждане как се държи? и на каква кубатура си го сложил?? Аз съм с 50.02м3 и се чудя дали все пак не съм за 9-ка защото те са до 50м3 :?:

Потребителски аватар
evgenyh

Мнениеот evgenyh » Сря 15 окт 2008 11:53

а всъщност някой знае ли защо на сайта на Панасоник вече няма секция климатици :?: :?: :?:

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Сря 15 окт 2008 13:01

vw_derby написа:... колега нещо ти се издразних щото:
мидеа-китайче
хайер-китайче(германец го е измислил)
осака-японче
самсунг-корейче

Незнам кви климатици монтирате в Плевен , но това където го говориш е ппълна безмислица.

Много мразя някой, който си няма и еня от това, което говори, да прави забележки!
Колега, Осака има нещо общо с Япония само ако говориш за града, а не за климатична техника.

Еко клима - вносител/производител на Осака написа:Климатиците с марка OSAKA представят модерни технически решения. Електронните компоненти и технологии, които използваме са от добре известни водещи производители. ... бля бля бля

Самсунг и Корея? Хайде бе
Китай, Китай и пак Китай.
За сметка на това пък са най-икономичните климатици
до 75% по-икономични на месец, а именно:
ден 1-ви - купуваш го и ти го монтират
ден 7-и - дефектира
ден 8-и - идва монтажна група и го отнася за смяна на компресор
ден 21-и - идва групата за да го монтира с вече сменения компресор.
ден 22-и - радостен си, климатика работи
ден 25-и и 26и - времето е такова, че не се налага да го включваш
ден 27-30 радваш се и черпиш комшийте, че все още работи.
ден 31 - правиш равносметка на разходите за ел.енергия - я ама той бил много икономичен, еваля на корейците, от китайските покрайнини какви 'убави клими правят!

Не те знам от къде си мислиш, че знаеш нещо за климатичната техника, но явно не си намерил правилния учител или източник, та избягвай да даваш такива "компетентни" мнения.

Panasonic-a от "1500-1700 лв.", предполагам визираш E12HKE, не може изобщо да се сравнява с Fujitsu ASY 12 LCC /LDC/ или Тошибите в същия ценови диапазон.

P.S.
Една приятелска забележка към batetony67:
Daikin не са на 100% японски. FTXG серията им наистина е японска, но FTX и ATX-ите са от Тайван и Чехия. Иначе наистина са едни от пионерите в климатичната техника.
Ето и още малко факти от историята на климатизацията:

Код: Избери всички

През 1815 г. за първи път се заговорило за "кондиционер" (от англ. condition - състояние). Тогава французинът Жан Шабанес получава британски патент за метод за "поддържане състоянието на въздуха и регулиране на температурата в жилищата". Същия век Майкъл Фарадей открива, че компресирането и втечняването на някои газове може да се използва за охлаждане на въздуха, когато втечненият газ започне да се изпарява.
Но и това откритие е трябвало да „отлежи” до настъпването на „свещенната” за климатизацията 1902г. В тази година двама американци правят серозна крачка напред. Алфред Улф проектира въздухоохлаждащи системи за Карнеги хол, Нюйоркската борса и други обществени сгради. По същото време инж. Уилис Кериър (1876 - 1950) изобретява първата индустриална, задвижвана с електричество система за вентилация и пречистване на въздуха, която контролира и влажността. Творението на Кериър е инсталирано за първи път в печатницата в Бруклин, Ню Йорк, където било прието като манна небесна. Допреди него влагата в печатницата била сериозна пречка пред създаването на качествен печат. Двадесетина години по- късно започнали да гледат на изобретението на Кериър и като начин за поддържане на подходяща температура и когато най-после през 1924г. такава система била инсталирана в универсалния магазин в Детройт това било истинско събитие за тогавашните хора. Представете си само колко оборот е завъртял този свръхлуксозен магазин в летните жеги, предлагайки прохлада на клиентите си.

До 1930-а, използваният в климатиците газ бил опасният за здравето амоняк. Тогава Томас Мидгли открива фреона. В съвременната климатична техника, фреонът е напълно безопасен за здравето на човека. До 2002година , масово използван е фреон R- 22. Той е безопасен за човека, но вреди на озоновия слой. Затова производителите се насочват към R- 407 и R-410. Употребата на R-22 в Европа трябва да бъде преустановена до 2014г.
Първият стаен климатик пуска General Electric през 1929-а. Скоро след това се появяват и климатиците от прозоречен тип, които и до днес са предпочитани в Латинска Америка, Близкия изток и Индия.
До началото на 60-те години американските компании са начело в бранша, после инициативата преминава в японските инженери, които въвеждат съществени иновации.
През 1958-а Daikin разработват климатик, който и охлажда, и топли въздуха. Три години по-късно Toshiba стартира масовото производство на сплит системи - с външно и вътрешно тяло. 1969-а отново Daikin създават климатик мултисплит система. Съществена крачка напред са климатиците от инверторен тип, създадени в Toshiba през 1981-а. Те са по-икономични, защото плавно регулират мощността на компресора до достигане на желаната температура. Следващата година сa изобретени  многозоналните климатични системи. При тях външните и вътрешните части, изграждащи системата, могат да бъдат раздалечени на разстояние до 100 м, което съответства на височината на 17-етажна сграда. Тази гъвкавост ги прави предпочитани в напредналите страни и най-вече в Япония, където изместват традиционните климатици. У нас обаче са още рядкост поради високата си цена.

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Сря 15 окт 2008 13:58

Маллииии :) яко яко, приятели, само да вметна че Мидеа е най-големия производител в света на климатици ( ако не ме лъжат спомените ) така, че не могат да правят тоталните бози, се нещо ше са налучкали, при тях най - атрактивното е цената. Аз никога не бих си взел такъв де.... Панасоник е добта марка , но гледай да вземеш малайзийски модел.... другото късмет .. успех на всички иначе хората са казали ако искаш добър климатик марките са 2 MITSUBISHI и DAIKIN. Едното е BMW другото е MERCEDES.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 15 окт 2008 14:04

Колега , намери си познат с фирма и го вземи с фактура на фирмата. Познатия да ти даде 20 % и ще си имаш климат на добра цена.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”