Компютъра не спира да забива..

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Re: Компютъра не спира да забива..

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 18 авг 2009 13:58

Мдаааа... :hmmmm
Не виждам да се дават по-обстойни базови данни за конфигурацията.
Така "пуцня по мъките" (troubleshooting) не може да се направи.

Успех и късмет! :beer

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 18 авг 2009 15:08

стъпките по които според мен е добре да действаш:

1. изтегляш си мемтест от тук - разархивираш, записваш ИСО-то на ЦД и после буутваш от него - ако програмката мине без да дава гершки - значи на този етап си сигурен че не е от РАМ-а

2. Изтегляш си hiren's boot cd от тук, по гореописаната процедура го записваш на един ЦД и после буутваш от него. Избираш от менюто Start Mini WinXP - после от менюто на диска избираш Antivirus and Spyware и пускаш един касперски и после Spayware Search and Destroy да си провериш компа за бацили - много вероятно е да имаш вируси, особенно ако в такс менаджера ти показва натоварване на процесора по-голямо от 1% при идъл режим (без да си го натоварил с нещо да смята)

3. Изтегляш си malwarebytes от тук, после рестартираш компа в сейв мод (става чрез натискане на F8 в момента когато започва да буутва ПЦ-то, малко преди да се покаже надписа на черен фон Windows XP), инсталираш програмката и пускаш един quick scan и каквото нередно открие го затриваш.

Ако след тези 3 стъпки, продължаваш да имаш ядове, възможните проблеми са харддиск, видеокарта, захранване, като последното е най-вероятния причинител.

Видеокартата тестваш с това

Като цяло ПЦ-то можеш да тестваш с това - като това е триал версия (тества 15 минути), но поне ще видиш ако нещо дава грешки - дали е видео, дали е харддиск и т.н.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 18 авг 2009 15:11

Една лека забележчица, която може и да е напълно незначителна за много потребители, но с furmark може и да си изгориш видело картата, ако има проблеми с охлаждането... mhihi

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 18 авг 2009 15:12

ChimeyJimmey написа:Една лека забележчица, която може и да е напълно незначителна за много потребители, но с furmark може и да си изгориш видело картата, ако има проблеми с охлаждането... mhihi

е то със всяка игра можеш да я свършиш тази работа ;)

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 18 авг 2009 16:50

Аз залагам на радиаторите..
Отвори, изчисти ги хубаво от прахта вътре и ще смъкнеш доста градуси..
Аз така преди от 55 свалих на около 35 ако не се лъжа (на процесора)...

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Вто 18 авг 2009 20:27

Аз пък имах абсолютно същия проблем с комп от фирмата. Оказа се радиатора на процесора не правеше добър контакт с самия процесор. Имаше милиметър разтояние с око едвам се долавяше. Сменихме охлаждането и всичко си дойде на място а преди това бяхме сменили
Памет;
Захранване;
Дъно (само за проба);
Самия процесор;
Един даже се изказа "да сменим монитора" може да е от него.

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 18 авг 2009 21:07

махни отметката от automatically restart и ми кажи какво пише на синия екран и ще ти кажа .....

http://img.photobucket.com/albums/v621/ ... estart.jpg

Опа ....ма той забива, а не се рестартира ...поста ми се отнася към рестартиращи компове ...не ми обръщайте внимание .....

има ли закономерност кога го прави ...примерно като ползваш дадена програма ...пак примерно интернет експлорер ..... има ли в логовете грешки примерно ... iaStor.sys: iaStor0, did not respond within timeout period. това са ти все примерни неща ... ...с тънките сиигейти ли си ...и тн

Потребителски аватар
m2595
Автомобил: Mercedes W124 250D
Двигател: OM602

Мнениеот m2595 » Сря 19 авг 2009 19:34

Хора, дръпнах си програмката SpeedFan, обаче не мога да разбера някои работи-гледам си волтажите и там, където пише -12V на мен ми засича 0.76V :shock Същия проблем го имам и при показанието -5V-там ми показва 2.70V. Определено съм сигурен, че нещо не е в ред, но какво :roll: И какво значат показанията VCORE и VBAT?

Потребителски аватар
jbussines
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jbussines » Сря 19 авг 2009 19:41

Да кажем ,че проблема не ти е прегряване не е софтуерен не е от кабелите не е от радиаторите не е от харда е май така няма да се разбере ,но от мен съвет Регенерирай харда с hdd regenerator или мини под сейф мод и с чекдиск сканирай с двете отметки включени (Голяма вероятност за натрупани грешки -те не са лоши сектори само да поясня)

Adnan написа:Един даже се изказа "да сменим монитора" може да е от него.

Ахахаха :applause: това всеедно да кажеш дай да сменим предното стъкло щото фаровете несветят якооо!!!

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Сря 19 авг 2009 19:50

1во-може захранването ти дае заминало,занесиго при някой който разбира даго тества,имай напредвид тези евтини захранвания са доста по слаби от посочените дани по тях,казвам го от личен опит и ако си като мен с видео карта с външно захранване,ати3870,то новото ми захранване след това си замина :bishop2то захранване от 400вата изкара към 320вата и той замина в коша :063: което за моята система беше твърде недостатъчно.
2ро-с каква конфигурация си?
един комп с интел 2.67гх по2 излезна по слаб и по бавен от амд2500 по 2
много зависи от дъното,рам.
3то-може да сие заминал,харда виж за лоши сектори

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Чет 20 авг 2009 1:00

Колегите са си казали за рам и хард тестовете но все пак да питам - да си правил някъкви настройки по биоса - имам един комп. вкъщи който има настройка от биоса за оптимизиране на производителността - с нея бачка по бързо но в един момент - БУМ и край. Дъното има един леко подут кондензатор най- добре си пусни биос настройките на заводски стойности и виж дали има резултат. Другото което е също подозрително поне за мен - операционната система оригинална или не ако 2 пъти една и съща прави един и същ номер - смени я с друго копие.
А ако не стига ток може да се пробва поетапно - махаш тока на СДто, Флопи (ако има), всякъкви платки по дъното без видео и ако продължава в същия дух е нещо друго.

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Чет 20 авг 2009 14:40

ChimeyJimmey написа:Мдаааа... :hmmmm
Не виждам да се дават по-обстойни базови данни за конфигурацията.
Така "пуцня по мъките" (troubleshooting) не може да се направи.

Успех и късмет! :beer

DeluX.. ей тук ти е играта... дай подробно описание на хардуеъра, щот иначе си играем на тука има тука нема и няма кой да ти помогне....

Според мен .. без да знам нищо за машината ти... зарежи софтуерните проблеми... за мен е от видно по видно че имаш проблем с охлаждането на системата.... провери всички вентилатори още веднъж..... провери радяторите.. да не са затъпкани с прах... провери радятора на чипсета!!!! дали е залепен все още на чипсета, провери неговия вентилатор, изчисти прахта от рам модулите, провери радятора и вентилатора на видео картата.. освободи около харддиска достатъчно място за да може да "диша".. и пак пиши... виж нещо стопено/изгоряло/раздуто да няма по платката....

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Чет 20 авг 2009 15:14

vw_golf_4_tdi написа:ако е със SATA хард диск, проблема няма как да е в "плоските" кабели.

Колега, напротив, може. Странно, но факт...

От изчетеното до тук - задължително тест на захранване и на хард. И ако случайно ти се намира резервно кабелче - също проба.

П.С. Хард можеш да тестваш с много програми, но аз примерно съм привърженик на софтуер, който се сваля от сайта на производителя. Примерно за Seagate - Seagate Downloads

Успех с решаването на проблема.

ЕДИТ: +1 мнение за проверка на всички радиатори, вентилатори и термопасти :!:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 20 авг 2009 18:45

При подобни проблеми като за начало се започва със захранването - проверят се волтажите на 12 и 5-волтовата линия. Допустимите граници за 12В са до около 12.5В максимум, ако е малко под 12В също не е фатално. Мери се под товар, пускаш някой 3Д Марк или от Еверест пускаш тест на процесора (товари го на 100% и го тества дали прегрява). При 5-волтовата линия допуските са по-малки, но нямам спомен отклонението трябва да е до 4-5 процента. Когато е ненатоварено и натоварено гледай да няма големи амплитуди и да играе много напрежението. Изобщо няма да се учудя, ако захранването ти е някаква куча марка, като на колегата по-горе, който сподели колко захранвания са му изгорели.
Оттам насетне следват радиаторите - почистват се хубаво от праха. След това е желателно да понатовариш процесора и да видиш дали температурата на радиатора му отговаря горе-долу на тази на самия процесор - т.е. проверяваш си по този начин дали ти е добър контактът процесор-термопаста-радиатор. Това нещо го правиш за всичките ти радиатори по системата.
Ако и тогава всичко е наред започваш да тестваш компонентите един по един - започва се първо от рам-паметта, следват тестове за натоварване на процесора на 100% и се гледа дали се появява тротлинг (при прегряване системата сваля честотата на процесора автоматично). После натоварваш видео-картата с някой Марк. След това ако всичко е отново наред започваш едно по едно да изключваш периферията - вградена саунд-карта, лан-карта, модем, усб и т.н.
Длъжен съм да споделя, че миналата година го ядох същия и се оказа... клавиатурата. Когато я дръпна да си я сложа на краката компа ми забиваше точно като при теб. Оказа се, след като я отворих, че вътре жичките окъсяват (по спомен са около 6 и са запоени на една малка платка точно по китайски). Така че не би трябвало и подобен вариант да се отхвърля.
Аз лично залагам за проблем във видео-картата или рамта (въпреки, че там обикновено дава син екран и следва рестарт), тъй като ако има проблем с прегряването повечето нови дънни платки си имат защита за процесора в БИОС-а и сработва защитата и компа се спира или ресва. Същото се получава, ако захранването прегрее. Обикновено следва рестарт или стоп. Хубаво е да се провери и почисти също и перката на захранването освен другите неща.
Успех

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”