Преименуване на хард

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Re: Преименуване на хард

Мнениеот KingoftheROAD » Вто 29 сеп 2009 10:53

Gal написа: ...принципно може да маже колкото си иска и да си прави всякакви експерименти с неясен за него резултат...

няма нищо по-страшно от невежеството в действие...
четене му е майката, почти винаги има поне два или повече начина да се направи едно и също нещо...

boot.ini файла може да се редактира и през рекавъри конзолата. в хелпа си пише там коя команда за какво е и тн, ама пак някой трябва да го прочете, и да знае какво прави...

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 29 сеп 2009 12:41

С ХР съм - да.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 29 сеп 2009 22:11

KingoftheROAD написа:Уно моменто сър. С въпросния партишън маджик съм успявал да създам черири(4) праймъри(Primery) дяла на един физически харддиск.

Няма значение колко и какви дялове имаш на физически един харддиск. Важното е, че само един от primary дяловете може да се направи active и точно това е boot дяла, който windows XP кръщава с буквичката "C". Всичко останали дялове реално можеш да им сменяш имената колкото си искаш. Въпроса е, че BIOS-a на компютъра търси системните файлове за стартиране на операционната система именно от активния дял на диска и съответно пък уиндоуса кръщава този дял с "C". А що се отнася до редактирането на boot.ini - да, това е лесно, просто редактираш един тъп текстов файл. Само ми обяснете, как ще редактирате регистрите на компа? Ако дяла на който е в момента работещия ОС си смени буквата, трябва абсолютно всички пътища в последствие да се сменят от примерно "D:\Program Files\Ala-bala" на "C:\Program Files\Ala-bala" в противен случай, дори и да запали уиндоуса след смяна на буквите на дяловете, нищо няма да работи като хората и ще е омазано до уши. Лесно решение на проблема е да се изкопира текущия харддиск на нов, после да се раздели на ново, да се форматира, да се инсталира нов ОС и после от копирания диск да се върнат важните неща.

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Сря 30 сеп 2009 9:20

лесно е и да го върже като втори някъде, да си прехвърли нещата на дялове, по които няма да маже, и да си направи нова инсталация
ама ако може и е сигурен какво прави
какво ще кажеш за следния казус:
лаптоп от ония индианските, 7-цата /или поне първата версия, дето я бяха пратили по партньорите за тест/ познава диска като G, примерно...защото реди преди него всичките кардрийдъри, в БИОС-а няма настройки

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 01 окт 2009 7:41

;) Провери за настройка в БИОС-а за изключване на кардрийдъра mhihi

Потребителски аватар
Gal

Мнениеот Gal » Чет 01 окт 2009 7:58

musura написа:;) Провери за настройка в БИОС-а за изключване на кардрийдъра mhihi

писах,че в БИОС-а няма настройки :lol:
с ХР такива грижи нямаше

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Чет 01 окт 2009 9:01

ако имаш флопи варианта е следният
така , значи сядаш на някой друг комп , инсталираш си partition magic 8.0 примерно
докато го инсталираш те пита дали искаш да си направиш boot-ваща дискета , казваш че искаш , мисля трябваха 2 дискети . когато ги направиш сядаш на твоя комп и му правиш от биоса да зарежда от флопито
та като зареди от едната дискета иска втората , слагаш нея и след зареждането се стартира въпросния partition magic 8.0 под дос и то в графичен вид .
от там процедурата е ясна - връщаш си старите C,D и т.н. , правиш С-то активен партишан , даваш му ок .
след извършването на процедурите компа се рестартира , влизаш пак в биоса правиш да ти зарежда от С-то и това е - всичко ще си тръгне както преди .

друг вариант не се сещам в момента . успех , дано съм бил полезен

пп: сетих се и друг вариант но става малка баркотиика . инсталираш отгоре върху стария windows нов от диск като не променяш и не форматираш нищо и това е - данните ще си седят . след това си ги премести всички фаилове някъде където няма да ги бараш , оправяш си буквите на харда и пак правиш една преинсталациика този път на чисто , като форматнеш С-то . този вариант изисква малко повече време , а и умение да преинсталираш .
ако пък не си на ясно въобще с инсталация на windows или partition magic прежали някой лев и си закарай компа на някой който разбира :)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 01 окт 2009 16:52

Колега Peteff, има много по-интелигентни начини да си пуснеш партишън меджик под ДОС и без флопи (примерно hiren's boot CD). Ама само ми отговори на един тъп въпрос (в същност не държа да ми отговяраш, а сам на себе си да отговориш) - как ще тръгне Windows-a, когато до преди смяната на буквите той е знаел, че се наира примерно на D:\Windows\ и след размяната се оказва, че няма таква папка въобще :idea: Или всички програми, които са били инсталирани в D:\Program Files\ и изведнъж е оказва, че няма таква папка (понеже е станала c:\program files\)? Нали в регистрите на уиндоус са описани всички пътища, работни директории и т.н., как ще смениш всички буквички в тях?

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Чет 01 окт 2009 18:31

Всички ги оправих както си бяха с методите на groznika, без скапания системен диск. С-ми е свободен символ. Обаче скапания системен хард няма оправия. За сега.

Потребителски аватар
Gal

Мнениеот Gal » Чет 01 окт 2009 18:38

velinsl написа:Всички ги оправих както си бяха с методите на groznika, без скапания системен диск. С-ми е свободен символ. Обаче скапания системен хард няма оправия. За сега.

казах вече, че през уиндоуския мениджмънт НЯМА да смениш буквата на системния диск

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 01 окт 2009 18:49

А и да го смениш после ще имаш проблеми, понеже в регистрите всичко е записано със стария драйв.
Най-лесното, бързо и безпроблемно решение е преинсталация.

Потребителски аватар
Gal

Мнениеот Gal » Чет 01 окт 2009 19:25

Мисля,че темата се изчерпа отдавна и започнахме да се поентваме.Който разбрал-разбрал.
Това да не е hardware.bg? :lol:

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Чет 01 окт 2009 21:22

musura написа:Колега Peteff, има много по-интелигентни начини да си пуснеш партишън меджик под ДОС и без флопи (примерно hiren's boot CD). Ама само ми отговори на един тъп въпрос (в същност не държа да ми отговяраш, а сам на себе си да отговориш) - как ще тръгне Windows-a, когато до преди смяната на буквите той е знаел, че се наира примерно на D:\Windows\ и след размяната се оказва, че няма таква папка въобще :idea: Или всички програми, които са били инсталирани в D:\Program Files\ и изведнъж е оказва, че няма таква папка (понеже е станала c:\program files\)? Нали в регистрите на уиндоус са описани всички пътища, работни директории и т.н., как ще смениш всички буквички в тях?

ами колега нали като боотне партитиона му казвам да си върне старите символи на деленията на харда . дефакто в регистрите си стоят старите букви и като ги върне всичко ще си дойде на мястото . не ми се спори за глупости нито се правя на голям хакер , просто казвам как аз си бих решил проблема ако имам такъв , и се надявах да бъда полезен на колегата .

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Пет 02 окт 2009 17:04

ОК. Начините са ясни, остана само смелост да не си прееба компа. Че нещо не ми се праинсталира. Работата е ясна. Моля катинар да не се повтаряме.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Съб 03 окт 2009 0:30

Ако не събереш смелост, вземи си домъкни компа в офиса (нали си градски) и ще ти решим болежкат :да:

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”