Локално парно и циркулационна помпа?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Локално парно и циркулационна помпа?

Мнениеот Stivi » Пет 15 окт 2010 9:10

Pichaga написа:емии моето е де дитрих и е на студената оригинално :roll:

И на моето което е същото пак там е помпата :да: Според мен е по-правилно помпата да "бута" студената вода вместо да "дърпа" горещата :) Отделно че като работи със студена вода със сигурност по-бавно ще се развали :!:

Потребителски аватар
h_andreev
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр. Бургас - VW Vento GT 2.0 2E 115hp 1993 ГИ: D.T.Gas GasTech 704

Мнениеот h_andreev » Пон 18 окт 2010 20:16

Всичко зависи какъв е нагревателя. В смисъл дали е камина с водна риза, почти неуправляема или котле на което може да му се зададе градуси на изходящата вода. Има умни помпи /в моя случай Грундфос Алфа нещо си/ беше такава че сама си регулираше оборотите на въртене спрямо температурата на водата идваща от нагревателния съд. Лошото беше че при мен беше печка с водна риза и като я набумках с дърва и буквално стопих лопатките. Чак след това ходих и питах в специализиран магазин къде трябва да я монтирам и защо така се е получило.

В Крайна сметка:

На Камина с водна риза: Помпата да бута водата към камината
На Котел /управляем/: Помпата да дърпа топлата вода от котела.

Това е от мен. Дано съм помогнал.

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Вто 19 окт 2010 9:22

Въпрос на личен избор, било то от потребителя или производителя. Разликата м/у подаваща и връщаща не е повече от 20-тина градуса, но и те са достатъчни да стопят лопатките :) В практиката повечето инсталации се правят така, че помпата да е преди топлообменника. И не се бъркайте, че помпите нагнетяват, определено след тях е малко по-високо налягането отколкото преди тях, но помпите за отопление са циркулационни, а не напорни.

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 19 окт 2010 9:42

embi4a написа:на студената - лопатките на помпата са пластмасови и ако го сложиш на топлата при евентуално завиране на водата ще си повредиш помпичката.

:да:

Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Мнениеот djofar » Вто 16 ное 2010 12:54

KARMANN написа:Благодаря за бързите отговори, моето парно от 30 години насам беше без помпа и си работее добре.Имаше проблеми, когато котлето се разгори бурно, водата кипеше в него и разширителният съд преливаше.
Пристроих една стая на къщата и там ще поставям тръби за водно подово отопление, което наложи монтажа на помпа. Все още инасталацията на парното си ми е в стария вид, само монтирах помпата, като я поставих на студената вода, точно преди да влезе в котлето(това стана вчера). Няколко познати, които видяха монтажа ми казаха, че съм в грешка и трябва да монтирам помпата на изхода на топлата вода. Рових по нет-а, но не срещнах информация по въпроса.Със сигурност има писано някъде, но аз не видях. Поради тази причина си позволих да пусна темата, а и сега е момента да преправям докато още не е станало истински студено.

съжалявам колега че късно видях темата но и аз да обобщя нещо
1-во занимавам се с това така че моле не спорете
Та значи това е циркулационна помпа която нито дърпа нито бута в съответния случай
задължително се слага на студената вода защото има една турбина както колеги преди мен се изразиха която се стапя при висока температура
няма камина няма котел задължително се слага на студената
и занимавам се от много дълго време с това а и се занимавам не само с монтажи но и с продажбата на такива материали за отоплението даже 'сме и вносители ' на някой марки циркулационни помпи неискам да споменавам фирми и марки за да не звучи като реклама -до сега несъм чувал за циркулационна помпа която е само за топла вода :Mr Green Fun
2-ро Колега да те предупредя каза че ще слагаш подово а си на твърдо гориво
не забравяй че за подовото трябва да ти е регулирана температурата НЕ повече от 35 градуса входяща топла вода защото при по висока температура може да ти надигне замаската заедно с плочките
монтира се на входящата вода трипътен термостатичен вентил
защото в другите стай си с радиатори предполагам неможе да държиш само зарад подовото 35 градуса примерно на котела защото няма да ти греят радиаторите
п.п: бе незнам колко бях от полза но дано съм ти спомогнал с нещо ако имаш въпроси ми пиши на лично колкото мога ще ти помогна или поне подскажа

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Вто 16 ное 2010 22:18

С помпата нещата са вече ясни, но още един съвет от мене.
Помисли за ЮПИЕС на помпата защото не е приятно изживяване да ти спре тока и водата да е на 70-80 градуса в този момент. Или поне байпас и да си вързан постоянно на студената вода.

Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Мнениеот djofar » Сря 17 ное 2010 9:29

embi4a написа:С помпата нещата са вече ясни, но още един съвет от мене.
Помисли за ЮПИЕС на помпата защото не е приятно изживяване да ти спре тока и водата да е на 70-80 градуса в този момент. Или поне байпас и да си вързан постоянно на студената вода.

колегата беше споменал че от 30г е бил без помпа значи му е бутало гравитачно и сега без UPS и без бай пас пак ще му бута
помпата не прави тапа след като спре токът тя си се върти от циркулацията на водата :да:

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”