ISRalien написа:Колегата го каза правилно по-горе - капаци + вентилатори на подходящите места, които да правят въздушен поток.
Съглсен с това, само че с уговорката, че важи най-вече и само за марковите кутии от рода на Фокскон, Куулърмастър и т.н. Въздушният поток предимно при лаптопите и "легналите" конфигурации е по-читаво изчислен. При нормалните изправени кутии от най-голямо значение са почистените радиаторчета, намазаният с термопроводима паста процесор и работещите нормално вентилатори изчислени за съответния модел процесор.
Относно температурите в БИОС и Еверест. Колегата, който се изказа,че биосът ги мерил по-точно искам да го питам според него откъде аджеба евереста ги взема тези температури? Дали не е от същия този датчик, който е вграден на дънната платка
Та така. Тези симптоми значат само и единствено, че нещо прегрява и това в най-честите случаи е или захранване или процесор. Щом компютърът работи осезаемо по-бавно е възможно да е процесорът, щото примерно при Интелските, като моя, се включва тротлинг, който намалява тактовата му честота, демек го даунклоква с идеята да се поохлади. При проблем с греене първо се започва с нова паста и почистен радиатор на процесора. Захранването и то не е лошо да се поизчисти с четка или компресор, щото и там се трупа прах и ако му спре перката, може да изгори.
п.п. като започнахме да казваме кой къде работил - аз съм бил близо година в дилър на Мост, като консултант-продавач със самочувствие, че разбирам повече от средния техник в ПЦ-фирма, който ремонтира компютри. Занимавах се доста и съм се заигравал с компютри, когато работех в тая област, сега просто нямам време