проблем с компютър - РЕШЕН

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: проблем с компютър

Мнениеот milmar » Сря 29 дек 2010 11:50

ISRalien написа:....Колега, като свалиш капаците на кутията само влошаваш положението, защото така ще влиза още повече прах ....

Абсолютно съм съгласен :idea: и напълно очуден че го казва програмист :Mr Green Fun :да: .
Освен праха , добре проектираната кутия , посредством вентилационните отвори и вентилаторите създава насочени въздушни потоци и охлаждането е много по-добро с капаците , от колкото без тях :idea: .

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Сря 29 дек 2010 11:59

ISRalien написа:Колеги, моля не давайте съвети на колегата сам да си смени вентилаторчетата.
Особено при процесора може да си го съсипе.
Това трябва да го прави човек, който знае какво прави.

Колега, като свалиш капаците на кутията само влошаваш положението, защото така ще влиза още повече прах във вентилаторите и радиаторите.
Занеси го в някой сервиз да го почистят ХУБАВО и затваряй капаците!

Колега 3 месеца работех като помощник в сервиз за компютри. Горе-долу знам какво правя. Компа е изчистен идеално само нямам налична термопаста да му сложа. Имам останал червен силикон от смяната на гумения тампон на моното, ама не ми се правеха експерименти :D Иначе четох във форумите на калдата че свалените капаци са в плюс при това положение тъй като по-лесно става охлаждането.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 29 дек 2010 12:21

barezifranko написа:.... само нямам налична термопаста да му сложа. Имам останал червен силикон от смяната на гумения тампон на моното......

Това пък за какво :shock :shock ?
Пък иначе , те в Калдата всичко знаят , умници :D !

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Сря 29 дек 2010 12:30

milmar написа:
barezifranko написа:.... само нямам налична термопаста да му сложа. Имам останал червен силикон от смяната на гумения тампон на моното......

Щото в началото един "майстор" ме впрегна да не взимам нов ами да му сложа силикон. Сложих ама ефект нулев. Както се казва в онзи виц: Козата си иска пърч !

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 29 дек 2010 12:56

barezifranko написа:
milmar написа:

Щото в началото един "майстор" ме впрегна да не взимам нов ами да му сложа силикон. Сложих ама ефект нулев. Както се казва в онзи виц: Козата си иска пърч !

На кое да сложиш силикон :shock :shock ?
То се казва силиконова паста (термопастата) , съдържа силиконово масло , затова .
Но не е силкон , такъв дето лепим гарнитури с него :Mr Green Fun . Последния е много добър термоизолатор , вместо термопроводник , ако ще слагаш такъв , може изобщо и радиатора да махнеш , топлина няма да стигне до него mhihi .

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 29 дек 2010 13:18

Два лева е най малката опаковка термопаста в най - близкия магазин или сервиз дето се занимават с компютри. Не се занимавай с глупости, щото явно с червения силикон си пържиш професорчето :screwy

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Сря 29 дек 2010 13:24

Да ще взема обезателно щом е 2 лева. А иначе охлаждането е странично. Отстрани на кутията има пробити дупки, вътре е пластмасова тръба която стига до самия процесор. Мисълта ми е че другите компоненти няма как да се охлаждат. Тя и самата видеокарта не е с вентилатор ами е с радиатор.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 29 дек 2010 21:27

Начи ти ако си сложил силикон не знам как ще разкараш радиатора без да прецакаш процесора...
Тоя "майстор" с червения силикон да ти купи нов процесор, а като откаже поне му заври стария там, къде слънце не огрява mhihi Сигурно ако го питаш що ти зарежда бавно windows-а щи каже да му сипеш 100-октанов в захранването mhihi
Свалените капаци са временно решение, в случай че са ти запекли вентилаторите и не работи нито един магазин за компютри, от където да ги смениш...
Колегата го каза правилно по-горе - капаци + вентилатори на подходящите места, които да правят въздушен поток.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 29 дек 2010 21:53

ISRalien написа:Колегата го каза правилно по-горе - капаци + вентилатори на подходящите места, които да правят въздушен поток.

Съглсен с това, само че с уговорката, че важи най-вече и само за марковите кутии от рода на Фокскон, Куулърмастър и т.н. Въздушният поток предимно при лаптопите и "легналите" конфигурации е по-читаво изчислен. При нормалните изправени кутии от най-голямо значение са почистените радиаторчета, намазаният с термопроводима паста процесор и работещите нормално вентилатори изчислени за съответния модел процесор.
Относно температурите в БИОС и Еверест. Колегата, който се изказа,че биосът ги мерил по-точно искам да го питам според него откъде аджеба евереста ги взема тези температури? Дали не е от същия този датчик, който е вграден на дънната платка mhihi
Та така. Тези симптоми значат само и единствено, че нещо прегрява и това в най-честите случаи е или захранване или процесор. Щом компютърът работи осезаемо по-бавно е възможно да е процесорът, щото примерно при Интелските, като моя, се включва тротлинг, който намалява тактовата му честота, демек го даунклоква с идеята да се поохлади. При проблем с греене първо се започва с нова паста и почистен радиатор на процесора. Захранването и то не е лошо да се поизчисти с четка или компресор, щото и там се трупа прах и ако му спре перката, може да изгори.
п.п. като започнахме да казваме кой къде работил - аз съм бил близо година в дилър на Мост, като консултант-продавач със самочувствие, че разбирам повече от средния техник в ПЦ-фирма, който ремонтира компютри. Занимавах се доста и съм се заигравал с компютри, когато работех в тая област, сега просто нямам време :012:

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 29 дек 2010 22:53

Бялата паста, обикновената съхне по-бързо от "марковите". Освен това понякога в нея има песъчинки които надигат радиатора. Тази е евтина и нелоша http://jarcomputers.com/p_FANGEL. Някои пасти са електропроводими, ако човек се олее и омаже елементите около GPU например, става "що се хванах" :banghead:
Кутии, потоци и поленови филтри...мерси, играх ги вече :не:
http://img838.imageshack.us/img838/1472/fuckert.jpg
Инак, температурите са в Bios и само в него. Колегата го е показал нагледно
Volkov написа:Изображение

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Сря 29 дек 2010 23:02

ISRalien написа:Начи ти ако си сложил силикон не знам как ще разкараш радиатора без да прецакаш процесора...
Тоя "майстор" с червения силикон да ти купи нов процесор, а като откаже поне му заври стария там, къде слънце не огрява mhihi Сигурно ако го питаш що ти зарежда бавно windows-а щи каже да му сипеш 100-октанов в захранването mhihi
Свалените капаци са временно решение, в случай че са ти запекли вентилаторите и не работи нито един магазин за компютри, от където да ги смениш...
Колегата го каза правилно по-горе - капаци + вентилатори на подходящите места, които да правят въздушен поток.

Колега извинявам се ама не си прочел правилно. Писах за червения силикон с идеята дали може да замени термопастата. Никъде не съм писал че съм сложил от него.
Иначе по темата - имам един стар руски вентилатор и смятам да го сложа да духа към отворената кутия. Дано и работата на машината се подобри. Щото сега както е като пусна да играя Хероес 3 и на моменти картината ми я дава все едно съм на кило ракия. Знаете за какво говоря - първо идва звука после образа :beer

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 29 дек 2010 23:30

bobocamaro написа:....
Кутии, потоци и поленови филтри...мерси, играх ги вече :не:
http://img838.imageshack.us/img838/1472/fuckert.jpg....

Ако не се лъжа в Калдата съм виждал цял "проект" , подобен на този "компютър" но цвъкнат в аквариум пълен с олио mhihi , да сЪ о'лажда :screwy .

Работата ми е свързана активно с компютър (не съм програмист или PC мастер) , по ред причини не бих ползвал комп в този вид mhihi .

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 29 дек 2010 23:40

Хм, това с олиото е малоумна история, гледал съм му и видеото. Смей се на "подобието" което ползвам, няма лошо. :Mr Green Fun Но ми кажи защо при писане на ревю се ползва конфигурация на "стенд" ? Именно без тъпата кутия? За чилъри, водно и сух лед не говорим-нямаме такива пари все още :да:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 30 дек 2010 8:18

Използва се "стенд" за да е в равни други условия с други охладители. Щото нали китайчето като си купи кутия от съседния до тях гараж, който ги произвежда ще започне да обвинява производителя на охлаждането и да бълва г@вн@ по форумите наред :Mr Green Fun
Между другото, както вече споменах, съм продал доста компютърни кутии основно на марката Фоксконн и ми е правило впечатление, че си тежат доста и са много по-масивни от китайските. Вътре шините за периферията са по-масивни, което предполага по-доброто охлаждане на компонентите като цяло. Нали на всички ни е ясно, че не само процесорът грее в един компютър. Да не ви казвам хардовете как си парят и те mhihi Въздушният поток е изчислен дотолкоз, че да има перка, която да обдухва харддиск/овете, такава, която да обдухва процесора, една за видеокартата евентуално (ако не е с пасивно) и една или две отзад на кутията, които да "вадят" топлия въздух навън. При лаптопите и компактните кутии нещата са доста интересно решени. Едновремешните Пентиум 2 и 3, даже имам спомен, че нямаха перки на вентилатора. Бяха си направо с пасивно охлаждане, а радиаторът се охлаждаше от 1-2 перки, които просто правят нещо като въздушен тунел, който минава покрай процесора и харда и излиза навън.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Чет 30 дек 2010 11:31

колега казахти само захранването ти е проблема зимно време така става, поради силата на тока в мрежата и лошо захранване. няма никакво значение кутията и подобни щуротии и вируси.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”