Локално парно, въглища, дърва - за всички със собствен ТЕЦ
- Ицку®
- Автомобил: 2xTouran TDI
- Двигател: CAYC 2014 и CFHF 2015
Re: Локално парно,въглища,дърва -за всички със собствен ТЕЦ :)
Вкъщи от 5 години сме с локално парно. Топли цялата къща и един бойлер вода. Преди с печките беше топло само в стаите, кадето има печки. Сега даже и по стълбите и в баните е жега.
- kriso_g
- Автомобил: MK4 1.8T
- Двигател: AUM
И ние сме с парно вкъщи
топлим 3 стай,баня и бойлер
в двете стай с радиатори по 20 ребра,а третата стая се топли от камината...
Една зима-10 кубика дърва без грам въглища
топлим 3 стай,баня и бойлер
в двете стай с радиатори по 20 ребра,а третата стая се топли от камината...
Една зима-10 кубика дърва без грам въглища

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
kriso_g написа:Една зима-10 кубика дърва без грам въглища
Е то остава да си вкараш въглища в стаята дето живееш,като знам какво е в котелното.....

- kriso_g
- Автомобил: MK4 1.8T
- Двигател: AUM
Stivi написа:kriso_g написа:Една зима-10 кубика дърва без грам въглища
Е то остава да си вкараш въглища в стаята дето живееш,като знам какво е в котелното.....
е пробвали сме
взимали сме 3-4-5 чувалчета и си ги разделяме в чантички и само взимам чантичката и я слагам в камината.
ама и това не е оферта...та ей там 10 кубика нарязани,нацепени и унас по къс ръкав

- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI

Камина с водна риза.
5 стаи общо към (140кв.) с радиатори + банята + семпертината на бойлера...79глидера налице.
Разхода на кубиците дърва за зима е потресаващ.Към 15куб.минимум.
Изолацийте външни и вътрешни са уникална работа ,въпреки че към тях бях скептично настроен.
Мъкне се дърве до трети етаж без асансьор.Чудо.
Зимата пропускам фитнес залата.
- aylin78
- Автомобил:
- Двигател:
Мъка колега аз имам асансъор поне с него до 5 я етаж,ама 7 кубика дърва,и тон дондазки-14кв пе4ка с водна риза-толи 2 големи рдиатора,една лира и един 120 литров боилер със серпентина,и децката е предвидена но за сега няма предвидени субсидии,ина4е 3 стаен апартамент температура 23 градуса живее се-е на жена ми се и е студено
кога ще ги стигнем немците какви котлета имат на таванскаите си помещения на гас-приказка,не е за вярване-от 15 до 18 см външна изолация,и после не плащат много пари,а и да дават нализимат хубави заплати не са като нас 

- mitakathvp
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Локално парно,въглища,дърва и изобщо-как се топлим !
Stivi написа:Е как го правиш тоя номер само с разпалки ?? Сигурно ползваме различни донбаски /ако има такива/ или твоето котле е с принудително въздухоподаване понеже аз ако го напълня само с въглища без дърва между тях да минава въздуха ще се задуши-много дребна фракция има във въглищата и запушва достъпа на въздух ! Обикновенно хвърлям един ред дърва и после отгоре въглища и като поизгорят пак така! Вчера пробвах с един чувал 25кг кафяви от мина Черно море-те са само едри парчета и минава въздуха ,но са по-ниско калорични,миришат по-гадно при горене и после остава много отпаден продукт като много едър пясък от тях,те и затова са 2 пъти по-евтини от донбаса !
Две кофи въглища,3-4 не мн дебели дървета един парцал с нафта+масло=Еле гледай кво стаа

- дзвера
- Автомобил: ford escape
- Двигател:
с печка циганка на дръва и донбас,а въглищата като заредя още пред блока ги правя на "бомбички"от найлонови пликове по 3-4кг всяка ,дръва само за разпалка и малко нафта за сигурен старт
,на ден -ако сме плътно у нас (сесия,трябва се учи)2 до 3 бомбички и наръч дърва стигат.

- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Камина с водна риза "Прити". Топля 90 кв.м. апартамент и бойлер 80 лт. с 1 тон донбас и 5 куб.м. дърва. Имам малко дете и печката гори почти денонощно. Но много често ми се затлачват кюнците. Максимум на 1 месец ги чистя щото става нетърпимо - пуши пустата печка. Не мога да си обясня защо така става - комина ли е малък, кво ли е незнам но вече свикнах да тичам напред назад с тия тръби. На трети етаж съм и се топля 2 пъти - като ги изнасям и като ги горя 

- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм с "камина" Прити с правена допълнително водна риза около 14кВт.Отоплявам около 65кв.-3стаи общо 50глидера алуминиеви!На сезон ми отиват около 9-11 куб.дърва.Топло е и винаги сме изпрани и "изсушени" навреме! 

- nosex
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Камина с водна риза, като ризата е 20kW. Пали се вечер и гори до 1-2 през ноща само на дърва - просто през деня няма кой да я поддържа и ръчка. Отоплява за времето, когато работи бойлер 80л. и 70м2 стаи. Комина на къщата обаче е проблемен, няма тяга и камината пуши доволно. Иначе гориме около 4-4,5 кубика дърва през зимата.
Честно казано за цялата инвестиция в системата, която излиза до момента около 4500лв., съжалявам, че не си купихме 3 качествени инверторни климатика...
Чисто и без хамалогия, обаче си зависим от държавата...
Де да знам, може пък и да греша
Честно казано за цялата инвестиция в системата, която излиза до момента около 4500лв., съжалявам, че не си купихме 3 качествени инверторни климатика...

Последна промяна от nosex на Пет 07 яну 2011 11:03, променено общо 1 път.
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Аз съм с преправяна готварска печка с водна риза и топля още три стаи, коридор и баня около 100-тина квадрата къща, около 10 кубика дърва.Обаче през повечето дни от седмицата печката се пали около 16-17 часа.Ходим си по къс ръкав основно.
Камина с водна риза 6kw /подобрена от мене/ от първите - пирамидалните.
Отоплявам около 50 кв. . Камината си топли хола и два радиатора за спалнята и кухнята по един /тоя в банята не го слагам, щото е малък/.
Горя м/у 5 и 6 кубика дърва на зима. Задължително метровици, които си режа сам.
Отоплявам около 50 кв. . Камината си топли хола и два радиатора за спалнята и кухнята по един /тоя в банята не го слагам, щото е малък/.
Горя м/у 5 и 6 кубика дърва на зима. Задължително метровици, които си режа сам.
- Fripon_X
- Автомобил:
- Двигател:
Наш колега е с къща можеби 200 кв.м. той е монтирал няква система на пелети. С 4 тона подържа 30 градуса през целия сезон и използва само едно дистанционно че да контролира всичко. Накрая на сезона изхвърля кило кило и половина пепел и сажди, но инвестицията е депресиращо висока като цена. 

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”