ТВ с квадратен екран. Къде има такива?
Re: ТВ с квадратен екран. Къде има такива?
32" телевизор 4:3 ще намериш трудно и ще струва немалко. По-изгодно ще ти е да вземеш най-евтиния 42" 16:9 и да го включиш да преформатира на 4:3 (с черни ивици отстрани). Освен това виж разстоянието, от което ще се гледа - ако не е много голямо 32" ще му дойдат излишни. Т.е. и 32" 16:9 да е пак ще имаш еквивалентен 26" 4:3. Мисля, че всички без изключение имат копче да форматират в 4:3 с празно място отстрани. Само не са се сетили още да си зареждаш "тапет", т.е. статична картина примерно като рамката на телевизора в празнините.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Пък като си помисля какви високосъдържателни неща вървят по телевизията , било предавания , било серЕали , кой ще забележи несъответствие на изображението - 4:3 , 16:9 или 16:10 , важното е чалгата да вър'и
.
Аз не мисля , че за хол (5x4) m е необходим екран повече от 20' или 21' , а ако няма TV още по-добре !

Аз не мисля , че за хол (5x4) m е необходим екран повече от 20' или 21' , а ако няма TV още по-добре !
Аа не ми приказвай. Най-мразя да гледам "модерен" телевизор, на който на всички главите са смачкани. Съдържание вярно, че няма много но по-добре 21" 4:3 какъв да е отколкото 42" и разтегнато изображение. Има едни междинни режими на които се позамазват нещата, но на филми със субтитри се вижда как.
- dj_nako
- Автомобил: Golf 5 tsi
- Двигател: BMY 2007
milmar написа:Пък като си помисля какви високосъдържателни неща вървят по телевизията , било предавания , било серЕали , кой ще забележи несъответствие на изображението - 4:3 , 16:9 или 16:10 , важното е чалгата да вър'и.
Бас хващам че моя хол е по-голям от твоя целия апартамент! с 20 инча няма да го сложа и на настолния си компютър. а относно чалгата, съм сигурен че и ти си чалгар ама на широкоекранния ТВ викаш е цивилозована работааа :Д
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Интересното е че сегашния ми телевизор е LG CRT екран 52см диагонал и като отида в магазина и погледна "нов" телевизор със същия диагонал но 16:9 и ми се вижда като паспортна снимка един вид.За да възприема големината която ми е нормална и съм свикнал трябва да си избера ТВ със височина на стария но това значи 20 санта увеличение настрани.Та един вид просто си принуден да си вземеш 30"++ ТВ за да можеш да гледаш нормално.Даже навремето преди 2 години и нещо като съ търсех монитор за компа имаше само един цифром и словом монитор 4:3 на филипс ,всичко друго 16:9.И това преди две години сега мисия невъзможна.
dj_nako написа:milmar написа:Пък като си помисля какви високосъдържателни неща вървят по телевизията , било предавания , било серЕали , кой ще забележи несъответствие на изображението - 4:3 , 16:9 или 16:10 , важното е чалгата да вър'и.
Бас хващам че моя хол е по-голям от твоя целия апартамент! с 20 инча няма да го сложа и на настолния си компютър. а относно чалгата, съм сигурен че и ти си чалгар ама на широкоекранния ТВ викаш е цивилозована работааа :Д
Нищо не ти разбрах.Слагай по някой препинателен знак,чче да се разбираме по-лесно.И не знам на Милен колко му е голям апартамента,ама ти защо наричаш на мама и тате хола твой?
По темата:или купи плазма 50 инча,на която да се гледа на 4:3 или си купи нормален 29 инчов телевизор.Вариантите не са много според мен.
fox_vt написа:Интересното е че сегашния ми телевизор е LG CRT екран 52см диагонал и като отида в магазина и погледна "нов" телевизор със същия диагонал но 16:9 и ми се вижда като паспортна снимка един вид.За да възприема големината която ми е нормална и съм свикнал трябва да си избера ТВ със височина на стария но това значи 20 санта увеличение настрани.Та един вид просто си принуден да си вземеш 30"++ ТВ за да можеш да гледаш нормално.Даже навремето преди 2 години и нещо като съ търсех монитор за компа имаше само един цифром и словом монитор 4:3 на филипс ,всичко друго 16:9.И това преди две години сега мисия невъзможна.
Смятах го наскоро - 32" 16:9 има поле 4:3 с диагонал 26". За монитор 4:3 ако търсиш - все още има NEC 19" с такова съотношение. За съжаление при лаптопите вече не се намира.
- dandan
- Автомобил: Passat B5-5
- Двигател: AHA 2003
Прожектор! Става колкото искаш голям. Малко с лампите ще ти се увиди но... 

Един стол на подходящо разстояние не е ли по-просто решение от проектора?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
dandan написа:Прожектор! Става колкото искаш голям. Малко с лампите ще ти се увиди но...
Така е, ама не е ли по-евтино да вземеш наколко плазми и да си ги разхвърляш из хола както ти е удобно?

Я се замисли - за теб това би ли било решение?MMX написа:Един стол на подходящо разстояние не е ли по-просто решение от проектора?
Да си теглиш сгъваемото столче на средата на хола и да ти е удобно на него 2 часа да си гледаш телевизийка?
А иначе нормален CRT телевизор с търсения диагонал определено би струвал повече (осезаемо повече

Такава си е технологията на производство, че излиза по-скъпо.
Ииии...
... това неправилно го квалифицирам като заяждане, нали?dj_nako написа: а относно чалгата, съм сигурен
че и ти си чалгар ама на широкоекранния ТВ викаш е цивилозована
работааа :Д

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Ами като почнат да се излъчват повече програми във формат 16:9 /пример-Про БГ/ и хората няма гледат вече ниски и трътлести манекенки на новите си телевизори:) Дано само това да стане по-скоро че някой хора вече си повредиха възприятията като гледат така
Аз все още си гледам на 29" ЦРТ и като ида някъде на гости и кажа "...ебаси Мария Игнатова на твоя телевизор каква набита изглежда и той ме гледа учуден и вика...ми тя си е такава бе
.." ужаааас !

- dandan
- Автомобил: Passat B5-5
- Двигател: AHA 2003
[/quote]radotom написа:dandan написа:Прожектор! Става колкото искаш голям. Малко с лампите ще ти се увиди но...
Така е, ама не е ли по-евтино да вземеш наколко плазми и да си ги разхвърляш из хола както ти е удобно?![]()
Това беше на шега по-скоро отколкото предложение. Няколко плазми може , не знам като цена как са.
Иначе дори имам ТВ може би подходящ за тебе и бих го подарил, но като гледам си далече, пък и не знам точно какво му е състоянието, последно работеше.
- newgeneration
- Автомобил:
- Двигател:
Пуснал съм запитвания къде ли не за TV 29" CRT,никъде намат наличност...Отчайващо е...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз гледам от няколко години всички 4:3 телевизии на 16:9 телевизор без никакво разтелгяне на образа и мога да кажа, че е перфектно.
Просто използвам функцията "16x9 expand", която ако някой се наема може да обясни накратко, защото аз не мога.
Пък и вече повечето интересни неща по кабелните и ефирни телевизии са във формат 16:9 (примерно световното по футбол по Канал 1 си беше в 16:9 и там на "дебелите" телевизори се появяваха две черни ленти отгоре и отдолу). Мачовете по Диемите и Евроспортовете също са 16:9.
Повечето западни телевии по кабеларката пък си идват директно във 16:9 формат.
Така че предварително проучи предаванията, които ще се гледат на телевизора в какъв формат ще са, да не се окаже широкия екран по-добър избор.
А за "войната" 16x9 vs. 4x3 мога да кажа гледната си точка като програмист- Откакто си взех 16х9 работата ми се ускори двойно едва ли не. Въобще за всякаква работа широкия монитор е за предпочитане. Вече за цъкане в нета или на някакви тъпи игрички едва ли е от значение, макар че сериозните автомобилни симулатори също са по-добри в 16x9.
Ето и пример за последното:
http://www.widescreengamingforum.com/wi ... d-full.jpg vs. http://www.widescreengamingforum.com/wi ... d-wide.jpg
Просто използвам функцията "16x9 expand", която ако някой се наема може да обясни накратко, защото аз не мога.
Пък и вече повечето интересни неща по кабелните и ефирни телевизии са във формат 16:9 (примерно световното по футбол по Канал 1 си беше в 16:9 и там на "дебелите" телевизори се появяваха две черни ленти отгоре и отдолу). Мачовете по Диемите и Евроспортовете също са 16:9.
Така че предварително проучи предаванията, които ще се гледат на телевизора в какъв формат ще са, да не се окаже широкия екран по-добър избор.
А за "войната" 16x9 vs. 4x3 мога да кажа гледната си точка като програмист- Откакто си взех 16х9 работата ми се ускори двойно едва ли не. Въобще за всякаква работа широкия монитор е за предпочитане. Вече за цъкане в нета или на някакви тъпи игрички едва ли е от значение, макар че сериозните автомобилни симулатори също са по-добри в 16x9.
Ето и пример за последното:
http://www.widescreengamingforum.com/wi ... d-full.jpg vs. http://www.widescreengamingforum.com/wi ... d-wide.jpg
-
- Автомобил:
- Двигател:
naydenov23 написа:Аз гледам от няколко години всички 4:3 телевизии на 16:9 телевизор без никакво разтелгяне на образа и мога да кажа, че е перфектно.
Ето и пример за последното (играта не е симулатор, но се вижда идеята:
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”