С какво дънна платка да заместя старата?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Re: С какво дънна платка да заместя старата?

Мнениеот escrime » Вто 21 юни 2011 10:10

Е, дъно и процесор от маркова машина по всяка вероятност няма да са стотици левове. А и той иска да закърпи сегашната си машина с реално остаряло дъно, пък било то и неупотребявано. Дали 70 лв. само за ново дъно или еквивалентна инвестиция в дъно + процесор от употребявана маркова е въпрос на гледна точка. :)

Според мен купуването само на дъно и/или ремонта си струва при цена до 50% от тази на новия компонент. От там нататък е по-добре да се минава към актуални неща. :)

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Вто 21 юни 2011 10:18

Както винаги, въпрос на пари и желание...

Все пак може да се пробват някои неща с охлаждането на чипсета. Вкъщи се наложи поради подобен проблем да охлаждам на малко по-стар от тоя на колегата NVidia чипсет с нещо от сорта и върши работа (дъното е на около 5-6 години и се ползва всеки ден и не мисля скоро да го сменям, работи стабилно, след подобни модификации). Та има варианти де. Аз затова питам колегата какво точно има предвид под "сложих един вентилатор още да духа", защото ако не духа директно с/у чипсета, ефектът ще клони към нулев.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 21 юни 2011 10:25

Като сменяш дъното с друга марка или модел, бъди готов евентуално и да преинсталираш Уиндоуса, защото може изобщо да не тръгне. :012:

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Вто 21 юни 2011 10:58

azrod написа:53 лв. MSI G41M4-L DDR2 -> http://www.erabg.com/products/details/p ... M4-L-DDR2/ - не става, не съм догледал чипсета
72 лв. ASROCK N68C-S - s.AM3 DDR2/3 -> http://www.erabg.com/products/details/p ... M3-DDR2-3/

http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=N68C-S%20UCC ето ти линк към съпорт листа и не съм съгласен с колегата, че не стават процесорите. Посочения пример е за Phenom, който е доста по-нов и по-скъп от Athlon-ите и Sempron-ите ...

П.П.: За уиндоуса, дори и да не се скапе, е добре да се преинсталира ;)

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Вто 21 юни 2011 11:05

Моя грешка, извинявай, azrod. Просто видях, че първото е интел-ско, което определено не е вариант в случая. Аsrock-ът в бързината ми се стори, че е само AM3 с DDR3, явно не е така :)

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Вто 21 юни 2011 12:03

Нищо, то и аз съм подремвал докато съм му давал линковете :)
Иначе ще стане определено тва дънце не е зле стига да не играе много игри ...
Айде успех :beer

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Вто 21 юни 2011 12:34

Потвърждавам - дъното на asrock, което и двамата колеги са публикували ще стане. Ето го и в Бургас: :link

Ето и нещо по-интересно и по-скъпо: цък. Ако текущата видеокарта е NVidia, това поддържа Hybrid SLI - т.е. две видеокарти работят заедно - вградената и външната -> по-добра производителност. Това пък е вариант на горната без вградена видеокарта.
Ако текущата видеокарта е Radeon има подобен вариант на този с двете видеокарти заедно, ама е по-скъп.

Има избор, но преди това, все пак, може да се провери защо MSI-то загрява толкова... И обезателно трябва да се провери моделът на процесора дали е съвместим с горните дъна, понеже само "наглед" не става.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Вто 21 юни 2011 18:00

Kaкто казах идеята ми е възможно най - евтино да се размина.
Просто не виждам смисъл за нещо по - скъпо , защото моето до сега ме е устройвало.
Ето снимка за тези , които питаха за процесора - DualCore AMD Athlon 64 X2 , 2000 MHz(10*200)3800+
Изображение
Отделно машинката беше носена на диагностика и момчето отначало заяви , че от единият ми хард (400 гб) , който е махнат.
Оказа се , че не е от него.
Направи му разни тестове и т.н. и нищо не установи като каза ,че работел след преинсталация.
Прибрах се , но след като поработи малко и забиваше , след като отмине време работи все едно е нов за кратко и така в кръг.
След като заби и в сервиза пича разбра , че е чипсета.
Ето снимката на приспособеното охлаждане :)
Изображение
Изображение
Та в крайна сметка , както казах и в началото , идеята е да намеря ново дъно и на него да поставя сегашните си елементи.
За това питам за такова , на което да пасне сегашният ми процесор.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 21 юни 2011 18:28

Асрока N68C-S UCC го поддържа. Ето листа с поддържаните процесори http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=N68C-S%20UCC
Мисля, че няма да има проблем с подкарването му :да:

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Вто 21 юни 2011 19:16

taka kato gledam bi trqbvalo da se poddyrja ot vsichki izbroeni. Utre 6te moga da potvyrdq.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 21 юни 2011 19:38

Освен съвместимост на процесора, обърнете внимание и на слотовете за видеокартата. Гледам, че и на дъното на колегата и на предлаганите дъна са PCI express слотовете, но все пак да се има предвид :beer

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Сря 22 юни 2011 7:34

Преди всичко да се извиня на модераторите, че бях писал две мнения и то на латиница - GSM-ски истории.
По темата:
Така и аз съм приспособявал вентилатори временно и са имали ефект. Щом така не става, значи нещо не е в ред или с чипа или не дава добър контакт с радиатора от време на време. Другото, което ми прави впечатление е, че видеокартата ти е близичко, ама се съмнявам от нея да грее...

Относно новите дъна... Само предложеният от колегите Asrock N68C-S UCC става - кутията ти е от по-малките, останалите предложения отпадат. Процесорът се поддържа, видеокартата също - PCI Express е. Само се чудя тоя третият слот най-отдолу на текущото ти дъно дето е, защо е оранжев, ама да се надяваме да е PCI (поне в manual-а на дъното пише, че е такъв и така изглежда на снимката). Гледам, че има карта забучена в него, на звукова ми прилича. Би трябвало да стане и на новото дъно.

Охладителят на процесора дано не се наложи да го сменяш - гледам че от горната страна на Asrock-а има разни по-височки компоненти, а и RAM паметта трябва да я сложиш както е в момента - на по-далечните слотове, иначе може да опира. Между другото много пари ли даде за този, понеже ми се струва, че е китайски вариант. Може и да не е, ама така ми се струва. Аз си взех един подобен още по-евтин и на секундата, в която го пуснах му смених вентилатора, понеже хем че шумеше повече от необходимото, хем и не вършеше много добра работа. От тогава процесорът ми вдига максимално 50 градуса (понеже новото дъно има PWM конектор с 4 пина, може да се преправи чрез друг вентилатор да работи спрямо натоварването на процесора, мога да ти кажа как на ЛС, правил съм 2 такива вече).
И понеже си с малка кутия, те съветвам да си сложиш един 12см вентилатор до процесора (гледам, че май е толкова максималният размер - измери го ако тръгнеш да взимаш) да изсмуква топлия въздух - ще помогне и на видеокартата - гледам, че май е с пасивно охлаждане. Имам такава кутия вкъщи и работи по-добре така (макар и с 92мм вент). Ако намериш такъв, който си регулира оборотите автоматично чрез PWM или термоконтролер най-добре (препоръчвам ти това, доколкото виждам имат някакви дистрибутори из Бургас).
А и пробвай да пуснеш windows без реинсталация - може и да стане, невинаги се налага да се реинсталира (за съжаление в по-малкото случаи...).

Успех с покупките!

EDIT: RAM паметта не може да варира, защото слотовете са различни един от друг, сега го забелязах. Но би трябвало да има място дори и с този охладител - поне моят е достатъчно висок и не опира в паметта.

Последна промяна от slimmer на Чет 23 юни 2011 7:31, променено общо 3 пъти.

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 22 юни 2011 8:33

И все пак да се аргументирам защо му предложих асрока:

1. Процесорът ще стане... Защото е някой от следните модели:
ADA3800IAA5CU AMD Athlon™ X2 3800+ 2000 89 W
ADO3800IAA5CU AMD Athlon™ X2 3800+ 2000 65 W
ADD3800IAA5CU AMD Athlon™ X2 3800+ 2000 35 W
ADA3800DAA5CD AMD Athlon™ X2 3800+ 2000 89 W
ADA3800DAA5BV AMD Athlon™ X2 3800+ 2000 89 W
ADO3800IAA5CZ AMD Athlon™ X2 3800+ 2000 65 W

А в сайта на Асрок виждаме в съпорт листа на това дъно, че ги има!

2.Видеокартата също не е проблем:
К.Одаджийски написа:Освен съвместимост на процесора, обърнете внимание и на слотовете за видеокартата. Гледам, че и на дъното на колегата и на предлаганите дъна са PCI express слотовете, но все пак да се има предвид :beer

7300 GT e PCIe карта -> http://www.nvidia.com/page/geforce_7300.html

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Вто 28 юни 2011 13:48

Благодарение на колегите Азрод и Слимър проблема е решен с въпросния АСрок.
Темата е за ключ.
Благодаря на всички отзовали се.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 28 юни 2011 14:33

аз съм със същотото дъно MSI на настолния вкъщи от може би 5-6г и работи без афтърмаркет охлаждане на чипсета. да не си тунинговал процесора през BIOS. това дъно поддържа overclock по принцип.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”