мнение за STIHL MS 181

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: мнение за STIHL MS 181

Мнениеот samo_pechka » Пет 14 мар 2014 20:48

Абе има и други ( и то някой път и по-добри ), ама нал' ний само Щил и Хъски знаем , не си мислете ,че щом е от онез двете марки , е профи и ще държи во веки веков :mhihi И те си имат съответните класове за употреба , профи, семипрофи и любителско . От тях профитата държат , евалла не мога си изкривя душата , ама ние си купуваме най-евтината "маркова" машинка с намерението да "бичим" яко дръвцата и... после се чудим и псуваме що така?!
П.п. ето една добра , ама недооценена машинка http://www.tashev-galving.com/115+MKT+055/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%28%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0%29

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Пет 14 мар 2014 21:05

Колега по напред в темата те посъветваха да изгориш един резервоар гориво на място, предполагам на празен ход. В инструкцията на машинката е записано да не се разработва на място, а само под товар. Провери си инструкцията !
Машинката е добра, лека и удобна.

keymaker
Автомобил: Passat+T4
Двигател: ABS+AAB

Мнениеот keymaker » Нед 16 мар 2014 9:09

Разбира се ,че има и други марки ,които заслужават уважение например слабо известните тук Poulan,dolmar и Jonsered,които в същност са си хукварна,италянските Oleo-mac ,немските Solo.Ащо се отнася до ефтинките Parner и mcculloch ами те са си хускварни ,но без някои важни особености ,като твърдосплавни покрития на цилиндъра и буталото.Друго според мен важно за една машина е коляновия вал, при ефтините машини коляновия вал е изработен от 5 части,при средния клас са изработени от 3 части ,а профитата са от 2 или 1.Отделно при ниския и среден клас машини вала е стругована отливка ,докато при профитата е кован.

При марковите машини от гореспоменатите производители дори най-ефтините им модели са с съответното покритие на цилиндрите и буталата,а при нискобюджетните им рожби(дъщерни фирми)нещата не стоят така.

За Макита и Oleo-mac немога да изкажа мнение ,защото не са толкова разпространени и досега не съм имал възможност да разпарчетосам някоя от тях.За макита знам от книгите ,че са с доста сложни карбуратори ,вече и хускварна почнаха да слагат такива сложности с електонно управление на карбуратора ,а проблема в момента е ,че на 2-3 места в българия има диагностична апаратура за тия карбуратори ,а цената на апаратурата е над 15000 лв.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Нед 16 мар 2014 9:18

Аз съм отварял и Джонсеред и Макита малко стари модели,но искам да отбележа че са големи"дървета"тежки и дялкани с теслата машинки.За мен най доброто спрямо мощност и тежест на самата машина е Щил :th_up

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Нед 16 мар 2014 12:37

Отвори и един стар Щил -нищо по-различно е от конкуренцията от него време , а пък Макита се съмнявам да си отварял толкова "стара", самата фирма става собственик на Долмар 1991 година ( някъде там)т.е. ако 91-ва е стара...отделно ,че тогава се правеше както трябва една техника :wink Та оттогава драстични промени кой знае какви няма , освен може би повече пластмаса , заложено остаряване и комплицирана техника . Гръмки думи за екология и ала-бала , ма никой не се усеща примерно ,че откак въведоха безоловния бензин с цел "еко"-ефект , се постигна обратен ефект . Както и с други неща ....
За мен Щил 260 е много добра машинка ( една от най-добрите в този клас ), не говоря за 261, пълния еквивалент от Долмар е 115i модела, като качество , килограми крайна мощност и дълъг ресурс, или Макита DCS 520 ( почти, машината е същата с минимална разлика в крайна мощност и карб ). И ако лично аз трябва да се чудя какво да избера измежду двете, ще бъда много затруднен . Вероятно ще надделее избора за Макита-та ( Долмар-а) защото в момента цената е без конкуренция за качеството на машинката ( за сведение не работа в и за Ташев - Галвинг) Машинката е така добре направена и с такива материали , че отстъпва на горепосочения Щил само по едно - наличност на повече сервизи за Щил в Бг. Това е. Сори за офф-а и лиричните отклонения :redface Спирам.

keymaker

Мнениеот keymaker » Съб 19 апр 2014 13:48

Вече открих информация и за Макита,ами то си е Долмар ,който през 1991г.ства собственост на макита. През последните години ,преди да стане собственост на макита, долмар ползва двигатели на хускварна които портва и тунингова допълнително за извличане на повече мощност. Сега незнам дали е още така ,но имам съмнения да е,защото и двете марки започнаха да слагат електронни карбуратори ,които се самообучават и предоставят оптимани показатели,което от своя страна оскъпява неизбежното обслужване и диагностициране на машината, но това го има за момента на най-профи машините.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Съб 19 апр 2014 14:17

Къде го видя това колега, за Долмар ,че ползва от Хъски мотори , щото нещо не ми се вярва :no виж някои модели на Долмар са се продавали под друго име - на McCulloch ( това за доста преди '91-а година )

Потребителски аватар
momcho_bg
Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
Двигател: 2.5
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Съб 19 апр 2014 16:37

Колега не допускай моята грешка да купуваш Щил 181. И аз така подходих, уж за домашни нужди - след 2 години употреба и рязане средно по около 10 кубика тънки дърва на година, на 3 година машината се скапа.
Системата за смазване на веригата протече. В уторизиран сервиз не успяха да отстранят проблема/първия път/, което доведе до неравномерно смазване и скъсване на верига /риск за здравето/. В друг сервиз решиха проблема, като установиха че заводски тази система е била неправилно монтирана. Преди време пуснах тема във форума, защото бях бесен от качеството и обслужването на Щил. Избери някаква алтернатива или китайска /няма да е по-лоша от Щил/

keymaker

Мнениеот keymaker » Съб 19 апр 2014 18:51

samo_pechka написа:Къде го видя това колега, за Долмар ,че ползва от Хъски мотори , щото нещо не ми се вярва :no виж някои модели на Долмар са се продавали под друго име - на McCulloch ( това за доста преди '91-а година )

-------------------------------------
Ами първо чисто визуално моделите 109 ,115,143,133 и доста други от производството на "DOLMAR Maschinen-Fabrik GmbH & Co." са си хускварна с разлика в цвета,цилиндрите им са излезли от един и същ завод ,а той по спомени беше САКС.
Докато продукцията на "DOLMAR GmbH" са си със сега познатия облик на макита ,но червени за разлика от макита.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Съб 19 апр 2014 20:33

:biggrin те вс. резачки си мязат . Сега сериозно - нищо общо нямат , освен ,че са машини за рязане на дърва , от нито една машина не пасва нещо на Хускварна и обратно , мога да се обзаложа ( е, сега за верига, ринг тегл.колело , сегмент за бутало или шина примерно , може и пасват някои неща , ма за другите :no ) , ако пасваше нещо , щях да знам.
keymaker написа:..цилиндрите им са излезли от един и същ завод..

Мисля ,че бяха Мале , поне буталата са такива .
Това няма нищо лошо , но не са взаимозаменяеми.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”