Намиране нулата на едноцветен токов кабел

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Re: Намиране нулата на едноцветен токов кабел

Мнениеот xploda » Сря 22 май 2013 22:36

black` написа:Като ви гледам писаниците по-добре си викнете грамотен техник, за да си нямате главоболия после. icon_idea Без да се засягате! Пък и те хора хранят. :smile

Mи по принцип и аз съм на това мнение и такъв беше замисълът отначало, ама в крайна сметка пък не събирам парите по пътя, че да дам 25-45лв. на уред за свързване към ел. мрежата :screwy . В крайна сметка връзваш само две-три жици за не повече от 10-15мин. баси :banghead

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Чет 23 май 2013 20:29

Кабелите се оказаха син, кафяв и черен. Черния маса ли е :gruebel

Потребителски аватар
slaveiko67
Автомобил: Golf 3 GT TDI
Двигател: AFN 96g

Мнениеот slaveiko67 » Чет 23 май 2013 21:00

xploda написа:Значи погледнах по-внимателно целия кабел. Две от трите жила са много близко един до друг, а третото е мааалко(колкото още едно) по-настрани. Имам една крушка която виси свободно и забелязах, че е вързана само с двете(но не погледнах кои точно) жила, а третото е изолирано.
По принцип оставихме две кутии - едното за връзване на аспиратор, другото за вградена фурна. Уж директно да се вържат, но като се замислих така директно в мрежата без контакт, без щепсел...не ми харесва та ми се щеше да сложа два контакта и със щепсели да ги вържа :gruebel

Колега,намери фазата с фазомер/най-вероятно е този кабел,който е по-настрани/.След това с една пробна лампа за 220V,си намираш нулата от другите два.Възможно е и двата да са нула.Така дистанционно,трудно ще ти обясня,но мисля,че ще се справиш и сам.При правилно вързана инсталация синият цвят се връзва нула,кафяв-фаза.Но са възможни и други интерпретации,затова е добре да ги провериш с пробната лампа. :beer

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Чет 23 май 2013 22:05

slaveiko67 написа:
xploda написа:Значи погледнах по-внимателно целия кабел. Две от трите жила са много близко един до друг, а третото е мааалко(колкото още едно) по-настрани. Имам една крушка която виси свободно и забелязах, че е вързана само с двете(но не погледнах кои точно) жила, а третото е изолирано.
По принцип оставихме две кутии - едното за връзване на аспиратор, другото за вградена фурна. Уж директно да се вържат, но като се замислих така директно в мрежата без контакт, без щепсел...не ми харесва та ми се щеше да сложа два контакта и със щепсели да ги вържа :gruebel

Колега,намери фазата с фазомер/най-вероятно е този кабел,който е по-настрани/.След това с една пробна лампа за 220V,си намираш нулата от другите два.Възможно е и двата да са нула.Така дистанционно,трудно ще ти обясня,но мисля,че ще се справиш и сам.При правилно вързана инсталация синият цвят се връзва нула,кафяв-фаза.Но са възможни и други интерпретации,затова е добре да ги провериш с пробната лампа. :beer

:th_up :beer

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 27 май 2013 7:27

xploda написа:Кабелите се оказаха син, кафяв и черен. Черния маса ли е :gruebel

Почти бях сигурен, че така ще се окаже, ама... :icon_lol
По стандарт най-светлия цвят е с най-нисък (спрямо земя) потенциал.
Сега кажи как ти е изпълнено таблото. Имаш ли дефектнотокова защита или са само обикновени предпазители?
Ако са само предпазители и ако всичко е направено както трябва, черния ще ти е фаза, а синия - нула.
Познавам, обаче, достатъчно идиоти, дето пускат фазата по синия...
... Както и бивш колега във фирмата, дето пускаше фазата по жълто-зеления (който навсякъде абсолютно задължително е земя!), че да се различавал! :d045 :horror
В резултат познавам и бая хора, дето са играли волтово хоро! :mhihi

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 27 май 2013 7:39

bayspiro написа:
vaskoto1 написа:ако инсталацията е изпълнена грамотно, дадеш ли 2те нули накъсо-ще плякне бушона.
ако не плякне-и двете са нули. ако плякне едното е земя. ще го хванеш като го дадеш накъсо с доказана нула от контакт. което не плякне-то е нулата. :a045

Сори майсторе, нищо лично, ама си в грешка :biggrin За да се ощипеш, трябват два пръста, от които единия трябва да е палец (фаза). С два средни не става :mhihi . Два "минуса" късо не правят. И между "0" и "маса" в случая няма "пляк".

Залагам 5 бири на сработваща дефектнотокова между нула и земя. Без палец(фаза). Навит ли си?

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Пон 27 май 2013 8:15

radotom написа:Имаш ли дефектнотокова защита или са само обикновени предпазители?

Има. Тройна ли как се води. 3х40А и още доста обикновени. В крайна сметка извиках един авер, който е в час с тоците. Една фаза е две нули са били трите кабела, но не питах кой цвят какво е. Май кафявото беше фаза, а синьото и черното нули, но пак казвам не съм сигурен.
Всичко в момента е ток и жица...буквално :mhihi
:lock

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Пон 27 май 2013 9:55

myrshavija написа:
bayspiro написа:
vaskoto1 написа:ако инсталацията е изпълнена грамотно, дадеш ли 2те нули накъсо-ще плякне бушона.
ако не плякне-и двете са нули. ако плякне едното е земя. ще го хванеш като го дадеш накъсо с доказана нула от контакт. което не плякне-то е нулата. :a045

Сори майсторе, нищо лично, ама си в грешка :biggrin За да се ощипеш, трябват два пръста, от които единия трябва да е палец (фаза). С два средни не става :mhihi . Два "минуса" късо не правят. И между "0" и "маса" в случая няма "пляк".

Залагам 5 бири на сработваща дефектнотокова между нула и земя. Без палец(фаза). Навит ли си?

Пет бири! В 9 сутринта? С тебе!? Можее..! :Mr Green Fun :Mr Green Fun !
То докато аз се натуткам, колегата реши проблема, а май и баса - ПРАЩАЙ БИРАТА! :11 :mhihi

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 27 май 2013 13:48

bayspiro написа:колегата реши проблема, а май и баса - ПРАЩАЙ БИРАТА! :11 :mhihi

проблема може и да го е решил, ама баса не е :icon_lol :icon_lol
Това 3х40, дето го е написал, не е дефектнотокова, а триполюсен предпазител (който не е ясно какво върши там.)
Баса може да се реши само и единствено от това къде му е на колегата трафопоста и до колко тия от енергото са си свършили работата
Ако трафа е в съседната ма'ала и са му пуснали жици 'от лани' - дефектнотоковата ще падне!
Ако трафа му е до блока (къщата) и кабелите са дебели, стабилни, със стегнати връзки - няма да падне, поради простата причина, че няма да има потенциал между нула и земя.
Вземайте една каса бира, 4 кила пържоли и отивайте у колегата да решавате баса - друг начин нЕма!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 27 май 2013 14:11

Адаш, това 3х40 може и да са 3 токови кръга ама колегата като неможе да обясни за какво става въпрос може само да гадаем :mrgreen

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Пон 27 май 2013 14:17

radotom написа:Това 3х40, дето го е написал, не е дефектнотокова, а триполюсен предпазител (който не е ясно какво върши там.)

Тц :mhihi Изрично питАх с две нули и фаза ли съм или стандартно фаза, нула, маса. И си ми казА две нули и фаза и е тея големите са ти дефектотокова защита. И аз нали си гледам е така :rolleyes и ми поясни, че там ако пипна някой ел. уред(всички били вързани на корпус :gruebel ) и минело 0.2 волта ли ампера ли кво беше и едното от трите щяло да падне :gruebel
Не моем да обЯсним, щото първо, че не слушах в захлас :mhihi и второ, че не ми е в областта на интересите, както казва един авер :mhihi

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Пон 27 май 2013 14:46

да се надяваме, че е в областта на интереса на твоия авер :Mr Green Fun

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Пон 27 май 2013 15:29

iceto написа:да се надяваме, че е в областта на интереса на твоия авер :Mr Green Fun

Ми занимава се и си изкарва прехраната от 20+г. с токаджийски истории, пък вече дали му е в областта на интересите нямам идея :mhihi

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Пон 27 май 2013 18:09

radotom написа:
bayspiro написа:колегата реши проблема, а май и баса - ПРАЩАЙ БИРАТА! :11 :mhihi

проблема може и да го е решил, ама баса не е :icon_lol :icon_lol
Това 3х40, дето го е написал, не е дефектнотокова, а триполюсен предпазител (който не е ясно какво върши там.)
Баса може да се реши само и единствено от това къде му е на колегата трафопоста и до колко тия от енергото са си свършили работата
Ако трафа е в съседната ма'ала и са му пуснали жици 'от лани' - дефектнотоковата ще падне!
Ако трафа му е до блока (къщата) и кабелите са дебели, стабилни, със стегнати връзки - няма да падне, поради простата причина, че няма да има потенциал между нула и земя.
Вземайте една каса бира, 4 кила пържоли и отивайте у колегата да решавате баса - друг начин нЕма!

НеМа как колега, без връзка с "Енергото" (фазата) не става! Требе ПОТЕНЦИяЛ, разлика, напрежение, че да протече някакъв ток, било той работен, на късо, или утечка. icon_idea . Две голи жици, несвързани към източник на напрежение, "пат" не правят!

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пон 27 май 2013 18:42

vaskoto1 написа:ако инсталацията е изпълнена грамотно

xploda написа:Кабела е плосък трижилен. Но си е едноцветен. Не е като кръглите трижилни, къде, като се оголят имаш 3 с различни оцветки.

Васе, не ми казвай, че наистина мислиш, че е изпълнена грамотно... :mhihi
Сори за спама, ама... Нямат право просто да слагат такъв кабел... :banghead

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”