Как да инсталирам Windows и премахна Linux suse от лаптоп

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
HGP Twin Turbo
Автомобил: Fabia VRS
Двигател:

Re: Как да инсталирам Windows и премахна Linux suse от лапто

Мнениеот HGP Twin Turbo » Нед 23 юни 2013 17:45

Значи, че е просто - просто е! Обаче трябва да изтриеш всички, създаваш един 45 гб - там да ти е System source-а, от там правиш един, който ще бъде наименуван - //:D и ако вече имаш нужда правииш още, които ще бъдат //:E, //:F и т.н. Обаче, аз лично ти препоръчвам да изтриеш всичко и да реснеш ПС-то. Така, когато започне от начало ще имаш подготвени 100mb диск за системните файлове на системните файлове (не знам точно как да го обясня, но е така, надявам се да си ме разбрал.) Този диск ти го виждаш само и единствено при инсталацията на Windows-а и той не влиза в Hard disc partition-ите. Много е просто, триеш всички дискове, съответно нямаш дискове, цъкаш му OK и рескаш ПС-то, така собственоръчно Win-а ще си създаде 100-те мб и така си 100% сигурен, че всничко е ок. От 6 години и PC-та се занимавам, от както има тея 100 мб нямам човек оплакал се, имам колеги, които ги трият тия 100 мб, но според мен не трябва. :smile

sasho_mf написа:
TiL написа:Най-добрия вариант при теб е да изтриеш всички дялове, да създадеш нов дял (около 30-50гб) в който да инсталираш седмицата, да създадеш и втория дял(максимум пространство) и след инсталацията да форматираш втория дял.

Точно така направих.Инсталацията мина успешно инсталирах и всички драйвери.
Но забелязах че се загубиха около 30 ГБ.По точно не загубиха а не ги виждам,Не че толкова важно ама незнам какво да направя.

Много късно ти прочетох мнението, съжалявам. Тези 30 гига си ги загубил, така е. Значи си с 1TB hard disc. Губят се, задължително, защото никога не можеш да запълниш максималния капацитет, ако да приемем имаш 250 гб хард (колкото аз в момента на това ПС) в същност имаш, около 230, средно. (не съм го смятал сега, има си начин за смятане, но ме мързи в момента, но това е средното) Принципно, броя на "неизползваеми" гигабайти варира според това, колко ти е голям харда. Би следвало при 1TB, да загубиш именно 30 гига. Мога да го обясня на много по-компютърен език, но няма смисъл, така всички ще ме разберат, НАДЯВАМ СЕ! :cool :rolleyes

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Нед 23 юни 2013 18:46

Аз пък си мислех, че е от разликата между десетичната и двоичната бройни системи :icon_lol

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 24 юни 2013 9:09

HGP Twin Turbo написа:Значи, че е просто - просто е! Обаче трябва да изтриеш всички, създаваш един 45 гб - там да ти е System source-а, от там правиш един, който ще бъде наименуван - //:D и ако вече имаш нужда правииш още, които ще бъдат //:E, //:F и т.н. Обаче, аз лично ти препоръчвам да изтриеш всичко и да реснеш ПС-то. Така, когато започне от начало ще имаш подготвени 100mb диск за системните файлове на системните файлове (не знам точно как да го обясня, но е така, надявам се да си ме разбрал.) Този диск ти го виждаш само и единствено при инсталацията на Windows-а и той не влиза в Hard disc partition-ите. Много е просто, триеш всички дискове, съответно нямаш дискове, цъкаш му OK и рескаш ПС-то, така собственоръчно Win-а ще си създаде 100-те мб и така си 100% сигурен, че всничко е ок. От 6 години и PC-та се занимавам, от както има тея 100 мб нямам човек оплакал се, имам колеги, които ги трият тия 100 мб, но според мен не трябва. :smile

Много късно ти прочетох мнението, съжалявам. Тези 30 гига си ги загубил, така е. Значи си с 1TB hard disc. Губят се, задължително, защото никога не можеш да запълниш максималния капацитет, ако да приемем имаш 250 гб хард (колкото аз в момента на това ПС) в същност имаш, около 230, средно. (не съм го смятал сега, има си начин за смятане, но ме мързи в момента, но това е средното) Принципно, броя на "неизползваеми" гигабайти варира според това, колко ти е голям харда. Би следвало при 1TB, да загубиш именно 30 гига. Мога да го обясня на много по-компютърен език, но няма смисъл, така всички ще ме разберат, НАДЯВАМ СЕ! :cool :rolleyes

:banghead Моля те, не го обяснявай на "много по-компютърен език", защото рискуваме земята да спре да се върти от концентрацията на толкова знание на едно място.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пон 24 юни 2013 9:28

Важното е, че пусналият темата се е справил.

Иначе (от друг форум: http://forums.softvisia.com/index.php/topic/5483-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0/)

Производителите на твърди обаче дискове броят така:
1 килобайт = 1000 байта
1 мегабайт = 1000 килобайта
1 гигабайт = 1000 мегабайта
и т.н.

На практика производителите на твърди дискове ти предлагат 500 000 000 000 байта (петстотин милиарда байта). При обръщане в РЕАЛНИ гигабайти илиза следното:
500 000 000 000 байта / 1024 = 488281250 килобайта
488281250 килобайта / 1024 = ~476837,16 мегабайта
476837,16 мегабайта / 1024 = ~465,67 гигабайта
Опа!

Т.е. те ти казват, че имаш 1000GB, ама не точно :Mr Green Fun
Т.е. раздели 1000GB на 1024 и после пак на 1024, за да видиш колко е реалното дисково пространство :c020

Потребителски аватар
Gal

Мнениеот Gal » Пон 24 юни 2013 10:24

Smeagol написа:Важното е, че пусналият темата се е справил.

Иначе ...

Даже трябва да коренува, ама си стана hardware.bg тука...ако има някой на горния етаж, ще се сети да пита Гугъл.

Потребителски аватар
HGP Twin Turbo
Двигател:

Мнениеот HGP Twin Turbo » Пон 24 юни 2013 13:19

myrshavija написа:
HGP Twin Turbo написа:Значи, че е просто - просто е! Обаче трябва да изтриеш всички, създаваш един 45 гб - там да ти е System source-а, от там правиш един, който ще бъде наименуван - //:D и ако вече имаш нужда правииш още, които ще бъдат //:E, //:F и т.н. Обаче, аз лично ти препоръчвам да изтриеш всичко и да реснеш ПС-то. Така, когато започне от начало ще имаш подготвени 100mb диск за системните файлове на системните файлове (не знам точно как да го обясня, но е така, надявам се да си ме разбрал.) Този диск ти го виждаш само и единствено при инсталацията на Windows-а и той не влиза в Hard disc partition-ите. Много е просто, триеш всички дискове, съответно нямаш дискове, цъкаш му OK и рескаш ПС-то, така собственоръчно Win-а ще си създаде 100-те мб и така си 100% сигурен, че всничко е ок. От 6 години и PC-та се занимавам, от както има тея 100 мб нямам човек оплакал се, имам колеги, които ги трият тия 100 мб, но според мен не трябва. :smile

:banghead Моля те, не го обяснявай на "много по-компютърен език", защото рискуваме земята да спре да се върти от концентрацията на толкова знание на едно място.

Такааааа, първо на теб, пич! Това го написах, така да се каже, максимално опростено! Извинявай, но темата е как да си инсталира Windows човека, по-специално, частта, която е най-лесна, а именно тази с различните partition-и. Сам си дай сметка колко разбира и, ако го бях обяснил, както казах на "по компютърен език", колко ще ме разбере. Виж, ти ги знаеш нещата - очевидно, затова си се почуствал, сякаш не искаш да живееш на тая планета повече, но тъй като исках да помогна, просто го обясних - МАКСИМАЛНО ПРОСТО, ако все пак искаш мога и реферат да ти развия на тази тема, аз против - НЯМАМ! :c020

Smeagol написа:Важното е, че пусналият темата се е справил.

Иначе (от друг форум: http://forums.softvisia.com/index.php/topic/5483-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0/)

Производителите на твърди обаче дискове броят така:
1 килобайт = 1000 байта
1 мегабайт = 1000 килобайта
1 гигабайт = 1000 мегабайта
и т.н.

На практика производителите на твърди дискове ти предлагат 500 000 000 000 байта (петстотин милиарда байта). При обръщане в РЕАЛНИ гигабайти илиза следното:
500 000 000 000 байта / 1024 = 488281250 килобайта
488281250 килобайта / 1024 = ~476837,16 мегабайта
476837,16 мегабайта / 1024 = ~465,67 гигабайта
Опа!

Т.е. те ти казват, че имаш 1000GB, ама не точно :Mr Green Fun
Т.е. раздели 1000GB на 1024 и после пак на 1024, за да видиш колко е реалното дисково пространство :c020

А това е точната система, така е.... Обаче, пичагата не умее да си нагласи сам partition-ите, дали ще му е лесно да прави това пресмятане, или да се опитва да го разбира?
Не знам, може и да бъркам, ако е така... СЪЖАЛЯВАМ, но просто се опитах да помогна, по максимално простия начин! :c020

Последна промяна от HGP Twin Turbo на Пон 24 юни 2013 13:22, променено общо 1 път.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 24 юни 2013 13:22

Не мога да кажа дали помагаш, но със сигурност не обясняваш просто. Моят съвет е да се откажеш. :beer

Потребителски аватар
HGP Twin Turbo
Двигател:

Мнениеот HGP Twin Turbo » Пон 24 юни 2013 13:33

myrshavija написа:Не мога да кажа дали помагаш, но със сигурност не обясняваш просто. Моят съвет е да се откажеш. :beer

Да приемем случая за приключен и ако има проблем, пичагата, той ще си каже. :c020 :beer

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пон 24 юни 2013 14:00

sasho_mf написа:Но забелязах че се загубиха около 30 ГБ.По точно не загубиха а не ги виждам,Не че толкова важно ама незнам какво да направя.

Влез в контролния панел > Административни инструменти > Computer management > Disk management. Ако там на диска, на който са ти C: и D: имаш празно място, обикновено може да разшириш съответния дял с десния бутон в/у него и т.н. Ако няма празно място, значи е това, в което за задълбали колегите по-горе ;)
Иначе си направил правилно нещата, май...

Потребителски аватар
sasho_mf
Автомобил: Toyota Corolla Verso
Двигател:

Мнениеот sasho_mf » Пон 24 юни 2013 15:52

Всъщност и при мен от по горе казаното наистина е така.Харда ми по принцип е 500 гб но сумарно виждам точно 465гб.
Чесно казано направих грешка при инсталацията и оставих дял С малък - 25 гб,което сега оценявам защото имам вече само 3,4 гб свободни.
Разбрах че от диск мениджмънт мога да увелича мястото н Дял С за сметка на дял D,но не съм сигурен как точно става.Ако някой метне малко по-подробен жокер ще е добре.Иначе все още дял D е почти празен.

Потребителски аватар
Gal

Мнениеот Gal » Пон 24 юни 2013 16:35

sasho_mf написа:Всъщност и при мен от по горе казаното наистина е така.Харда ми по принцип е 500 гб но сумарно виждам точно 465гб.
Чесно казано направих грешка при инсталацията и оставих дял С малък - 25 гб,което сега оценявам защото имам вече само 3,4 гб свободни.
Разбрах че от диск мениджмънт мога да увелича мястото н Дял С за сметка на дял D,но не съм сигурен как точно става.Ако някой метне малко по-подробен жокер ще е добре.Иначе все още дял D е почти празен.

Можеш да шринк-неш и екстенд-неш:) Аз се чудих доста защо оставяш толкова малък партишън, щото седмицата с ъпдейтите и още няколко масови програмки, един нов офис-и хоп 30GB заети. Ама нали всеки акъл дава...и аз си трая :icon_lol Ето ти добро обяснение:
http://vmrejata.info/os/windows-vista/331-disk-management.html
И още:
http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/gg309169.aspx
И още:
http://www.youtube.com/watch?v=jKW6ROWZ5yU
...

Последна промяна от Gal на Пон 24 юни 2013 17:02, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Пон 24 юни 2013 16:56

HGP Twin Turbo написа:
myrshavija написа:Не мога да кажа дали помагаш, но със сигурност не обясняваш просто. Моят съвет е да се откажеш. :beer

Да приемем случая за приключен и ако има проблем, пичагата, той ще си каже. :c020 :beer

Колега, в името на общото благо не намесвай Пичагата :horror

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пон 24 юни 2013 17:21

Varbona написа:Колега, в името на общото благо не намесвай Пичагата :horror

Става дума за пичагата автор :mhihi
sasho_mf написа:оставих дял С малък - 25 гб,което сега оценявам защото имам вече само 3,4 гб свободни..

http://www.techrepublic.com/blog/itdojo/delete-hiberfilsys-by-disabling-windows-hibernate-function/1493
ако няма да ползваш хибернация тази команда почиства едни прекрасни, много гигабайти.

Потребителски аватар
sasho_mf
Автомобил: Toyota Corolla Verso
Двигател:

Мнениеот sasho_mf » Пон 24 юни 2013 17:32

Мерси за линка с обяснението,Наистина е супер.Обаче когато шринкна дял D и отделя да кажем 10 гб,новия дял не ми го дава ънлокейтед а го дава фрий спейс.Съответно като кликна на дял C с десен бутон - функцията екстенд е неактивна.А сега де.Какво ли друго на пробвах не става и не.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Пон 24 юни 2013 18:40

проблема със замозапълването на системния диск е все още неразрешен така,че си го направи поне 60GB

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”