Резачка за дърва STIHL 181 - разочарование/лошо качество

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Re: Резачка за дърва STIHL 181 - разочарование/лошо качество

Мнениеот azrod » Пет 12 юли 2013 13:04

Определено не е болка за умиране. Дядо ми преди години си купи Щил 023. Голямо куче е, от употреба чак се износи голямото зъбно колело, с което се натяга веригата, сменихме го и е пушка.
Затова колега и моя съвет е такъв - намери представители например в Плевен, да сервизират машинката и си свиркай. Това не е китайска машина, че с толкова лек замах да я хвърлиш. Ако я хвърлиш приемам подаръци срещу скромна почерпка от една каса бира с мезе :beer

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 12 юли 2013 13:52

Аз давам две каси бира и мезе :mhihi :beer

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пет 12 юли 2013 17:58

Ъпгрейдвам на каса вино :11

Потребителски аватар
momcho_bg
Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
Двигател: 2.5
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Пет 12 юли 2013 18:29

Колеги, благородно ви завиждам за добрите впечатления от Щил, но при мен случаят явно не е такъв.
Днес ходих да получа въпросния Щил от официалния сервиз в гр. Плевен. След направена диагностика установили, че проблема е в дефектен маркуч на маслото и същият бил заменен. Това е първата ми машина /със сигурност и последната от Щил/ и аз на доверие приех това, което казаха от сервиза - проверили са я, подменили са дефектната част и всичко е ОК. Казаха ми също, че са я палили /проблемът всъщност не беше в паленето и горенето на двигателя а в неконтролируемото изтичане на масло за смазване на веригата - както в работещо, така и в изключено състояние на машината/. Аз като "новобранец" съм благодарен, плащам си 31-те лева за ремонта и си тръгвам доволен.
Прибирам се в къщи след 2 часа път /сервиза в Плевен не ми е съвсем удобен/и установявам, че в чантата, където съм носил машината има локва от масло. Това е маслото, което са налели в сервиза и с което евентуално са тествали машината.
Днес си говорим с един приятел по темата и той е на мнение, че или качеството на Щил вече не е такова каквото е било преди /което и вие споделяте/, или в България внасят машини с различно качество от това за другата Европа!
Пак казвам на колегите, които защитават марката - моето мнение е, че не можеш да дадеш 500 лв. за машина за рязане на дърва и тя да се прецака след 20-ият кубик. Поддържам 22-годишен пасат в идеално състояние и знам да чета и спазвам инструкции, да обслужвам и да се грижа за техниката. Аз и с това започнах темата, че у нас няма реална защита на потребителите от нелоялни/недобросъвестни търговци/производители, затова изнасям темата в тук сред вас.
Чудя се какво да правя. Ако сервиза ми беше наблизо, днес като я видях каква са я свършили, щях да отида да им я тресна на пода тая проклета машина. Мисля, си че ако ремонтите надвишат 100-те левчета ще е време да се обърна към основния конкурент - Хускварна с надеждата, че и там "китайския" синдром не се е наложил.

Потребителски аватар
vanbo
Автомобил: Passat 3 TDI
Двигател: 1. 6 SB 1992

Мнениеот vanbo » Пет 12 юли 2013 19:17

Градски, /позволявам си този израз, защото съм от едно село до теб, започващо с " Р ".
Приеми, че си изтеглил " късата клечка ", ако е оригинална " Щилка". Има оправяне /някакво си маркуче / - тук в Ловеч има изключително кадърен представител на фирмата, при него грешка няма - с гаранция...
Но, ако си я взимал от някоя черна маймуна от пазара в Червен бряг, за тези пари, просто имаш проблем.
Моята е оригинална, мод. 290 - за десетина години, няма проблем. Досега, разбира се.
Както казаха и колегите - качествен бензин, качествено масло и почистване след работа .
А на тези маймуни, дето ме гонят всяка сряда по пазара да ми предлагат "оригинални "Щилки " - "само" за 500 лв. аз им казвам, че започвам пазарлъка от 50 лв. и свалям надолу. Така е и с техните казани за ракия - отървавам се само, когато и поставя единственото условие - магнита да се лепи по казана....Да, ама на техните "прекрасни" казани не се лепял магнит . Тогава не ги искам - имам си казан от 1,0 мм. медна ламарина - от 60 год. работи /тонове Троянска са минали през него /и не загаря, както и да усилваш огъня. Старият материал...
Та , от пазара такива неща не се купуват, приятелю...
Остани със здраве и - Успех!

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 12 юли 2013 20:12

Колега това масло да не тече през капачката на резервоара за маслото?
Аз имах такъв проблем в следствие на счупена капачка, самата капачка струва 6лв. но това се установява още от пръв поглед и драма няма.Другото което можеш да направиш е да махнеш шината и веригата както и страничния капак и да установиш от къде е този теч.Давал ли си я на някой да работи с нея, да не е изтървана или удряна? Нова ли е купена или втора ръка, по-принцип не е никаква философия да и разглобиш капаците и сам да установиш от къде тече!?
Какъв е тоя сервиз в Плевен където не могат да ремонтират една резачка?Това не е космически кораб! Каквото е Щил това е и Хускварна като качество, въпреки че всичко се случва и за всичко има първи път.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 12 юли 2013 20:24

vanbo написа:А на тези маймуни, дето ме гонят всяка сряда по пазара да ми предлагат "оригинални "Щилки " - "само" за 500 лв. аз им казвам, че започвам пазарлъка от 50 лв. и свалям надолу. Така е и с техните казани за ракия - отървавам се само, когато и поставя единственото условие - магнита да се лепи по казана....Да, ама на техните "прекрасни" казани не се лепял магнит . Тогава не ги искам

Ако наистина така си избираш казан изгорял си! :biggrin Магнита се лепи на ментаците от желязна ламарина, помеднени.
До автора на темата - къде е този сервиз?

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Пет 12 юли 2013 21:25

vanbo написа:Градски, /позволявам си този израз, защото съм от едно село до теб, започващо с " Р ".
Приеми, че си изтеглил " късата клечка ", ако е оригинална " Щилка". Има оправяне /някакво си маркуче / - тук в Ловеч има изключително кадърен представител на фирмата, при него грешка няма - с гаранция...
Но, ако си я взимал от някоя черна маймуна от пазара в Червен бряг, за тези пари, просто имаш проблем.
Моята е оригинална, мод. 290 - за десетина години, няма проблем. Досега, разбира се.
Както казаха и колегите - качествен бензин, качествено масло и почистване след работа .
А на тези маймуни, дето ме гонят всяка сряда по пазара да ми предлагат "оригинални "Щилки " - "само" за 500 лв. аз им казвам, че започвам пазарлъка от 50 лв. и свалям надолу. Така е и с техните казани за ракия - отървавам се само, когато и поставя единственото условие - магнита да се лепи по казана....Да, ама на техните "прекрасни" казани не се лепял магнит . Тогава не ги искам - имам си казан от 1,0 мм. медна ламарина - от 60 год. работи /тонове Троянска са минали през него /и не загаря, както и да усилваш огъня. Старият материал...
Та , от пазара такива неща не се купуват, приятелю...
Остани със здраве и - Успех!

Градски, шегуваш ли се с мене? Ако беше купувана от пазара на черно щях ли въобще да повдигам въпроса. Машината е купувана преди 3 години от официален магазин на Щил във Велико Търново с всички свързани гаранции, документи и т.н.. То накрая май ще излезе, че да бях купувал по 1 китайска за по 100 лева на година по-добре щеше да ми излезе сметката.

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Пет 12 юли 2013 21:29

forski написа:Колега това масло да не тече през капачката на резервоара за маслото?
Аз имах такъв проблем в следствие на счупена капачка, самата капачка струва 6лв. но това се установява още от пръв поглед и драма няма.Другото което можеш да направиш е да махнеш шината и веригата както и страничния капак и да установиш от къде е този теч.Давал ли си я на някой да работи с нея, да не е изтървана или удряна? Нова ли е купена или втора ръка, по-принцип не е никаква философия да и разглобиш капаците и сам да установиш от къде тече!?
Какъв е тоя сервиз в Плевен където не могат да ремонтират една резачка?Това не е космически кораб! Каквото е Щил това е и Хускварна като качество, въпреки че всичко се случва и за всичко има първи път.

Да, и аз така разсъждавах първоначално. С машината съм работил само аз. Както съм описал рязал съм по около 10 кубика дърва за 2 години. На 3-тата обаче, точно след като изтече гаранцията машината се развали. Маслото изтича от отвора за смазване на веригата, т.е. тече като от чешма от там, независимо дали двигателя работи или не.С наливането на масло в резервоара за масло то започва да тече в краката ми.

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Пет 12 юли 2013 21:31

muns61 написа:
vanbo написа:А на тези маймуни, дето ме гонят всяка сряда по пазара да ми предлагат "оригинални "Щилки " - "само" за 500 лв. аз им казвам, че започвам пазарлъка от 50 лв. и свалям надолу. Така е и с техните казани за ракия - отървавам се само, когато и поставя единственото условие - магнита да се лепи по казана....Да, ама на техните "прекрасни" казани не се лепял магнит . Тогава не ги искам

Ако наистина така си избираш казан изгорял си! :biggrin Магнита се лепи на ментаците от желязна ламарина, помеднени.
До автора на темата - къде е този сервиз?

Сервиза се намира в гр. Плевен - ул. "Българска авиация" 13. Това е официален сервиз на марката. Но както се оказва каквато марката , такъв и сервиза, т.е. да не ти идват до главата.

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Пет 12 юли 2013 22:25

И моята резачка е същата, и тя си сълзи отдолу, там където излиза маркучето от резервоарчето с масло. Сълзенето е много слабо почти незабележимо, като работи не се и усеща, но прибера ли я с масло в резервоара и мокри чантата. Все се каня да я занеса да я погледнат, че е и гаранционна, но все не ми остава време. Но като ти чета поста, май трябва да намеря време и да я занеса. Като го направя ще пиша за резултата.

П.П. Във форума направи сам, имаше още едно такова оплакване точно от тоя модел, явно там и е слабото място. Сервиза където си я носил е на дикар консулт, имам добри впечатления от тях, отзивчиви са и са добри в поддръжката и ремонтите.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Съб 13 юли 2013 12:07

В най лошия случей сте за нова маслена помпа, струва към 40лв. в най добрия е някое уплътнение или маркуче което струва стотинки! Намерете нормален майстор който си разбира от работата да ви оправи машините, чак не ми се вярва тези от ДикарКонсулт да са такива калпазани :smile
Все пак говорим за резачка, дет се вика и сами можете да си я ремонтирате ако сте сигурни къде е проблема. Това да не е да закараш чисто нов Мерджан в кварталния сервиз на пияния майстор да му прави основен ремонт на двигателя :no

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Нед 14 юли 2013 17:34

Здравейте отново!
След като човек не може да разчита на сервиз, опитва се сам да си реши проблема.
По-специално към колегата m135, който посочи че разполага със същият трион, ще дам малко по-подробно описание на дефекта.
В резервоара за масло има отвор /погледнат отгоре, когато машината е в позиция за зареждане с масло/, който през тръбичка води до отвора, който извежда маслото върху шината за смазване на веригата. Прави ми впечатление, че между тези два отвора няма нищо - т.е. това е само една тръбичка. Вероятно под действие на гравитацията маслото протича непрекъснато през отвора за смазване на веригата.Това е ОК, когато машината работи, но не е ОК когато я зареждаш или когато стои за съхранение - маслото просто си тече. Макар и машината да е в нормално положение, с изключен двигател, със затворена капачка на резервоара за масло, от там винаги ще тече масло докато има и малко останало такова в резервоара.
Все си мисля, че нещо липсва в тази картинка. Според мен би трябвало да има някакъв клапан, съчма или не знам какво, което да ограничава свободното изтичане на маслото.
Колега, моля те погледни при твоята как е? Има ли пряка линия/видимост /т.е. без клапан или каквото и да било/ между тези два отвора.

Потребителски аватар
vanbo
Автомобил: Passat 3 TDI
Двигател: 1. 6 SB 1992

Мнениеот vanbo » Нед 14 юли 2013 23:49

Колега muns61,
Явно не си доловил иронията - споменах "отървам "- като пробвам с магнита - да лепи по медта :icon_lol ??!...
Ако градският не намери изход , да ми се обади, тук в Ловеч ще я оправят - уверен съм в това.

Потребителски аватар
momcho_bg
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Пон 15 юли 2013 10:00

Ново 20, машината от днес не смазва веригата когато работи, а маслото почва да тече след като изключа двигателя. Много странно, имам чувството че този проблем може само д-р Хаус да го реши...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”