Не знам дали да не спомена
OsmAnd... Може пък на някого да му свърши работа. Аз реших да си закупя версията, която няма ограничения за броя карти, които може да се свалят (а и 12 лв...). Не е чак на нивото на iGo и Sygic като програма за навигиране, но:
+ става за шофьори, туристи и колоездачи
+ акуратно изчисляване на маршрута
+ картите се обновяват почти всяка седмица (от разни хора като вас/нас) и са общо взето доста подробни
+ бърза е и сравнително лека
+ има разни плъгини за това къде си си оставил колата и др.
+ български интерфейс в почти цялото приложение
+ опция за задаване на няколко точки, през които трябва да се мине; приложението само може да изчисли най-бързия начин за подреждането им
- няма гласово навигиране на български (но има програмка за импортиране на звукови файлове от други програми; не съм я пробвал)
- няма 3D режим на показване, но поне на мен това не ми е проблем
Веднъж Sygic така ме беше забил в едни Ново-пазарски села на път за Добрич, че добре, че не изгуби връзка със спътника... На iGo пък му е зле графичния интерфейс... Sygic има и 3D ускорение. А пък OsmAnd си е направено за Android и е също толкова бързо.
А относно проблема с GPS-а, един колега си беше купувал антена някаква, ама за Garmin-ско устройство. Не знам дали твоето има извод за такова чудо (а и обикновено е забит някъде дълбоко под капака). Аз с телефоните, които съм пробвал, не съм имал проблеми - на предното стъкло стоят. А едни приятели с някаква Nokia бяха на задната седалка и пак си имаше сигнал. Може да му е не особено чувствителен приемникът на това твоето чудо... Има едно програмче
GPS Status, което дава по-подробна информация, ако ти се занимава.