Подмяна на кабел за осветление в панелен апартамент

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Подмяна на кабел за осветление в панелен апартамент

Мнениеот fox_vt » Пон 12 май 2014 19:46

Огледай всички фасунки за късо защото проблема може да е по прост отколкото си мислиш :wink

ппп в панелката в която живея осветлението минава през мазилката на тавана ВЪВ стаята лично пробвано :wink

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 12 май 2014 22:19

Не са фасунгите, проверил съм всички. При една открих проблем но сега там всичко е наред и свети. Тавана няма мазилка, само е шпаклован, така че ная вероятно кабела минава по пода на горния етаж.

vladovelin написа:Ако апартамента е само с един предпазител за осветление,как в някои стаи осветлението работи, а за други има късо между фаза и нула.

На предпазителя за осветлението има два кабела.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 12 май 2014 23:38

Аз съм копал доста често бетон на тавана за да прекарам кабел по тавана без мазилка.
Кабела може да минава отвсякъде.
Свали един от ключовете, вероятно вътре ще има две жици, напиши тук какъв цвят са и откъде влизат в конзолата - отдолу, отгоре или едната отгоре, а другата отдолу.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Вто 13 май 2014 7:48

Осветлението е с два кабела до предпазителя понеже единия е за крушката в коридора, а другия за останалите лампи из апартамента :wink

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 13 май 2014 8:58

Странно ми звучи кабела да минанва по пода на съседите, но виждам че и това е възможно. Да не би някой от съседите ти да е "хакнал" кабела ти (ако той минава по пода им) и сега като светнеш, да се включва и акумулиращата им печка :mhihi .
Вероятността мостов проводник на ненатоварена инсталация (осветление) да е прегрявал и ПВЦ-то на изолацията да се разтопило, че чак проводниците да са допрели е нулева ... ако изключим варианта с акумулиращата :biggrin . Случвало се е да прекъсне, но да окъси може само на места където е уязвим при ремонти, къртене, шпакловки и т.н., да е ударен притиснат. Огледай вътре в разклонителя на полилея, т.е. устърклемата вътре в осветителното тяло.

ПП Ако обичаш, разясни по-ясно къде и в какъв случай измерваш с фазомера две фази, на мен вече май нещо ми просветна от къде може да идва проблема :smile .

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Вто 13 май 2014 10:38

DundyTheCroc написа:Осветлението е с два кабела до предпазителя понеже единия е за крушката в коридора, а другия за останалите лампи из апартамента :wink

Точно така е. Сега в коридора всичко е наред.
Не казвам че кабела е прегрял. По вероятно е да е механично повреден, някъде при мен или при съседите. На една от лампите в коридора кабелите бяха нагоряли и на единия се беше натрошила изолацията. Първоначално мислех че е там проблема и затова ми изгаря предпазителя, но след като смених кабелите се оказа че в другите стаи няма ток.
Двете фази ги меря с фазомер на двата кабела в стаите където нямам осветление. Едната фаза се прекъсва с ключа, другата си е постоянна. Това съм го проверил със свалени лампи и откачени фасунги. Проверил съм го и със свалени всички предпазители, като е сложен само този за осветлението - пак е така.
Не съм проверил само дали постоянната фаза е 220 волта или е по-малко. Като си пусна отделна нула от някой контакт всичко функционира нормално.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Вто 13 май 2014 14:01

Winner25 написа:... Едната фаза се прекъсва с ключа, другата си е постоянна. ... Като си пусна отделна нула от някой контакт всичко функционира нормално.

Стана ми интерсно.
Да питам на коя от двете фази даваш нула за да функционира нормално, че нещо не разбрах.

Питам просто.

Потребителски аватар
actros1846
Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
Двигател: AFN 1999

Мнениеот actros1846 » Вто 13 май 2014 14:31

Търси къде са разпределителните кутии някъде там ти е окъсило и ти пуска две фази към осветлението.

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Вто 13 май 2014 18:01

Vasseto написа:
Winner25 написа:... Едната фаза се прекъсва с ключа, другата си е постоянна. ... Като си пусна отделна нула от някой контакт всичко функционира нормално.

Стана ми интерсно.
Да питам на коя от двете фази даваш нула за да функционира нормално, че нещо не разбрах.

Питам просто.

Ползвам тази която се прекъсва, това по принцип си е кабела който трябва са е фаза.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Вто 13 май 2014 23:42

Winner25 написа:... Едната фаза се прекъсва с ключа, другата си е постоянна. ...

Последно не разбрах дали и на двете фази свети с нулата?

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Сря 14 май 2014 0:02

Не, не свети и на двете.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 14 май 2014 13:14

Winner25 написа:Не, не свети и на двете.

Колега, ще извиняваш, но няма много логока в писанията ти. Нещо грешиш или се паникьосваш, няма лошо, но опитай спокойно да огледаш всичко.

1.Ако имаш късо между двете жици, чак да гори предпазителя, то би трябвало лампа да светне на коя да е от "двете фази", които са ти се "получили" спраямо нула. В противен случай нямаш късо. Не разчитай на фазомера (нарича се фазоуказател, не фазомер), той е с газорарядна ламБа и светва при микроампери, забележи че като допреш накрайника до фаза, лампата светва без дори да си докоснал металната "пъпка" отгоре. Протича нищожен ток през изолацията на фазоуказателя (през пласмасовия корпус), но той е достатъчен за да свети. Използвай пробна лампа и се ориентирай спокойно в ситуацията, има нещо което явно пропускаш.
2. Ако и на двете жици "има фази" няма от къде да се получи късо :smile .

ПП Какво стана с нулата, ти умишнено ли си я откачил от таблото, напиши повече за нея :smile .

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Сря 14 май 2014 21:21

Сега да обобщя :smile
Късо между две жици е имало, вече няма. Вече предпазителя не гори. Предполагам причината е че едната жица е прекъсната - според мен нулата
Фазата я има където трябва. Пробвано е и с лампа, не само с фазомер.

Нулата не съм я откачал от никъде. При проверка с фазоуказателя, на кабела който трябва да е нула - лампата на фазоуказателя свети. При проба с обикновенна лампа с въпросния кабел(нулата) и друга нула - лампата не свети, което означава че нямам две фази. Не знам защо фазоуказателя свети но на този кабел няма фаза, няма и нула.

Чувал съм че при "късо" нагара който се получава е проводник на електричество. Не знам възможно ли е това да е причината за светенето на фазоуказателя. И дали ако някой от кабелите, който трябва да е нула го свържа към нула, мога да нанеса някакви поражения на инсталацията.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 14 май 2014 21:29

Тези неща не се правят с фазомер. Почти всеки ден попадаме на незаземени контакти в абонати - заземителните пластини светят като фаза, а са 10 волта спрямо него и нулевия. Ползувай мултицет. :icon_lol
Скоро попаднах и на офазени заземителни пластини - 220 волта имаше на тях, как не се е утрепал някой не знам :screwy
Тези неща се получават, защото в голяма част от сградите мрежите са двупроводни. От 1995г. има изисквания всички новопостроени сгради да ползуват 3-проводна мрежа за фаза/нула/земя, само че колко се спазват... :c020
При късо съединение проводникът се стопява, ако преди това не изгори предпазителят (ако е правилно сметнат би следвало да изгори той). Най-добре извикай електричар, че малко ти е неясна материята, не се обиждай. Шега не бива с тока. :a045
Отделно - при проектиране на ел.инсталации (едно време в техникума съм правил схема на апартамент), всички ел.лампи се връзват на един общ кръг. Няма как в едната стая да работи, а другата - да изгори бушона. Явно има нещо сбъркано в инсталацията като цяло. Предвид факта, че електричарите са тъмнокожи с незавършено основно образование всякакви сценарии и изпълнения по ел.инсталацията са напълно възможни.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 14 май 2014 21:41

Аз за това домашно правени разклонители не ползвам :wink
Последно един чиче(занимаващ се с строителство)и нищо не разбиращ от ток,ми даде да ползвам един такъв правен от него.Включвам аз един поялник и почва да ме бие тока.Добре,че не ме утрепа.Отворих контакта и гледам понеже кабела беше с две жила вързал и заземителната пластина към едното. :banghead И понеже поялника има и той такива пластини,автоматичнопо корпуса му тръгва фаза или нула,зависи как обърнеш щепсела.
Много внимавайте с тоя ток :th_up

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”