"шмиргел", "дрелка" за бормашина

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
sek.1
Автомобил:
Двигател:

Re: "шмиргел", "дрелка" за бормашина

Мнениеот sek.1 » Пет 31 окт 2014 9:12

С такъв инструмент идеално кръгъл отвор и точен размер каквито ти трябва не можеш да направиш .

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Съб 01 ное 2014 17:40

Пробих алуминиевата с конусно свредло за метал. Остана металната какво да ползвам за охлаждане, вода или масло?

П.п Купих си и цял комплект абразивни камъни за 5лв и въпреки, че са за по-високо оборотни машини, вършат работа за полиране и на бормашина.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 01 ное 2014 19:41

Fe -масло, според диаметъра и оборотите. Голям диаметър ниски обороти. Зависи какво ще пробиваш има ли няма ли отвор. Ламарина без отвор със свредло заточено на паричка.Ако имаш подходящо свредло с водач, първо отвор за водача и после със споменатото свредло. Ако ще др разширява отворнай-добре с конусмо свредло.

@penko_pulev За алуминий, дуралуминий знам спирт- вади стружката.В технологиите си пишеше спирт заохлаждане и при нарязване на резбиНа струговеи РВ тата използваха вода и някакъв бъркоч/забр. му името/, но на фрезите за постигане на гладкост само спирт.
Но по време оно имаше специални свредла за алуминий със широки витки / намират ми се все още няколко :wink , както и с водачи.И магнзиеви сплави съм разпробивла със тях

sek.1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sek.1 » Съб 01 ное 2014 20:36

За охлаждане при работа на металорежещи машини се използва специализирани охлаждащи течности или на прост език борьол . За нарязване на резби в стомана най добре свинска мас ; за пробиване и нарязване на неръждаеми стомани улеинова или стеаринова киселина ; за алуминиеви сплави спирт . Има вече и специализирани смазки за различните по твърди метали . Аз лично ползвам продуктите на Бардал за Титан и неръждаеми стомани .

penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Мнениеот penko_pulev » Съб 01 ное 2014 20:46

kris11 време оно беше едно време :) ... Спирт отдавна не се използва в машиностроенето. Без значение дали е на стругови или фрезови център, на уноверсални фреза или струг или автоматни машини. За автоматни машини само масло а бъркоча :) е смазочно охлаждаща течност или позната още като борьол, някои му викат борово масло, не знам защо. За постигане на клас на грапавост/гладкост точно този бъркоч е сстрахотен. Blazer е може би най-големия производител в Европа и продуктите са им страхотни и скъпи.... Ще снимам специално за теб някой съвремаенни инструменти с които работим и ще пиша следващата седмица :) А режещите инатрументи се различават както по материата който обработват, така и по скороста с която режат. Просто технологиите се развиват много бързо, работим с хард метал свредла способни да пробиват стомана все едно пробиваш с обикновено HSS или кобалтово свредло в алуминии но това е друга тема и много се отклоняваме от заданието в темата на лолегата.
С колегата сме писали едновременно май. Колега не се обиждай но да казваш, че за резби най-добре е свинска маз свучи несериозно и глупаво. Дори двигателно масло е по-добре от това което пишеш! Това в домашни условия разбира се...
Поздрави
Колега снимай и постни снимка да видим какво искаш да направиш, за да ти дадем адекватен съвет!

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 01 ное 2014 22:11

Преди 25 години нарязвахме резби на универсален струг със свинска маса...тогава имаше и масло имаше и борьол...разбира се оттогава всичко се е развило и със сигурност към по добро...но. свинската мас си е класика..режеш на струга и ти мирише на пръжки....

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 02 ное 2014 18:05

@ penko_pulev - Аз съм със стари схващания ,напуснал съм ЗРНА то 2000г/К-т Черно море/ - оттогава мина много време.В съвсем друга сфера съм. Но там времето се спряло както и заплатите. :screwy

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Вто 04 ное 2014 15:38

Не успях да разпробия стоманената планка, намерих друга която пасна и приключих филма.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”