И до някъде играе изолатор с диелектрическа проницаемост от порядъка на 24-30 MV/m. Когато кризата отвя длъжността главен енергетик се опитаха като главен механик да ми набутат за поддръжка и подстанцията ама аз там така и не влязох защото смятам че квалификацията ми на машинен инженер МТФ специалност ТММ е меко казано недостатъчна за тази дейност . Правил съм само аварийни ремонти и то си викам колега електричар .milmar написа:sek.1 написа:В работата маслото в трансформаторите на подстанцията е на едни 40 години и никой никога не го е сменял . Това е охлаждащо масло и единствената му функция е да отвежда температурата в херметична среда .
Къде, в трафвете на подстанцията ли е само с охлаждаща функция?
Ти като какъв работиш там?
Сменя ли се маслото на радиатора?
Re: Сменя ли се маслото на радиатора?
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Основната роля на маслото в трафа е именно изолация. Даже стриктно се (или поне би трябвало) следи влажността в него. Самото масло не се поврежда, но се сменя на определен срок и се рециклира, основно за отстраяване на влагага. Маслата, колкото и да е странно са хигроскопични.
Диелектрична проницаемост е друго, тук е важна диеликтричната якост, мисля че за нея говориш.
Весела Коледа и Щастлива Нова Година.
Диелектрична проницаемост е друго, тук е важна диеликтричната якост, мисля че за нея говориш.
Весела Коледа и Щастлива Нова Година.
Никой нищо не следи . На всякъде където съм работил и преди демокрацията следяхме само нивото в разширителния съд и при нужда доливахме . А все съм работил в заводи със сравнително големи подстанции . Това масло става за гориво в по старите дизелови двигатели и през последните години редовно източват трансформаторите. Весели празници на всички !
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Работил съм в ТЕЦ-а на Плама, там маслото на трафовете се следеше за влага и периодично се обезводняваше с масловарката.
Последна промяна от muns61 на Чет 25 дек 2014 20:35, променено общо 1 път.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
sek.1 написа:Никой нищо не следи . ....!
Възможно е, но това е практика, която е неправилна и една от възможните причини за авария. Особенно ако става въпрос за сериозна градска подстанция примерно, би трябвало да е акт подлежащ на съдебно преследване

На ЕРПтата това им е основния предмет на дейност доставка на ел. енергия и поддръжка на съоръженията . Нормално да имат хора и оборудване съобразно всички изисквания . В стария завод имах към 40 човека подчинени от тях десет човека ел. техници и инженер главен енергетик . Тяхна грижа беше изправността на подстанцията и цялата ел. инсталация на завода и машините .
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”