Език за програмиране C++, насоки за начално обучение

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Език за програмиране C++, насоки за начално обучение

Мнениеот hooligans » Вто 27 яну 2015 23:47

Бихме искали да Ви уведомим, че на 01.02.2015 година предстои закриване на сайта www.hit.bg и считано от тази дата той повече няма да бъде активен. След закриване на сайта ще бъде преустановено съхраняването на наличната в него информация. Поради тази причина е необходимо да преместите Вашите сайтове. В противен случай информацията, съдържаща се в тях ще бъде изгубена.

Ако не се свали по някакъв начин, информацията ще е безполезна след 1.02.2015 :confused

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 27 яну 2015 23:50

Много тъпо, наистина.
Аз в момента свалям сайта.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 28 яну 2015 0:32

milmar написа:Много тъпо, наистина.
Аз в момента свалям сайта.

Дано успееш да го свалиш целия, защото инфото е много полезно.

Потребителски аватар
JaDaWiN
Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]

Мнениеот JaDaWiN » Сря 28 яну 2015 8:06

Опитайте с това -http://www.httrack.com
За свалянето на сайта де...

Относно Ооп - ами защо да не започне с Ооп - по близка до човека концепция, определено по-търсена към момента. C++ мисля, че е идеален - хем е оо, хем не е разлигавен като java и .net. За имплементацията на алгоритми в конзолни приложения е супер. То и за много, много по-сложни неща е супер, но това е друга тема.
В интерес на истината има два подхода - с платформи като .нет или java можеш да го запалиш по-лесно, защото лесно се пише, правиш си приложения с графичен интерфейс, играеш си с екстрите на телефона... Абе виждаш какво си написал. В тези платформи и ооп-то като цяло основната идея е преизползване на кода. Гледаш на един метод като черна кутия - знаеш какво прави, но ни най-малко те интересува как го прави. Но, за да направиш детето истински програмист, е добре първоначално сам да свикне да пише нещата, да ги разбира, да знае какво се случва зад кулисите. Но това не е "забавно". Иска си яко четене и разбиране. Затова рядко програмирането може да е като хоби - защото изисква много време и усилия. Но, посветиш ли му го, ще си един от малкото хора, които отиват с удоволствие на работа и не се мръщат, като остават до късно.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 28 яну 2015 8:47

Не знам какво имате предвид с това ООП, нещо от рода "обектно програмиране" или нещо друго :redface ?
Аз съм се занимавал със C, обаче малко, като студент, преди има-нЕма 15г. :icon_sad. Самото обектно програмиране, имам само обща култура, чувал съм че има такова нещо :smile, изглежда ми много интересно и удобно за работа, но доста абстрактно .

Да, и аз стигнах точно до http://www.httrack.com :th_up . Снощи се борих да я разучавам. Имам проблем с момента, в който искам да спра тегленето и да го продължа на другия ден примерно. Най-важно ми беше това и се мъчих, но не ми се получи. Като спра, после пускам с продължи, обаче след няколко секунди теглене и тестване, казва че всичко е готово и край, а всъщност не е и трябва отново :biggrin .
Снощи изтеглих 1GB, но сега пуснах отново :icon_sad.

ПП Взех да си мисля, да не би да тегли целия Хит.БГ, че на харда имам не повече от 1TB :11 .

Потребителски аватар
JaDaWiN
Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]

Мнениеот JaDaWiN » Сря 28 яну 2015 10:30

Чайкай бе, човек. То това трябва да е не повече от 5 MB :eek

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 28 яну 2015 10:58

Не зная какво става, но нямам възможност в момента да разглеждам, тегли се само и това е.
Е, ако харда се напълни и ми забие компа, тогава определено ще разбера и ще намеря време :mhihi .

koky_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koky_1 » Сря 28 яну 2015 14:52

Заповадаите колеги, заедно с pc-uchebnik.hit.bg
Декомпресирано е около 30 мб. :cool
:arrow http://dox.bg/files/dw?a=324990682c

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Сря 28 яну 2015 15:13

Чета темата и се върнах към времето, когато бях ученик в периода от 9-ти до 12 клас (2007 до 2011 година). Аз лично учих програмиране, специалността ми беше "Програмно осигуряване" и си беше направо чисто програмиране. Взех кетапа за моя радост, но нещо не ми допадна много, много програмирането и затова за висше не продължих да се занимавам с програмиране. Много трудно тва нещо, а и има известна доза мързел в мен, ако трябва бъда честен. :mhihi Дето викат мързела не мори, а мъчи :a045 А сега по същество да кажа нещо по темата. За C++ аз лично програмирах точно на Dev C++ в даскало това ползвахме. Това бяха първите стъпки след теорията. А тя теорията масиви, променливи, константи направо жива математика. По интересното дойде 11 и 12 клас. Там вече се занимавахме с Web дизайн. Програмирахме на Java Script и правихме сайтове. Дори имахме за задача да правим сайт от минимум 15 страници с линкове и картинки и други такива, да връща назаде и т.н. Абе да ви кажа честно уеб дизайна е по-интересен от програмирането. Онова е някак си тегаво и монотонно, не ме влечеше толкова. А нашия даскал всеки час ни даваше задача на C++ за контролно (пък ние си цъкахме CS counter strike 1.6 - младите ще разберат за ко говоря :mhihi ). Правихме програмки от рода на да провери дали ЕГН-то е истинско и съществува; четни и нечетни числа да сортира да отделя; годината да видиш дали е високосна или не; да смята елементарни задачки като например Питагоровата теориема и т.н. Това се сещам в момента. Иначе и аз имах някакъв учебник казваше се "Въведение в програмирането" там пишеше за C++ син на цвят е малък формат. Ама го продадох май до колкото се сещам. Успех с начинанието, но казвам че това е наистина трудничко аз с мерак го записах и после с какъвто мерак записах тази специалност с такъв и спрях да се занимавам с програмиране. А кетапа седи в шкафа може и потрябва някой ден. така наречената професионална квалификация. Ако ми потрябва в живота се занимавам с това, ще седна и ще си ги припомня нещата. Но в даскало научихме основата на програмирането, а нататък трябваше сами да се надграждаме и саморазвиваме, който смята да продължава сериозно се занимава с това и да си изкарва хляба с програмиране. Иначе и парите им хубави на програмистите, няма спор ама е и супер тежка като умствена работа дейността програмиране. Айде спирам че се отплеснах с лекциите. :beer
П.П. Колеги ООП - това означава "Обектно Ориентирано Програмиране" - запомнил съм нещо от даскало :mhihi

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 28 яну 2015 17:36

stoyan0304 написа:....
П.П. Колеги ООП - това означава "Обектно Ориентирано Програмиране" - запомнил съм нещо от даскало :mhihi

Евала колега :mrgreen :th_up !

ПП Доста неща се дръпнаха при мен. Сега разгледах, явно всяка странична препратка се тегли от други сайтове, то аз така зададох на програмата, да не изпусна нещо :biggrin .

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 29 яну 2015 11:18

значи колега, от толкова много материали ще те заболи глава и не знам какво ще разбреш, за да избереш :)
задайте си първо някакви критерии, какво искате да стане и тогава се концентрирай върху нещо, защото чуждото мнение е подвеждащо ... все пак се очаква, твоят син да хареса и изпита удоволствие от работата.
Ще ти спомена 3 неща от практиката, така доколкото аз съм ги видял (макар и да не мога да кажа, че съм програмист) пък нека програмистите ме оборят ако бъркам:
1. програмирането се учи с практика, четенето е 10%, ползването на помощни средства, четенето на форуми, новини и тн е половината работа, другата половина е коденето, ама ти сам, нещо като с шофьорлъка е, баща ми едно време ми каза, че докато не мина сам 100 000 км не съм никакъв шофьор ... и е прав.
2. най-важното е да му хареса, ако не е имал вземане даване с програмирането е малко вероятно като го хвърлиш в дълбокото да се научи да плува сам, докато ОО езици са удобна "примамка", после той сам ще си прецени дали да влиза на дълбоко или да си остане с тях, работа има за всички.
3. прецени с какви материали реално разполагате, защото това може също да ви подхлъзне. Избери нещо което предлага сравнително пълен курс на обучение, въвеждане или както там го наречеш, щото процеса на самообучение е безкраен :)
Не случайно ти споменах Телерик, щото хората създават реални неща. Имам познати там, както и такива започнали от нищото.
http://www.introprogramming.info/
Та тези книги са техен продукт (имат ги и на видео лекции) и в известна степен са нещо проверено и работещо. Можеш да потърсиш и чужди мнения за тях. Като цяло има много малко книги с леснодостъпно за разбиране съдържание, по които можеш да се научиш. В тези специално е пълно и с примери и тн. неща от практиката.
Друго, ако искаш все пак да започнеш от нула в дълбокото, пробвай с това: https://itunes.apple.com/us/itunes-u/introduction-to-computer-science/id341597455
видео лекции от МИТ (Massachusetts Institute of Technology) един от най-добрите в света в тази сфера.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 29 яну 2015 12:55

VWGT написа:...

Съобразявам се изцяло с написаното от колегат.
Много важен момент е, човек да прави нещо, което харесва! А също да харесва, онова, което прави. Тези фактори са сигурен предвестник на успех, или съответно- неуспех....
:th_up

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”