Запояване на интегрални схеми с 220в поялник
Re: Запояване на интегрални схеми с 220в поялник
Ами аз използвам тинол на CYNEL sn60pb40 дебел 0.5мм и смятам че е подходящ за тези ми цели. Много съм доволен от него.
Само една станция ми трябва явно. Какво бихте препоръчали да гледам?
Има едни китайски станций за горещ въздух + поялник, какво ви е мнението за тях и като цяло към частта с поялника? Стават ли за работа или не?
Само една станция ми трябва явно. Какво бихте препоръчали да гледам?
Има едни китайски станций за горещ въздух + поялник, какво ви е мнението за тях и като цяло към частта с поялника? Стават ли за работа или не?
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
kris11 написа:.. купи си 1 поялник 12В/ 8 Вт от Конрад и подходящ траф - тънка човка ,няма опастност да прегрееш елемент или отлепиш диря...С 220 В тов поялник само неотговорни спойки - от типа на прпвдници и елементи с дебели изводи.
Леле, 8W. Ти сериозен ли си, че с 8W ще разпоиш нещо от платка, на която е запоявано с безоловен припой и особено ако има големи контактни площадки, служещи и за топлоотделяне? Верно ли ще препоръчаш на човека траф, което неимоверно оскъпява всичко, да не говорим необходимостта от обезопасяване и правене на корпус за трафа, като една поялна станция с регулация по температура чрез термодвойка с 2 години гаранция, галванично разделена с траф от електрическата мрежа, с извод за заземяване, керамичен нагревател който загрява за броени секунди струва около 45лв в Конрад?
Да ти кажа ли как съм запоявал преди години CMOS интегрални схеми като таймер 555 и всякакви контролери с поялник от 2-та лева от битака(40W) и практически нищо не е думнало? Ама нещо мнението ти ми звучи ужасно преувеличено и хиперболизирано.
Да, с 8W поялник няма опасност да прегрее елемент. Няма опасност и въобще да разпои елемент от платка.
resousers написа:Само една станция ми трябва явно. Какво бихте препоръчали да гледам? Има едни китайски станций за горещ въздух + поялник...
Cynel-а е ОК, ама поялниците+духалка станция, ако иде реч за Gordak с 50W поялник - за нищо не стават. Запоявал съм с такава и термоконтролът беше леко неадекватен, човката залепваше и не можеше да вдигне температура да разпои нещо с безоловен припой. Страшно съм недоволен, ползвал съм такъв на едната ми работа.
За най-малко пари най-читавото е CT936 от Конрад. Линк ЦЪК Иначе полският припой Cynel става, читав е. Аз взимам разфасовки по 100g за 8.90 пак от Конрад. Стига ми, запоявам обикновено фини неща, а не улуци.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
инжектопляктор написа:...
Леле, 8W. Ти сериозен ли си, че с 8W ще разпоиш нещо от платка, на която е запоявано с безоловен припой и особено ако има големи контактни площадки, служещи и за топлоотделяне?......

Дори не съм чувал, някой да работи с такъв поялник.
Поялникът прябва да е поне 40W, естествено ако е с регулиране на температурата, а ако не е - не коментирам въобще. Има едни Weller 80W, но това не значи че е за улуци, просто температурата се регулира, перфектен .... но скъп поялник.
Ако започнеш да разпояваш пин от платка с добра метализация, въобще не говоря за многослойка с два Ground слоя, просто този поялник 8W ако въобще успее дапоразпой малко тинол, така ще си остане залепнал за спойката и ще трябва да му помагаш с газова горелка или запалката

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Аз имам един 12V, 8W за 2.50лв. Купих го ей така, да го пробвам. Едва топи оловният припой и без нищо да се опитвам да запоявам. За някой жалък опит за запояване на две тънки жички сигурно ще стане.
Благодаря много за информацията
Точно за такава станция Gordak говорих, предлагат ми една "без пари" без поялник. Ако си поръчам някакъв по-качествен няма ли да ми върши работа? Гледам някакви реплики на Hakko 907 примерно, с такъв няма ли да се получат нещата?

Точно за такава станция Gordak говорих, предлагат ми една "без пари" без поялник. Ако си поръчам някакъв по-качествен няма ли да ми върши работа? Гледам някакви реплики на Hakko 907 примерно, с такъв няма ли да се получат нещата?
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
HAKKO-то съмнително ми мяза на поялника от CT936. Иначе с тая станцийка, която ти я дадох, запоявам елементи по компютърни платки, какво повече искаш като доказателство, че работи?
Освен ако наистина не ти дават без пари тая станцийка с духалката, а без пари не означава 25-30лв, тогава може би си струва да търсиш ръчка съвместима, но... Там вече не мога да гарантирам за нея. Поне дай модела на Гордака, да позная - един с дисплей?
Освен ако наистина не ти дават без пари тая станцийка с духалката, а без пари не означава 25-30лв, тогава може би си струва да търсиш ръчка съвместима, но... Там вече не мога да гарантирам за нея. Поне дай модела на Гордака, да позная - един с дисплей?
А аз не се съмнявам че работи, просто защо да не се оборудвам и с горещ въздух щом ми дават. Ще я взема и ще я пробвам, ако не върши работа ще взема една като твоята. Или нещо истинско 2-ра употреба ако изадне.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Редактирах си мнението. Нямам нищо против топлият въздух, духалка може да е полезна, ако работи както трябва. Ако ти я подаряват - скачай веднага и я грабвай. А втора ръка подобни неща малко не ми се купуват. Когато мога, търся новичко. Пести проблеми като 2 ремонта на стартер и смяна на 31 броя проводника в маншоните на задните врати на колата. Де и нея да можех да я купя нова.
Без пари ще рече голяма услуга от моя страна
Ето такава е иначе, непозна за дисплея.

- milmar
Това не е за теб, повярвай ми, това е чушкопек
. Това не се регулира адекватно като температура и трудно ще ти върши работа.

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
инжектопляктор написа:Леле, 8W. Ти сериозен ли си, че с 8W ще разпоиш нещо от платка...
А ти сериозен ли си или спамиш наред ??
Да с такъв 8Вт , ама не от 2 или 2,5 лв. съм запоявал SMD диоди на платки и тинолче ф 0,8 мм.
Къде на платки с SMD има големи контактни площадки ??
За такива си имам Велер 50 Вт 24 В с набор сменяеми човки с цифри /според цифрата е вида на накрайника, има остри ,плоски с връх 2,5- 3мм, прави и леко закривени.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Аз пък най-обичам да работя с 80W поялник, разбира се прецизно регулиран 
Въпреки цялата теория изказана дотук си е и до ръце, не всеки знае какво да прави с поялника/станция горещ в-х/IR, това се учи с години практика

Въпреки цялата теория изказана дотук си е и до ръце, не всеки знае какво да прави с поялника/станция горещ в-х/IR, това се учи с години практика

Последна промяна от L&R на Сря 04 мар 2015 12:38, променено общо 1 път.
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
resousers написа:Без пари ще рече голяма услуга от моя странаЕто такава е иначе, непозна за дисплея.
Всеки си приказва каквото иска. Да го направя и аз.
Колега точно такава станция ползвам вече 4-5г и работи безупречно и духалката и поялника. Разликата е че моята е Gordak 952

Ето и промоционална цена ЦЪК
- milmar
Долната станция (по снимките), вероятно работи добре, но горната, имал съм такава (не същата марка) има врътки за "усилване" не за регулиране. Примерно температурата се "усилва"
, каквото и да значи това, а не се задава, и не е проблема в индикацията. Температурата не се поддържа, а просто нагласяш подаваната мощност към нагревателя като димер. Температурата на изходящия въздух е сложна китайска функция на мощността подадена към нагревателя и дебита на въздуха. Ако мощността е грубо на "6"
и случайно намалиш въздуха цялата ръкохватка пръщи като прегорял на ламарината патладжан
. Само споделям опит, не съм производител на тези с независимо регулиране на двете величини (въздух-температура)
.
Качеството на спойката е функция на температурата, а не на мощността, е и на ръката
. Когато температурата се регулира, мощността е само от полза, както писах няколко пъти по-нагоре.

L&R написа:Аз пък най-обичам да работя с 80W поялник, разбира се прецизно регулиран
Качеството на спойката е функция на температурата, а не на мощността, е и на ръката

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Andonov написа:Колега точно такава станция ползвам вече 4-5г и работи безупречно и духалката и поялника. Разликата е че моята е Gordak 952
Ползвал съм тази станция Gordak ЦЪК-GORDAK 952V, която е по-скъпа от посочената от теб и за никакъв не ставаше. Повече тая марка не я поглеждам! Работи по-зле от Конрадската станция от 50лв.
На станцията, която пък аз съм дал не съм видял как можеш да спреш духалката, тя винаги работи. Можеш само да намалиш потока и температурата на макс. Увеличавам температурата на поялника, увеличавам пак и продължава да лепне на безоловният припой! Те Gordak продават и IR станции, добре че не се подлъгах да купя такава, невероятен боклук са и те. Едвам разпояват чипове на телефони.
kris11 написа:А ти сериозен ли си или спамиш наред ??
Аз имам 5 поялника. Само 3 от тях ползвам, единият да поя улуци, другият газов - само за кабели по колите, третият за всички фини неща. Да, сериозен съм и не спамя. Очевидно съм се занимавал и аз с това с това, пробвал съм и имам опит. Не само ти ексклузивно си хващал поялник в целият форум. И друго освен SMD диоди няма да може да разпоиш с обикновен поялник. Многокраките елементи изискват духалка, за другите типове монтажи и IR станция. Да кажа и аз какво имам, след като ти настояваш да кажеш какъв Weller имаш. Честно да ти кажа, консумативът на Конрадска-та ми отърва откъм цена/качество.
Да бъдем реалисти. По моему е подигравка да препоръчаш на човек да пои с 8W 12V поялник през траф, защото не му достига мощност за повечето дейности. Няма никаква универсалност. И цената с трафа, времето за доработки ще му излезе колкото готова Конрад-ска поялна станцийка. С нея поя SMD, както поя и кондензатори плеснати на средно големи контактни площадки. Поне при 60W ако не ми стига температурата, имам врътка. Има и температурна регулация, от която съм доволен. Поддържа в рамките на няколко градуса, което ми е угодно.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”