Предложете бойлер

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Предложете бойлер

Мнениеот forski » Вто 07 апр 2015 11:11

От почти три години сме със 120 литров на Елдом, загрява сравнително бързо и стига за трима човека, за сега доволен :smile

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Вто 07 апр 2015 11:14

Ако не е неръждавейка са пари хвърлени на вятъра. :th_up

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 07 апр 2015 12:51

Все едно да кажеш че ако не е Мерцедес а Форд са пари хвърлени на вятъра,всички знаем кое е най-доброто ама накрая се опира до финикийските знаци :a045

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Вто 07 апр 2015 17:09

Стиви,за съжаление никой не знае кое е най доброто.Добри бяха старите варненсеки, с такъв изкарах 30 години и още водосъдържателя е здрав,изгни отдолу,понеже се мокреше вътре в банята.Ако беше отвън,още 30 щеше да изкара.Ама тогава се слагаше истински шведски кантал в нагревателите,както съотношението на хрома и никела в стоманения корпус на водосъдържателя беше съвсем друго.
Сега всеки експериментира.
Какво мнение мога да ти дам,след като имам бойлер от една година или комшията има от 5 да кажем...
Ясно е,че старото качество не може да бъде постигнато.Така ,че няма еднозначни и категорични предпочитания .
Като работех в Германия имахме немски Stiebel Eltron.Еми мога да ти кажа че и той доста често си създаваше проблеми.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 07 апр 2015 17:15

Росен2 написа:Стиви,за съжаление никой не знае кое е най доброто.

Имах предвид че всички знаем че неръждавейката е по-добрия избор от емайла ама и парите са почти двойни при еднакви други параметри а не всеки ги има за да ги даде :exclaim

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Вто 07 апр 2015 18:54

Ехх ако и сегашните бяха като старите варненски, щяха да са идеални. "ЕЛПРОМ Варна" сега мисля че това са ЕЛДОМ или греша ?

Та нашия варненския изкара 15-20години може и повече. Започна бързо да свършва топлата вода и си помислихме че изолацията му е заминала. Дадохме го на един комшия и тои като го разрязал вътре имало близо 2 педи тиня-ръжда. После купихме Елдом които му направихме 3 пъти рекламация заради пробил балон. Накрая го подарих на вуйчо ми а тои ми даде чисто нов варненски от старите :icon_razz Сега вече над 5 години си карам със старата Варна без ядове.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 23 май 2016 18:28

И аз тези дни имах проблем с бойлера - стар истински бойлер на 30+ години. Преди 10-15г му сменях водосъдържателя, защото когато тати го е купувал, купил за резерв и водосъдържател. Обаче вече ми падна в очите и реших да сменя целия бойлер. Тежи поне 50кг. , мъкнахме го трима човека до варела, а как го свалих от стената не е за разправяне. Гледах, избирах, става въпрос за 80л. бойлер. Намерих от 135лв. до към 1000 с андроид и WiFi връзка за отдалечен контрол :-). Накрая купихме Елдом 80л 3kW неръждаем- 400лв. Тежи 21кг., вдигнах го с една ръка на мястото му :-). Планката пасна на болтовете. Дори работи за сега.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Пон 23 май 2016 21:42

Да не си мислиш ,че неръждаемия е вечен? Аз лично съм виждал два течащи-единия от заварката,другия от тръбичките вътре,които странно защо не са хром-никел.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 24 май 2016 0:05

Аз съм преживял отдавна етапа на развитие, в който осъзнаваш че вечни неща, творени от човек няма. А за жалост основната причина най-често е съвсем субективна, или с други думи не е въпрос на липса на материали, а напълно егоистична и умишлена :-). Все пак реших, че мога да си позволя двойна цена и да си опитам късмета , поне от тото съм спечелил доста, понеже никога не играя.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 24 май 2016 8:05

Е кажи кво му стана на стария, предполагам, че нещо му се е строшило, едва ли си го изхвърлил в пълна изправност.
Голяма част от тези 50кила вероятно са се падали на котленият камък вътре.
И честито все пак за новия, дано и след години да продължаваш да си доволен от него.

Потребителски аватар
Strosner
Автомобил: VW - Audi - Skoda
Двигател: 2001г

Мнениеот Strosner » Вто 24 май 2016 8:22

Старите бойлери изкарваха много, защото бяха направени много опростено, и вложените материали бяха по-качествени. Слабото им място (ако може да се нарече така), бяха поцинкованите казанчета, хромникеловите се появиха по-късно, и бяха доста по-скъпи. На практика, хромникеловите бойлери са вечни, периодично само се сменя нагреватели, и другите прилежащи уреди, ако се налага.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 24 май 2016 8:31

Нагревателят на неръждаемите е доста по-дефицитен. Ако сложиш нов от съседната железария, вероятно ще изкара около месец преди да се пробие от електрохимичната корозия. Имам поцинкован, който почти не е изключван от 30 години, проблеми с казана съм нямал, само нагревателя смених веднъж, щото протече от неговото уплътнение.
Освен това, неръждаемият казан си има своите тънкости при изработката. Често се случва да протича от заварки, ако не е добре направен.

Потребителски аватар
plameney
Автомобил: Passat B5 1.6
Двигател: ARM 2000
Контакти:

Мнениеот plameney » Вто 24 май 2016 8:46

Ползвам Теси емайлиран хоризонтален купен и поставен 2007 настроен е с таймер да нагрява от 4:30 до 6:00 и от 16:00 до 17:00 за да има вода сутрин и след работа.Недостатък е че ползвам около половината от водата,защото нагревателя е по средата,демек нагрява от средата нагоре.Когато се къпем един след друг цялата фамилия го оставям включен и 4 човека се къпят нормално.

Потребителски аватар
dalgia-73
Автомобил: VW Touran
Двигател: BKC

Мнениеот dalgia-73 » Вто 24 май 2016 9:00

За мен бойлерите са едни http://www.eldominvest.com/bg/index.html.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 25 май 2016 0:04

ktamen написа:Е кажи кво му стана на стария, предполагам, че нещо му се е строшило, ....

Не съм го написал черно на бяло, но - протече :smile .
Бутнах болтовете на фланеца - хлабави, реших, че просто уплътнението е отдало и се е охлабило и тече от него. Но не го притегнах, а купих ново уплътнение, разглобих, почистих от варовика. Вътре казанчето си беше в добро състояние, на 10г беше от смяната с ново и не се усъмних. Намазах уплътнението със силикон, но не изчаках да позасъхне, а започнах да стягам. От болт на болт и така без край :biggrin , като се усетих какво става и погледнах - гарнитурата се плъзнала по силикона и "изплюла" навън :mhihi , и това вече към 22 часа, направо :censored2 . Напълних аз - уж не тече, обаче след малко взе да изпуска леко. Докато показвах на моя помощник (синът ми) каква простотия съм направил с гарнитурата, видях исинската причина за теча - дупка, леко бутнах с отверка и се получи много красива струйка. Това вече ми дойде в повече :icon_lol .

ПП Понеже се писа по-нагоре в темата, моите входяща/изходяща тръби са хром-никелови, или поне не са желязни, тествах ги с магнит. Самият водосъдържател не съм тествал с магнит, но много се надявам и той да е неръждаем все пак, за какъвто съм го купил.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”