AugustinerFan написа:Темата е пусната от друг колега като всички въпроси и отговори са изчерпани,след всичко изговорено типично по Български се продължава разговор на социална тематика на кой му е по-голяма чурк@та.
Не бе, аз казвам че проблемът може да се реши лесно, независимо дали кабелът е скъсан отвън или в гуменото маншонче до зарядното. Също както по-културно, красиво и здраво е да се отреже до здраво и да се запои наново. Аз вяра на усукан многожичен кабел нямам. Защото не държи, колкото и да го увиваш с изолирбанд и става грозно. Трябва поялника да играе според мен задължително, ако искаме да стане кадърно. Съвети за изолирбанд и усукване не давам, да не изгорим на автора на темата лаптопа. Типично по български, аз не бих дал 65-70лв за зарядно, като мога да си направя старото без пари и да си напълня хладилника за тези пари, които съм спестил. Не знам какви зарядни по 10 евра си видял, оригиналдъ и ново за 10 евра няма.
С К.Одаджийски аз не съм съгласен, защото не че няма да работи, не се знае колко стабилно ще бъде. Да няма неприятни изненади след приложен THTM. Просто ме подразни изказването ми прозвуча като "Вижте ни в Германия, тук не се занимаваме с ремонти, хвърляме и ново, парите на улицата ги ритаме, не като вас в България - мързеливи и некомпетентни" Все пак изтъкна, че вие сте много заетите там. Проблемът е, че помисли дали само в Германия хората са заети или работят. Ето така ми прозвуча цялата работа, да обясня защо се подразних и защо реагирах така остро.
За мен лично ремонтът не е въпрос на скъперничество или нещо. Често ми е интересно да разбера как точно функционира дадено нещо. Имам друго резервно, а това разваленото съм го намерил от някъде. И ми доставя удоволствие да човъркам, да го ремонтирам и да си го имам. Неща, които могат и се употребяват не бива да се хвърлят според мен, защото само правим излишен боклук на планетата, вместо да се стремим да употребяваме всичко вече произведено максимално. При производството на всяко ново нещо се изразходва енергия и се замърсява. Бяха показвали документални филми с кадри от страни в Африка. Където западните страни внасят електронен скрап под формата на компютри втора употреба или дарения, ама просто трупат тонове по сметищата. Тровят им водите и почвата. Тия тонове са там, защото някой е мислил като теб - ще хвърлям, хвърлям, хвърлям, нали имам пари за друго от десетака или стотака евра. Ама тоя боклук дето го хвърляш, къде ли отива?
Помисли другият път като се развали нещо и тръгнеш по навик да го хвърляш. Дали цената на новото, което ще си купиш, включва и цената, която плащаме заради природата, която съсипваме. Защото тая цена не е включена в тия 10 евра. И някой ден жестоко ще си платим.