:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Избор на рутер

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Re: Избор на рутер

Мнениеот fur1ous » Пет 14 фев 2025 14:14

ASUS RT-AX58U V2 е двубандов рутер, докато Synology RT6600ax е трилентов.

ASUS-a
2.4 GHz – по-голям обхват, но по-ниска скорост (до 574 Mbps).
5 GHz – по-бърза, но с по-малък обхват (до 2402 Mbps).
Скорост: До 574 Mbps на 2.4 GHz и до 2402 Mbps на 5 GHz, общо около 3000 Mbps.
Портове: 1 WAN порт и 4 LAN порта, всички с Gigabit Ethernet.
Антени: 4 външни антени.

Поддържа MU-MIMO и OFDMA технологии за по-ефективно разпределение на трафика, AiMesh за създаване на мрежа с други съвместими рутери и AiProtection Pro за мрежова сигурност.

Synology-то
2.4 GHz – за по-стари устройства или по-голям обхват (до 600 Mbps).
5 GHz (стандартна) – за нормален трафик (до 1200 Mbps).
5.9 GHz (допълнителна) – за допълнителен трафик, напр. гейминг, стрийминг (до 4800 Mbps).
Скорост: До 600 Mbps на 2.4 GHz, до 4800 Mbps на 5.9 GHz лентата и до 1200 Mbps на 5 GHz лентата, общо до 6600 Mbps.
Портове: 1 Gigabit WAN порт, 1 2.5GbE конфигурируем WAN/LAN порт и 3 Gigabit LAN порта.
Антени: 6 външни антени (4x4 MIMO за 5 GHz и 2x2 MIMO за 2.4 GHz/5 GHz).

Освен,че и той поддържа MU-MIMO и OFDMA, негов си вид Mesh, Synology Router Security в повече имаш - възможност за създаване на до 5 отделни мрежи с VLAN поддръжка, разширени инструменти за родителски контрол, управление на трафика и сигурността, както и цялостно VPN сървър решение, има интеграция с Synology NAS, ако ползваш.

--

MU-MIMO (Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output) - позволява рутерът да комуникира с повече устройства едновременно, а не да ги редува, като това значително увеличава ефективността на мрежата.
OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) - разпределя наличната честотна лента на много малки канали, които могат да се използват за предаване на данни до повече устройства едновременно.

--

Реално ако нямаш нужда от VLAN мрежите и не и трябва по бърз рутер, защото Synology-то е по бързо, за което ти трябва и по бърз интернет - нямаш нужда от него.
Мониторинг на мрежата,QoS (Quality of Service),VPN,Parental Controls и още неща които има Synology-то, ASUS-a ги няма в фабричният firmware, но ги има в asuswrt-merlin.

Приеми го така, ако нямаш нужда от VLAN мрежите и скоростта ти е до 1 Gbps, то ASUS-a с инсталиран asuswrt-merlin не отстъпва по нищо на Synology-то.
Ако гониш скорост и има кой да ти достави повече от 1 Gbps, ще ти трябва Synology-то.

Преди да си попитал какво е VLAN мрежи, ще отговоря:

VLAN (Virtual Local Area Network) е технология, която позволява сегментиране на мрежата на логически подмрежи, дори ако устройствата физически са в една и съща мрежа или дори в един и същ рутер. Всяка такава подмрежа (или "виртуална LAN") действа като отделна, изолирана мрежа, което дава възможност за по-добро управление на трафика, сигурността и ефективността.

Сегментиране на мрежата: Това означава, че можеш да създадеш отделни мрежи за различни видове устройства, например:

Мрежа за домашни компютри и лаптопи.
Мрежа за IoT (Интернет на нещата) устройства като умни крушки, термостати и камери.
Мрежа за гости или за устройства на външни лица.

Когато устройствата са разделени в различни VLAN мрежи, трафикът между тях може да бъде ограничен или контролиран, така че ако едно устройство бъде компрометирано, останалите мрежи да не бъдат застрашени.

IoT устройствата понякога имат по-слаба сигурност, затова е добре да са в отделна VLAN, така че атаката на тях да не засегне основната ти мрежа за компютри или смартфони.

Какъв интернет ползваш, каква скорост? Има ли вероятност да пуснеш по бърз от 1 Gbps скоро?
Колко рутера са ти нужни за да покриеш имота си? 1 достатъчен ли е ? Имаш ли обхват навсякъде, ако нямаш какви са възможностите да окабелиш, има ли такива?

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Пет 14 фев 2025 15:52

:bowdown :bowdown :bowdown Благодаря за отговора!
Не знам каква е скоростта на интернета. Виждал съм разни сайтове за измерване и довечера ще пробвам.
Само с един рутер си покривам къщата и двора. VLAN мрежи за момента не ми трябват.
Довечера ще премеря скоростта и ще пиша.
Още веднъж благодаря за изчерпателния отговор!

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 14 фев 2025 19:07

Ако имаш смарт ТВ, ТВ флашка за Амазон Прайм Видео или Netflix или приемник на някой кабелен оператор, то тези устройства също са кандидати за натикване в собствен VLAN.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 15 фев 2025 11:05

С риск да те объркам, но защо не погледнеш tplink DECO x55? Общо взето като чета описанието на fur1os тя покрива всичко от това, което предлага synology-то (без 5.9Ghz мрежа), а единичния модул е на цената на линксис-а (виж Plesio). Не е проблем да се разшири в бъдеще, ако ти трябва още обхват с допълнителни модули.

Аз ползвам такива два модула в къщи и е много лесна за конфигурация и работа през телефонен апп. Имам вързани 2 смарт тв, една камара IOT джаджи в отделна мрежа. имам GuestWiFi за навлеци, и отделна мрежа за работа с достъп до Synology NAS. Може да задаваш приоритети на устройства, детски контрол и тн. Супер стабоилно работи, вече 3 години откакто го имам нямам спомен да ми се е налагало да го рестартирам принудително.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Съб 15 фев 2025 13:03

Колегата каза, че не иска TP-Link, от моя опит с рутерите също мога да кажа, че asus работят по стабилно и са на същите пари.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 15 фев 2025 19:41

MamaMy написа:По добре стар модел Мерцедес отколкото чисто нова Киа. :mhihi

Поне при мен повечето рутери се споминаха хардуерно. Никога не ми се е налагало да ползвам официална поддръжка. За съжаление не мога да си позволя марков рутер. Един единствен път съм имал Линксис и все още е жив и здрав. Купуван е преди повече от 20 години и е префлашнат за един от местните доставчици. До преди няколко години го ползва и един приятел.

И аз много харесвам Микротик. Но wi-fi решенията им не са им силата. Бих комбинирал гигабитен микротик с някоя система, примерно TP-Link Deco или същото, но друга марка (всяка марка си има свои меш-решения).

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Съб 15 фев 2025 23:52

Старите рутерборди на Микротик бяха с външен Ви-фи модул. Същия слот като на лаптопите по това време. Най-любима комбинация ми беше с Бродком и след това с Интел. Припадна ми един аксес пойн на Линксис който фабрично беше изграден на този принцип и си ползваха модул на Бродком.
Абе големите имената не са станали случайно големи.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 22 фев 2025 9:53

За старите - не зная. Сега актуалните им модели, които към момента са в магазинната мрежа не са нещо особено откъм wi-fi параметри ;) Иначе жичните решения са супер - човек може да си конфигурира което, както му е кеф, повече от година сме сложили на наш клиент с 5 цифрови приемника и още куп други устройства в тях - няма дерт ;) Заделил съм за IPTV боксовете определена скорост и всичко пее :th_up

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Съб 22 фев 2025 11:57

По рекламите и ревютата пишат само как се разнасял безжичния сигнал и как да настроиш рутера през смартфона. :icon_lol
Аз обаче имам други приоритети, на които не намирам отговор. Можете ли вие тук да ми препоръчате рутер с мощен процесор и модерен фърмуер? Трябва ми за жично свързване на два компютъра и два ТВ бокса в една мрежа. Доставчикът дава 1 гигабит. Сегашният ТПлипк 1042 не може да сваля с повече от 30 мегабайта в секунда, освен това лагва при размяна на големи файлове във вътрешната мрежа. Включването на WiFi също леко влошава кабелната връзка на компютрите, не като скорост а като време за реакция. Ясно е, че моделът е стар, още отпреди да пуснат 4К клипове в ютуб, но ми е много трудно да издирвам поотделно година на производство на такива електроуреди, а те си държат еднаква цена по десет години. Как да избера модерен рутер, който ще е достатъчно мощен, но не излишно скъп? Разбирам че мога да спестя от липса на сложен софтуер за виртуални мрежи например. Към WIFI също нямам претенции, обаче предполагам поколението му е косвено свързано с мощността?

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Съб 22 фев 2025 20:05

MamaMy написа:https://www.emag.bg/ruter-10-x-gigabit-1-x-sfp-10gbps-poe-in-out-routeros-l5-wi-fi-mikrotik-rb4011igs-5hacq2hnd-in/pd/DSJ1T5BBM/
Toзи ако можеш да си го позволиш и забравяш за дълги години кога си купувал рутер.

Това твоята несбъдната мечта ли е или какво? Нещо за 1000лв защо не му предложиш. Не знам какво ще кажат останалите, но определено има култ към Микротик (в лошия смисъл на думата). В масовия случай нужните функционалности са много по-малко от предлаганото от Микротик, така че е нещо като самоцел. А сравненията с Мерцедес и Киа са леко пресилени. Може би водещ модел на Киа сравнен с Дачия е по-правилно.

По темата - вземаш някой TP-Link и решаваш въпроса. (Asus също е вариант.) Отделни модели имат склонност да загряват, ако са надценили процесора, но може да се проучи от коментари. При желание може да се инсталира OpenWrt и става функционален колкото Микротик.

Потребителски аватар
MamaMy

Мнениеот MamaMy » Нед 23 фев 2025 6:36

Нещо имаш грешка колега MMX! Моля да бъда извинен, но аз предложих само марките. Колегата сам е посочил линкове с модели.
k_garchev написа:Да обобщим накрая.
От асусите ми казахте този:
https:/www.emag.bg/bezzhichen-ruter-asus-v2-ax3000-dual-band-quad-core-1-5ghz-cpu-256mb-512mb-flash-ram-gigabit-aiprotection-pro-adaptive-qos-vpn-server-client-iptv-ofdma-mu-mimo-beamforming-port-forwarding-aimesh-rt-ax/pd/D41XPGBBM/?ref=hdr-favorite_products
Разгледах и другите две марки и ако може някой да сподели дали някой от по-долу избраните е по-добър от Асуса:
https:/www.emag.bg/ruter-mikrotik-802-11ax-10-100-1000-mbit-s-8-ethernet-porta-usb-3-0-vynshna-antena-l009uigs-2haxd-in/pd/D4FV96YBM/
https:/www.emag.bg/ruter-mikrotik-hap-ax3-2-4-5-ghz-574-1200-mbps-1x-poe-out-cheren-c53uig-5hpaxd2hpax/pd/DBJZF8MBM/
https:/www.emag.bg/ruter-10-x-gigabit-1-x-sfp-10gbps-poe-in-out-routeros-l5-wi-fi-mikrotik-rb4011igs-5hacq2hnd-in/pd/DSJ1T5BBM/
https:/www.emag.bg/bezzhichen-ruter-linksys-hydra-pro-6e-axe6600-tri-band-wi-fi-6-usb-3-0-port-ofdma-4x4-mu-mimo-dynamic-backhaul-mr7500-eu/pd/DSVWQ6MBM/
https:/www.emag.bg/bezzhichen-ruter-linksys-hydra-pro-6-ax5400-dual-band-wi-fi-6-intelligent-meshtm-mr5500-ke/pd/DVVWQ6MBM/
Извинявам се за въпросите, но не разбирам от такъв вид техника.
Благодаря предварително за отговорите.

Аз с моите си пристрастия му посочих от неговия подбор. Никъде не съм споменавал цена или търговец. Ако нещо ви дразни в моя вкус нищо не пречи да си изкажете вашия. А относно вкусовете и с жените е така, но аз не съм тръгнал да оплювам твоята, че не струва в секса. :mhihi
Това прочете ли го преди да се изходиш по темата?
k_garchev написа:Благодаря за отговорите! TP-Link нещо не ми допадат. Преди години смених няколко и имах доста проблеми и се отказах от марката...

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Нед 23 фев 2025 20:03

MamaMy написа:Това прочете ли го преди да се изходиш по темата?

Прочетох го. Няма да е зле да се въздържаш от изрази като "да се изходиш". Би трябвало да получиш някое предупреждение за неприемлив за форума език.

Потребителски аватар
MamaMy

Мнениеот MamaMy » Нед 23 фев 2025 21:30

Благодаря г-н модератор за предупреждението, но нещо ти налиташ с рогата без да си провокиран. Даваш предложения и съветваш, обвиняваш в пристрастия, даже държиш назидателен тон, а дори не си прочел всички мнения. Аман от самопровъзгласили се за последна инстанция. Тези години отдавна минаха другарю. Ако обичате сдържайте си малко нервите!

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Нед 23 фев 2025 22:15

Като цяло всеки е свободен да предложи каквото реши, ако ще и 3000 лв да струва.
Микротик си имат техните привърженици и нещата им се купуват, просто в случая човека създал темата няма да използва потенциална му, следователно няма логика да купи него, но решението си е негово.
Микротик не са лоша марка, даже напротив, просто са бизнес насочени, а не за домашен рутер.

Аз бих избягвал TP-Link обаче поради следните причини

1.Ъпдейтите при TP-Lnik са бавни,а понякога има бъгове които са критични.
    2.Някой модели имат проблеми със стабилността и стигаме до т.1 тоест не е ясно кога ще дойде ъпдейта и ще оправят проблема.
    3.Много често използват по слаби процесори и по малко RAM сравнено с други марки.
    4.През 2016 г. TP-Link е глобен с $200,000 от Федералната комисия по комуникации (FCC) в САЩ за това, че техните рутери не отговарят на регулаторните изисквания и използват фърмуер, който ограничава определени потребителски настройки, което намали прозрачността и контрола на потребителите върху устройствата.
    5.TP-Link предлага облачни функции като TP-Link ID и Tether App за управление на рутери от разстояние. В някои случаи тези услуги предават данни към сървъри на TP-Link, без да е напълно ясно как се съхраняват и обработват тези данни.
    6.В политиката за поверителност на TP-Link се посочва, че компанията може да събира информация за мрежовата активност, свързаните устройства и дори геолокация.
    7.През 2022 г. имаше доклади, че TP-Link HomeShield (функция за сигурност) изпраща данни към външни сървъри, включително за анализ на мрежовия трафик.

Реално няма открити залоупотреби, но има притеснения около техния софтуер, облачни услуги и политика за събиране на информация.
Общо взето политика за поверителност е неясна, направена е така че да могат да вземат информация за целият трафик, ако питате мен избягвайте тази марка, има достатъчно алтернативи на същите пари.

А ако не ви пука кой ви следи трафика може да ги ползвате, реално и аз ползвам скъп PoE суич на тази марка, но съм спрял Omada и целият му достъп до интернет.
WAN-а ми е към рутера (ASUS), който има VPN и след него е PoE switch-a 24 портов с 11 камери и още други устройства и не се притеснявам ако суича има неуязвимости или дали изпраща данни, просто защото не се вижда от вън и ASUS рутера блокира достъпа му до интернет, ако се опитва да изпраща нещо.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 24 фев 2025 10:54

То реално всеки производител, който предлага облачни услуги към устройствата си може да ви следи. Откъде си сигурен, че АСУС не ви следят и не събират информацията?

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”