Система за видеонабюдение на общи части 4-8 камери (гараж, вход)
-
Zdravko Zankov
- VW експерт

- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Re: Система за видеонабюдение на общи части 4-8 камери (гараж, вход)
Владо, послушай Стефан.
- MamaMy
- Автомобил: Galaxy
- Двигател: AUY 2003г
Недей го слуша на 100%. Направи си мрежата с истински меден кабел. Помеднения можеше да става ако жилата са стоманени. За съжаление жилата са алуминиеви и се пречупват много лесно. Отделно окисляват в местата на контакт с пиновете на RG45 и след година ще те побъркат от въртели. За камери си вземи Дахуа. Не са чак толкова по-скъпи. Софтуера им е по-читав и още при първото гледане и търсене на дадено събитие, ще ме благославяш. Отделно и качеството им е доста по-добро.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
В офиса камерите ни са с CCA трета година и повече безпроблемна работа ;) Имаме изградени обекти с CCA досега не съм имал проблем. Отделно мой колега, който има фирма и слага камери от може би 10 и повече години със стотици обекти ползва само помеднен, а той не обича да ходи по аварии (аз също не обичам, гледаме така да работим,че да не ни търсят после за проблем). Поне аз досега не съм имал проблем с помеднен кабел. Още един съвет от мен - ние с колегата винаги ползваме FTP. Но, примерно, основите на Дахуа са доста малки и е малко тегаво с прибирането на кабелите, когато се монтира камерата. Ако кабелите ще са в лайсни, гофрирани тръби и т.н. може да се ползва UTP, което откъм огъване е по-приятно за работа. Основите при ХикВижън и ТВТ са по-големички в диаметър и при монтажа нещата стават една идея по-лесно. Има вариант да НЕ се ползват монтажни основи, а до камерите да отива кабелен канал, достатъчно голям, за да събере RJ45 буксата на камерата, така пак не се виждат кабели, камерата ще седи по към тавана, ще е по-прибрано и т.н. Като цяло има доста голямо поле за изява при монтажа на камери и различни решения, според различните ситуации.
Относно камерите на Касаба - като цяло са кучи марки, но съм монтирал на едни близки преди 3г. и все още работят (външен монтаж с CCA кабел), на баща ми на село също са от тях - едната даде фира на третата година - замених я с HiLook, скоро ще му обновя системата изцяло с оборудване на HiLook. Там също ползвах помеднен кабел,понеже обаче камерите са стар модел и нямат ПоЕ, с пасивни инжектори караме 12 волта до всяка и малко брах ядове. За съпорта - звънял съм за една камера, която слагахме на подземните гаражи до нас - отзивчиви са, човекът помага много по телефона. Но това беше последната ми такава камера, повече с кучи марки съм се зарекъл, да не се занимавам.
За харддиска - имаме един хотел в Стара Загора, където сме монтирали 14 камери на Дахуа 4мп, с 265смарт кодек. Ползвали сме 4Тб харддиск и гледам, че има записи за месец назад. Така че в техния случай с 8 камери и 2ТБ пак ще се докара до горе-долу 25-30 дни запис постоянно. Не съм сигурен, че е нужно повече време за жилищно видео-наблюдение, за мен три седмици са напълно достатъчни, освен ако не става дума за нещо по-специфично като обект и изисквания на възложителя. Но ако не се гони ниска цена - защо да не се сложи 4тб.
Относно камерите на Касаба - като цяло са кучи марки, но съм монтирал на едни близки преди 3г. и все още работят (външен монтаж с CCA кабел), на баща ми на село също са от тях - едната даде фира на третата година - замених я с HiLook, скоро ще му обновя системата изцяло с оборудване на HiLook. Там също ползвах помеднен кабел,понеже обаче камерите са стар модел и нямат ПоЕ, с пасивни инжектори караме 12 волта до всяка и малко брах ядове. За съпорта - звънял съм за една камера, която слагахме на подземните гаражи до нас - отзивчиви са, човекът помага много по телефона. Но това беше последната ми такава камера, повече с кучи марки съм се зарекъл, да не се занимавам.
За харддиска - имаме един хотел в Стара Загора, където сме монтирали 14 камери на Дахуа 4мп, с 265смарт кодек. Ползвали сме 4Тб харддиск и гледам, че има записи за месец назад. Така че в техния случай с 8 камери и 2ТБ пак ще се докара до горе-долу 25-30 дни запис постоянно. Не съм сигурен, че е нужно повече време за жилищно видео-наблюдение, за мен три седмици са напълно достатъчни, освен ако не става дума за нещо по-специфично като обект и изисквания на възложителя. Но ако не се гони ниска цена - защо да не се сложи 4тб.
Последна промяна от stefan4o на Нед 30 ное 2025 11:50, променено общо 1 път.
- Vlad777
- King of the Road

- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Ще съм благодарен ако получа и оферти за други марки за същата конфигурация. Кабелите дали ще са медни или не - не мисля, че има значение, при положение, че метражите не са големи и разликата със сигурност ще е под 100 лв от кабели и конектори.stefan4o написа:Да ти дам ли и от нас оферти с: HiLook, Dahua и TVT?
Монтажът си мисля, че мога да го направя и сам - да си пусна кабелите, да си ги накова, да си монтирам основите за камерите и да си кримпна конекторите, а някой само да съдейства с настройките. Имам необходимите инструменти и няма да ми е за първи път - просто досега съм го правил само за компютърни мрежи без PoE.
Окабеляването в гаража за лампи, интернет и контакти си го направих по тавана с дюбели за свински опашки в бетона и се получи добре. Мисля да е по същия начин, единствено последните няколко метра при входната врата могат да са в канал от естетическа гледна точка.
Решението го обсъдихме на общо събрание на ЕС, формалностите около правилник и т.н. ще го прегледам.Чудомир написа:https://studentski.bg/етажна-собственост-инсталиране-на-ви/ Само напомняне, в случай, че не сте мислили в тази посока.
Съхранението на записите не мисля да е повече от 2 седмици, така че и 2 TB ще е достатъчно като диск.Какво е това pre-record и ако записват постоянно камерите има ли нужда от него?fur1ous написа:Дали са ти оферта за XMEye, както споменах, те са китайци, но от хубавите китайци, приложението е ОК, имаи предвид че pre-record не работи адекватно.
- stefan4o
- Контакти:
Владо, предлагам ти да изтеглиш следните три приложения:
1. DMSS
2. Hik-Connect (или HiLook, то е почти същото)
3. SuperCam Plus
Направи си регистрации и на трите, аз ще ти споделя камери от наши обекти, които аз администрирам, ще ги ползваш ден-два и ще ги разгледаш. Защото ако трябва да бъда честен TVT-камерите са много добър вариант, но приложението им изглежда малко старомодно, сравнено с това на Dahua и HikVision. Но пък има едно предимство пред другите две - като направиш акаунти на всеки от комшиите, всеки си влиза с неговия профил. Докато при Дахуа и Хик има един админ, който шерва на останалите потребители (при Дахуа има ограничение до 16), при ХикВижън не съм ровил да гледам. Визирам приложенията на телефоните. Иначе това на Дахуа DMSS на мен лично най-много ми допада като интерфейс и практичност.
Държиш ли на 4мп камери, защото принципно и 2мп биха вършили отлична работа за това, за което ще ги ползвате вие (няма да гледате копюри на банкноти като в магазините или банките). Защото при HiLook разликата в цената на камерите е почти двойна, при Дахуа е около 30 пронцента при най-евтиния модел, първа серия.
Монтажът ако не ти е проблем - наистина си го направи сам. Защото в София ще ти одерат кожата за окабеляване и монтаж на 8 камери.
1. DMSS
2. Hik-Connect (или HiLook, то е почти същото)
3. SuperCam Plus
Направи си регистрации и на трите, аз ще ти споделя камери от наши обекти, които аз администрирам, ще ги ползваш ден-два и ще ги разгледаш. Защото ако трябва да бъда честен TVT-камерите са много добър вариант, но приложението им изглежда малко старомодно, сравнено с това на Dahua и HikVision. Но пък има едно предимство пред другите две - като направиш акаунти на всеки от комшиите, всеки си влиза с неговия профил. Докато при Дахуа и Хик има един админ, който шерва на останалите потребители (при Дахуа има ограничение до 16), при ХикВижън не съм ровил да гледам. Визирам приложенията на телефоните. Иначе това на Дахуа DMSS на мен лично най-много ми допада като интерфейс и практичност.
Държиш ли на 4мп камери, защото принципно и 2мп биха вършили отлична работа за това, за което ще ги ползвате вие (няма да гледате копюри на банкноти като в магазините или банките). Защото при HiLook разликата в цената на камерите е почти двойна, при Дахуа е около 30 пронцента при най-евтиния модел, първа серия.
Монтажът ако не ти е проблем - наистина си го направи сам. Защото в София ще ти одерат кожата за окабеляване и монтаж на 8 камери.
- MamaMy
Vlad777 написа:... Кабелите дали ще са медни или не - не мисля, че има значение, при положение, че метражите не са големи и разликата със сигурност ще е под 100 лв от кабели и конектори. Монтажът си мисля, че мога да го направя и сам - да си пусна кабелите, да си ги накова, да си монтирам основите за камерите и да си кримпна конекторите, а някой само да съдейства с настройките. Имам необходимите инструменти и няма да ми е за първи път - просто досега съм го правил само за компютърни мрежи без PoE...
Това имах предвид и аз. При такъв малък метраж и при тази ниска цена на истински кабел в магазин "http://steinberger.bg", не си заслужават бъдещите главоболия. RG конекторите ги вземете от друго място обаче. Препоръчвам cat.6
За останалото колегата stefan4o е прав. Послушайте го и няма да сгрешите! Камерите с висока резолюция предлагат много голямо увеличение при запазване на качеството, но съответно и много по-тежък трафик. Не ви трябват. Или поне не всички. Най-много 1-2 за паркинга. Няма да записвате от 200м номерата на колите в движение, нито ще гледате съседите колко гладко са се избръснали. Правилно подбраните камери са същото като правилно подбраните климатици. Дори и по-евтините вършат по-добра работа. Когато монтирате камери се стремете така да ги разполагате, че всяка една да вижда поне още една за да се охраняват помежду си. Редовно проверявайте какво виждат камерите. Ако има някоя изместена веднага я коригирайте. По този начин престъпните елементи преценяват колко редовно се гледат камерите и дали въобще работят. Ако бутнат на страни или отрежат една две и за две седмици на никой не му направи впечатление, значи си действат смело.
- stefan4o
- Контакти:
Аз меден кабел имам, не е проблем да му пратя ако каже, колко метра ще му трябват. Посоченият от теб Seamax е много добра марка, работил съм с такъв, както и Draka. Но и този от Xcom върши работа. Ние зареждаме лан и оптика от тях. Догодина, живот и здраве, смятам да взема един кашон помеднен с UV защита, за да не товаря излишно клиентите (основно познати и роднини). Продължавам да твърдя, че медният лан кабел е просто излишен харч, който няма да се изплати по никакъв начин. В нашия офис като си правихме видеонаблюдението заложихме ФТП на цена 20 стотинки без ДДС за метър. Цялата мрежа сме си я направили с него (отиде 300м) и вече трета година никакъв проблем - 24 точки (розетки) + 7 камери.
Примерно тази камера, която е най-евтиното решение на Дахуа с подсветка би вършила работа:
https://b2b.systeh.bg/bg/categories/ved ... -il-0280b/
има я и в 4мп вариант.
А тази е точно наполовин цена на Dahua, също я има в 4мп вариант:
https://algvision.com/kameri-za-videona ... s-mikrofon
Примерно тази камера, която е най-евтиното решение на Дахуа с подсветка би вършила работа:
https://b2b.systeh.bg/bg/categories/ved ... -il-0280b/
има я и в 4мп вариант.
А тази е точно наполовин цена на Dahua, също я има в 4мп вариант:
https://algvision.com/kameri-za-videona ... s-mikrofon
- MamaMy
Че на 100лв кое му е скъпото? Нали все пак като си даваш парите е хубаво да получиш нещо срещу тях, а не като при китайците. Почти нищо не плащаш, но съвсем нищо не получаваш 

- Vlad777
- King of the Road

- Контакти:
Трафикът на данни по жична мрежа не е проблем. Също и бързите HDD не са проблем. Единствено би могло да има проблем с интернета и наблюдението в реално време, но това реално не пречи на системата да работи и да записва, а при нужда от нея да се свалят записи с високо качество.MamaMy написа:Камерите с висока резолюция предлагат много голямо увеличение при запазване на качеството, но съответно и много по-тежък трафик. Не ви трябват.
Виждам, че 4 MP е доста широко разпространено, а има и нагоре, защо да си слагаме камери с 2MP и това ще бъде ли актуално след 4-5-6 години? В крайна сметка толкова ли са по-хубави камерите на Dahua, че при 2 MP да дават по-хубав образ от други на 4 MP?
Гледам 4МП Dahua по ~180 лв бройката или около 1400 лв за 8, а това, което предлага Кассаба е ~700 лв за 8 бр. Тоест цената си е точно двойна.
- stefan4o
- Контакти:
Владо, прати ми мейла си на съобщение. Ще ти пратя офертите там (6 броя). Няма да си купиш от Касаба, споко
Предложението ми все още важи - ако искаш звънни ми по някое време днес 0888 722 729 - ще ти споделя няколко устройства с 2 и 4 мп камери и сам ще прецениш дали има нужда. Има висок клас камери с 2мп, които струват майка си и баща си, мегапикселите не са единственото нещо, което се гледа в една камера.
Аз винаги бих избрал марково решение 2мп пред куча марка 4мп.
Предложението ми все още важи - ако искаш звънни ми по някое време днес 0888 722 729 - ще ти споделя няколко устройства с 2 и 4 мп камери и сам ще прецениш дали има нужда. Има висок клас камери с 2мп, които струват майка си и баща си, мегапикселите не са единственото нещо, което се гледа в една камера.
Аз винаги бих избрал марково решение 2мп пред куча марка 4мп.
- MamaMy
То има телефони с 20Мп и професионални фотокамери с 10. Това не е най-важното. Отделно, че китайците много обичат да пишат гръмки числа защото знаят, че няма кой да седне и да брои пикселите в едно изображение. Човешкото око различава там някъде около 5-15Мп за перфектно изображение. За охрана ти трябва обаче друго и 2Мп се оказват повече от достатъчни. Сравнение пък с аналоговите камери съвсем не трябва да се прави. Най-добре виж това което ще ти пусне колегата и сам ще прецениш!
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Китайските камери не са проблем, ако са настроени правилно. По-голямата част от тези китаиски модели работят със същите Sony / OmniVision сензори, които се слагат и в Dahua/Hikvision от ниския и средния клас. Разликата идва основно от firmware-a, компресията и обработката на шума, а не от хардуера.
Pre-record е буферен запис, който пази няколко секунди видео преди засичането на събитието, за да не се изпускат първите моменти от него.
Имал съм допор до доста ХМЕуе-базирани устройства. Pre-record при тях реално не функционира коректно, защото софтуерът не държи постоянен ring-buffer в RAМта. При по-смислените NVR-и се пазят 5-10 секунди в буфер и при засичане на движение се добавят преди trigger-a. При ХМЕуе това почти не се случва или е с 1-2 секунди латентност, което е безполезно.
Затова при тези системи най-ефективната конфигурация е 24/7 запис с H.265/H.265+ и използване на motion overlay върху таймлайна. Така кадрите се преглеждат бързо, а не разчиташ на счупен pre-record.
За твоите цели, за мен лично, повече от този кит не ти е нужен: https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... in_prod%3A
620 лв 8 камери с NVR, HDD от тук взимаш, не от тях. И си готов. и си спестил 1000+ лв. И ще получиш същото което и от Dahua като ги направиш на 24/7 запис и motion overlay
Сензорите са Sony на тия специално, най-вероятно на Dahua-та която ще ти предложи колегата, сензора е същия или подобен.
Има и други видове камери, разгледай им магазина, ползвал съм ги, ОК са, същите бяха на вилата. 5 години работиха без проблем, щяха да работят и още, но ги свалих защото вече не бяха нужни там.
Pre-record е буферен запис, който пази няколко секунди видео преди засичането на събитието, за да не се изпускат първите моменти от него.
Имал съм допор до доста ХМЕуе-базирани устройства. Pre-record при тях реално не функционира коректно, защото софтуерът не държи постоянен ring-buffer в RAМта. При по-смислените NVR-и се пазят 5-10 секунди в буфер и при засичане на движение се добавят преди trigger-a. При ХМЕуе това почти не се случва или е с 1-2 секунди латентност, което е безполезно.
Затова при тези системи най-ефективната конфигурация е 24/7 запис с H.265/H.265+ и използване на motion overlay върху таймлайна. Така кадрите се преглеждат бързо, а не разчиташ на счупен pre-record.
За твоите цели, за мен лично, повече от този кит не ти е нужен: https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... in_prod%3A
620 лв 8 камери с NVR, HDD от тук взимаш, не от тях. И си готов. и си спестил 1000+ лв. И ще получиш същото което и от Dahua като ги направиш на 24/7 запис и motion overlay
Сензорите са Sony на тия специално, най-вероятно на Dahua-та която ще ти предложи колегата, сензора е същия или подобен.
Има и други видове камери, разгледай им магазина, ползвал съм ги, ОК са, същите бяха на вилата. 5 години работиха без проблем, щяха да работят и още, но ги свалих защото вече не бяха нужни там.
- Vlad777
- King of the Road

- Контакти:
Благодарение на професионалните съвети и съдействие на stefan4o камерите вече са избрани и поръчани. Той ми показа как снимат различни марки камери и с какви приложения работят, както и ми прати оферти за различни варианти. Големи благодарности - като дойдат и ги монтирам ще дам и отзиви.
В крайна сметка се спрях се на 4MP IP PoE камери на TVT и NVR за 16 камери (разликата в цената е минимална с този за 8), за да има потенциал в последствие да се добавят.
В крайна сметка се спрях се на 4MP IP PoE камери на TVT и NVR за 16 камери (разликата в цената е минимална с този за 8), за да има потенциал в последствие да се добавят.
- stefan4o
- Контакти:
Още не сме приключили бре
Имаме настройка и монтаж
Ще съдействам, доколкото мога от разстояние и ще ги направим
Имаме настройка и монтаж
Ще съдействам, доколкото мога от разстояние и ще ги направим

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”