Какъв климатик да избера? От какъв сте доволни?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
bobovo
Автомобил:
Двигател:

Re: Какъв климатик да избера? От какъв сте доволни?

Мнениеот bobovo » Чет 19 мар 2015 21:39

mupk0 написа:Какво представлява протектора за инвенторите ?

Няма такъв .

Последна промяна от bobovo на Чет 19 мар 2015 21:40, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 19 мар 2015 21:39

Прочетох няколко страници от темата, но не мисля, че ще намеря каквото ми трябва.
А то е:
Ще климатизирам къща. Квадратурата е към 80м2 в 2 етажа. Таваните са ниски. Къщата е във високата част на Симеоново и температурите там са с около 3 градуса по-ниски от самата София. Искам да взема климатици, които да не чувам и усещам, че съществуват, но в къщата да е сауна (дете, т'ва - онова). Пускат се септември и до юни не се спират.
Въпросът ми е следния - отделни климатици за всяко помещение ли да взимам (2 спални и голям хол с кухня - 3бр.), или едно външно тяло и вътрешни n-брой? Не питам кое ще излезе най-евтино за покупка, а кое е най-ефикасно като топлина и ежемесечни разходи?
Ако не се препоръчва едно външно тяло ме интересува защо? Довод не е, че ако се развали еди какво си, а ефективно ме интересува?
Иначе за марки и модели също ще се радвам да препоръчате, като ме интересуват топ марки и модели от гледна точка на надеждност, поддръжка?
Благодаря! :beer

Потребителски аватар
bobovo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobovo » Чет 19 мар 2015 21:43

Дай поне инфо за големината на стаите , изолация ,дограма и каква темп. желаеш да поддържаш през зимата.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 19 мар 2015 21:50

Ще се сменя дограма (с качествена такава), изолация на пода на къщата и на покрива. Зидът е дебел, хубав и няма да слагам външна изолация. Помещенията са - 2 спални по 18м3 и едно помещение 40м3 (в него влизат стълбите за 2рия етаж) Няма коридори и т.н. Температурата искам да е жега :icon_lol
Искам да има голям резерв на системата - тоест ако стане -20 в къщата ми да е 30 без проблем.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 19 мар 2015 21:52

group® написа:
Искам да има голям резерв на системата - тоест ако стане -20 в къщата ми да е 30 без проблем.

С климатик - малко трудна задача... Помисли за парно. KOP при -20 е доста по-нисък от този описан в рекламните брошури.

Последна промяна от stefan4o на Чет 19 мар 2015 21:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 19 мар 2015 21:55

Не искам парно. Какво значи трудна задача?
Ако сложа 6 климатика на място за което са нужни 3 - ще си стане сауна :rolleyes
Значи опираме само до разходи или греша?

Потребителски аватар
bobovo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobovo » Чет 19 мар 2015 21:58

group® написа:Ще се сменя дограма (с качествена такава), изолация на пода на къщата и на покрива. Зидът е дебел, хубав и няма да слагам външна изолация. Помещенията са - 2 спални по 18м3 и едно помещение 40м3 (в него влизат стълбите за 2рия етаж) Няма коридори и т.н. Температурата искам да е жега :icon_lol

Колегата е дал много точен отговор : С климатик - малко трудна задача... Помисли за парно.
Нито един климатик дори от върховия клас няма да може да поддържа 30 гр. през зимата освен ако не е зверски преоразмерен ,но тогава и сметката за ток ще ви бъде главоломна.Друг вариант е ако си направиш къщата с мега изолация тип пасивна тогава може и да докараш желаната от теб темп. с климатици.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 19 мар 2015 22:03

При -20 градуса климатикът ако харчи 1кВт то горе-долу ще отдава пак толкоз, вместо да слагаш 6 климатика, по-добре сложи 6 радиатора - тяхното КПД при такива външни температури е същото. Да не говорим, че има климатици от по-евтините марки и класове, дето при -20 може и да не работят изобщо. Преоразмеряването и презапасяването също не е добра идея, доколкото ми е известно. Консултирай се с някой продавач на климатици или отвори форума на СеткомБГ - там има доста информация по този въпрос. Като цяло моето лично мнение е, че при доста ниски температури е добре в помещенията да имаш бекъп - аз например ползвам конвектор на Адакс в дните, когато навън падне под -2-3 градуса (в Стара Загора не се случва толкоз често). Понеже моето помещение е с квадратура около 32кв.м и височина 2.60м, а го отоплявам с един хиперинвертор с номинални 3.0кВт топлоотдаване.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 19 мар 2015 22:11

За какви радиатори говориш?
Като казвам, че не искам парно, имам предвид всякакви системи на дърва, въглища etc., които изискват поддръжка и занимавка, иначе за всякакви ел. идеи съм отворен :icon_lol

п.с. иначе за консултацията с магазина е ясно, но първо искам да се образовам малко по темата ;)

Потребителски аватар
bobovo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobovo » Чет 19 мар 2015 22:13

Вече ти казахме за желаните от теб темп. забрави за климатици.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 19 мар 2015 22:16

group® написа:

п.с. иначе за консултацията с магазина е ясно, но първо искам да се образовам малко по темата ;)

Климатиците според мен са създадени с идеята да поддържат някаква температура от сорта на 22-23 градуса в помещението. Сега на моя ако му задам 30 (колкото е максимумът) ще фучи като луд и няма да спре сигурно до месец Април :mhihi Иначе си седи на 23 и се включва от време на време, но се чува само въздушната струя, нищо друго. При по-евтините климатици се започва с едно пукане, тракане на пластмасите, виене на турбината на вътр.тяло и т.н. ефекти, които не искам да си спомням от предишните ми Haier-чета, които междувпрочем още работят на предното ни жилище и наемателите ни там са много доволни от сметката за тока :c020
Сестра ми живее в трифамилна къща (на три етажа с по 100 квадрата някъде) с родителите на съпруга си. Т.е. ползват два етажа от къщата. Преди се топлеха с климатици и печки на дърва. Сега шуреят сложи котле, автоматизирано, работещо с пелети. Доста са доволни - то само си поддържа температурата на водата към радиаторите и на двата етажа в къщата им е доста топло - къщата е само с дограма, все още не е санирана. Тая инвестиция им стъпи сигурно 15 000 лева, ако не и повече - ама нали знаеш - важното е да си доволен :mhihi
Аз на твое място бих направил така - бих взел за всяко помещение нормално оразмерен климатик с не повече от 10 процента запас и бих добавил примерно конвектор. За по-топлите дни от 10 до -2-3 градуса ползваш само климатика, през по-студените включваш и конвекторите там, където ще искаш да имаш по-висока стайна температура за хлапето. Аз лично съм доволен към момента от тая комбинация вкъщи, но в Стара Загора нямаме зима.

Последна промяна от stefan4o на Чет 19 мар 2015 22:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Чет 19 мар 2015 22:21

group® написа:Прочетох няколко страници от темата, но не мисля, че ще намеря каквото ми трябва.
А то е:
Ще климатизирам къща. Квадратурата е към 80м2 в 2 етажа. Таваните са ниски. Къщата е във високата част на Симеоново и температурите там са с около 3 градуса по-ниски от самата София. Искам да взема климатици, които да не чувам и усещам, че съществуват, но в къщата да е сауна (дете, т'ва - онова). Пускат се септември и до юни не се спират.
Въпросът ми е следния - отделни климатици за всяко помещение ли да взимам (2 спални и голям хол с кухня - 3бр.), или едно външно тяло и вътрешни n-брой? Не питам кое ще излезе най-евтино за покупка, а кое е най-ефикасно като топлина и ежемесечни разходи?
Ако не се препоръчва едно външно тяло ме интересува защо? Довод не е, че ако се развали еди какво си, а ефективно ме интересува?
Иначе за марки и модели също ще се радвам да препоръчате, като ме интересуват топ марки и модели от гледна точка на надеждност, поддръжка?
Благодаря! :beer
изолирана ли е къщата ?

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 19 мар 2015 22:28

bobovo написа:Вече ти казахме за желаните от теб темп. забрави за климатици.

Нищо не сте ми казали, колега!
Може да не разбирам, но имам нужда от малко по-обосновано мнение за да започна да мисля за нещо, което няма да си причиня icon_idea

Стефчо температурата от 30гр я стрелнах ей така, но именно и аз искам да ми поддържат някакви 23-4 градуса спокойно. Иначе си има камина за повече домашен комфорт. :drunk
Гледам някакви такива неща http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=420
Като основно ме интересува дали да мисля за 2бр, като този от линка или за нещо по-голямо единична бройка?
Дават го за 50м3, като при мен са под 80 и таваните са на 2.4, а не на 2.6(както го дават).
Иначе това за ел. радиатори ми стана интересно от гледна точка на КПД, дали няма да е по-добре 1 такъв климатик(като на линка) и радиатори във всяко помещение за помощ при екстремни температури. Все пак не цяла зима е -20 и преобладаващите температури са до -4

п.д.
tdi fen - писах, че няма да има само външна изолация, всичко друго ще е на макс

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 19 мар 2015 22:34

Аз бих взел 4 отделни климатика вместо едно външно и 4 вътрешни тела. Предвид факта, че ще имаш по-добра гъвкавост при монтажа, докато тук си ограничен с метрите на тръбата. Отделно ако тук даде фира ще останеш без отопление и на 4те стаи... Лично мнение.
За 23-24 градуса е вече друга работата. Ако в София имате вносители на 2-ра ръка японски климатици - за 4 бройки ще ти направят добра цена. Бих заложил на такива, ако намеря адекватен продавач с читава гаранция и доказано добро обслужване.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Чет 19 мар 2015 22:38

и аз бих заложил на 4 отделни климатика в хола и кухнята може и по-евтини там не се изисква такъв комфорт а за спалните нови произведени за японския пазар

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”