Какъв климатик да избера? От какъв сте доволни?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Какъв климатик да избера? От какъв сте доволни?

Мнениеот stefan4o » Чет 19 мар 2015 22:41

С какъв бюджет разполагаме всъщност?
Голям хол
http://v-clima.com/prod.php?id=klimatici_Fujitsu_awyz14lb_nocria
Кухня - някой стар японец за 700-1000 лева
Спални - 2 броя от този - http://www.sofclima.com/page.php?n=224350&SiteID=687
Сложи и по един конвектор във всички помещения за мразовитите дни и толкоз :Mr Green Fun

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 19 мар 2015 22:53

stefan4o написа:С какъв бюджет разполагаме всъщност?

Бюджета не го мислим ...

Сега разгледах повече и се насочвам в размисли за 3бр
Този за 1ви етаж (хол с кухня - заедно) http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=608
И 2бр такива за спалните - http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=1076
Така би трябвало да имам достатъчно резерв, а и всички врати вътре ще са отворени почти постоянно.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 19 мар 2015 22:56

Колко кв.м са спалните?
Разбирам, че помещението хол+кухня е доста обемисто - аз бих взел два климатика по 4-4.5кВт номинал пред един 9кВт. Щото двата можеш да ги разположиш така, че вътрешните им тела да покриват по-добре помещението и така температурата да е по-равномерна.
На 18 квадрата спалня да слагаш климатик с 6кВт номинал не е запас, ами е излишно презапасяване.
40-те квадрата можеш да ги покриеш с далеч по-малко от 9кВт - примерно два климатика с номинали по 3.5-4кВт. Имай предвид, че колкото по-малък е даден климатик, толкоз по-голям КОП има. Виж по-големите и сравни сам - т.е. два малки ще са по-ефективни и икономични от един голям със същите киловати топлоотдаване.

Последна промяна от stefan4o на Чет 19 мар 2015 23:04, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 19 мар 2015 22:58

group® написа:Ще се сменя дограма (с качествена такава), изолация на пода на къщата и на покрива. Зидът е дебел, хубав и няма да слагам външна изолация. Помещенията са - 2 спални по 18м3 и едно помещение 40м3 (в него влизат стълбите за 2рия етаж) Няма коридори и т.н.

Потребителски аватар
bobovo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobovo » Чет 19 мар 2015 23:11

Сега последно квадрата или кубика са?Защото един пат чета м3 един път се споменава за квадрати.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 19 мар 2015 23:15

bobovo написа:Сега последно квадрата или кубика са?Защото един пат чета м3 един път се споменава за квадрати.

Моя грешка :redface
За Кв. метра - м2 иде реч

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 19 мар 2015 23:45

Аз ако не трябва да се съобразявам с бюджета бих си взел ТЕРМОПОМПА :)

Потребителски аватар
bobovo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobovo » Чет 19 мар 2015 23:47

Щом става въпрос за м2 в голямата стая сложи това: http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/fujitsu-awyz24lb-nocria-816.html#
за 2-те спални по 1 такъв: http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/toshiba-ras-13-skvp2-e-super-daiseikai6-1079.html#
и проблема ти е решен.

mupk0 написа:Аз ако не трябва да се съобразявам с бюджета бих си взел ТЕРМОПОМПА :)

Ми това което му предлагаме ние да не би да е банско чудо. Термопомпи всякакви предложи каква да е?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 20 мар 2015 0:12

group® написа:Бюджета не го мислим ...

В такъв случай слагай реотани навсякъде и всичко ще е 6.
Самата идея за отопление с топлинна помпа е само за хора, които мислят за бюджета. Цената на първоначалната инвестиция е съизмерима с цената на тока, който би бил консумиран от добрия стар реотан за целия живота на климатика. Реотаните са най-евтини и със сигурност ще си останат ненадминати по надеждност и комфорт през следващите 10 000 години.
Ефективността на топлинната помпа зависи най-вече от температурата на изпарение (във външното тяло) и температурата на втечняване (във вътрешното тяло). Всъщност при топлинната помпа ефективността зависи от отношението Т1/Т2. Това са абсолютните температури на изпарение и втечняване (в абсолютна стойност - демек мерени от абсолютната нула в Келвини). Колкото повече това число е по-близо до единица (демек двете температури да са максимално близки) толкова ефективността е по-висока. Затова още при проектирането се избират някакви стойности за тези температури (които да са близки до тези при реалната употреба) и двата радиатора (вътрешния и външния), капилярната тръбичка между тях, количеството и вида на фреона и компресора се съобразяват с тези температури. Не е проблем да се направи климатик, който да работи добре при външна -50 и вътрешна +50, но този климатик никак няма да е ефективен дори и при 5 градуса вън и 16 градуса вътре. Затова презапасяване като се избират двете проектни температури няма никакво - и ако реалните температури излязат от проектните климатика просто не работи.
Мога да продължа да разтягам още теоретични локуми, ама едва ли някой ще има файда от тях.
Общото взето Стефанчо е изчерпил въпроса, аз бих го послушал.
И си помисли още веднъж за изолация, парите инвестирани в стиропор със сигурност ще имат много повече ефект от пари дадени за хипер-мега-турбо и прочее маркетингови похвати на продавачите на такава техника.
Всъщност имаш ли евтина вода, в смисъл сонда?

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 20 мар 2015 13:54

Относно термопомпите за конкретни модели не мога да говоря но имам авер с такава и вътре е баня ,за сметка на малко високата цена отначало. А и все пак говорим за къща :) ако е апартамент се губи смисъла. Другият вариант е с водна сонда или от онзи тип отопление,който се заравя в двора доста метри тръби :)

Междодругото видях ейсега това :

http://klima-standart100.com/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0/item/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-daikin-an226ns?category_id=20

COP (коеф. на трансформация) 5.62

Сериозна заявка ми се струва,а цената е смешна сякаш.

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Пет 20 мар 2015 23:01

Я го сметни пак!
2,5 номинал и 0,74 консумация ...

Темеруте, погледни LT серията на Fujitsu-General! 12ка от нея от -10 надолу започва да отдава повече от 18ка в среден клас. До -7 няма спад в номинал, а при -20 губи едва 25%

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 20 мар 2015 23:45

Sunny написа:Я го сметни пак!
2,5 номинал и 0,74 консумация ...

Темеруте, погледни LT серията на Fujitsu-General! 12ка от нея от -10 надолу започва да отдава повече от 18ка в среден клас. До -7 няма спад в номинал, а при -20 губи едва 25%

Абе и на мен ми направи това впечатление,но все пак :D Моята е лесна....имам да купя 1 климатик за стая 11 квадрата спалня,останалото от апартамента е климатизирано,макар и със стари вече климатици.Основно гледам за 20кв стая за новият апартамент,но набелязах това онва

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 21 мар 2015 0:41

На мен ми е интересно, колко са дебели стените и от какво са, че не искаш да ги изолираш?

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 21 мар 2015 10:28

Благодаря на всички за мненията :bowdown
Ориентирах се какво и как да гледам, в тази иначе тъмна Индия за мен :Mr Green Fun

hooligans написа:На мен ми е интересно, колко са дебели стените и от какво са, че не искаш да ги изолираш?

Някаква хубава тухла е зида :mhihi
Дотук са ми познанията и понеже не разбирам, затова виках инженери и архитекти да ми правят разни планове за преустройство и т.н. Там поставих и въпроса за изолиране и какво ще е нужно. Съветите, които получих бяха да не се занимавам с външна изолация. Да изолирам пода на къщата (откъдето влиза студ) и покрива (откъдето излиза топлото), дограма и града спи :rolleyes При направен разчет ми сметнаха, че външната изолация ще е към 6000лв, което практически няма да се избие. И понеже обичам такива сметки, то се замислих - 6к лв по-добре да ги дам за други неща. Примерно соларни системи за вода, ток etc.
Но има време до тогава. Ще се види каква загуба има, когато направим всичко това и после ще го мисля. Така или иначе външната изолация се слага най-лесно и не нарушава вътрешното спокойствие в къщата :icon_lol
Тепърва ще навлизам и ще се уча за това приключение - къща :c010
(на този етап мога само да се похваля с интегрирането на стари авточасти в къщата - стълби от стари джанти с гуми :mhihi )

Последна промяна от group® на Съб 21 мар 2015 10:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 21 мар 2015 10:31

Аз първо бих заложил на изолацията. Но от друга страна пък - както казваш за тези пари ще си осигуриш топлина с ел.уреди. Не бързай да инвестираш още, проучи всички варианти за отопление на къща - там има повече възможности, не е като апартамента. 6000 лева не са кой знае колко много пари ако ти санират цялата къща отвън :wink

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”