Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор

Мнениеот milmar » Пет 04 окт 2013 15:25

plamikcho написа:.... какви резултати има от срещата конвектор/малко дете.

Спокойно, няма да е първото дете в света, което има отопление в стаята :biggrin . Пък и малко дете стои само в стаята изключително рядко, така че без проблем деца се отопляват на печка лъч, духалха или на "пернишка печка"- на въглиша :biggrin, мисля че се притесняваш повече от колкото е нужно.
Единствената причина, поради която аз не бих одобрил климатик в стая с малко дете е течението, което той създава. Течение правят и конвекторите, особенно тези от тип духалка, да не говорим за шума. Аз предпочитам радиатор с естествена конвекция, примерно маслен (маслен конвектор :mrgreen) .

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пет 04 окт 2013 15:43

Адаш ,зависи от климатика и мястото където си го поставил.Аз моите и двете откакто са се родили са на климатици и ...да чукна на дърво,скачам на един крак,плюя през рамо.....проблем не съм имал.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 04 окт 2013 15:45

И моите изкараха така :biggrin , на климатик, но нощно време се включва друго.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 04 окт 2013 15:56

milmar написа:...Течение правят и конвекторите, особенно тези от тип духалка, да не говорим за шума. Аз предпочитам радиатор с естествена конвекция...

Виждал си конвектор, който само така се казва по надпис. Конвектора прави толкова течение, колкото и радиатора, даже по-малко защото радиатора е по-нагрят. Течението е колкото от издигането на по-топлия въздух.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Пет 04 окт 2013 16:03

Не знам дали се притеснявам излишно, но вече 2 дни няма сядане докато е пусната духалката. Стоя прав и охранявам като куче, иначе малкия взима и отнася :twisted . През нощта не смея да оставя пусната да не стане нещо. Този конвектор ADAX ако наистина работи така, както го описват, ще е супер. Монтаж на стената + една лепенка на терморегулатора и :smile .

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 04 окт 2013 16:55

Ей сега пипнах Адакса които е до мен и да ти кажа си е бая горещ на отворите от където излиза въздуха,няма да му залепнат пръстите на малкия но ако не се усети да си дръпне ръцете веднага може и да писне,но пък ще се научи завинаги че там "хапе" :wink Да уточня че модела е доста стар и сегашните може да би греят по-малко макар да не ми се вярва :question

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 04 окт 2013 18:45

Племенничката ми след като мина курс по безопасност на ел отоплителни уреди, като минаваше покрай печката сама си биеше шамарчета с думите "па.и, па.и", преди това ние и биехме шамарчета с обяснението, че печката "Пари! Пари!"
И аз бих избрал маслен радиатор като най-безопасен, струва ми се, че ако някой го залее с вода риска от него е най-малък.

amnesty
Автомобил: VW Polo 9n
Двигател:

Мнениеот amnesty » Пет 04 окт 2013 20:15

Детенцето след нагледно "обучение" :no-no7 ще му се задейства инстинкта за самосъхранение и ще заобикаля отоплителния уред :biggrin .
Мисля, че изборът за конвектор е правилен. Актуалните модели (дори българските) не загряват корпуса и не изгарят при пипане.
Понеже ползвам конвектор ADAX, погледнах листовката с инструкция за монтаж и употреба и видях, че се предлага "предпазна розетка" на панела за управление. Виж инструкция на ADAX нисък клас ЦЪК
Потърсих с Google и излязоха розетки за ADAX на цена 6 лв Предпазна розетка ADAX BSG. Друг е въпросът, дали реално търговците ги имат на склад :question .
Погледнах и в описанията на моделите ADAX и AIRLEC и установих, че има модели с капачки върху панела за управление, които се заключват. Но всичко е въпрос на цена, наличност, лични предпочитания и т.н. :c020
Така, че твоят проблем е лесно решим.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Пон 07 окт 2013 15:14

Взех ADAX Standard VP917 (1700W). Glamox ми хареса повече, но имах място за монтаж само 1.30м и този беше най-подходящ. Актуална цена: 249 лв + предпазно капаче 7.60лв (закупен от магазина на бул. Мадрид). Много съм доволен, уреда е семпъл и не е никакъв интерес за малкия. Огледа го, пипна навсякъде, опари се леко на топлото, обясних му, че там пари и не се пипа и бързо загуби интерес :smile . Вече е 20 градуса в стаята и сме защитени от бутане на копчетата :smile. Благодаря много, колеги! :love.vwclub

solenka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот solenka » Пон 07 окт 2013 15:49

Здравейте!
Изчетох темата с интерес, както и другите, относно конвекторите, във форума. И тотално се обърках! Тази зима ще е първата, през която няма да се отоплявам на ТЕЦ, на квартира съм. На 4 етаж, среден апартамент, блока е тухлен, доколкото знам е строен някъде между 1975 - 1978 година. С изцяло източно изложение. Зимата мисля да отоплявам само една стая - хола, предполагам, че е някъде 17-18 квадрата, още не съм го измерила. Със стара дървена дограма, има и тераса, която е остъклена уж с някаква "алуминиева дограма" от преди 50 години, но да кажем, че не духа чак толкова много, ако не беше остъклена. Другата стена на хола е към съседите, които забелязах, че имат климатик. Над мен и под мен има хора, но незнам те с какво се отопляват. Третата стена е към стълбището на блока, и четвъртата е към коридора в апартамента. Имам една духалка (работеща) и един маслен радиатор (който незнам дали работи, тук го намерихме). С духалка се мъчих да се стопля в една панелка преди време, но след спирането и, ставаше голям студ. За масления радиатор знам, че много бавно загрява и много ток харчи, преди да почне да отдава топлина. Мисля да си взема конвектор и така като чета, съм се спряла на Адакс. Знам, че климатика е по-добре, но не искам да дупча стени, а хазяйката не иска да приспадне цената на климатика от цената на наема, а за мобилен климатик нямам пари, то и за нормален климатик в момента нямам толкова кеш. Та конвектора ми е алтернатива, при това и той няма да бъде закачен на стената, а ще е на стойка. Хора, които са го ползвали ще споделят ли, какво мислят за моя случай - ще ми свърши ли работа да изкарам зимата със що годе прилични сметки за ток. Като сме само 2 човека и всичко е на ток - бойлер, готварска печка, хладилник и пералня (стари са). И наистина вярно ли е, че като не се спират през цялото време гълтат по-малко ток?

amnesty
Автомобил: VW Polo 9n
Двигател:

Мнениеот amnesty » Пон 07 окт 2013 21:42

Пред тежка дилема си, хем не си у вас, хем както обикновено парите все не стигат, а искаш да си на като бял човек на топло, но да не плащаш голяма сметка. :tnk .
Някъде трябва да направиш компромис :neutral
Аз ще споделя моя опит. Миналата зима ползвах маслени радиатори. Харчат си неприлично ток, колкото Вата пише толкова дърпат ток. Загряват относително бавно, но и изстиват също така бавно. Към тях бях включил "контактен програматор", настроен според моите мераци. Например в кухнята сутрин се включва към 4:30, и аз като стана около 6 часа температурата е поносима. След това сам се изключва около 7 часа. Повторно се включва един час преди да се прибера през вечерта. В другите стаи си управлявах ръчно радиаторите. Тоталните сметки, които плащах през най-студените и натоварени месеци бяха в порядъка на 180-220 лв./месец за цялата консумация (бойлер, отопление, печки, осветление и т.н.)
Температурата в помещенията, които отоплявах беше в порядъка на 18-20 градуса при големите студове. Но трябва да се има предвид, че апартамента има една външна стена, дограмата е добра, изложението е южно, съседите също се отопляваха, т.е. загубите на топлина не бяха големи.
Пред избор между духалка, маслен радиатор и конвектор, моето предпочитание е конвектор. Гугъл може да ти помогне да прочетеш дългите дискусии по тази тема, защо при равна мощност конвектора е относително по-икономичен и комфортен.
Сега си купих два конвектора, но опит мога да споделя след месец Март догодина :c020
Лидер при конвекторите на нашия пазар е ADAX, след това не по-лоши и малко по евтини са AIRELEC и NORIOT и после всички останали.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 08 окт 2013 7:20

При "изгарянето" на ток не са възможни загуби. Не се е намерил още "ум" който да измисли по-лошо КПД от 1 (100%), а също така и по-високо. Конвектора е толкова ефективен, колкото и духалка, разликата само е че има регулатор. При печка без регулатор температурата се качва, човек свиква с топлото, "ходи по потник" в стаята, но не изключва отоплението, от тук идват разходите. А е естествено: повече топло-повече пари. Никаква друга ефективност няма в печките с регулатор, абсолютно никаква друга разлика. Дори и да си мислите, че слънцето обикаля земята, което нещо е "лесно обяснимо" :biggrin , всички виждаме как слънцето "идва" от исток и "отива" на запад :mhihi , обаче определено не е така!

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 08 окт 2013 11:14

solenka написа:Здравейте!
Изчетох темата с интерес, както и другите, относно конвекторите, във форума. И наистина вярно ли е, че като не се спират през цялото време гълтат по-малко ток?

Да, вярно е. Също както, ако ти тече казанчето в тоалетната постоянно, ще платиш по-малко вода! :banghead

solenka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот solenka » Вто 08 окт 2013 12:24

muns61 написа:
solenka написа:Здравейте!
Изчетох темата с интерес, както и другите, относно конвекторите, във форума. И наистина вярно ли е, че като не се спират през цялото време гълтат по-малко ток?

Да, вярно е. Също както, ако ти тече казанчето в тоалетната постоянно, ще платиш по-малко вода! :banghead

Това за казанчето ок, ама като не се спира конвектора, температурата в стаята се поддържа и примерно като ме няма е на 18 градуса, след това докато стигне до 23 ще му е необходимо много по-малко време да достигне до 23 и да изключи, а не тепърва от 10 да прави 23. Не е ли така?

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 08 окт 2013 17:33

Ами то е така, обаче температурата никога няма да стигне 10 градуса в стаята ти :biggrin . А ако има таква тендеция (да отива към 10)още по-лошо, представи си какъв разход на ток ще има за да се поддържа 18градуса докато те няма вкъщи. Този разход ще различен по отношение на необходимия да се "качи" от 10 на 20 градуса (в другия случай), но винаги ще е по-голям. Колкото повече време се поддържа голямо делта "те" :smile (температурна разлика вътре-вън), толкова ще се трупат повече загуби.

Тук не говорим за комфорт, а за икономия очевидно :biggrin !

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”