Локално парно, въглища, дърва - за всички със собствен ТЕЦ

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Re: Локално парно,въглища,дърва -за всички със собствен ТЕЦ :)

Мнениеот Matematiks » Пет 07 яну 2011 15:37

Fripon_X написа:Наш колега е с къща можеби 200 кв.м. той е монтирал няква система на пелети. С 4 тона подържа 30 градуса през целия сезон и използва само едно дистанционно че да контролира всичко. Накрая на сезона изхвърля кило кило и половина пепел и сажди, но инвестицията е депресиращо висока като цена. death

Дай малко подробности за това :да: пиролизното говоря.Принципно може да се направи от неръждавейка и да си купиш само контролерите и мотора дето върти оста за подаване на пелетите :D

Аз миналата зима взех един италиански котел,25кв се води,иначе бях с едно руско ама се спука :applause:
Парното ми е циркулационно,тоест гравитачно без помпа и съм 3 етажа по 80 квадрата и стига прекрасно.За съжаление нямам изолация и дограма че нема кинти :? иначе ще стане супер.Новото котле има такъв цикъл-отдоло го набухвам с малко дърва и екобрикети за разпалка,пълня с кИмюр(донбаски) и малко газ и паля :bowdown .От 10-до 14 часа не пипам то само си регулира температурата :bowdown .Вътре сме по фанелки :lol: .
Обмислям да си направя изолация на къщата,да вдигна малко последния етаж,да си сложа панели за топла вода и ТОК :bowdown да си направя бойлер към парното и да пратя много по-здрави на Семерджиев-синът му зет да му доведе дано mhihi

Пъ Съ с 4 тона донбас и 2-3 кубика дърва джиткам цяла зима като мки остава кИмюр :deal

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Пет 07 яну 2011 16:06

vwfena написа:Аз съм с преправяна готварска печка с водна риза и топля още три стаи, коридор и баня около 100-тина квадрата къща, около 10 кубика дърва.Обаче през повечето дни от седмицата печката се пали около 16-17 часа.Ходим си по къс ръкав основно.

И аз съм със същата система, доволен съм, понеже с 10-12 кубика отоплявам 4 стаи.Нямам помпа,нямам ядове със спирането на тока.Две от стаите са санирани и е страшна топлина!

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Съб 08 яну 2011 15:47

камина с водна риза,към нея 4 радиатора/големички/ отоплявам си апартамент от 64кв.м. с около 6-7куб.м. дърва на зима,постоянно съм гол/по къси гащи/в нас е между 24 и 26 градуса независимо от външната температура. :ihaaaaa

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Съб 08 яну 2011 16:46

От тази тема
viewtopic.php?f=60&t=118274&hilit=%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5
останах с впечатление, че съм най-бедния в този форум та да се топля на дърва, а то гледай каква била работата...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 08 яну 2011 20:45

Тези с дървата не сме по-бедните даже напротив ! Една качествена инсталация с котел за двуетажна къща /не говоря за тръби по пода и стените и стари радиатори вързани към Прити/ излиза доста по-скъпо отколкото да наслагаш климатици на същата къща /имаме ги и двете у нас/ но да се сравнява отоплението с парно с отопление с климатик.......просто нЕма сравнение откъм усещане:) Имаме приятели топлещи се с климатици /качествени/ и всеки път като идват на гости дежурния лаф е "Утре се нанасяме да живеем у вас.." :bowdown Това че трябва един огняр за парното си е друга бира mhihi

Потребителски аватар
passat_rs
Автомобил: BMW E91
Двигател: M57 T2

Мнениеот passat_rs » Съб 08 яну 2011 21:02

Камината е Прити 16-ка имам 8 радятора (корадо тип 22 панелни) 6-те са 2000х600 а 2-та 1600х400 мисля бяха. Отоплявам 5 стаи като 4 са с по 2 радятора а 1-та с камината не надвишавам 50 градуса иначе става ад неможе да се диша. В стаите е около 28 градуса. каминката не се гаси поддържа се денонощно на зима горя 10-12 кубика дърва и около тон въглища брикети :mrgreen: а имам и бойлер с серпентина 80 л.

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Съб 08 яну 2011 21:08

Две години бях на печка тип кюмбе с 15 метра кюнци през цялата стая и честно казано, докато гори е добре, даже не може да се диша, но загасне ли-мъка, на сутринта сме се удървили. Тая гад лапаше по кубик дърва на месец. От две години съм с климатик от скъпичките и не го сменям за никакво котле, та ако ще и без пари да ми го дават, със все дървата и "кюмюра". А ако спре тока инцидентно си имам една газова в готовност.

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Съб 08 яну 2011 21:44

И аз съм с камина "Прити" с правени допълнителни приспособления като щитове отнеждащи пламъците плътно до ризата.Отоплявам около 68кв.-4стаи с общо 55глидера алуминиеви!На сезон ми отиваха около 9 куб.дърва. Миналата зима, след направа на външна изолация отидоха около 7. Не се гаси освен за чистене на кюнците, че са много дълги. При чисти кюнци ми прави и конденз. Тази година съм на тръни с прогнозите за тежка зима. Иначе най добре работи с гледичия, после с акация / те дават пламък/, дъбът/ тук му викат меше/ не ме топли добре с жарта си и прави голям катран. Тази година пробвам на дива череша. средна цена 60 лв. за кубик/ купуване късно лято и късна есен/.Въпреки че хоризонталния щранг за топлата вода е непосредствено под тавана използвам помпа.Монтирах на всеки радиатор от българските обезвъздушители и само на детската стая има термовинтил. Тръбите са обикновени , черни и интересно, че в стаите, където минават / 2 от 4/ е по висока температурата.Кофтито е, че не може да се ползва автоматика.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 08 яну 2011 21:50

fantomasss написа:Две години бях на печка тип кюмбе с 15 метра кюнци през цялата стая и честно казано, докато гори е добре, даже не може да се диша, но загасне ли-мъка, на сутринта сме се удървили. Тая гад лапаше по кубик дърва на месец. От две години съм с климатик от скъпичките и не го сменям за никакво котле, та ако ще и без пари да ми го дават, със все дървата и "кюмюра". А ако спре тока инцидентно си имам една газова в готовност.

Е твоя случай е мнооого далече от понятието локално парно,така че не попада в сравненията котел/климатик :)

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Съб 08 яну 2011 22:29

Бил съм 10 години на дърва и не ми се говори, сега съм на газ и съм супер доволен , няма цепене ,мъкнене,редене , чистене и най вече смрад и мръсотия.Първоначалната инвестиция на газ е висока, още по висока е ако вложиш в качествен котел но това води до икономий после защото и котлите са като пералните има икономични има и не чак толкова.Ползвам седмичен програматор и не се интересувам от нищо , паля го Октомври и го гася Април , температурата в саите е винаги еднаква.

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Съб 08 яну 2011 22:35

vasko01 написа:Бил съм 10 години на дърва и не ми се говори, сега съм на газ и съм супер доволен , няма цепене ,мъкнене,редене , чистене и най вече смрад и мръсотия.
За това си говориме, колега! Сподели цена за квадратурата, която отопляваш :roll:
vasko01 написа:Първоначалната инвестиция на газ е висока, още по висока е ако вложиш в качествен котел но това води до икономий после защото и котлите са като пералните има икономични има и не чак толкова.

Тоя, в црвеното, да не е некой гръцки философ? Икономий Авантакис, едва ли не, може би? :012: :Mr Green Fun :063:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 08 яну 2011 22:38

Нашите в Правец са на газ и като знам каква е сметката ако се топлят само с него /повечето време са на печка с дърва/ аз ако трябва да топля това което топля в момента и с такава температура ще съм над 1000лв месечна сметка :banghead: верно че е много гот само да цъкнеш копчето ама тая газ не е синя е златнаааа !

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Съб 08 яну 2011 23:02

Да скъпичко е, и аз се чудя за газ, но за сега още се въздържам. Хубавото, е че поне тръбата ми е до оградата и вкл няма да е трудно като реша. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Съб 08 яну 2011 23:03

аз гъз докато са тия цени НЯМА да сложа
нека мъкна и цепя дръва и кюмюр-това си е физкултура, с тоя заседнал начин на живот :mrgreen:

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Нед 09 яну 2011 10:52

Преди години мой приятел сложи газ в цялата къща, котле, инсталация, радиатори и т.н. Познайте дали се топли на газ? Купи си два климатика.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”