ТВ с квадратен екран. Къде има такива?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Re: ТВ с квадратен екран. Къде има такива?

Мнениеот Mihailov78 » Чет 03 фев 2011 16:00

naydenov23 написа:...Въобще за всякаква работа широкия монитор е за предпочитане. Вече за цъкане в нета или на някакви тъпи игрички едва ли е от значение, макар че сериозните автомобилни симулатори също са по-добри в 16x9.
Ето и пример за последното:
http://www.widescreengamingforum.com/wi ... d-full.jpg vs. http://www.widescreengamingforum.com/wi ... wide.jpg...

Общо взето си прав, но донякъде. 16:9 формата се налага от видеото, като се изтъква, че повечето детайли са в хоризонтална плоскост (настрани). За сметка на вертикална (нагоре-надолу). Общо взето това е вярно, настрани могат да се видят повече детайли от сцената (хора, обекти), вертикално информацията общо взето е небе (таван) или земя (под) в повечето случай.

Но това е само за видеото или игрите. Например при четене на книга, сърфиране в интернет, работа с CAD програма информацията по-добре е да бъде повече вертикално (нагоре-надолу) или симетрично. Нещо до което се доближава повече формата 4:3. Именно за това се търсят много 4:3 монитори и лаптопи. Но пазара се диктува от масовата тенденция и почти всички матрици вече се правят 16:9, като 4:3 пазара е по-малък и съотвтно никой не инвестира вече в него. Това е истината.

А колкото за телевизор - там еднозначно 16:9 е по-добре :да:

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 03 фев 2011 16:34

radotom написа:
MMX написа:Един стол на подходящо разстояние не е ли по-просто решение от проектора?
Я се замисли - за теб това би ли било решение?
Да си теглиш сгъваемото столче на средата на хола и да ти е удобно на него 2 часа да си гледаш телевизийка?

Това беше несериозна алтернатива на варианта с проектора.
naydenov23 написа:Аз гледам от няколко години всички 4:3 телевизии на 16:9 телевизор без никакво разтелгяне на образа и мога да кажа, че е перфектно.
Просто използвам функцията "16x9 expand", която ако някой се наема може да обясни накратко, защото аз не мога.

Не те знам какъв програмист си, щом не можеш да си обясниш как става. Има по-слабо разтягане, което не усещаш и частично изрязване отгоре и долу.
naydenov23 написа:А за "войната" 16x9 vs. 4x3 мога да кажа гледната си точка като програмист- Откакто си взех 16х9 работата ми се ускори двойно едва ли не. Въобще за всякаква работа широкия монитор е за предпочитане.

Нормално - ако преди си бил с 15" 4:3 и си минал на 22" 16:9 да си въобразиш че си хванал някого за шлифера. Аз пък скромно карам с 2 броя 19" 4:3 един до друг и нека да ми е неудобно.

Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_tt » Пон 07 фев 2011 13:33

Аз пък си мисля, че налагането на 16:9 е във връзка със зрителното поле на човека.
Човек без да си извърта главата обхваща зрително повече по хоризонталата отколкото по вертикала.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Пон 07 фев 2011 20:14

joro_tt написа:Аз пък си мисля, че налагането на 16:9 е във връзка със зрителното поле на човека.
Човек без да си извърта главата обхваща зрително повече по хоризонталата отколкото по вертикала.

Налагането е 99% поради търговско-технологични причини. Не съм много навътре, но изглежда "изрезки" от сравнително тесни и дълги ленти с кристали са по-изгодни и оттам правят пропаганда колко са по-добри и подходящи. (Под по-изгодни се разбира, че по-лесно се избягват участъци с изгорели пиксели.) За широкоекранни филми стават - във филма имаш централен план и периферия без голямо значение. Но за работа няма важни и не-важни участъци така, че за работен компютър по никакъв начин не възприемам 16:9 освен по признаците "няма други" и "струва доста по-евтино". Така или иначе в голяма част от случаите екрана се ползва за четене на уеб страници. Екран 4:3 при по-големи инчове е излишно широк и ако не остават празни ивици отстрани се налага да се цепи на колонки - иначе човек бърка редовете като започне да обхожда дълъг ред (за справка - вижте вестниците). Какво остава при 16:9 където ширината е още по-голяма, а за сметка на това по вертикала има "липса" на пиксели - точно там където почти винаги се стига до скрол.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 07 фев 2011 22:15

:да: напълно съгласен.

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Сря 09 фев 2011 14:44

И аз не мога да приема това 16:9.
Ще кретам докато може на 4:3.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”