компютъра изключва сам

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: компютъра изключва сам

Мнениеот slimmer » Чет 08 сеп 2011 20:31

Velko, не е лошо да го замъкнеш в Декада (или някъде другаде, просто те ми се струват читави) да го изтестват с друго захранване, поне да не си даваш парите излишно ако не е от него.

dj_runner, направи това с F8 преди да зареди Windows и след това Disable automatic restart. Това евентуално ще ти покаже син екран с номер на грешка следващия път когато му сложиш диск. Чрез този номер понякога може да се направи извод за проблема. Почти съм сигурен, че е нещо в кабела, който свързва двете оптични устройства с дъното (предполагам, че са от IDE тип и са вързани заедно). Няма да е лошо да дадеш подробности за операционната система, модела на дъното и как са ти вързани CD-тата. Има и едни jumper-и за Master и Slave на самите устройства, които, ако не са настроени както трябва, правят невъобразими неща :) (всъщност твоят проблем е доста по-различен от на колегата...)

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Чет 08 сеп 2011 20:38

Малко развитие по моя проблем. Чудно как днес го оставих да работи цял ден и не се е изключвал. Но смятам да заделя някой лев за читаво захранване че сегашното е "no name" и ме е страх да не си замине и дъното покрай него.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 08 сеп 2011 20:42

Дъното и да замине ще сложиш друго. По-лошо е хардът да не замине, ако примерно имаш важни неща на него. Неговата електроника е най-чувствителна на кофти захранване :!:
Направи следното:
1. Изтегли от някъде 3Д Марк или друга подобна програмка, която тества процесор примерно.
2. Пусни го да върви и да ти товари компира
3. През това време вземи един мултицет и гледай какво става със захранването ти на някой свободен молекс.
Измери напреженията под максимално голям товар по тая схема:
Изображение
и после напиши резултатите тук, за да ти кажа това захранване за боклука ли е или не mhihi

Потребителски аватар
dj_runner
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_runner » Чет 08 сеп 2011 21:06

slimmer написа:Velko, не е лошо да го замъкнеш в Декада (или някъде другаде, просто те ми се струват читави) да го изтестват с друго захранване, поне да не си даваш парите излишно ако не е от него.

dj_runner, направи това с F8 преди да зареди Windows и след това Disable automatic restart. Това евентуално ще ти покаже син екран с номер на грешка следващия път когато му сложиш диск. Чрез този номер понякога може да се направи извод за проблема. Почти съм сигурен, че е нещо в кабела, който свързва двете оптични устройства с дъното (предполагам, че са от IDE тип и са вързани заедно). Няма да е лошо да дадеш подробности за операционната система, модела на дъното и как са ти вързани CD-тата. Има и едни jumper-и за Master и Slave на самите устройства, които, ако не са настроени както трябва, правят невъобразими неща :) (всъщност твоят проблем е доста по-различен от на колегата...)

Направих го това с F8 но отново без да синее екрана се рестартира :Ь , да до сега бяха заедно свързани с IDE тип , даже трудно се отваря капачето на диска , може ли да има слабо напрежение , защото захранването шуми много , дъното не го знам какво е но процесора е интел пентиум 4 1.6гхз , 1.25гб рам :)

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Чет 08 сеп 2011 21:36

stefan4o написа:....

Аз си намерих диска който върви с дъното. Качих си програмата която показва температурата и напреженията. Всичко си е в нормите.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пет 09 сеп 2011 7:12

barezi, а натовари ли го с 3дмарк, както ти е казал stefan4o, докато си гледал дали са в нормите?

dj_runner, така както го казваш, че се държи, може или захранването да се прецаква, или нещо от дъното. BIOS настройките не правят такива неща. Пробвай само с едното и само с другото CD да видиш как се държи. Ако при едно от двете не го прави този проблем, значи е от другото CD. И виж jumper-ите им, ако са на един кабел все още - трябва едното да е Master, другото Slave (ако не си го знаеш де). Това с бавно отварящата се вратичка може да е и от механичен проблем - замърсяване/остаряване...

Успех! :)

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Пет 09 сеп 2011 13:27

slimmer написа:barezi, а натовари ли го с 3дмарк, както ти е казал stefan4o, докато си гледал дали са в нормите?

Не разбирам защо трябва да го товаря с 3дмарк при положение че компа се използва само за сърфиране и офис програми. Игри изобщо не се играят.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пет 09 сеп 2011 13:39

Защото дори само при сърфиране може да се натовари повечко и това да го гаси като не му стига захранване. 2-3 таба в браузъра с тежки флаш приложения, музика за фон, сваляне от торент и отворени Word и Excel и честитка...

Тествай като е натоварен, съвсем прави са колегите, от там се започва.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 09 сеп 2011 16:32

barezifranko написа:
slimmer написа:barezi, а натовари ли го с 3дмарк, както ти е казал stefan4o, докато си гледал дали са в нормите?

Не разбирам защо трябва да го товаря с 3дмарк при положение че компа се използва само за сърфиране и офис програми. Игри изобщо не се играят.

Щом не разбираш, няма смисъл да се хабя да ти помагам повече :beer Нищо лично :Mr Green Fun
За да разбереш дали дадена машина има проблем се тестват всичките й компоненти на макс.натоварване. Но, както казах, няма смисъл да продължавам да се опитвам да помогна :screwy

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Пет 09 сеп 2011 17:03

Пуснал съм да се тегли 3д марк, довечера ще ви дам резултати :bowdown

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Пет 09 сеп 2011 18:40

Има ли някоя подобна на 3д марк програма ? Свалих 3 версии на 3д марк. Никоя не тръгва :banghead: Една не се инсталира, другата тръгва да се стартира и компа блокира, третата ми иска Виста. Абе лудница дет се вика

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пет 09 сеп 2011 20:05

barezifranko написа:Има ли някоя подобна на 3д марк програма ? Свалих 3 версии на 3д марк. Никоя не тръгва....Абе лудница дет се вика

Виж, 3D Мрак е една синтетична бозица, създадена за хора които "играят" на "3д мрак бенчмракове" и мерят к@рове в нета с новите си играчки.
Ако искаш истински, злобни тестове:
prime95 това товари всички ядра на проц и доста рам. С него тестват диви оувърклокъри mhihi
Furmark това товари видеокарта с космата поничка. Пак се ползва за тест на FPS, клок, волтажи, охлаждане и т.н.
Има и режим Xtreme Burning Mode, с много жега. mhihi
Искаш да опечеш щайгата ? Пусни двата теста заедно и бъди много сигурен в охладители и вентилатори. eusa
Не ми се ще да опукаш компоненти, заради малоумните ми съвети :beat_butt2
Последно: по сервизите за компове буутват от некви си техни дискове и тестват кочините на "low level", чарк по чарк. Никога не ме е интересувало кви са им тестовите софтове. Но 3D мрак не ползват mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 11 сеп 2011 19:10

Няма значение, дали се ползва 3Д марк, фуллмарк 5Д марк, 8Д и т.н. Важното е да е натоварен на 100% компонентът.

Потребителски аватар
bryanokoner
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bryanokoner » Пет 06 яну 2012 13:56

Ако може и аз да задам един въпрос.Един приятел ми донесе компа си да го погледна каза, че го изключил и после не искал да включи.Имаше изгорял вентилатор на видеото и надути кондензатори на захранването.всичко е подменено. При пускане тръгват вентилаторите сдто харда но няма видео.Та питането ми е дали е изгоряло само видеото или има и друго защото като сложа моето работещо захранване въобще не иска да тръгне.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 06 яну 2012 14:01

А дъното писва ли , въобще БИОСа тръгва ли , зарежда ли нещо от харда ?

Махай едно по едно всичко което може да се откачи от дъното , или за начало махни всичко - видео , аудио , сати ати ... Сложи хубаво захранване и слушай спикъра дали ще се обади и после едно по едно обратно закачай по дъното ...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”