Проблем с инсталиране на Windows XP

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Проблем с инсталиране на Windows XP

Мнениеот stefan4o » Пет 14 окт 2011 10:19

Ще опиша редът на действие, който АЗ бих предприел:
1. Тествам - Рам и ХДД на тази машина с това дъно
2. Ако някой от тях даде грешки при тестовете го слагам на друго дъно и тествам ОТНОВО.
3. Ако там НЕ даде проблем - става ясно, че дъното не работи добре поради една или друга причина (надути кондензатори примерно или друг механичен проблем).
4. Ако и при работещо дъно покаже грешки - работата е повече от ясна.
Компютърните компоненти е хубаво да се ТЕСТВАТ, а не просто да ги менкаш от едното дъно на другото и да ги гледаш дали работят или не.

GVG
Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
Двигател: CBDC 2010

Мнениеот GVG » Пет 14 окт 2011 10:24

Момчета, сега и аз се зачетох по-подробно в спецификациите на това дъно и какво се оказва:
1. Поддържа DDR266/200 - аз слагам DDR400
2. Поддържа процесор Pentium4, 2.4 Ghz, 512K, 400 MHz, Northwood -
аз слагам Pentium4, 2.4 Ghz, 512K, 800 MHz
Май всяко нещо си е наред само за себе си, но в тази комбинация не работят добре. Дали това е причината?

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пет 14 окт 2011 11:19

escrime написа:slimmer, гледам го това дъно, уж е с контролери Intel...

Е, аз просто се сетих за един такъв случай, а и с едни интелски драйвъри веднъж имаше нещо подобно.

GVG написа:2. Поддържа процесор Pentium4, 2.4 Ghz, 512K, 400 MHz, Northwood -
аз слагам Pentium4, 2.4 Ghz, 512K, 800 MHz

Май откри ключа от палатката - вече ще знаеш къде да гледаш първо... Няма какво да пишем повече, мисля...
Виж все пак тук (ако вече не си) за да си сигурен в това, което казваш.
RAM-та си е съвместима на теория, просто ще работи на 200 или 266 (мисля, че зависи от процесора в твоя случай, ако е вързана за неговата честота).

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 14 окт 2011 12:27

В БИОС на дъното разпознава ли ти процесора? Защото ако го разпознава... продължавай да търсиш проблема. За да стигне до там да инсталира УИН си мисля, че проблемът не идва от това. Иначе Слиммер ти каза за рама и е прав. Просто работи на по-ниска честота. Доколкото успях да попрочета из нета тоя чипсет поддържа ФСБ 400 и 533. За 800 е написал един пич not recommended.
Ето още едно от нета:
This is an intel 845 chipset equipped motherboard. In short the answer is NO.
You need to locate a "Northwood" P4 CPU. "Prescott" will 99% of the time not function on an 845 chipset, mostly 848p chipsets and up.
Northwood is clock-for-clock faster than the Prescott anyway.

Ако старият ти е бил Нортууд имам някакъв спомен, че тия процесорчета бяха много податливи на овърклок. Но пък ЕЦС дънните платки не са най-подходящите за тая цел откъм опции. Не мога да открия на официалния сайт ръководството за твоя модел дъно да му хвърля едно око.
Много е странна цялата тая работа с процесора, все си мисля, че ако дънната платка респ. БИОС-ът й не го разпознае не би следвало да стигнеш по-далеч от началния екран, при който се инициират устройствата и периферията на компютъра.

GVG

Мнениеот GVG » Пет 14 окт 2011 13:03

Точно това ме кара да мисля какво ли не. BIOS разпознава процесора, на началния екран изписва какъв е, честотата му, IDE устройствана, абе всичко както си му е реда.
И тъй като помня по-отдавна, зареждах и DOS от флопито. Използвах FDISK, FORMAT, SCANDISK и други досовски програмки, компютърът под DOS си работеше нормално. Проблемите идват, когато при инсталацията, след зареждане на драйвърите, долу в ляво, на бялата лента, изпише Starting Windows ....
Мисля да проверя дали Р4-ката на другия компютър е на 400 MHz и да пробвам с нея.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пет 14 окт 2011 13:06

Опитай, но и аз като stefan4o си мисля, че щом се инициализира и минава през БИОС, не би трябвало там да е грешката...

Ако все пак проблемът е от това, ще е доста полезен опит... аз не съм се сблъсквал с такава конкретна ситуация.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 14 окт 2011 13:07

Пробвай друго - намали му тактовата честота чрез шината. Свали го на 533, така обаче ще стане на малко под 2.0Гхз. По-старите дъна имаха джъмпери на самата платка за това, някои го имаха в БИОС и оттам се пипаше FSB-то на процесора. Може би го разпознава коректно, но не работи коректно заради това, че шината му е на 200мхз. Аз също в практиката си не съм срещал подобен проблем. Виждал съм биос да изписва Unknown processor и тогава не работеше системата.

GVG

Мнениеот GVG » Пет 14 окт 2011 13:15

Ще опитам и двете неща. Явно има известна несъвместимост, която пък се изразява в нестабилност и крашване при определени условия, които при инсталацията са едни и същи.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 14 окт 2011 13:51

Ето и дънната ти платка:
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Produc ... 18&LanID=0

Виж с коя версия на БИОС си изтегли си най-новата и я сложи.

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пет 14 окт 2011 14:08

FSB 400 MHz според мен значи, че няма да тръгне. Забелязвате ли, че процесорите Northwood, които са с 533MHZ шина въобще ги няма в списъка с поддържани процесори, какво остава за P4 HT Northwood с FSB 800MHz?
С ъпдейт на биоса надали ще се промени системната честота. Дори и да тръгне, по-вероятно е да стават проблеми... всякакви :)
Може и да греша...

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 14 окт 2011 14:37

Да, има нещо вярно. Но ако го "скопи" до 400 или 533 може и да стане номера, щом самият БИОС го разпознава като процесор. Ако в това е цялата проблемация и всички други компоненти са ОК мисля, че си заслужава да се пробва. В ръководството е описано, че GL поддържа само до 400мхз (официално), а 845G поддържа и 533мхз.
Ето и друго, което може да е от полза:
VID4 ~ VID0 – Use this jumper to set the CPU voltage manually to improved
the CPU performance. However, do not change the
VID4~VID0 setting if you are not familiar with the CPU. This
may cause the system to become unstable or hang-up.

От ръководството на дънната платка. Това са 5 дип-ключета, всяко от които има положение 0 и 1. Според таблицата може да се нагласи ръчно или автоматично какъв волтаж да се пусне на ядрото на процесора. Виж този, с който опитваш да подкараш дъното на колко волта работи на дефолт и опитай с тези ключета. Щото Биос-ът при все, че познава новия процесор има вероятност да му пуска повече/по-малко напрежение и оттам да се бърка работата, знам ли.

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Пет 14 окт 2011 15:04

stefan4o написа:...може да се нагласи ръчно или автоматично какъв волтаж да се пусне на ядрото...

Тези експерименти ще са загуба на време - това не е RAM да е съвместима - но ако много му се занимава на колегата. А и не виждам какво общо има волтажът с честотата (признавам си, не съм "клоквал" усърдно, но си спомням, че за да постигнеш нещо трябваше да се увеличава/намалява И честотата, а не само волтажът).
По-добре да види от другите компютри дали няма съвместим P4 с FSB400 и дали FSB800mhz-овия не може да стане на някой от тях...

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пет 14 окт 2011 16:06

Според мен има резон и в думите на двамата.
Щом БИОС познава конфигурацията и стига до някъде ми се струва възможно с даунклок да тръгне, ако това е окончателната пречка до момента.
От друга страна и slimmer е прав принципно за съвместимостта. Примерно аз за това си карам с моя D 805, въпреки че на теория би трябвало и някое малко Конро да тръгне на моето дъно.

При все, че темата е от вторник, а предстоят почивните дни аз лично бих почовъркал по всички варианти... от спортна злоба... :lol:

И колега - да споделиш тук, информацията е полезна за хора, които опитват обратна съвместимост на по-стари машини. :да:

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 14 окт 2011 16:28

slimmer написа:
stefan4o написа:...може да се нагласи ръчно или автоматично какъв волтаж да се пусне на ядрото...

Тези експерименти ще са загуба на време - това не е RAM да е съвместима - но ако много му се занимава на колегата. А и не виждам какво общо има волтажът с честотата (признавам си, не съм "клоквал" усърдно, но си спомням, че за да постигнеш нещо трябваше да се увеличава/намалява И честотата, а не само волтажът).
По-добре да види от другите компютри дали няма съвместим P4 с FSB400 и дали FSB800mhz-овия не може да стане на някой от тях...

Ако единият процесор работи на 1.5В, а другият да са му нужни 1.53В може да идват малко, от тая гледна точка го казах. Хубаво е да се проверят всички варианти и да се знае какво точно се слага на мястото на новия, щото видях мисля около 2 или 3 варианта на 2.4Гхз на 800 шина. Ние тук си водим културно дискусията, а колегата дори още не е тествал компонентите, за да се тръгне от някаква позиция на размишление все пак. Аз продължавам да твърдя, че ако проблемът беше от несъвместимост, колегата пуснал темата нямаше да види нищо друго освен първоначалното меню с процесора, рама, и ИДЕ-тата... Мисля, че с даунклок може да станат нещата и да тръгне, но както вече споделих - ще работи на по-ниска честота и тогава каква файда, че процесорът е по-нов, като работи на същата шина като стария, но с по-малък множител и така тактовата му честота пада под 2Гхз.

GVG

Мнениеот GVG » Пон 17 окт 2011 8:31

Инсталацията стана! Дойде време за доклад.
В неделя имах достатъчно време и пробвах какви ли не комбинации, и то по няколко пъти, за да съм сигурен.
Какво се оказа всъщност:
1. Процесорът се оказа правилният. Не знам какво съм гледал онази вечер, но си е на 400 MHz.
2. Причината за блокирането на компютъра на менюто с партишъните се оказа USB мищката, която с преходник беше включена в PS/2 куплунга. След като включих мищка с PS/2 куплунг, този проблем вече изчезна.
3. Причината, че при инсталацията първоначалното зареждане на файловете спираше на 93%, 96% и др. проценти, се оказа RAM-а. Явно това 1 х 1GB DDR400 не се понася твърде с дъното. След някакво прозрение сложих 2 х 256MB DDR400. С тази RAM дъното си работеше преди. След тази стъпка инсталацията завърши успешно.
4. Всички останали компоненти си бяха същите.
След инсталацията на WINDOWS и инсталирането на драйвърите на дъното, VGA и др., продължих с експериментите.
- Включих USB мишката с преходника за PS/2. Няма проблем.
- Върнах паметта от 1GB. Пак си работеше с нея, в System се показваше. Но при инсталирането на MS Office нещо стана и компютъра започна да се рестартира.
- Сложих пак 2х256MB, последва нова инсталация на Windows, драйвъри и MS Office. Сега всичко е ОК.
Ами това е. Мишка и RAM.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”