Двойна изолация е нужна там, където се изисква висока механична устойчивост. Вторият/външният слой на изолацията се използва за механична защита на проводниците. Ползват се инсталационни проводници с единична изолация, както и такива в уреди и машини. Всички те обаче са на закрито и отпада нуждата от подсигуряване на механична устойчивост на изолацията, при условие че инсталационните проводници не се полагат директно, а в гофрирани тръби, а проводниците в машини са в защитните им корпуси.
В случая имаме комбинация от тънка изолация, която може да бъде наранена при мушкане и ръчкане в малките тънки тръбички на осветителното тяло, което не е заземено и проводникът е тънък. Много лесно може да се повреди изолацията и директно да попадне фаза на корпуса на осветителното тяло или дори да се получи късо съединение.
Именно за това лично на мен общо взето въобще не ми се преправят такива менте осветителни тела и още от началото на темата го намеквам.
Въпрос за осветление - мин. сечение на проводник
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Re: Въпрос за осветление - мин. сечение на проводник
ktamen имах предвид китайски полилей
Както и да е темата е приключена
А и първоначалния въпрос беше за сечение на проводника не за изолацията.От опит знам че китайците наблягат да изолация за сметка на медта сами се сещайте защо.
Иначе примерен силиконов проводник Силиконов проводник
Нали забелязвате номиналното и изпитваното напрежение
И проводника който съм слагал на полилей и е заменил оригиналния в пъти по зле от този Кабел

Uneek написа:Колеги спокойно, жив съм, купих си нова лампа с Е14 фасунги за да си ползвам новите крушки и съм доволен
Между другото жиците на новата лампа бяха доста тънки откъм изолация - иначе самия проводник си беше дебел, предполагам 0.5, защото лампата я дават да държи 4х40 вата мощност
А и първоначалния въпрос беше за сечение на проводника не за изолацията.От опит знам че китайците наблягат да изолация за сметка на медта сами се сещайте защо.
Иначе примерен силиконов проводник Силиконов проводник
Нали забелязвате номиналното и изпитваното напрежение

И проводника който съм слагал на полилей и е заменил оригиналния в пъти по зле от този Кабел
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
fox_vt написа:Иначе примерен силиконов проводник Силиконов проводник
Силиконовият проводник е много удобен, ако трябва гъвкав, топлоустойчив и с издържлива изолация, но тя е относително крехка. Търпи механични усилия, разпределени по дължината, но ако бъде наранена, много лесно се прокъсва на това място. Поради това не винаги е най-добрият избор. Лично аз ШВПЛ нито съм ползвал, нито има защо да ползвам. Гъвкав, ама плосък проводник ми изглежда безмислено, защото шнуровете на уредите обикновено са кръгли.
-
- Автомобил: Golf II 1.3
- Двигател: 2 G
Здравей колега.
Щом си се ориентирал към монофазно напрежение имай на предвид само едно:
Проводник със сечение 0.70-0.75 може да поеме до 1киловат
От тук нататък смятам че вече всичко ти е ясно.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
golf4eto99 написа:Здравей колега.
Аз бавно схващам, зашото не разбрах какво му става ясно...
Отделно пък смятам, че е добре да се коментира тема, която вече си си направил труда да прочетеш, по принцип говоря

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”