Ivcho написа:По принцип ако искаш да гориш нещо различно от пелети, като например костилки, царевица, въглища и други подобни в автоматичен режим на работа се купува комплект котел с горелка, не може да се присади роторна горелка на обикновен котел. Когато гориш тези неща си правиш сметка когато ги купуваш дали ти излиза сметка в зависимост от това какъв разход ти дава фирмата производител за съответното гориво и цената на която го купуваш. За колегата с пелетната камина в момента на пазара има доста добър вариант пелетни камини произвеждат се в Шумен от НЕС ООД познати още като Сънсистем моделите са Burnit, има с и без водна риза и двата вида отделят топлина и топлят помещението в което се намират. http://www.sunsystem.bg/bg/otoplenie/kamini/
Аз съм с такава камина 23квт с водна риза и сега ще ми е трета зима. Около 90 квадрата с 5 радиатора 2.5 тона клас А++. За цяла зима боклука е 2 кофи. С евтини пелети хем боклука ще е много повече, хем разхода ще е по-висок и превърнато в пари няма да ви хареса. Бойлера ми е със серпентина, но го грея на ток. Голям консуматор е и ужасно много вдига разхода на пелети.
Сега най-важното, сега вече Бурнит е гола вода. Първите като моята бяха триходови, с италиански софтуер. Сега са двуходови и много кофти за настройка, харчат повече и бункера едвам събира един чувал, а на 15квт и за един няма място
Сега за горелките и котлите. Кумът ми се занимава само с такива неща, та от него знам, че котела трябва да си е само за пелети. Става и с преправяне от твърдо гориво на пелети, но горивната камера си остава много голяма и харчат повече.

Слага се възможно най-ниско и после камерата се раздела с една или две плочи за да се забавят газовете и да се подобри топлоотдаването иначе разхода ще е страховит !
от опит знам,че не е на ниво с ивг,от опит знам,че не е лоша,но има доста забележки. Далеч не бих казал,че моето магаре е най-мъжко,има забележки от типа на неизчисленото падане на пелети,съответно изсипването им в тавата на котела неизгорени,оправя се с регулиране на наклона,но си остава винаги.Детска болест.Не ми харесва и,че и е шумен вентилатора като си подава стъпка,а на феролито това не се чува,но пък бучи все едно Буран излита. Да ти кажа,че не съм се сблъсквал 48 пъти с нея,ще те излъжа... 5ма познати я имат,просто казах,че не ми допада.
!Много помагате, предполагам не само на мен!За момента не мога да се включа,щот не съм компетентен!Ходих разглеждах,имам три оферти от една от фирмите,които монтират всякакъв вид отопление в града ни,чакам и от другата да получа оферти тези дни!Само две са фирмите,които предлагат при нас,така че нямам много избор!Първата от която получих трите оферти е представител на Ерато!Дали са ми оферти за горелка Biotech,Грейко(която гори доста работи) и другата е Burnit или Tell(Pell),мисля Burnit е модела на самата горелка,а името е друго!Мързи ме да отида до колата да взема офертите!Като получа и от другата фирма оферти ще ги кача тук и ще ми е много от полза по-запознатите да коментират!Пък при първа топлина ще черпя,заредил съм тавана,ракията отлежава по бурета,а виното е почти готово!