Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор

Мнениеот milmar » Вто 07 окт 2014 8:53

lz2aii написа:Антифриз?

Мисля, че колегата имаше предвид въздух :biggrin ... загряван вероятно с ток- климатик или нещо друго.

За парното ти трябва точно топлоемък (с голям специфичен топлинен капацитет) флуид. Това ти гарантира пренос на енергията при възможно най-малък дебит и възможно най-малка температура на флуида.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 07 окт 2014 19:51

Да въздух имах предвид. Може и с печка "циганска любов" да се топли.. Парното е хубаво нещо, ама ако не се спира иначе май ще е много непрактично.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 08 окт 2014 15:59

така е с парно е меко казано непрактично давам пример братовчеда е на парно на дърва и въглища сутрин стават изстинало е и е студено и некомфортно оправят се излизат за работа вечер се връщат и палят парното естествено че докато загрее отново седят на студено питам какво е това отопление което през по-голямата част от времето е студено ?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 08 окт 2014 19:54

tdi fen написа:питам какво е това отопление което през по-голямата част от времето е студено ?

Икономично icon_idea Сигурен съм че ако в компания стане въпрос на кой колко му струва отоплението брачед ти ще вика "....кви са тия 20 кубика бе,аз с 3 кубика карам цяла зима .." :mhihi

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Чет 09 окт 2014 12:46

Абе честно да си кажа, не ми е никак икономично. Нямам база за сравнение какво ще бъде като разход ако се топля на ток, но на отоплителен сезон си ми хвръкват от 12 до 15 кубика дърва за огрев. Вярно, че камината гори денонощно от Септември до Май, ама като си теглиш чертата и си идва да дадеш 750 кинта за 15 кубика метровки. Отоплявам площ от около 70 кв. м + бойлер. Проблема е, че и трите стаи, които топля имат по две външни стени. Тази година си набрах дървата от собствена гора и на практика ми излязоха без пари. Затова вече си заслужава.

Потребителски аватар
xeson
Автомобил: Golf 2 1989
Двигател: 1272 cc 2G

Мнениеот xeson » Чет 16 окт 2014 11:18

lz2aii, каква е тази цена 50 лв. за кубик? :eek Много евтино бре... :confused
В София пале (реално около 0,65-0,7 м3) нарязано и нацепено е 65-75лв. без включен транспорт.
И как използваш само 12-15 кубика за сезон, за 70м2 + бойлер, като камината гори нон-стоп от Септември до Май? :icon_lol Не се заяждам, просто ми е чудно :rolleyes
Транспорта включен ли ти е в цената? Ама и дори да е включен, хамалогията е много - сваляне, рязане, цепене, примъкване, подреждане, влачене до камината, чистене... :confused
:offtopic 8-9 години изкарах така като теб с камина с водна риза (мощност 20 kW) за отопление на етаж от къща 70м2 с бойлер със серпентина + това ползвах и конвекторни радиатори за помощ. На сезон плащах малко под 2000лв. (късна есен, зима и ранна пролет) за дърва и ток. От 2 месеца съм с изхвърлени стари японски хиперинверторни климатици :icon_lol Ще видим как ще тази година, но засега съм супер доволен - няма хамалогия, има комфортна температура нон-стоп, да не говорим, че имат куп екстри. Засякох единия от тях преди 1 ден: за 202 изминали часа е изразходил 22,6 kW, при зададена температура 23-25 градуса.

Потребителски аватар
lz2aii

Мнениеот lz2aii » Чет 16 окт 2014 12:03

Не знам как е при Вас, но в Габрово официалната цена на кубик метрова дървесина е 55 лева с включен транспорт и 65 лева за кубик нарязани и нацепени. Ако познаваш търговеца, спокойно отбиваш 5 лева и така метровките ти идват на 50 кинта. Стоварват ти ги на пътя пред у вас и действително си идва малко хамалогия след това - да ги пренесеш поне до двора си, да ги нарежеш и нацепиш, но така си е. Миналия отоплителен сезон действително запалих Септември. Действително малко след това имаше няколко по-топли дни в които не съм палил, но да са били 2-3 - не повече. Понеже тогава щерката още нямаше годинка, не можех да си позволя да стоим на студено и по тази причина не съм гасил. Вечер преди лягане хвърлям по-яка цепеница да държи и нощно време рядко съм слагал. До сутринта в печката си има жар и дето се вика като хвърлиш малко материал и тя си тръгва. Не знам, вероятно защото смених дограми и направих изолация на таваните, но температурата се задържа, стените се отоплят и затова, дето се вика не давам голям думан на печката. Факт е, че стартирах сезона с 16 кубика и го приключих с 3,5.
Относно монтирането на климатик: Преди бях много резервиран, тъй като за къща без изолация е малко непрактично. Обаче в едни такива преходни сезони като този си е доста удобно. Защо да паля цяло парно и да топля цяла къща, като мога да го пусна за кратко в една стая и да си ми стопли доволно дето се вика. А и при тези температури, каквито са сега, КПД-то на уреда е най-високо. Гледах в един сайт за климатици втора употреба - директен внос от Япония и си харесах един "ДАИКИН" с КОП 5,7. Не бях виждал с такъв КОП по нашите магазини и много се чудя дали да отскоча до Пловдив да си го взема.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 16 окт 2014 12:26

lz2aii написа:Гледах в един сайт за климатици втора употреба - директен внос от Япония и си харесах един "ДАИКИН" с КОП 5,7. Не бях виждал с такъв КОП по нашите магазини и много се чудя дали да отскоча до Пловдив да си го взема.

Има, ама цената няма да ти хареса.
http://nai-izgodno.bg/klimatik-daikin-FTXZ25N-RXZ25N-URURU-SARARA

Наскоро сложих стар хиперинвертор National с коп само 5.4 :mhihi Работи така тихо и приятно, че не можеш да разбереш, че климатик има в стаята :bowdown

Потребителски аватар
lz2aii

Мнениеот lz2aii » Чет 16 окт 2014 12:54

И аз съм очарован от ТТ данните на машината. Не съм отварял линка, който си споделил, но този който го гледах е около 700 лв. Неприятното е, че е на 110 V, което означава някой лев за траф и малко повече загуби в него.

Потребителски аватар
xeson
Автомобил: Golf 2 1989
Двигател: 1272 cc 2G

Мнениеот xeson » Чет 16 окт 2014 13:13

lz2aii написа:И аз съм очарован от ТТ данните на машината. Не съм отварял линка, който си споделил, но този който го гледах е около 700 лв. Неприятното е, че е на 110 V, което означава някой лев за траф и малко повече загуби в него.

Не се кахъри :c020 Трансформатора харчи около или по-малко от 40W и е включен в цената на климатика. Монтажа, обаче не е :c020
Единия ми изхвърлен японски климатик е TOSHIBA RAS-402SDR, а другия e NATIONAL CS-X407A2 с СОР над 5,5 и двата. Взех си ги от Пловдив и си платих допълнително за транспорта и монтажа им, въпреки че съм от София. Единия топли хол 20м2, а другия кухня и коридор около 16м2 и баня около 3-3,5м2. И двата са топ модели за 2007г., за японския пазар, с по 5-6 екстри всеки и върхови параметри.
Всеки или почти всеки обаче си мисли, че японски климатик втора ръка=евтино (да си го купиш, де), но не е така :wink
Евтино е да те топли, консумира нищожно малко ел. енергия а отдава много и най-важното - върши си работата да те топли качествено и комфортно :biggrin

Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Вто 21 окт 2014 19:11

Колеги, дайте мнение за този конвектор.
:arrow http://www.technomarket.bg/products/09138403/tesy-cn-03-250-eis

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 22 окт 2014 9:57

Колега - скъпа печка това е.Не предлага нищо по различно от другите.Топли колкото и харчи енергия.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Сря 22 окт 2014 10:17

Ако ще вземаш конвектор - ADAX. Аз съм от 5г с един ADAX GlAMOX 2KW и съм много доволен от към икономия и топлина. Имам един приятел, който работеше в Елдом, където правят също конвектори и можеше да си вземе от техните, на доста по-тънка цена, но като им знае качеството, предпочете да си вземе и той 2бр ADAX и е доволен. За разход на месец няма да ти обяснявам, защото много зависи от стаята - изолация, разположение и т.н. и тук ще ме нападнат веднага, че си измислям с моята топла стая.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 22 окт 2014 12:01

mely написа:Колега - скъпа печка това е.....

:th_up

Особенно пък "марковите". С какво са по-добри? По не изгарят? по-са шарени? ... да допуснем...
Но друго какво- едните регулирали температурата с точност 0.2°C, а другите с точност 0.001C° - абсурд, пък и няма абсолютно никакво значение нито за конфорт, нито за икономия.

Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Сря 22 окт 2014 12:36

vanesto написа:Ако ще вземаш конвектор - ADAX. Аз съм от 5г с един ADAX GlAMOX 2KW и съм много доволен от към икономия и топлина. Имам един приятел, който работеше в Елдом, където правят също конвектори и можеше да си вземе от техните, на доста по-тънка цена, но като им знае качеството, предпочете да си вземе и той 2бр ADAX и е доволен. За разход на месец няма да ти обяснявам, защото много зависи от стаята - изолация, разположение и т.н. и тук ще ме нападнат веднага, че си измислям с моята топла стая.

ADAX хубаво, но цената им е x2...!
Реално мен ме интересува с какво са по-добри Adax, Atlantic, или Airelec...?

Забравих да кажа за бюджета, той е до 220/230лв. макс. От изключителна важност е и това колко ток ще харчи.... !?!?!?
Знам, че 2,5KWh не са малко, но няма ли някой, който да е АА+ клас... :mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”