Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор

Мнениеот fox_vt » Пет 24 окт 2014 21:25

vanesto написа:Ето заради тези писания не исках за коментирам сметките си, просто знам какво ще последва. Ама някои хора като видят, че конвектора бил 2kw и косата им настръхва. Какво като е 2kw, постоянно ли работи? Вече казах, че достигне ли си температурата, след това само вкюлча за секунди и изключва - при това положение според вас 2kw ли гори на час? Освен това и преди съм го писал и пак ще повторя - най-голямо значение има стаята - разположение, изолация, дограма. Вие като отоплявате 50 годишни несанирани панели естествено, че ще ви горят много Адаксите, какво очаквате чудеса ли? Не ми се пише повече в тази тема, безсмислено е.

Ако с обикновен нагревател 2000 вата правиш това то с един обикновен инверторен климатик ще си на 1/3 от тая сметка.Научете се най после и си го набийте в тъпите кратуни (на никому нищо лично) всичко е въпрос на това как ще задържиш топлината вътре,няма значение с какво я произвеждаш.А че има физични закони и някои си мислят че са на***ли дявола във въздуха само ме радват :mhihi

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пет 24 окт 2014 22:08

mely написа:Колега , деба тоя Адакс ади пускай го и се топли.Всяка зима едно и също.Някой се опитва сам да се убеди как като даде 300 лв за печка ще плаща по 100 лв ток за месец.Добре де вие ще си ги плащате не аз....ама няма да са 100.Имам приятели дето с тия адакси хвърлиха по 4000 лв за вътрешни и външни изолации и пак плащат по 400 лв ток и като ида у тях не е по топло от у нас ...ама аз съм прост и съм съм дал пари за климатици , че и лятото не се потя като прасе докато си пия ракията .Айде стига като няма пари за климатик качествен не се самозалъгвайте за собствено успокоение че с тия адакси ще ви излезе евтино.Купете си конвектори по 60-80 лв и си гледайте кефа.

Ти и всички говорещи за климатици - вземете обърнете внимание на заглавието: "Радиатор ИЛИ Конвектор", а не "С какво да се топля". Щом се говори за радиатор или конвектор, значи обсъждаме най-добрият уред. В случая това е марков конвектор (Адакс или подобен). Знам, че "Има Теси за 50лв, Което Прави Същото ама За По-Малко Пари". Само, че то и Москвича може да превозва като Голф, а е 5-10 пъти по-евтин. С други думи - въпрос на финансови възможности.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Съб 25 окт 2014 7:32

Айде стига наистина сте писали за климатици в тая тема. И аз имам климатик в другата стая, и аз си пия ракията на хладно лятото. Само че, като се роди малката преди 5г, решихме че не може да спи на течението на климатик, и затова го взехме Адакса. И не струваше 300лв, както сега, а 200. И тези 200лв досега със сигурност съм ги избил. И най-важното за мен е, че спим комфортно, не на течение. Лятото, като ни е топло в спалнята, отварям вратата и усилвам климатика в другата стая, докато се разхлади, и го спирам после. А по темата - защо Адакс, а не друг - ами предпочитам да си купя маратонки Адидас и да ги нося, примерно 5г, отколкото всяка година да си купувам Ексес. Пак ще ми излезе по-евтино. Още повече, гледам че Адакса вече е с 7г гаранция. Евтиното излиза скъпо.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 25 окт 2014 8:49

И тези 200лв досега със сигурност съм ги избил

Избити пари са тези, които носят ПРИХОД и надхвърлят РАЗХОДА за първоначално придобиване. Ти как точно успя да изкараш пари от тоя конвектор, че твърдиш, че си ги избил? Да не като го пуснеш да излизат банкноти от него :icon_lol
Тези дето избиват пари посредством ЕВН са само притежателите на фотоволтаици, те наистина избиват :mhihi А потребителите като нас - само НАБИВАТ, набийте си го в главите :banghead
Щом започнахме с реотани пари да избиваме :scare3 Направо сме номер едно :h020

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 25 окт 2014 9:05

Тук вече си в голяма заблуда :biggrin Явно не разбираш нищо от финанси. Знаеш ли какво означават и как се изчисляват - Нетна настояща стойност (NPV), вътрешна норма на възвращаемост (IRR), период на изплащане на инвестицията, рентабилност на инвестицията. Когато си правиш сметка, дали да направиш една инвестиция или не, се гледат ето тези показатели, а на приходи и разходи. :icon_lol И не е важно една инвестиция да носи задължително приход, тя може да носи икономии и чрез тях да има положителна нетна настояща стойност. Айде стига с безплатните уроци :icon_lol

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 25 окт 2014 9:13

Браво на теб. Ама това дето си го написал важи ли в твоя случай? Замислял ли си се ако беше взел друг реотан на половин цена дали нямаше да ти излезе сметката по-добре и да "избиеш" по-бързо парите :mhihi
И не е важно една инвестиция да носи задължително приход, тя може да носи икономии и чрез тях да има положителна нетна настояща стойност.

По-интересният момент е откъде идват въпросните икономии, щото като говорим за такива трябва да сравним с нещо алтернативно. Та кажи сега един евтин конвектор на половин цена как точно няма да "икономиса" като твоя? Сигурно в АДАКС има някаква извънземна технология, дето другите я нямат? :mhihi

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 25 окт 2014 9:20

Важи да. Ако вземеш друг "реотан" на половин цена, няма да си сигурен в срока, за който правиш изчисленията, защото не знаеш дали ще изкара толкова време, примерно 7г, колкото е гаранцията. Тогава сметките ти ще излязат криви.
Икономията можеш да си я сметнеш, спрямо реалния месечен разход на радиатор, ако имаш, или спрямо разхода на твой приятел, който примерно има от евтините конвектори, при равни други условия /изолации, квадратура, разположение, дограма/.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 25 окт 2014 9:27

Ако взема един с 5-годишна гаранция за 140лв. и той вземе, че изкара 7 години би ли сметнал как ще излезе сметката? Виждам, че разбираш от финанси :Mr Green Fun
Опитваш се да убедиш себе си или мен, че си даването на 300лв. за Адакс със 7-годишна гаранция би било по-добра инвестиция от това да дадеш 150 лева за Елдом с 5-годишна гаранция?
vanesto написа:Икономията можеш да си я сметнеш, спрямо реалния месечен разход на радиатор, ако имаш, или спрямо разхода на твой приятел, който примерно има от евтините конвектори, при равни други условия /изолации, квадратура, разположение, дограма/.

И как АДАКС е по-икономичен от евтин конвектор? Че аз нещо не се сещам как става тая работа :gruebel
Веднага давам пример с моя Адакс. Стаята, в която се ползуваше преди да го монтирам се топлеше от духалка. После махнахме духалката и сложихме конвектора - сметката за ток не спадна, само дето на дядото му беше малко по-комфортно в стаята. Та къде викаш да я търся тази икономия? Като цяло се опитваш да ме убедиш в неща, в които и сам не вярваш, ама да си чешем клавиатурите тук само :icon_lol
Имаш помещение с обем Х и с изолация У, за да поддържаш дадена температура в него ти е нужно дадено количество топлинна енергия. Дали тя ще дойде от конвектор, от радиатор, от климатик, от лампа, от пърдящи хора е все тая. Само дето разходът на енергия в някои от случаите може да се отличава фрапиращо между различните уреди и начини на отопление (при пръднята е съвсем безплатен). Разликата няма как да е фрапираща, да не кажа, че няма да е никаква при ползуването на АДАКС, АЙРЕЛЕК, Теси, Елдом и т.н. конвектори, понеже няма основание да е така - всички работят на един и същ принцип с едно и също топлоотдаване и разход на енергия.

Последна промяна от stefan4o на Съб 25 окт 2014 9:40, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 25 окт 2014 9:36

Никога няма да си купя Елдом, защото писах по-напред, че имам приятел, който до скоро работеше там, и ми е казал, че като качество не струват. Масово дефектират, постоянно имат разправии с клиенти, заради тези гаранции, подменят части и т.н. Той самия си взе два Адакса, защото не иска точно зимата, когато най-много му трябват, да стоят в сервиза. За какво ми е тази гаранция в случая, като ще стоя на студено, докато го оправят.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 25 окт 2014 9:43

Аз се опитвам да те накарам чисто технически да ми кажеш как аджеба идва икономията от един конвектор срещу друг като чиста консумация на енергия. Не разтягай локуми за приятел, дето работел в сервиз и нямало да си купи ЕЛДОМ. Задал съм ти точен въпрос, ако можеш отговори ми на него, разбрахме, че на сметките и гаранция-францията си огин :mhihi

Потребителски аватар
Milenkatara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Milenkatara » Съб 25 окт 2014 9:53

Бихте ли ми помогнали за избор на печка за стая до 15 квадрата ? Цена до 250лв. В Кауфланд гледах ,че има едни за 50лв с реотани по 2000 вата ама нещо не ми се струват изгодни :neutral

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 25 окт 2014 9:58

Чисто технически хората са го написали в сайта си откъде идва икономията, няма да се повтарям повече. А това, че българина по рождение не вярва на хората, и че най-много го е страх от две неща - да не настине и да не се мине е една друга тема, не ми се влиза в нея. Ако искате си купувайте, не ме интересува, аз нямам акции в компанията :icon_lol

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 25 окт 2014 10:02

Чисто технически и аз мога да ти напиша един куп глупости с големи букви на кашона на даден уред и какво от това?
По същата логика съм виждал рутери с 300 МБПС wi-fi интервейс, ама със 100 МБПС ethernet портове. И ги продават на такива като тебе :mhihi :icon_lol

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Съб 25 окт 2014 10:31

Milenkatara написа:Бихте ли ми помогнали за избор на печка за стая до 15 квадрата ? Цена до 250лв. В Кауфланд гледах ,че има едни за 50лв с реотани по 2000 вата ама нещо не ми се струват изгодни :neutral

Купи си маслен радиатор, повече издържат, и не сушат въздуха! Имам такъв, от повече от 20 години, пушка е, освен колелцата, всичко му работи!

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 25 окт 2014 10:43

stefan4o написа:Чисто технически и аз мога да ти напиша един куп глупости с големи букви на кашона на даден уред и какво от това?
По същата логика съм виждал рутери с 300 МБПС wi-fi интервейс, ама със 100 МБПС ethernet портове. И ги продават на такива като тебе :mhihi :icon_lol

Естествено, че можеш да напишеш куп групости. Но ако си добър производител и търговец и не искаш да си загубиш репутацията, няма ли да се замислиш, преди да го направиш. Защото може би ще искаш да го продаваш и утре и в други ден и след много години този продукт. Ти ще си купиш ли пак продукт от тази фирма с рутера? И сигурно Адакс са фирма от вчера, и продават само в Бг и всички дето сме си купили, включително и ти сме заблудени и прости. Да не би в Норвегия или Европа хората да са по-глупави от нас, или климата там да е по-топъл, затова да ги купуват? Ти как мислиш българина ли е най-умният?

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”