Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор
Просто стандарта им на живот е доста по- висок и не им пука за цената на тока а климатик на - 30 трудно.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
vanesto написа:Естествено, че можеш да напишеш куп групости. Но ако си добър производител и търговец и не искаш да си загубиш репутацията, няма ли да се замислиш, преди да го направиш. Защото може би ще искаш да го продаваш и утре и в други ден и след много години този продукт. Ти ще си купиш ли пак продукт от тази фирма с рутера? И сигурно Адакс са фирма от вчера, и продават само в Бг и всички дето сме си купили, включително и ти сме заблудени и прости. Да не би в Норвегия или Европа хората да са по-глупави от нас, или климата там да е по-топъл, затова да ги купуват? Ти как мислиш българина ли е най-умният?
Ами рутерите се харчат доста, въпреки, този парадокс, който ти дадох за пример.
Относно Адакс - друго е, като ти кажат конвектор от Норвегия, същото е като със смолянските картофи и колите на 120 000км дето са по автокъщите.

За да получиш удовлетворение от даден продукт, то трябва да си запознат с неговите качества и характеристики. Тъй като въпросният АДАКС, е ползуван достатъчно време и съм видял какви сметки за ток прави - аз НЕ ОЧАКВАМ ЧУДЕСА ОТ НЕГО, напълно съм наясно, че на хлапето ми ще му е топло, но това си има своята цена. За мен покупката на подобно нещо е може би оправдана в случаите, когато на човек не му е особено зорно да отдели голяма сума за ток или се е запушил и изолирал дотолкоз, че да се топли от собственото си дихание в стаята

Да не говорим, че вече на пазара има и климатици от тип подобен на конвектор - стои на стената и върти въздуха също като конвектора, само че с мнооого по-малко консумирана енергия. Лошото е, че струват доста пари все още

-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Искаш сега да ни убедиш,че Адакса и Мидеа с еднаква мощност харчат еднакво ли? Никой не спори,че да се грееш с хубав климатик не е по евтино. Качествен климатик за стая 20квадрата 2000лв-2500лв конвектор 300-350лв Сметни за колко време се избива тази разлика
stefan4o написа:vanesto написа:Относно Адакс - друго е, като ти кажат конвектор от Норвегия, същото е като със смолянските картофи и колите на 120 000км дето са по автокъщите

Имал съм Адакс,оригинален купен от Осло навремето когато думата менте беше непозната.
Не знам аз ли така случих,но полудях с тая печка.Да оставим настрана факта че гореше ток като ламя,спомням си че все нещо и се чупеше,и по едно време дори вече не си праех труда да я сглабям,а си я държах полуразглобена в очакване на следващата повреда.
От същото време имам и маслен радиатор Смядово,който ползваме още.А печката Адакс - отдавна я дадох за скрап и се е преродила в нещо друго

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
IRRITATING написа:Искаш сега да ни убедиш,че Адакса и Мидеа с еднаква мощност харчат еднакво ли? Никой не спори,че да се грееш с хубав климатик не е по евтино. Качествен климатик за стая 20квадрата 2000лв-2500лв конвектор 300-350лв Сметни за колко време се избива тази разлика
Ъхъ точно това се опитва да ви убеди колегата

-
Вярно е,че съм далеч от електротехниката,но преди да купя Адакс се топлех с конвектори на Делонги и разликата в консумацията е значителна Ако вървим по пътя на тази логика защо си купувате скъпи климатици като има и евтини със същата мощност 

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
IRRITATING написа:Вярно е,че съм далеч от електротехниката,но преди да купя Адакс се топлех с конвектори на Делонги и разликата в консумацията е значителна Ако вървим по пътя на тази логика защо си купувате скъпи климатици като има и евтини със същата мощност
Ами ако потърсиш в Гугъл значението на СОР /на латиница/ на климатик ще разбереш каква глупост си написал

- stefan4o
- Контакти:
Ами много просто. Ако Мидея отдава 3кВт отоплителна мощност, а харчи 1кВт електроенергия в същото време, то японски хиперинвертор при отдаване на 3кВт харчи наполовина електроенергия или 500-600 Вата. Така стана ли ти горе-долу ясно как стоят нещата? Само че при реотаните, които коментираме нещата не стоят точно така. Поради простата причина, че консумираната и отдаваната(отоплителна) мощност е 1:1, без значение дали пише Делонги, Адакс, Теси, Чунг-Чанг на него.
-
Сега вече ми се изясни
Японския хипер,мегаг,гига,шест пъти A+ климатик може да се направи да е по икономичен от по евтините,а за конвекторите това правило не важи 

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
IRRITATING написа:Сега вече ми се изясниЯпонския хипер,мегаг,гига,шест пъти A+ климатик може да се направи да е по икономичен от по евтините,а за конвекторите това правило не важи
Човече спри да се излагаш

- stefan4o
- Контакти:
IRRITATING написа:,а за конвекторите това правило не важи
Ако ми кажеш как при конвектора с 1кВт ще ми извадиш повече ще го направим, патентоваме и ще спечелим пари от това

Явно изобщо не си наясно за какво идва реч, по-добре наистина спри да се излагаш...

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Няма как да харчи 1 kW а да отдава 3 kW.Реотана КПД то му е 1.При климатика топлината се получава по коренно различен начин.Това е един вид помпа която изпомпва топлина от вън и я вкарва вътре,като консумираната енергия е само от компресора който върши тази работа.Колкото по ефективен компресор толкова повече топлина ще вкара за единица мощност.Затова евтините климатици са с COP 2-3 а скъпите отиват над 4.Затова не може да се направи по ефективен реотан но може да се направи по ефективен компресор.Няма значение какво пише на кутията реотана има кпд 1 и това може да върви само надолу тосет към влошаване.
- stefan4o
- Контакти:
Така де, ама те явно не са виждали и реотан и не знаят какво представлява. Ако го знаеха, нямаше изобщо да спорим тук и да си пишем глупости.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Фокси и Стефчо, не сте прави. Невежество плюс реотан, равно на конвектор за 300 лева! С КПД 300%...
- boyan.chav
- Автомобил: VW Golf IV 1998
- Двигател: 1.4 16v 75hp AHW
- Контакти:
Изчетох почти цялата тема. От спора се ражда истината
На какво мнение сте за ТОЗИ конвектор, 3000W-ия модел? Тази зима ще се ползва в стая с размери около ~15-16кв. с вътрешна изолация и обикновена дограма, а другата зима ще се ползва в стая ~30кв. с алуминиева дограма и външна изолация. За това искам да взема по-мощния. Заслужава ли си да дам 219лв. за този конвектор? Пазара е препълнен с конвектори с едни и същи характеристики и разлики в цените до над 100лв. Икономия чак толкова не търся, искам да смогва със стоплянето

На какво мнение сте за ТОЗИ конвектор, 3000W-ия модел? Тази зима ще се ползва в стая с размери около ~15-16кв. с вътрешна изолация и обикновена дограма, а другата зима ще се ползва в стая ~30кв. с алуминиева дограма и външна изолация. За това искам да взема по-мощния. Заслужава ли си да дам 219лв. за този конвектор? Пазара е препълнен с конвектори с едни и същи характеристики и разлики в цените до над 100лв. Икономия чак толкова не търся, искам да смогва със стоплянето

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”