Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор
3000W при непрекъсната работа за 1 месец си е 432 лв сметка за ток ! Аз лично ползвам 3 конвектора със степени 800, 1200, 2000 вата и още един със степени 1000 и 2000 вата.Преди всеки конвектор има часовник който го пуска само на нощна тарифа, климатика е шумен за през нощта. И също климатик панасоник инвертор 12ка (който за 1 година ми е изгорил 200 киловата-имам уред за измерване преди климатика. Сметка за ток миналата зима имах не повече от 129 лева. Така че може би решението е различно за всеки. За мен например е важно сметката за ток да не е голяма и да има постоянна температура от 25 градуса.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
boyan.chav има една програма написана от колега от някой форум не помня точно кой,който изчислява топлинните ти загуби.Мога да ти я пратя и ти да си сметнеш загубите на двете стаи и да се ориентираш дали този конвектор ще ти е достатъчен.
kossel тази мощност няма да е постоянна то ако стаята губи 3000 вата то по добре на палатка да е колегата.Иначе виж как всичко е индивидулано ти искаш 25 градуса аз на тази температура не мога да вирея,макс 24 и то за кратко,22-23 е иделана за мен.
kossel тази мощност няма да е постоянна то ако стаята губи 3000 вата то по добре на палатка да е колегата.Иначе виж как всичко е индивидулано ти искаш 25 градуса аз на тази температура не мога да вирея,макс 24 и то за кратко,22-23 е иделана за мен.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
fox_vt написа:Иначе виж как всичко е индивидулано ти искаш 25 градуса аз на тази температура не мога да вирея,макс 24 и то за кратко,22-23 е иделана за мен.
Измерването на температурата е много относително нещо,с различни термометри сложени на различни места в една стая може да измериш температури различаващи се с 10 градуса

muns61 написа:Фокси и Стефчо, не сте прави. Невежество плюс реотан, равно на конвектор за 300 лева! С КПД 300%...
В тая тема 10 пъти се повтарят едни и също твърдения и ще пробвам още веднъж да насоча мисленето на заслепените в малко по-различна посока. Конвекторът за 300лв струва толкова не защото ще пести енергия, а поради дизайн (външен вид), качества на материалите, екстри (копчета, датчици) и т.н. По твоята логика като си купуваш кола ще кажеш "Искам кола 2001 година, 130 к.с. с ширина Х метра и дължина У метра" - това Фиат, Ауди, БМВ, Ягуар - няма значение бе, щом е с правилните размери и мощност НЯМА КАК да е нещо различно (само "невежеството" може да породи съмнения в някаква разлика). Нали важното е да имат еднакъв разход на гориво и еднакво пространство - някъв си външен вид и екстри са глупости за който има пари за пилеене (Съвсем същото важи при конвекторите).
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
"При определянето на количеството топлина, предавана чрез конвекция, влияят същите фактори, както и при кондукцията. Топлинният поток, който се отдава (или приема) между стена и движещ се флуид за единица време се определя от закона на Нютон :
Q = αк . F . ( t ст - t ф ), W
т.е. количеството топлина, пренесено чрез конвекция е пропорционално на повърхността, температурната разлика и времето.
В уравнението коефициентът на пропорционалност αк се нарича коефициент на конвекция. Той показва какво количество топлина се пренася от повърхност 1m2 към флуида(или обратно) за единица време при температурна разлика между стената и флуида 1 градус. Измерва се в W/(m2.K). "
Съгласен съм с теб, но не съм съгласен с това, че всички конвектори са еднакво ефективни. Ето една лека формулка от нас невежите, която доказва това ми твърдение, защото тук са чували само за COP, който се отнася за климатиците и изобщо няма отношение към темата. При конвекторите има значение коефициента на конвекция, който както се вижда зависи от площта и топлообменните качества на нагревателя. Сега разбрахте ли защо ADAX GLAMOX 2kw е дълъг 1,7м? Само заради дизайна ли е това според вас?
Q = αк . F . ( t ст - t ф ), W
т.е. количеството топлина, пренесено чрез конвекция е пропорционално на повърхността, температурната разлика и времето.
В уравнението коефициентът на пропорционалност αк се нарича коефициент на конвекция. Той показва какво количество топлина се пренася от повърхност 1m2 към флуида(или обратно) за единица време при температурна разлика между стената и флуида 1 градус. Измерва се в W/(m2.K). "
Съгласен съм с теб, но не съм съгласен с това, че всички конвектори са еднакво ефективни. Ето една лека формулка от нас невежите, която доказва това ми твърдение, защото тук са чували само за COP, който се отнася за климатиците и изобщо няма отношение към темата. При конвекторите има значение коефициента на конвекция, който както се вижда зависи от площта и топлообменните качества на нагревателя. Сега разбрахте ли защо ADAX GLAMOX 2kw е дълъг 1,7м? Само заради дизайна ли е това според вас?
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
По назад в темата се твърди,че дали е крушка дали е конвектор ,ако са с еднаква мощност топлят еднакво.Не ги разбираш ти нещата 2000в са си 2000в и формата няма значение 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
vanesto написа:Сега разбрахте ли защо ADAX GLAMOX 2kw е дълъг 1,7м? Само заради дизайна ли е това според вас?
Чакай да видим дали и аз работя добре с гугъл, виж какво намерих относно площта:
Нагревателният елемент на всеки на предлаганите от нас марки ( ADAX, BEHA ), имайки предвид сравнително голямата му площ, не достига голяма температура на нагряване. Това позволява да използваме тези отоплителни уреди за климатизирането (поддържането на комфортна температура през студените месеци) на всякакъв вид помещения, в това число детски градини и училища, тъй като няма опасност децата да се изгорят или да повредят уредите.
Дали това удебеленото не е основната причина?
IRRITATING написа:По назад в темата се твърди,че дали е крушка дали е конвектор ,ако са с еднаква мощност топлят еднакво.Не ги разбираш ти нещата 2000в са си 2000в и формата няма значение
Това, дето свети в лампата знаеш ли защо свети?
Последна промяна от stefan4o на Нед 26 окт 2014 9:29, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Викаш правят ги по 2 метра да не се парят децата ,а не да може да мине повече въздух за единица време 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
И като мине повече въздух за единица време, който се затопля с по-малко градуси КПД се увеличава така ли?
Още малко и ще ми кажеш, че реотан дълъг 1м с мощност 2кВт ще отдава по-малко топлинна енергия от реотан 1.5м. със същата мощност?
Аз не мога да подмина предимството на по-големия нагревател, който се нагрява до по-ниски температури от такъв с по-малки размери. Само че това не увеличава по никакъв начин икономията или КПД, за което спорим в последните страници. Просто дава повече комфорт в помещението и уредите са по-безопасни за употреба
Което всъщност не е малко...
Още малко и ще ми кажеш, че реотан дълъг 1м с мощност 2кВт ще отдава по-малко топлинна енергия от реотан 1.5м. със същата мощност?
Аз не мога да подмина предимството на по-големия нагревател, който се нагрява до по-ниски температури от такъв с по-малки размери. Само че това не увеличава по никакъв начин икономията или КПД, за което спорим в последните страници. Просто дава повече комфорт в помещението и уредите са по-безопасни за употреба

- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Когато всички застъпници на Адакс разберат разликата между топлинна енергия и електрическа енергия, количество топлина и количество киловат-часи, чак тогава би имало смисъл от полезна дискусия.
За достигането на температура на въздуха от 23°C (приимерна стойност) при начална температура на въздуха 17°C е необходимо точно количество топлинна енергия, която може да бъде постигната от различи източници - слънце, дърва, ел. уред и т.н. За всяко помещение/сграда необходмата топлинната енергия е с различа стойност в зависимост от много фактори.
Как ще си набавите тази топлинна енегрия с електрически отоплителен уред - радиатор, конвектор, духалка, акумулираща печка - няма значение. На всички крайната сметка ще е една и съща като киловат-часи електроенергия.
Изключение тук прави акумулиращата печка, която няма да ви изхарчи по-малко ток като количество, но ще го изхарчи през нощта, когато тока е по-евтин. Икономията на акумулиращата печка идва единствено от разликата в цената през нощтна и дневна ел. тарифа. Ползва ток през нощта, нагрява помещението и много тухли, които през деня отдават топлината в помещението без да е включена печката.
За достигането на температура на въздуха от 23°C (приимерна стойност) при начална температура на въздуха 17°C е необходимо точно количество топлинна енергия, която може да бъде постигната от различи източници - слънце, дърва, ел. уред и т.н. За всяко помещение/сграда необходмата топлинната енергия е с различа стойност в зависимост от много фактори.
Как ще си набавите тази топлинна енегрия с електрически отоплителен уред - радиатор, конвектор, духалка, акумулираща печка - няма значение. На всички крайната сметка ще е една и съща като киловат-часи електроенергия.
Изключение тук прави акумулиращата печка, която няма да ви изхарчи по-малко ток като количество, но ще го изхарчи през нощта, когато тока е по-евтин. Икономията на акумулиращата печка идва единствено от разликата в цената през нощтна и дневна ел. тарифа. Ползва ток през нощта, нагрява помещението и много тухли, които през деня отдават топлината в помещението без да е включена печката.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Единствената причина да се прави по-голяма площтта е именно тази, да е по-ниска температурата на отопляващата повърхност. Говоря за конвенцинаен отоплител- с реотан, при климатиците е друго.
Колегата е пуснал една формулка, която обаче не е добре разбрана от него, а сигурно и от други. Не самата формула, а физическия процес на топлоотдаване чрез конвекция.
Колегата е пуснал една формулка, която обаче не е добре разбрана от него, а сигурно и от други. Не самата формула, а физическия процес на топлоотдаване чрез конвекция.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
milmar написа: Колегата е пуснал една формулка, която обаче не е добре разбрана от него, а сигурно и от други. Не самата формула, а физическия процес на топлоотдаване чрез конвекция.
Именно това се опитвам да обясна, че това е физически процес конвекцията, и коефициента не е постоянна величина, а зависи от определени фактори. Формулата не е от такова значение за спора, а самият факт, че не е една и съща величина, примерно 1 подкрепя моята теза, и смятам, че спора вече е решен в моя полза

IRRITATING написа:Викаш правят ги по 2 метра да не се парят децата ,а не да може да мине повече въздух за единица време
Ако не ги интересуваше температурата на нагряване, не мислиш ли, че вместо 2м можеше да ги направят 1м и да се нагрява до 60 градуса вместо до 40? Или 2 метра загрята до 60 градуса да загрява повече въздух? Обаче така са ги сметнали, че да загряват минимални градуси над телесна температура. Дали с цел безопасност от изгаряне, от запалване на допиращи се предмети или по-ниско изсушаване на въздуха - важното, че е мислено в тази посока, а не някаква проста формула А * B = C... Ефектът от Адакса е такъв - пускаш печката в студена стая и след 5 мин (или по-малко) усещаш затопляне и подобрение без светещи реотани, фучащи вентилатори и парене на 1 място комбинирано със студ на другия край. Просто става плавно и равномерно затопляне без прегряване в близост до печката.
chef_ss написа:Когато всички застъпници на Адакс разберат разликата между топлинна енергия и електрическа енергия, количество топлина и количество киловат-часи, чак тогава би имало смисъл от полезна дискусия.
По твоя път за мислене трябва да вземаме пример от циганите - вземаш пружина от легло, закачаш двата диагонални края с кабел към контакта, палиш - светва пружината и загряваш от 17 до 23 градуса. Евтино и ефикасно. Най-важното, че с пружина за 20лв от сметището ще си вършиш работата, а няма да даваш 200лв на мръсните лъжци от Адакс - печка Бай Ганьо е ефикасна 1:1 с конвектора и почти толкова удобна и естетична.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Много малко, да не кажа никак не ми пука за спора ви. Просто искам да кажа, но не и да ви убеждавам, че за ел. отоплителен уред от типа реотан включително и хАдакс да е, няма връзка между дължина, повърхност и т.н. и отделена топлина. Връзката е само с консумираната мощност. Има някакво следствие- температура на повърхността, която ще е различна, но нищо друго. КПД-то си е еднакво.
milmar написа:...Има някакво следствие- температура на повърхността, която ще е различна, но нищо друго. КПД-то си е еднакво.
Кой твърди, че има различно КПД? Все пак смяташ ли, че няма никакво значение дали печката ще топли еднакво, но единия модел ще бъде леко топъл на пипане, а другия ще пари до степен да се изгориш? Ако смяташ, че няма никакво значение това, ти и аз не виждам никаква разлика дали ще струва 50 или 200лв. Хората дават сериозни пари да си слагат 18-19" джанти за да "изглеждат по-добре", но в тая тема вероятно хора със същото мислене се тръшкат, че 200лв за конвектор били проява на глупост и заблуденост.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”