theultimate написа:Друга ми беше идеята. С разумно олекотен Windows спестяваш 1GB на харда, 100MB RAM и малко процесорно време. Това не променя факта че ежедневните програми като браузър, чат клиент и аудио плеър изяждат моментално 256RAM, а 512 също свършват като отвориш 3-4 сайта.
Дааа за съжаление си е така... в общи линии каквото и да правиш идва момент когато системата те притиска и си иска нейното. Преди време можеше да мине номера със слагане на стари версии на някои от програмите които хем да вършат работа, хем да не натоварват компа ама и това вече не става. Разработчиците на софтуер се усетиха и стана честа практика да се вграждат алгоритми за задължително обновяване без възможност за изключване на опцията или промяна на някои елементи в софтуера които да правят старите версии безполезни и т.н. Например за да можеш да ползваш даден сайт ти иска минимум ИЕ 7.0 или аналогичен. Също Скайп-а с който толкова свикнахме. И преди си беше много лаком откъм ресурси а сега съвсем. Отделно когато се свързват различни версии се получават едни много неприятни истории. По специално за видеоразговорите. Аз лично ползвам стара версия от тия преди 4.0 и когато опитам видеовръзка с по-нова версия съм получавал и сини екрани с бонус рестарт на системата. Същото го забелязах и на други компютри ползващи стари версии на Скайп. Това в среда на Windows а в Linux среда води само до прекратяване изпълнението на програмата но проблема си го има навсякъде. С две думи цедим до последно каквото можем от компютъра но идва ден когато ни бъркат в джобчетата за нов
Дано сме били полезни на колегата за момента. Като му дойде времето е ясно, че ще трябва нов комп и дано тогава цените да отговарят на заплатите. Поздрави 

поразпитай за някой дето сглобява компютри за ползвана РАМ памет сваена от някъде, че новички са една камара пари точно тоя модел пущини!