Лаптопи,мнения,препоръки и цени!
- piter_96
- Автомобил: VW Golf III VW Golf III Variant
- Двигател: AFT 1997 AAM 1994
Re: Избор на лаптоп до 900 лева
Здравейте, до сега не съм работил много с лаптопи и ми направи впечатление, че често Probook-а от долу на иконката за батерията, когато е включен в захранване пише примерно - 96% налични(включен в захранване, не се зарежда). Дали е нормална тази работа. А и също когато е така лампата над захранването не свети. Благодаря предварително 

- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Сигурно е нормално. Не съм го забелязвал този модел как се държи, но може нарочно да са го направили да се разрежда до определени проценти. Ако някой от колегите има досег до такъв, нека сподели.
Ако не му я ползваш батерията, може би не е лошо да я махнеш. Стига да не ти трябва като UPS.
Ако не му я ползваш батерията, може би не е лошо да я махнеш. Стига да не ти трябва като UPS.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Аз имам ASUS , понякога на външно захранване заряда спира на 100% , друг път на 97-98% и така си стои , не мисля че е проблем .
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
milmar написа:Аз имам ASUS , понякога на външно захранване заряда спира на 100% , друг път на 97-98% и така си стои , не мисля че е проблем .
У дома и 2-та Probook-а са така. Моя седи на 97%, а на жената на 96%.
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Не е проблем. Управлението на батерията не позволява дозареждане, когато става дума за малки стойности.
Т.е. лаптопа е бил на 100%, погледнал си нещо и си го спрял на 96%, да кажем. По логиката на HP тези 4% са пренебрежимо малко за да се вкарва батерията в нов цикъл на дозареждане.
Ако си го изтощил повече, да кажем до 50%, и го включиш в зарядното ще зареди до 100%.
Целта е батерията да не прави "ненужни" цикли, които скъсяват живота ѝ.
Т.е. лаптопа е бил на 100%, погледнал си нещо и си го спрял на 96%, да кажем. По логиката на HP тези 4% са пренебрежимо малко за да се вкарва батерията в нов цикъл на дозареждане.
Ако си го изтощил повече, да кажем до 50%, и го включиш в зарядното ще зареди до 100%.
Целта е батерията да не прави "ненужни" цикли, които скъсяват живота ѝ.
- piter_96
slimmer написа:Сигурно е нормално. Не съм го забелязвал този модел как се държи, но може нарочно да са го направили да се разрежда до определени проценти. Ако някой от колегите има досег до такъв, нека сподели.
Чувал съм, че махането на батерията си е опасно, тъй като дъното може да изгори. Вие как мислите?
- slimmer
piter_96 написа:Чувал съм, че махането на батерията си е опасно, тъй като дъното може да изгори. Вие как мислите?
Ако я махаш, докато работи лаптопът, може и да е опасно (въпреки че докато не се бях замислял, съм го правил няколко пъти без проблеми). Но не виждам защо да е опасно да работи без нея - все едно си е нормален компютър.
- milmar
Аз не бих си махнал батерията на лаптопа по куп причини :
- чувал съм , че някои батерии са умни и някои BIOS-и не пускат компа ако не си "намерят" батерията (може и да не е така , не е важно)
- какво правя с батерията , ако не намеря на кого да я продам , ще си подпирам лаптопа с нея
? За мен не е опция , когато реша , че ми трябва - да я сложа , пък като не ми трябва .... и така нататък . Пък и през седмица или месец да я дозареждам ...
- какво правя с лаптоп без батерия ? - по-добре настолен !
- чувал съм , че някои батерии са умни и някои BIOS-и не пускат компа ако не си "намерят" батерията (може и да не е така , не е важно)
- какво правя с батерията , ако не намеря на кого да я продам , ще си подпирам лаптопа с нея

- какво правя с лаптоп без батерия ? - по-добре настолен !
- piter_96
Пробвах го, свалих батерията до 48% и го пуснах да се зарежда и лампата си свети и си се зарежда. Благодаря Ви за бързите отговори. 

- milmar
Аз често правя по този начин умишлено разряд-заряд на батерията .
- slimmer
milmar написа:Аз не бих си махнал батерията на лаптопа по куп причини :
- чувал съм , че някои батерии са умни и някои BIOS-и не пускат компа ако не си "намерят" батерията (може и да не е така , не е важно) - Това е малко нелогично?!?Досега не съм попадал на такова нещо, и ако попадна ще го Фърля.
- какво правя с ... по-добре настолен ! Съгласен, просто има хора, които си ги взимат за настолни и не им пука ако им спре токът. Аз си я държа заради UPS функциятаПък и без това трае има-няма 20 мин...
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
piter_96 написа:Пробвах го, свалих батерията до 48% и го пуснах да се зарежда и лампата си свети и си се зарежда. Благодаря Ви за бързите отговори.
Опитай по възможност първите 1-2 месеца да правиш пълни цикли на разреждане и зареждане на батерията един-два пъти седмично поне. Не е задължително, но си гарантираш, че батерията е влязла в нормални работни режими.
- Pokerstars
- Автомобил: Audi A4 B7
- Двигател: 2006
Да ползвам темата на колегата.И на мен ми предстои закупуване на лаптоп.Спрял съм се на тези два модела:
http://pcstore.bg/laptopi/HEWLETT%20PACKARD-11/HP-ProBook-4530s-A1D47EA-Metallic-Gray-6GB-3892
или:
http://pcstore.bg/laptopi/HEWLETT%20PACKARD-11/HP-ProBook-4530s-A6G46ES-Metallic-Gray-6GB-4022
За какво ми трябва ли?Ами за нищо особено,не играя игри,не работя с програми.Предимно за сърфиране в Интернет,онлайн покер,гледане на филми и това е.
Интересува ме колко осезаема е разликата между двата,за моето потребление да взимам ли втория или и първия ще ми върши същата работа.То май разликата между двата е само видеокартата и хард диска.Това ще ми е първи лаптоп!Лесно ли се сменя Linux-а с Windows 7?
http://pcstore.bg/laptopi/HEWLETT%20PACKARD-11/HP-ProBook-4530s-A1D47EA-Metallic-Gray-6GB-3892
или:
http://pcstore.bg/laptopi/HEWLETT%20PACKARD-11/HP-ProBook-4530s-A6G46ES-Metallic-Gray-6GB-4022
За какво ми трябва ли?Ами за нищо особено,не играя игри,не работя с програми.Предимно за сърфиране в Интернет,онлайн покер,гледане на филми и това е.
Интересува ме колко осезаема е разликата между двата,за моето потребление да взимам ли втория или и първия ще ми върши същата работа.То май разликата между двата е само видеокартата и хард диска.Това ще ми е първи лаптоп!Лесно ли се сменя Linux-а с Windows 7?
- slimmer
Аз за нормална употреба (като твоята) бих си взел този с по-бързия хард-диск. Виж за игри, Radeon-ът е по-важен...
С Windows няма да имаш проблеми. Само си дръпни драйвърите преди това (ако няма диск с драйвъри, де, ама така или иначе може да са по-стари).
М/у другото тези конфигурации с 2+4GB са малко странни, понеже ако искаш да ги обновиш по-натам, трябва да махнеш двата GB и да се чудиш какво да ги правиш. Бих те посъветвал да вземеш нещо или с 1x4GB, или направо да поръчаш опцията 2x4GB и да ти е мирна главата (примерно в Laptop.bg я предлагат, а и поне на още 2-3 места).
С Windows няма да имаш проблеми. Само си дръпни драйвърите преди това (ако няма диск с драйвъри, де, ама така или иначе може да са по-стари).
М/у другото тези конфигурации с 2+4GB са малко странни, понеже ако искаш да ги обновиш по-натам, трябва да махнеш двата GB и да се чудиш какво да ги правиш. Бих те посъветвал да вземеш нещо или с 1x4GB, или направо да поръчаш опцията 2x4GB и да ти е мирна главата (примерно в Laptop.bg я предлагат, а и поне на още 2-3 места).
Те навякъде предлагат колкото рам си искаш
и изобщо какво е значението дали ще е 4+2 4 или 4+4 при всички случаи си ги плаща... наистина за да не се занимава най добре 4+4 но вече идва въпроса дали има смисъл от 8гб

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”