Бърза флашка - вече поръчана и взета !

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Бърза флашка - вече поръчана !

Мнениеот slimmer » Пет 30 мар 2012 20:17

slimmer написа:Току-що един колега ми се хвалеше със следното чудо (A-Data Superior S102 Pro USB 3.0): http://reset.bg/catalog/14/1414/1414241/
Веднага го тествахме на ASRock-ско P67 дъно с USB 3.0 и резултатът, който Windows 7 показва при копиране, е: четене - ~120 MB/s, запис - ~28 MB/s. Дъното има и някаква си X-Fast USB технология, но и с нея и без нея все такава скорост си поддържа.
Който каквито ще изводи да си прави :)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пет 30 мар 2012 23:06

Ставаше въпрос за писане 30MB/s реални. Не тестове за по 1 минута. Щото за 1 минута харда пише и на 100MB/s ама после... Тия за четене въобще не ги смятаме. Както и сам можеш да видиш при писане разликата е малка. Дори незначителна. 4MB/s не го имам за съществено предимство на USB 3.0. И писането не ми е по 50MB файлове, а от 10GB нагоре. Та там скоростта пада с времето. Ако е флашката 64GB има да си пишеш с това USB 3.0 тамън цял ден... Голямо предимство на скъпия флаш и USB 3.0 пред стария евтин хард диск и USB 2.0, убеди ме. :beer :Mr Green Fun :lol:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Съб 31 мар 2012 0:54

Да пусна тест с 1ГБ ако желаеш? Или с 10? Разлиакта в четенето е 150% в конкретния случай (а стика не претендира да е от най-бързите!)... щом това ти се струва "малко". :roll:
А 4 mb/s разлика в писането разбира се, че са "само" 30% по-висока скорост. За 10GB файл ще са ти нужни вместо 15 минути - 10!.
Ама то щом това е без значение за теб..... какво ли е :D
"Скоростта пада с времето"? Убеден ли си в глупостите, които пишеш? Правиш ли разлика между HDD и Flash Memory?

Я моля те на графиката ми покажи къде е "спада с времето" на четене/писане mhihi

Изображение
Изображение

А щом ти е скъпо - никой не те кара. Ама да наричаш гроздето - горчиво.... не съм нещо съгласен ;) Не те убеждавам в нищо различно от сухите факти. И на RW дискове можеш да си пишеш... може би ще е най-евтино. Пък то очевидно там дето са 15 минути.... там са и 45 за тебе.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Бърза флашка - вече поръчана и взета !

Мнениеот Stivi » Вто 03 апр 2012 15:31

Днес най-после успях да си взема флашката но понеже нямах време да свалям програма за тестване на скоростта карах по метода "хронометър" :) Резултатът е ,файл 1,18GB записан за 1м55с което прави към 10.2 MB/s при този метод на измерване ! Лошата новина е че флашката не се разбира със старото ми DVD Elit на което си пусках някой филмчета в avi формат понеже с други не се справя,може би 8 GB му идват много :idea: На мултимедийния плеър /Diva/ няма проблеми макар че там след като разпознае флашката и изпише че е включена показва за момент "Bad disk" което досега не съм виждал ,но аз го отдавам на това че ауторъна на флашката при стартира на лаптопа зарежда един вид 2 преносими диска като втория е за защитени данни /има такъв софтуер на флаша/ и него плеъра не го разпознава но си плейва качените файлове без проблем ! По-късно ще изтегля някоя програма за speedtest и ще кажа какво показва !

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 03 апр 2012 16:07

Как е форматирана? Най-вероятно DVD-плейъра не чете нищо извун FAT32 (така ми беше и на мен стария).

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 03 апр 2012 20:55

Haralampi написа:Как е форматирана? Най-вероятно DVD-плейъра не чете нищо извун FAT32 (така ми беше и на мен стария).

FAT32 естествено,за всеки случай направих нов пълен формат на FAT32 но не промени нещата !

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 03 апр 2012 20:57

Какво показва DVD-то тогава? Т.е. точно какъв е проблема?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 03 апр 2012 20:59

Haralampi написа:Какво показва DVD-то тогава? Т.е. точно какъв е проблема?

Дава че диска е празен независимо какви файлове съм записал на него !

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 03 апр 2012 21:50

Т.е. го разпознава все пак като носител? И тръгва да го чете?

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 11 апр 2012 22:25

Колега извинявай ама пак не си в час нещо. Говорим ти, че на HDD скоростта пада с веремето и въпреки това пак държи доста прилично високи стойности при писане дори закачен на USB 2.0. Доста повече скорост от флашчето. Което ще рече, че покрива напълно дори има в излишък скорост на трансфер и за флашчето. Говорим ти, че за 4 MB/s разлика почти няма за големи файлове от 10 GB нагоре. Ти ми вадиш некакви снимки, колко бързо четяло флашчето, а тук ставаше въпрос за писане ама айде... :lol: Пишем примерно 70GB Blu-Ray, колко време ще е разликата с тия 4 MB/s в повече на USB 3.0? Незначително, 10-15 минути нищо не е за такъв обем от данни. А колко време ще се пише това нещо на флашка в час ли си? Дори най-бързата да е? Сега ще ти кажа. Точно един ден. Дори на супер бързото USB 3.0 закачена. Та за един ден писане на такъв обем от данни, фатално ли е според тебе 1 час повече или по-малко с тия 4MB/s разлика? Отделно там няма и как да събереш 70GB а само 64. :Mr Green Fun Няма какво да го коментираме повече... Предимството е малко, почти незначително както и да го погледнеш. Скорост си има в излишък и на USB 2.0 и на 3.0. И с тоя флаш не можеш да я покриеш цялата никогиш, това исках да ти обясня с две думи. :wink: :deal :beer :lol:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Сря 11 апр 2012 22:42

Попарата дето си написал само ти си я разбираш вероятно, но:

1. Темата е за USB Стикове, а НЕ за харддискове. Това което си написал за вторите също е абсолютно грешно, но няма да го коментирам, защото темата не е посветена на това!

2. Разликата в скоростта между USB 2.0 и 3.0 е "осезаема". Пиша го в кавички, защото това е нещо субективно. Очевидно за теб един файл да се прехвърля 2 пъти по-бързо е "незначимо", за мен и други - оправдава средствата.

3. Да сравняваш USB с Bluray и т.н. е първо не на място в тази тема и второ абсурдно, тъй като всяко има своите предимства и недостатъци!

А по отношение на скорости при големи файлове - отделих време да пусна първия тест на моя стик, този път с 4 GB файл - веднъж през USB 2.0 и веднъж през USB 3.0. Пак подчертавам, че стика дори не претендира да е от най-бързите.

Резултатите съответно:
Изображение

Изображение

Изводите оставям всеки да си ги направи сам.

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Чет 12 апр 2012 9:29

Уф, май не се разбирате за какво спорите.
Флашките (вкарвам и ССД-дисковете, защото технологиите са аналогични) могат да се забавят при писане - когато пишеш големи обеми данни. Триенето на данни става логически - само пойнтърите във фат-таблицата(да ме простите че ползвам архаични изрази :))
Самите сектори не се чистят с нули.
За да се запишат данни в паметите ползвани във флашките, клетките трябва да бъдат изтрити и след това се записват данните.
Пишейки, процесорчето на флашката си намира нулирани клетки и пише там. В един момент изтритите клетки свършват - и става забавяне, защото триене+запис отнема относително много време.
Как се бори проблема - фърмуера на флашката се опитва, когато е онлайн, но не се ползва флашката да чисти клетки маркирани като незаети, но неинициализирани. Проблем би било ако имаш 32ГБ флашка, пълна на 90%, пъхаш я и веднага "триеш" половината файлове и почваш да пишеш нови 10-15ГБ. В такъв случай получаваш скорост на запис равна на скоростта на триене+запис.
Нормално, флашки не е редно да се ползват в такъв режим. Имаше неотдавна на анандтех статия, където подробно се разглеждаха технологиите на флашките/ССД и ограниченията.
Примерно, най-новите и бързи се базират на технологии ползващи 4 нива в клетка - условно 0/1/2/3, т.е. 2 бита имат 16 възможни състояния, пазят се 4 пъти повече данни и съответно имаи ускорение. Недостатък - държат на около 1000 цикъла.
С Уговорката, че примерно стандартен уеб-сървър има отношение четене/писане по-голямо от 10:1... т.е. реално едно ССД върши перфектна работа и има очакван живот от 3-4-5 години, което е предостатъчно.

Потребителски аватар
wolfstyle
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolfstyle » Пон 03 сеп 2012 14:53

Haralampi написа:Попарата дето си написал само ти си я разбираш вероятно, но:

1. Темата е за USB Стикове, а НЕ за харддискове. Това което си написал за вторите също е абсолютно грешно, но няма да го коментирам, защото темата не е посветена на това!

2. Разликата в скоростта между USB 2.0 и 3.0 е "осезаема". Пиша го в кавички, защото това е нещо субективно. Очевидно за теб един файл да се прехвърля 2 пъти по-бързо е "незначимо", за мен и други - оправдава средствата.

3. Да сравняваш USB с Bluray и т.н. е първо не на място в тази тема и второ абсурдно, тъй като всяко има своите предимства и недостатъци!

А по отношение на скорости при големи файлове - отделих време да пусна първия тест на моя стик, този път с 4 GB файл - веднъж през USB 2.0 и веднъж през USB 3.0. Пак подчертавам, че стика дори не претендира да е от най-бързите.

Резултатите съответно:
Изображение

Изображение

Изводите оставям всеки да си ги направи сам.

Е ти нямаш никаква разлика в писането:( Аз преди малко си взех ADATA S102 Pro USB 3.0 и след някои тестове резултатите са следните: четене: 71 MB/s (супер), но писането: 11 MB/s, ...много зле, надявах се поне до 30-40 да стигне писането. Лично на мен ми трябваше бързо писане, не толкова четене...но какво да се прави, ще чакаме USB 4.0 :D

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 03 сеп 2012 15:39

Да, в писането разликата е минимална, на практика никаква. Но това се потвърждава и от твоя тест... 11 мб/сек...
А за четенето зависи с какъв файл и по какъв начин тестваш! Забележи, че тестът, който съм постнал по-горе е с 4000 мб файл.

Но все пак - като цяло си е по-бързо и се усеща ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”