Няма какво да пита,ДТЗ се прилага в трижилна инсталация/не че немога да си направя такава за бойлера/,а отделно самия бойлер няма анодна защита/моя/.
fox_vtщом си разбрал,няма как да твърдиш кое е по-срещан проблем/макар че е хубаво да е така/.Подчертавам,че в жилищните блокове както и да го вържеш е все тая,понеже със сигурност голям процент/или всички комшии/са се занулили надеждно,а тръбите са общи.Това също е нож с 2 остриета разира се.
Но аз говоря за къща на село,където гледам,че цялото табло е с 2 предпазитела,един на фазата и 1 на нулата!?!?Понеже са 2 са по-коравички и не е ясно дали ще изключат при офазен през корпуса бойлер.
В случая може ли да се твърди,че ползваната за замяване нула,ако е директна от таблото ще играе роля на истинска земя?Инъче ясно,ще се избегнат безброй връзки и прочие,но това ще гарантира ли падането на панцера?
Инъче ми идва все тая,дали ще е прекъсната 0 през ключа,или ще е преди ключа ама замасена за бойлера.Да не се повтарям,ама както казах даже втория вариант ми се вижда по-опасен.
Свързване не бойлер ТЕСИ в ел мрежата. Как?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Свързване не бойлер ТЕСИ в ел мрежата. Как?
Iezekil написа: с 2 предпазитела,един на фазата и 1 на нулата!?!?
Открай време е абсолютно забранено да се слага предпазител на нулата

При първа възможност го махни оттам докато не е станала голяма беля

Понякога се слагат двойни бушони, които прекъсват едновременно и фазата и нулата, ама отделните бушони са пълна лудост. Две страници пишем колко е страшно, ако се прекъсне нулата, от тях трябва на всички да е станало ясно защо е тази забрана.
А ДТЗ може да се сложи и само на две жици и пак доста добре ще си върши работата.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Iezekil Ако теглиш от таблото директна нула това е пак зануляване,но при него си елиминирал почти вероятноста да се прекъсне нулата.Разбери едно предпазител пада само при късо или претоварване.Това значи че ако се офази корпуса поради липса на нула то предпазителя няма да изключи.Ако се офази поради пробив във нагревателя във водата то най вероятно тока протичащ пак няма даго задейства,ще работи нагревателя на принципа на "лъжичките"Истинската земя си е земя в буквалния смисъл с заземителен кол до ГРТ.
ktamen ДТ3 не може да се сложи на двужилна инсталация и никога няма да сработи на нея
Принципа на действие е в това че тока през двата проводника създава магнитен поток във ДТ3 които взаимно се неутрализират.При утечка към ЗЕМЯ този баланс се нарушава и ДТ3 изключва,според тока за който е настроена.Ако при двужилна инсталация утечката отиде през метални тръби към земята (което предполага че бойлера не е занулен към корпус) тогава ДТ3 е възможно и да изключи,но това е риск който е опасен за здравето.
ktamen ДТ3 не може да се сложи на двужилна инсталация и никога няма да сработи на нея

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
fox_vt написа:Iezekil
fox_vt написа: тогава ДТ3 е възможно и да изключи
Последно ще сработи ли някога или няма да сработи

Всъщност проблемът е съвсем друг с двупроводната инсталация и не го търсиш в правилната посока.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Може,ама при тая стара инсталация ще трябва да е близо до уреда,за да може входящия и изходящ ток да е еднакъв,а и е цифра донякъде.И няма гаранция че ще изключи но може да се пробва.
Отделно 0 може да изчезне преди таблото.
Фокс,отговории ми на 2 въпроса,както ги мислиш.
1.Защо трябва да занулим външния кожух,след като е занулен вътрешния/или обратно,при елдом беше само външния/,като бушона няма да падне.
2.Ще ме убие ли тока при евентуално късо от пробив и в двата случая?
пп.Утре махам панцера от 0 и я връзвам директно.Абе да не казвам,че цяла къща остава на един панцер,голямо преструктуриране трябва.Днес открих и,че на крушките ключа прекъсва фазата.Докато ровех в една фасунка ме опари,ама викам ще е от горещината ха ха.Инсталацията е ясна ми да обезопася бойлера първо.
Отделно 0 може да изчезне преди таблото.
Фокс,отговории ми на 2 въпроса,както ги мислиш.
1.Защо трябва да занулим външния кожух,след като е занулен вътрешния/или обратно,при елдом беше само външния/,като бушона няма да падне.
2.Ще ме убие ли тока при евентуално късо от пробив и в двата случая?
пп.Утре махам панцера от 0 и я връзвам директно.Абе да не казвам,че цяла къща остава на един панцер,голямо преструктуриране трябва.Днес открих и,че на крушките ключа прекъсва фазата.Докато ровех в една фасунка ме опари,ама викам ще е от горещината ха ха.Инсталацията е ясна ми да обезопася бойлера първо.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Iezekil написа:Днес открих и,че на крушките ключа прекъсва фазата.
Е то така трябва да бъде. Защо се изненадваш?
-
- Автомобил: Golf 4 1.4 16V
- Двигател: AHW 1999
ktamen написа:Последно ще сработи ли някога или няма да сработи
При двупроводна инсталация ДТЗ ще изключи, ако например човек хване офазен уред или проводника на фазата и през тялото му премине ток към "земя" по-голям от 30 мА, така че защитна реакция ще има и при двупроводната инсталация. Но, ако инсталацията е трипроводна, то тогава ДТЗ въобще не позволява офазяване на уреда, тъй като корпуса на уреда е заземен посредством третия проводник и така утечката преминава през него, а не през човека както е в първия случай, и ДТЗ пак изключва.
Но, ако човек хване нулата и после фазата заедно, ДТЗ няма да изключи, без значение дали е двупроводна или трипроводна инсталацията.
- Iezekil
ktamen написа:Iezekil написа:Днес открих и,че на крушките ключа прекъсва фазата.
Е то така трябва да бъде. Защо се изненадваш?
Изтървал съм "не"-то,фазата не я прекъсва ключа,а прекъсва 0,затова и ме "опари".
Преди малко се занимах с нулата на главното табло.Премахнах единия предпазител,имаше главен бушон-махнах и него,общо свалих 4 моста,понеже преди е имало и електромер.Естествено,кабела за цялата къща след таблото е един,общ кръг за всички консуматори и е бая по-тънък от главните жици.
Та да се върнем на бойлера.По така направената стара инсталация,всъщност замасяване на бойлера не е необходимо,даже не е препоръчително.Защото в спомените ми много често се редуваха в горенето и двата стари бшона и съответно се ремонтираха после с тел...Представете си какво би станало при изгорял предпазител на нулата и замасени уреди.
Та ако няма да преправям част от инсталацията,то напразно вързах нулата директно си мисля.
Продължавам да търся отговори на въпросите от предното ми мнение.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Iezekil написа:Та ако няма да преправям част от инсталацията,то напразно вързах нулата директно си мисля.
Не е напразно, предполагам, че там има и други елуреди - примерно печка, хладилник, пералня и прочее, а не само бойлер. Айде бойлерът си има заземени тръби, ама хладилникът няма и като му изчезне нулата и от него ще бие ток.
1 Кабелите може някакси да опрат на външният кожух, примерно, ако се изрони някоя опечена изолация, затова е важно всички метални части да са занулени.
2 Ако всичко е занулено достатъчно надеждно и предпазителят не е подсилен (при теб явно е доста якичък щом всичко минава през него

ПП Ако тръгнеш да преправяш задължително слагай трижилни кабели.
ПП2 ДТЗ, както обясни и колегата transform ще работи задоволително и с две жици, ама уредите първо трябва да се преправят защото ДТЗ ще изключи незабавно още преди да се появи проблем в някой уред. А такова преправяне може да е изключително опасно и затова не искам да обяснявам да не тръгне някой да бара дето не му е работа.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Прегледай всички фасунги и контакти, къде отива фаза и къде нула. Възможно е всички да са на обратно. Тогава ги обърни от таблото, т.е. след предпазителите. Иначе трябва да ровиш излишно по разлнителните кутии. Предпазител на нулата никога не се слага, както мисля че вече те убедиха клегите
.
Направи си поне 3-4 токови контура с отделни предпазители, осветление задължително отделно .... доколкото го допуска наличната инсталация.

Направи си поне 3-4 токови контура с отделни предпазители, осветление задължително отделно .... доколкото го допуска наличната инсталация.
- Iezekil
Значи викаш при пробив на нагревател и занулен бойлер,няма да ме убие тока докато се къпя?Отдъхнах си и ще мисля за зануляването,че всичко е ръжда.
Панцера го купувах аз,не помня колко беше,днес го гледах ама не открих да пише..има едно С32,явно е 32А.
Преправяне няма да има,въпреки,че плаче инсталацията.Както казах кабела е един,видимо 4кв и от една стая се прехвърля в друга,не знам как.Стаите са 6,отделно гараж с циркулярче,гараж с осветление,складово с осветление,общо 2-3 хладилника,отделен фризер,бойлер,фурна 2 бр,скара,5 телевизора,комп,2 лаптопа,външно осветление, като съм се постарал повечето лампи да са луминисцентни.В гаражите съм сложил табло с отделни кръгове и бушони,ама тока идва от къщата пак.
Кабелите не мога да ги обърна,понеже има някои уреди инсталирани от мен,а и не ми се мери толкова крушки и контакти.По кутии разпределителни няма как да ровя,всичко е под тапети и на неизвестни места.
Инсталацията е стара,2проводна,нищо не е занулено никъде в къщата.
Вълнуваше ме дали мога да умра при къпане и търсех решение.Ако се наложи да сменям бойлер някой ден ще му пусна отделен кабел с панцер директно,знам кое как да направя..въпроса беше до тогава...
Панцера го купувах аз,не помня колко беше,днес го гледах ама не открих да пише..има едно С32,явно е 32А.
Преправяне няма да има,въпреки,че плаче инсталацията.Както казах кабела е един,видимо 4кв и от една стая се прехвърля в друга,не знам как.Стаите са 6,отделно гараж с циркулярче,гараж с осветление,складово с осветление,общо 2-3 хладилника,отделен фризер,бойлер,фурна 2 бр,скара,5 телевизора,комп,2 лаптопа,външно осветление, като съм се постарал повечето лампи да са луминисцентни.В гаражите съм сложил табло с отделни кръгове и бушони,ама тока идва от къщата пак.
Кабелите не мога да ги обърна,понеже има някои уреди инсталирани от мен,а и не ми се мери толкова крушки и контакти.По кутии разпределителни няма как да ровя,всичко е под тапети и на неизвестни места.
Инсталацията е стара,2проводна,нищо не е занулено никъде в къщата.
Вълнуваше ме дали мога да умра при къпане и търсех решение.Ако се наложи да сменям бойлер някой ден ще му пусна отделен кабел с панцер директно,знам кое как да направя..въпроса беше до тогава...
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Да, това С32 значи, че е 32 ампера, а буквата "С" е за времето нужно да се задейства бушона при превишаване на допустимия ток.
Прекалено е голям предпазителят
С такъв бушон вече не съм толкова сигурен, че няма да щипе при пробив. Ако стане късо в някоя фасунка е много вероятно кабелът и да пламне преди да падне бушона. Всъщност каква марка е бушона?
Изобщо недей да си мислиш, че бойлерът е по-опасен от останалите електроуреди, особено ако е с железни тръби вероятно е най-безопасен.
Като ти чета мненията ми се изяснява защо на разните ел джиджавки пише да се монтират от жичкаджия. За съжаление половината жичкаджии разбират колкото тебе.
Няма да се изпотиш, ако пообиколиш поне контактите с един фазомер.
Прекалено е голям предпазителят

Изобщо недей да си мислиш, че бойлерът е по-опасен от останалите електроуреди, особено ако е с железни тръби вероятно е най-безопасен.
Като ти чета мненията ми се изяснява защо на разните ел джиджавки пише да се монтират от жичкаджия. За съжаление половината жичкаджии разбират колкото тебе.
Няма да се изпотиш, ако пообиколиш поне контактите с един фазомер.
Чак от край време . По старите къщи инсталациите още са с предпазители на фаза и нула . Моята също беше такава до преди 20 години. Един главен предпазител 63 ампера след електромера двойка подглавни 50 ампера фаза и нула на една мраморна плоча десет керамични легла 25 ампера 5 кръга с фаза и нула . В квартала още има такива табла . ДТЗ мери (сравнява) потенциала между нулата и заземяването така че при двупроводна инсталация до таблото смисъла от нея е никакъв .ktamen написа:Iezekil написа: с 2 предпазитела,един на фазата и 1 на нулата!?!?
Открай време е абсолютно забранено да се слага предпазител на нулата![]()
![]()
![]()
При първа възможност го махни оттам докато не е станала голяма беля![]()
Понякога се слагат двойни бушони, които прекъсват едновременно и фазата и нулата, ама отделните бушони са пълна лудост. Две страници пишем колко е страшно, ако се прекъсне нулата, от тях трябва на всички да е станало ясно защо е тази забрана.
А ДТЗ може да се сложи и само на две жици и пак доста добре ще си върши работата.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
ktamen написа:fox_vt написа:Iezekil
ktamen ДТ3 не може да се сложи на двужилна инсталация и никога няма да сработи на неяfox_vt написа: тогава ДТ3 е възможно и да изключи
Последно ще сработи ли някога или няма да сработи![]()
Всъщност проблемът е съвсем друг с двупроводната инсталация и не го търсиш в правилната посока.
Аз съм на мнение че дефектно токовата защита трябва да предотврати всякакви утечки и да елиминира далеч по рано опасноста от токов удар.Ако хванеш уред с утечка и тая утечка отиде през теб в земята при двупроводна инсталация,то дт3 ще изключи но идеята е изобщо да не се стига до там.То по тая логика все едно да чакам бушона да падне като затворя веригата между фаза и нула с двете ръце

- Iezekil
Сега подред.Камене,очевидно е,че двамата не разбираме достатъчно,но кой по-неразбира,аз не се наемам да преценям.Затова питам вече 10 мнения,кога ще ме прасне тока и дали,и защо.Ясен отговор не видях.Обичам да се обезопасявам и за това се интересувам и допитвам до по-знаещи.Както и веднага давам обратен аналог при зануляване на вашия пример с пробива-моя с изчезналата нула.
За това,че ми е силен бушона-грешиш.На един общ кръг с толкова консуматор даже е чудо,че не пада.За справка си прегледай табълцето в къщи и направи общ сбор на твоите панцери колко е и сигурно ще надхвърлят моя ДВОЙНО.
понже питаш-предпазитела е с надписи Schneider,Merlin Gerin,made in BULGARIA.
Сега не знам за жичкаджиите,готварската печка си я монтирах сам примерно.Интересен е казуса с тая инсталация както беше с бушон на нулата,кое е правилното монтиране?Не че помня аз дали съм я заземил,но в конкретния случай всяко свързване е и правилно ,и грешно.Това се опитвам да разбера и за бойлера,ако си ме разбрал ще се съгласиш на 100%.
Както казах е излишно да обикалям контактите,понеже нямам намерение да късам на хората тапетите за да им разменям кабелите.Апропо,когато се опитах да ги убедя,да направя отделен кръг за бойлер,контакти кухня...срещнах неразббиране."Така е било и така ще бъде".
Не е баш така.Избягвах темата за ДТЗ умишлено,но нека кажа моето разбиране.
ДТЗ в старите инсталации е хубаво да е близо до уреда,който защитава,понеже реално мери и фаза и 0.Входящия ток винаги е равен на изходящия/при консуматор/ и при евентуален пробив на единия проводник /утечка към земя/,се получава диференциална разлика в токовете в двата проводника/0 и фаза/...С други думи при пробив и на 0 и на фаза към земя.
Такава е действителноста при мен,ДТЗ всъщност ми е най-лесния и скъп същевременно вариант за обезопасяване.Затова и преценявам нещата всъщност как са.Най-лесно всъщност ми е да пусна отделна 0 от таблото за земяване на бойлера,но търсех вариант при наличния ресурс.Щото и той е един ръждилник....Стигам до извода да не бутам нищо,щото или ще се прави като хората,или няма смисъл да си усложнявам живота.
За това,че ми е силен бушона-грешиш.На един общ кръг с толкова консуматор даже е чудо,че не пада.За справка си прегледай табълцето в къщи и направи общ сбор на твоите панцери колко е и сигурно ще надхвърлят моя ДВОЙНО.
понже питаш-предпазитела е с надписи Schneider,Merlin Gerin,made in BULGARIA.
Сега не знам за жичкаджиите,готварската печка си я монтирах сам примерно.Интересен е казуса с тая инсталация както беше с бушон на нулата,кое е правилното монтиране?Не че помня аз дали съм я заземил,но в конкретния случай всяко свързване е и правилно ,и грешно.Това се опитвам да разбера и за бойлера,ако си ме разбрал ще се съгласиш на 100%.
Както казах е излишно да обикалям контактите,понеже нямам намерение да късам на хората тапетите за да им разменям кабелите.Апропо,когато се опитах да ги убедя,да направя отделен кръг за бойлер,контакти кухня...срещнах неразббиране."Така е било и така ще бъде".
sek.1 написа: ДТЗ мери (сравнява) потенциала между нулата и заземяването така че при двупроводна инсталация до таблото смисъла от нея е никакъв .
Не е баш така.Избягвах темата за ДТЗ умишлено,но нека кажа моето разбиране.
ДТЗ в старите инсталации е хубаво да е близо до уреда,който защитава,понеже реално мери и фаза и 0.Входящия ток винаги е равен на изходящия/при консуматор/ и при евентуален пробив на единия проводник /утечка към земя/,се получава диференциална разлика в токовете в двата проводника/0 и фаза/...С други думи при пробив и на 0 и на фаза към земя.
Такава е действителноста при мен,ДТЗ всъщност ми е най-лесния и скъп същевременно вариант за обезопасяване.Затова и преценявам нещата всъщност как са.Най-лесно всъщност ми е да пусна отделна 0 от таблото за земяване на бойлера,но търсех вариант при наличния ресурс.Щото и той е един ръждилник....Стигам до извода да не бутам нищо,щото или ще се прави като хората,или няма смисъл да си усложнявам живота.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”